WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 1-2 Składniki na naleśniki: oko ło 3/4 szklanki mąki, 250 ml mleka, 2 jajka, 2 łyżki cukru, szczypta soli, łyżka oleju. Składniki na sos: 100-150 g malin, 2 łyżki śmietany, 2 łyżeczki cukru, 15 listków świeżej mięty. Dodatkowo: 10 malin, 200 g borówek, cukier(...)puder, wiórki czekolady (zrobiłam z dwóch kostek gorzkiej). Przygotowanie: Składniki ciasta dokładnie łączę, smażę naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Studzę. Każdy kroję na 4 paski, zwijam w ruloniki i układam na talerzu. Przygotowuję sos: miksuję maliny ze śmietaną i miętą. Dodaję cukier, dokładnie mieszam. Na talerzu układam borówki i maliny, całość posypuję cukrem pudrem i wiórkami czekolady. Naleśniki
JejKuchniaWitam Kochani :-) Święta już za kilka dni, w domu masa zajęć-sprzątanie, gotowanie, pieczenie. Ja jednak w tym roku tak sobie wszystko zorganizowałam, że dzień dzisiejszy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSzybkie i proste w przygotowaniu ciastka, które mimo braku cukru w składzie nie tracą walorów :) Są przepyszne! Marmolada z dzikiej róży wspaniale podkreśla delikatny i
Tagebuch po polskuBardzo łatwy przepis na faworki. Smaczne i dość szybkie w przygotowaniu. Polecam nie tylko na Tłusty Czwartek. A jak Wy je nazywacie? Faworki, chrust, chruściki, chrusty? A może jeszcze inaczej? SKŁADNIKI 2 szklanki pszennej mąki 2 jajka + 1 żółtko 4 łyżki śmietany 18% 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka spirytusu szczypta soli olej lub smalec(...)smażenia cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy pozostałe składniki ciasta. Wyrabiamy na gładko. Zawijamy ciasto w folię na pół godziny. Wałkujemy partiami cienkie placki, kroimy nożem lub radełkiem na paski 10x2 cm. Każdy pasek przecinamy wzdłuż w środku i jeden koniec przewijamy przez powstały otwór. W szerokim garnku rozgrzewamy tłuszcz i smażymy faworki
Moje Kuchenne Rewelacjepierniczki z ziemniakami :) To właśnie ich dodatek sprawia, że pierniczki są mięciutkie, a to oznacza, że nie muszą "leżakować" i są gotowe do spożycia od razu po upieczeniu. Przepis łatwy, pierniczki pyszne. Polecam! A! Pewnie zastanawiacie się, co dodałam do swoich pierniczków, że wyszły takie nakrapiane? No właśnie nic, żadnych mielonych orzechów itp. Po prostu sama robiłam mąkę pełnoziarnistą(...)taki wygląd pierniczków. Składniki (na 4 blachy pierniczków): 250 g miodu 3/4 szklanki cukru 100 g masła 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + ok. pół szklanki mąki pszennej do podsypywania ciasta 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 250 g ugotowanych ziemniaków (3-4 szt.) 1 jajko Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temp. 160 ° C (termoobieg
Domowa Cookierenka AgiObiecałam sobie, że zabiorę się za kluchy i słowa dotrzymałam. Knedle się udały a teraz zrobiłam kluski śląskie. Nie wiem czemu bałam się je robić bo są bardzo łatwe w przygotowaniu. A jakie pyszne, z mięskiem i sosikiem tworzą pyszne sycące danie. składniki: ziemniaki mąka ziemniaczana sól woda Ziemniaki obrać i ugotować z dodatkiem soli. Następnie ugotowane letnie ziemniaki(...)ładnie uklepać. Podzielić ją na cztery równe części. Jedną częśc ziemniaków wyjąć a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Potem z powrotem dodać odłożone ziemniaki i zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta formować kuleczki mniej więcej wielkości dużego orzecha włoskiego. W każdej kuleczce zrobić małe wgłębienie palcem lub zaokrąglonym trzonkiem od drewnianej łyżki. Gotowe kluski gotować w osolonym wrzątku
