Postanowiłam, że dziś będę kontynuowała temat masła orzechowego. Jakiś czas temu upiekłam wspaniałe ciasteczka, które zachwyciły mnie swoim smakiem. Są to ciasteczka z dodatkiem masła orzechowego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuziemniaki ok 1,2 kg 1 cebula 2 jajka 1 czerwona papryka 1 papryczka chili 100 g sera feta lub typu feta 15- 20 oliwek zielonych
Gotowanie jest łatweZazwyczaj tak mam, że jak spotykam się z całą rodziną to w domu jest jak w mrowisku. Każdy coś chce i wszędzie jest dużo ludzi. Nawet
Niezły Młynekchyba nic lepszego niż pyszne, kruche, maślane ciasteczka maczane w herbacie ;) Przepis jest banalnie prosty, ciastka łatwe do zrobienia, nie zmieniają kształtu podczas pieczenia. Idealne do wyciskania wzorków. Takie ciasteczka zawsze robię razem z córką, to świetna zabawa dla nas obu i mile spędzony wspólnie czas. Z okazji dzisiejszego święta razem z córcią upiekłyśmy ciasteczka z walentynkowym akcentem, przy(...)Protonik . Mojej córce najbardziej spodobała się foremka serduszko z jej imieniem ;) Składniki: * 2 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki cukru * 1 jajko * 125 g masła Wykonanie: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Owinąć je w folię i włożyć do zamrażalnika na pół godziny. Stolnicę podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość 5 mm. Wycinać foremkami ciasteczka. Układać je na formę wyłożoną papierem
Zrób to smaczniekilka dni Tłusty Czwartek. W ostatnie dni Karnawału możemy nie liczyć kalorii i pozwolić sobie na odrobinę słodkości. Dziś polecam przepis na szybkie i łatwe do przygotowania gniazdka z serka homogenizowanego. Warto je przygotować, bo są przepyszne. SKŁADNIKI: 300g serka homogenizowanego waniliowego, 3 jajka, 2,5 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka cukru waniliowego, 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku(...)Serek homogenizowany miksuję razem z jajkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną razem z proszkiem do pieczenia. 2. Pergamin tnę na kwadraty o boku 5 cm. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego. Na kawałki pergaminu wyciskam okrągłe gniazdka. 3. Gniazdka w kładam na rozgrzany olej (p apierem do góry ) . Gdy wypłyną na wierzch delikatnie zdejm uję papier. Gniazdka
Tradycyjna kuchnia KasiTrzeba było więc sobie inaczej poradzić. Efekt widzicie na zdjęciu. Będą potrzebne Wam: kieliszek, foremka w kształcie choinki, serca i praska do czosnku. Takie aniołki są na prawdę bardzo łatwe do przygotowania. Będą wspaniałym prezentem dla bliskich. O walorach smakowych nie wspominam... bo na prawdę szkoda je jeść:) Składniki: 15 dag miodu 10 dag masła 20 dag brązowego cukru(...)łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki soli Uwaga: przyprawy możemy zastąpić gotową przyprawą do pierników. Dajemy wtedy 2 łyżeczki tej przyprawy. Sposób przygotowania ciasta: Miód, masło i cukier wkładamy do garnka. Powoli podgrzewamy do czasu aż cukier się rozpuści. Lekko studzimy. Często mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dokładamy jajko. Mieszamy
Pobite gary Barbaryprzepisem na niesamowicie pyszne paszteciki. Musiałam przecież jeszcze jakoś wykorzystać pozostałą połówkę przepięknej dyni piżmowej :D Bezmięsne, wypełnione wytrawnym i aromatycznym farszem orzechowo-dyniowym, a robi się je bardzo łatwo! Jedna z esencji smaków jesieni :) Paszteciki mogą służyć jako przekąska, przystawka lub jako przepyszna kolacja, czy lunch. Smakują równie dobrze tak na gorąco, jak i na zimno. Spróbujcie ich koniecznie(...)łyżeczki płatków chili 1/3 łyżeczki soli olej rzepakowy 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 200g orzechów laskowych 30g sera Maasdamer lub Edam 1 jajko 1 opakowanie ciasta francuskiego Sposób przygotowania: 1. Dynię wypestkuj, obierz ze skórki, pokrój na mniejsze części. 2. Przypraw dynię płatkami chili, solą, skrop oliwą i piecz na blasze w 200*C przez
Kuchnia w Słońcu Skąpanaroku przed 11 listopada zabieram się do zagniatania ciasta na długodojrzewający piernik staropolski , które to powinno leżakować ok. 6 tygodni w lodówce. Do tej pory używałam gotowej przyprawy do piernika ze sklepu, ale podobno piernik staropolski wymaga samodzielnie wykonanej, domowej przyprawy. Dopiero po zrobieniu zobaczyłam, jaka jest różnica, przede wszystkim(...)trochę zapachu, a w mojej aromat i jeszcze raz aromat w słoiku, w kuchni i w całym domu. Przygotowanie jest łatwe i mamy wpływ na skład mieszanki. Ja mieliłam przyprawy w starym elektrycznym młynku do kawy. Jeśli nie chcecie bawić się ze skórką cytrynową i pomarańczową
To co kochamzadartymi głowami wpatrując się we mnie oczekując na swoje śniadanie. Następną kawę piję jedząc drugie śniadanie, a trzecią (choć nie zawsze), w małej filiżance, po obiedzie do kawałka ciasta czy herbatnika. Gdy nadchodzi jesień, zaczynam tęsknić za korzennymi przyprawami. Tak już mam, że lubię różne smaki w różnych porach roku. Teraz nadchodzi pora aromatycznych przypraw, jak cynamon i goździki. Lubię(...)kurkumy (która jest silnym przeciwutleniaczem i zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych). Dodałam też cynamon, goździki i kardamon. Ten przepis jest w proporcjach na spróbowanie , jeśli posmakuje, proporcje można łatwo zwielokrotnić. Do małej kawki we filiżance wsypuję szczyptę proszku (na ostrzu noża), a gdy wolę kawę w kubku, wsypuję 1/4 łyżeczki. Pamiętajmy, że najpierw wsypujemy przyprawę do kubka, a później
Posadzone i zjedzoneKolejne bardzo łatwe w przygotowaniu ciasteczka, tym razem smażone. Ze śliwkami , choć można oczywiście zastąpić innymi owocami np. malinami. Najlepiej smakują na ciepło, obficie posypane cukrem pudrem. Składniki: (z tych proporcji wyszło mi około 35 ciasteczek z kółek od zwykłej szklanki) 25 dkg mąki tortowej 1 jajko 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 10 dkg zimnego masła(...)opakowanie cukru waniliowego oraz: ok. 10 dojrzałych śliwek cukier puder z cukrem waniliowym do posypania tłuszcz do smażenia ok. 700ml Składniki na ciasto zagnieść, chwilę wyrabiać. Owinąć ściereczką i odłożyć do lodowki na godzinę. W tym czasie umyć sliwki, wyjąć pestki i pokroić w kostkę. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko ( 2 mm) na oprószonej mąka stolicy. Szklanką wykrawać
Maślane ciasteczkootrębowe ciastko a'la Kinder Mleczna Kanapka~ W sumie nie pamiętam żebym była fanką tej słodkości. Ale skoro można ją bardzo łatwo "uzdrowić" i przygotować coś w podobnym stylu w domu to czemu nie skorzystać? :) Polecam spróbować! PRZEPIS /1 porcja/ ~20g otrębów pszennych ~15g kakao ~4-5 łyżek jogurtu naturalnego ~2 jajka ~3/4 łyżeczki proszku do pieczenia ~3 łyżeczki stevii(...)kawy - nie jest to niezbędne, ale jeśli macie możliwość polecam to zrobić). Wszystkie składniki wymieszać i wylać do blachy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc niezbyt grubą warstwę ciasta. Piec ok. 10-15 minut w 190*C. Ostudzić i zdjąć papier (nie polecam robić tego od razu). ~100-150g mielonego twarogu ~stevia/cukier do smaku ~1/2 łyżeczki mielonej wanilii Wymieszać