Monia miesza i gotujeRacuchy z cukrem pudrem, truskawkami czy jagodami to taki smaczek z dzieciństwa. Są pyszne, łatwe do zrobienia i można je podać z przeróżnymi dodatkami – dla każdego coś pysznego. Zróbcie i spróbujcie Składniki: 2,5 szklanki mąki 2 jajka 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 3 dkg drożdży sól olej do smażenia Przygotowanie Drożdże należy rozkruszyć w dużej misce(...)posypać cukrem. W międzyczasie lekko podgrzewamy mleko i zalewamy drożdże. Dodajemy dwa jajka i szczyptę soli. Wszystko mieszamy i dodajemy mąkę. Mieszamy, aż ciasto będzie gładkie i lejące. Odstawiamy do wyrośnięcia (ok 45 min). Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy racuchy z obu stron na złoty kolor. Potem już tylko dodatki według uznania: cukier puder, truskawki ze śmietaną czy kisiel
Kulinarna Patilogianiż nasza forma. Formę wysmarować masłem i przełożyć ciasto (obracamy po prostu folie, układamy ciasto i dociskamy do formy, dopiero teraz ściągamy folie). Brzegi zakładamy go środka i dociskamy. Ciasto w formie wkładamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy i pieczemy 5 minut w 200*C, a następnie obniżamy temperaturę do 190*C i pieczemy jeszcze(...)dynia Dynię umyć pokroić na mniejsze kawałki. Skórką w dół ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190*C przez 50 - 60 minut, aż widelec będzie się łatwo wbijał. Ze skórek wydrążyć miąższ, zmiksować i odmierzyć potrzebną ilość. Resztę zamrozić. Masa : 500 g ricotty skórka z 2 pomarańczy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru trzcinowego 4 jajka
Chocolate Muffin BlogWybór tortu na urodziny dziecka jest zawsze dużym wyzwaniem. Od dłuższego czasu zastanawiałam się jaki tort przygotować, żeby idealnie trafić w gust i smak pociechy. Jak
dom-agi.plNiesamowicie aromatyczne, dzięki skórce pomarańczowej, chrupiące przez kawałki orzechów, a jednocześnie rozpływające się w ustach jak najlepsze kruche ciasteczka. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Możemy przygotować je nawet 5 dni przed świętami i przechowywać w szczelnie zamkniętej puszcze :) Składniki : 150 g schłodzonego masła 75 g cukru pudru 230 g mąki pszennej 1 żółtko szczypta soli 75 g drobno posiekanych orzechów(...)skórka otarta z 2 pomarańczy* Masło, mąkę, cukier puder, żółtko oraz sól umieszczamy w misce. Siekamy łopatką na drobniejsze kawałki, tak aby składniki się przemieszały. Z przygotowanej mieszanki zagniatamy ciasto. W tym momencie dodajemy skórkę i orzechy. Zagniatamy jeszcze raz dokładnie wyrabiając ciasto i formując z niego kulkę. Owijamy ją w folię spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 minut
Chocolate Muffin BlogNiby coś oczywistego, a jednak czasem ktoś potrzebuje inspiracji albo pewnego rodzaju natchnienia, dlatego przygotowałam dziś dla Was przepis na bardzo przydatną jesienno-zimową przyprawę korzenną
Słodkie Przyjemnościjogurt, olej i aromat śmietankowy. Do miseczki z suchymi składnikami wlać mokre składniki i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić poszczególne otwory ciastem. Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 20 - 25 minut. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 12 muffinek. Dzięki wypełnianiu(...)bardzo wysokie. Ja wypełniam je za pomocą łyżki do lodów, dzięki czemu muffinki są w miarę równej wielkości. Dzięki użyciu papierowych papilotek muffiny nie przyklejają się do formy i łatwo je wyjąć. Nie trzeba także natłuszczać formy. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy muffiny są upieczone. Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy, muffiny są gotowe, jeżeli mokry
Gospodyni Miejskamasła 100ml śmietany kremówki Wszystkie składniki na ciasto łączymy że sobą. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie wałkujemy ciasto i przenosimy je na formę od tarty. Nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 20 min. Tak aby nam się ładnie zrumieniła. Cukier wsypujemy do rondelka(...)Pilnujemy, aby karmel nam się nie spalił. Musi mieć kolor bursztynowy. Następnie zdejmujemy z palnika i dodajemy masło i śmietankę. Musimy bardzo uważać, ponieważ jest to mieszanka wybuchowa i łatwo jest o poparzenie. Kiedy wszystko nam się ładnie połączy wstawiamy całość na gaz i gotujemy jeszcze poprzez chwilę. Zdejmujemy z palnika i dodajemy nasze orzeszki i mieszamy, aby karmel dokładnie
Malinowe PocałunkiNie słychać przeraźliwego wycia budzika, nawołującego do ciężkiej i nieprzyjemnej pobudki. Budzą promienie słońca, wpadające przez okno. Budzi zapach świeżo parzonej kawy, który ulotniwszy się
W kuchni Karmel-itkiW 100% staram się wykorzystać dary lata. Mój P. się śmieje, że mogłabym żyć teraz samymi owocami i potrawami z nich. Na śniadanie bułki z dżemem
dom-agi.pldrugie śniadanie polecam puszysty omlet orkiszowy na słodko. Szybki, łatwy w przygotowaniu, zdrowy i przede wszystkim smaczny. Zapraszam! Składniki: 2 łyżki mąki pełnoziarnistej orkiszowej, np. TOTA 2 jaja szczypta soli dodatkowo: odrobina oliwy jogurt naturalny + 2 łyżki jagód (ewentualnie jogurt owocowy) kiwi brzoskwinia orzechy rodzynki nasiona chia Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek, i ubić na sztywno ze szczyptą(...)soli. Kiedy piana będzie sztywna, nadal miksując, dodawać po jednym żółtku i stopniowo przesianą mąkę. Na rozgrzaną, wysmarowaną oliwą patelnię wylać ciasto i smażyć z każdej strony na złoty kolor. Na gotowy omlet ułożyć wszystkie dodatki wg uznania. Smacznego
Trufelkowodomach się je robi, tak wiele jest na nie przepisów. Sama bardzo często naleśniki robię "na oko". Dzisiaj jednak chciałabym Wam przedstawić naleśniki na bazie mąki jaglanej. Bezglutenowe. Łatwo się smażą, po przestygnięciu mogą delikatnie się łamać. Zdecydowanie smaczny zamiennik tradycyjnych pszennych naleśniorów :) Składniki: szklanka mąki jaglanej 3-4 łyżki drobnego cukru szczypta soli 2 jajka 325 ml mleka(...)temperaturze pokojowej) Przygotowanie: Jajka ubijamy z cukrem, aż powstanie puszysta masa jajeczna. Dodajemy stopniowo mąkę, jogurt i mleko. Na końcu dolewamy esencję waniliową. Ubijamy dokładnie. Odstawiamy miskę z ciastem na około 30 minut. Smażymy na odrobinie roztopionego masła. Ja najbardziej lubię naleśniki z serem :) Smacznego
ChilliJemymąki i zagnieść. • Ciasto dość trudno się zagniata bo jest dość sypkie, więc dodać śmietanę. • Jeśli 1 łyżka za mało, to dodać jeszcze jedną. • Zagniecione ciasto wstawić do lodówki szczelnie owinięte folią spożywczą na co najmniej 1 godzinę. • Po tym czasie rozwałkować dość cienko i wycinać foremką ciastka. • Ciastka układać na blasze(...)minut. Każdy piekarnik inaczej piecze, więc radzę, aby pierwszą partię przypilnować naocznie i ustawić sobie swój czas. Te ciastka pieką się dość szybko i można je łatwo przypalić. • Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
To co kochamminut, żeby odpoczęło. Teraz można przygotować farsz. Ciasto odkrawałam porcjami, rozwałkowałam bardzo cieniutko, bez potrzeby podsypywania mąką. Rewelacja. Wykrawałam okrągłe placuszki i układałam na nich przygotowany farsz. Ciasto nie wysycha, nie klei się. Do końca jest miękkie. Pięknie zawija się pierogi, nie pęka i nie rozchodzi się. Podczas gotowania pierogów (około 1-2 minut(...)potrzeby dodawać oleju do wody do gotowania pierogów. Przepis dostałam od mojej przyjaciółki Grażynki. Wyczytała go w książce " Kuchnia polsko-francuska" Antoniego Teslara Polecam ten przepis, bo łatwy, bo pierogi wychodzą SUPER, bo... warto. Powodzenia i życzę SMACZNEGO Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u KrysiRewelacyjna. "recyklingowa" przekąska, idealna na małe i większe przyjęcia. Sprawdza się świetnie, wszystkim smakuje. Przygotowuje się ją niezwykle łatwo i szybko, a jak? Od dłuższego już czasu, gdy robię w domu pierogi i zostanie mi nieco farszu, odkładam go do małego woreczka i wkładam do zamrażarki. To świetny sposób na domowy "półprodukt" - gotowy farsz można później wykorzystać w wielu różnych(...)jedno-porcjowych", szybkich potrawach, gdy braknie nam czasu na przygotowanie pełnego obiadu. Takim farszem nadziewam np naleśniki, czy warzywa, dodaję go do makaronu bądź ryżu. Dziś kupiłam ciasto francuskie, wyjęłam 3 takie swoje "różne" woreczki i upiekłam te trójkąciki. Ponieważ w żaden sposób nie oznaczyłam rożków z poszczególnymi farszami, nikt z częstujących się nie wiedział, na co trafi:) Domowy