breakfast of dreamssobotnie popołudnie zapraszam na pyszne ciasteczka z orzechami laskowymi. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Idealne jako deser do kawy lub herbatki. SKŁADNIKI: 100 g orzechów laskowych, 100 g masła, 1,5 szklanki mąki, 2 żółtka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka cukru pudru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1,5 łyżki śmietany 18%, cukier kryształ do posypania PRZYGOTOWANIE(...)Orzechy laskowe ścieram na tarce o najmniejszych oczkach. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę ze schłodzonym masłem. Dodaję żółtka, orzechy, cukier waniliowy, cukier puder, śmietanę oraz proszek. Zagniatam ciasto. Ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam na 30 minut do lodówki. 2. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowuję. Foremką w kształcie księżyca lub szklanką wykrawam w cieście ciasteczka. 3. Ciastka układam
Tradycyjna kuchnia Kasicynamonu szczypta gałki muszkatołowej 1-2 łyżki jogurtu naturalnego 50 g puree z dyni Rozgrzać patelnię. Wymieszać wszystkie składniki za pomocą łyżki. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę(...)dynia Dynię umyć pokroić na mniejsze kawałki. Skórką w dół ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190*C przez 50 - 60 minut, aż widelec będzie się łatwo wbijał. Ze skórek wydrążyć miąższ, zmiksować i odmierzyć potrzebną ilość. Resztę zamrozić
Chocolate Muffin Blogplacek chapati. Chapati oryginalnie pochodzi z Indii jednak w Ugandzie jest równie popularne, jednak różni się tym ,że jest bardziej tłuste. W ugandzie rolexy robione są z tanich, łatwo dostępnych składników. Jest wiele przepisów np. do chapati można dodać marchewkę lub czerwoną cebulkę, do omleta paprykę, cebulę, pomidory itp. Jeśli chcecie spróbować czegoś nowego to mam dla was przepis(...)oleju 1 jajko połowa czerwonej cebuli Do miski wsypujemy mąkę oraz łyżeczkę soli. W osobnym naczyniu ubijamy lekko widelcem jajko i mieszamy razem z mąką, powoli dodajemy ciepłą wodę ciasto powinno być wilgotne, ale nie mokre. dodajemy olej, cebulę i wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy Smażymy na oleju, aż się zrumienią z obu stron. Upieczone placki układamy
noteskulinarnyfigaszklanki cukru pudru plus sok z 1 cytryny rozetrzeć i dodać odrobinę gorącej wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję…lukier powinien być wystarczająco rzadki, żeby można było łatwo go rozsmarować na ciastkach… 1. Do miski lub na blat przesiać mąkę, cukier, sól i suche drożdże (jeśli używamy drożdży świeżych to należy najpierw zrobić rozczyn) i wszystko mieszamy. Dodać(...)postaci kawałków oprószonych mąką. Dodać do masy roztrzepane jajko i wodę i wymieszać całość aż się składniki połączą w kulę, ale ciągle nie wgniatać masła w masę. Przykryć ciasto folią i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut aż ciasto ruszy. 2. Blat lekko posypać mąką i rozwałkować na nim ciasto na duży prostokąt. Unieść końce krótszych boków
UgotujmyTo.pldawna już miałam ochotę na domowy chlebek z masłem. Chleb wieloziarnisty jest szybki i łatwy w przygotowaniu.Składniki:1/2 kg mąki krupczatki25 g świeżych drożdży1 łyżeczka soli2 łyżki cukru1/2 litra wody1/2 szklanki otrąb pszennych3 łyżki ziaren siemienia lnianego3 łyżki ziaren słonecznika + 1 łyżka do posypania2 łyżki ziaren sezamu1 łyżka pestek dyniSposób wykonania:1. Mąkę, cukier, sól, otręby, ziarna i pokruszone(...)drożdże mieszamy.2. Dodajemy letnią wodę i całość wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.3. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremki. Posypujemy ziarnami słonecznika i odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.4. Chlebek pieczemy ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C.5. Po upieczeniu skórka chleba jest twarda, potem lekko mięknie.Smacznego!!!Źródło
Kuchnia domowa Ani