6nieboDomowe ciasteczka maślane z cukrową posypką są naprawdę pyszne. Lekko kruche, a zarazem maślane w smaku. Wbrew pozorom przygotujecie je w niecałe 30 minut i z łatwo dostępnych składników. Oczywiście ekstrakt waniliowy możecie pominąć bądź zastąpić go podwójną ilością cukru waniliowego. Składniki na 30 małych ciasteczek: 1/4 kostki miękkiego masła (50 g) 1 czubata szklanka mąki pszennej tortowej(...)łyżeczka ekstraktu waniliowego brązowy cukier do obtaczania Do miski wsypać mąkę, zwykły cukier, cukier waniliowy oraz wlać ekstrakt waniliowy. Za pomocą dłoni wszystkie składniki połączyć ze sobą. Następnie przygotowane ciasto przełożyć na blat i chwilę wyrabiać (ciasto nie może się kruszyć). Ciasto podzielić na części i z każdej z niej uformować wałek. Następnie za pomocą dłoni każdy wałek podzielić
UgotowaćDzisiaj przedstawiam Wam moją pierwszą, w tym roku, propozycję na babkę wielkanocną. Babka, z tego przepisu, jest prosta w wykonaniu. Jej plusem jest to, że łatwo się ją robi i ze składników, które przeważnie w domu się znajdą :) Babka jest miękka, puszysta i do tego wilgotna w środku. Długo utrzymuje świeżość. Do tego polewa - u mnie z białej czekolady, podkreśla(...)słodka. Słodyczy nadaje jej polewa. Polecam z czystym sumieniem. 'kakaowo-kawowa babka na oleju i z polewą z białej czekolady' Składniki (na formę z kominem o śr.20cm): * ciasto : - 5 jajek rozm.L - niepełna szklanka cukru - 1,5 szklanki mąki - 3 czubate łyżki kakao - 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 szklanka oleju - 0,5 szklanki wrzątku
CookYourselfprzez cały rok :) Ten prosty, najprostszy z możliwych przepisów wybrałam głównie po to, by Panie które nie mają szczególnych talentów kulinarnych mogły się w nim spełnić :) Ciasteczka są kruche, łatwe do zrobienia, a i czas poświęcony na przygotowania nie jest zbyt długi. Składniki : 150 g masła 80 g cukru pudru 150 g maki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukier oraz dodaną szczyptę soli zmiksować lub utrzeć na gładką masę Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, migdałami i kaszą manną Suche składniki połączyć z masą i zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 15 min., by lekko stwardniała Na oprószonym blacie rozwałkować stopniowo ciasto ( ja z kulki odkrajałam płat grubości ciut większej niż
Proste Potrawyłupinkach), układamy na czystej ściereczce i ubijamy tłuczkiem do mięsa Składniki na piankę ubijamy na sztywno - powstanie gęsta masa Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy... ... i foremką wykrawamy ciasteczka (usuwamy ciasto, które zostało po wycięciu ciasteczek, będziemy je jeszcze raz wałkować i wykorzystywać). Ja to robiłam foremkami o różnych kształtach - należy wówczas pamiętać, że musicie mieć liczbę parzystą tych samych kształtów(...)ciasteczek przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli nie wyłożycie papierem blachy, to spływająca ewentualnie masa będzie potem trudna do usunięcia - to sam cukier. Przypalony nie schodzi łatwo. A papier po prostu zdejmiecie z blachy i wyrzucicie wraz z okruchami masy i orzechów do śmieci Piecyk nagrzać do 180 stopni (u mnie termoobieg) Ułożone na blachę ciasteczka posmarować
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comrównomierne upieczenie skórki chleba z wszystkich stron i zapobieżenie rozpadaniu się kromek chleba na kawałki. Po upieczeniu wyłóż chleb na kratkę. Należy to robić ostrożnie, gdyż ciepły chleb może łatwo się rozpaść. Najlepiej położyć kratkę na foremkę od góry, następnie szybko obrócić całość do góry nogami, położyć kratkę z chlebem w foremce na desce, i delikatnie zdjąć foremkę. Chleb musi(...)grube kromki cienkim, ostrym nożem. Nasiona i migdały. Nasiona i migdały z bliska. Masa w foremce. Upieczony chleb. Pokrojony chleb. Pokrojony chleb. Kromka z bliska. inspirował blog Pycha Ciasta
Grahamka, weka i kajzerka