przez cały rok :) Ten prosty, najprostszy z możliwych przepisów wybrałam głównie po to, by Panie które nie mają szczególnych talentów kulinarnych mogły się w nim spełnić :) Ciasteczka są kruche, łatwe do zrobienia, a i czas poświęcony na przygotowania nie jest zbyt długi. Składniki : 150 g masła 80 g cukru pudru 150 g maki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukier oraz dodaną szczyptę soli zmiksować lub utrzeć na gładką masę Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, migdałami i kaszą manną Suche składniki połączyć z masą i zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 15 min., by lekko stwardniała Na oprószonym blacie rozwałkować stopniowo ciasto ( ja z kulki odkrajałam płat grubości ciut większej niż
Proste Potrawyłupinkach), układamy na czystej ściereczce i ubijamy tłuczkiem do mięsa Składniki na piankę ubijamy na sztywno - powstanie gęsta masa Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy... ... i foremką wykrawamy ciasteczka (usuwamy ciasto, które zostało po wycięciu ciasteczek, będziemy je jeszcze raz wałkować i wykorzystywać). Ja to robiłam foremkami o różnych kształtach - należy wówczas pamiętać, że musicie mieć liczbę parzystą tych samych kształtów(...)ciasteczek przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli nie wyłożycie papierem blachy, to spływająca ewentualnie masa będzie potem trudna do usunięcia - to sam cukier. Przypalony nie schodzi łatwo. A papier po prostu zdejmiecie z blachy i wyrzucicie wraz z okruchami masy i orzechów do śmieci Piecyk nagrzać do 180 stopni (u mnie termoobieg) Ułożone na blachę ciasteczka posmarować
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comrównomierne upieczenie skórki chleba z wszystkich stron i zapobieżenie rozpadaniu się kromek chleba na kawałki. Po upieczeniu wyłóż chleb na kratkę. Należy to robić ostrożnie, gdyż ciepły chleb może łatwo się rozpaść. Najlepiej położyć kratkę na foremkę od góry, następnie szybko obrócić całość do góry nogami, położyć kratkę z chlebem w foremce na desce, i delikatnie zdjąć foremkę. Chleb musi(...)grube kromki cienkim, ostrym nożem. Nasiona i migdały. Nasiona i migdały z bliska. Masa w foremce. Upieczony chleb. Pokrojony chleb. Pokrojony chleb. Kromka z bliska. inspirował blog Pycha Ciasta
Grahamka, weka i kajzerkatrzy i cztery! Tak łatwych babeczek dawno nie piekłam. I o dziwo są... eksperymentalne! Metoda prób i błędów okazała się banalnie prosta. I udana. Popatrzcie sami... CZEKOLADOWA BABKA BUDYNIOWA (autorski przepis;) 4 budynie czekoladowe 4 czubate łyżki mąki 4 jajka 4 łyżki mleka 4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny Margarynę roztopiłam. Budyń przesiałam(...)proszkiem i mąką do miski. Wbiłam jaja, dodałam cukier i mleko, wymieszałam dokładnie. Następnie do ciasta wlałam wrzące masło i bardzo dokładnie połączyłąm. Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Wylałam ciasto. Piekłam w 180 stopniach przez 40 minut. W połowie pieczenia przykryłam folią aluminiową, by wierzch się nie spiekł. I odsłona druga... RÓŻOWA BABKA BUDYNIOWA. (przepis także autorski;) 4 budynie wiśniowe
W kuchni Karmel-itkijakby się mogło wydawać na pierwszy rzut oka, a krem pralinowy zachwyca swym smakiem :) Tort nie jest skomplikowany, robi się go łatwo, choć zajmuje trochę czasu ze względu na chłodzenie budyniu do kremu pralinowego i suszenie bezy, ale naprawdę warto zadać sobie(...)łyżce, cały czas ubijając. Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze 170 stopni C przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika i pozostaw
Słodko-Słony Świat IlonyCo jak co ale babka na świętach być musi. W tym roku stawiam na przepis z zeszytu mojej mamy, który jest wykorzystywany w moim domu od
karmelowyHej :-). No i mnie namówił, mój młody na zrobienie tych świderków. Chodził, chodził i wychodził. Miała pomagać, ale skończyło się na tym, że sama robiłam, a
kruche babeczkiW domu zostało Wam kilka składników, na które nie macie wielkiej ochoty, a które wypadałoby dojeść? Nie chce Wam się iść do sklepu, a w lodówce
Proste-przepisy.plDziś chciałabym pokazać Wam przepis na pyszny i bardzo prosty chleb z suszonymi pomidorami. Przygotowywałam go już kilka razy i muszę przyznać, że jest banalnie prosty
Codzienne GotowanieOrzechy mają w sobie to coś..lubicie orzeszki?? Osobiście kocham fistaszki:) A Wasi faworyci?? Składniki: 110 g masła, 200 g cukru białego
Anioły w kuchniUśmiechnął się, pogłaskał po ręce, po czym zniknął za zakrętem. A ona sama z walizką w ręku, czeka na autobus, na opustoszałym przystanku. Deszcz maskuje jej
W kuchni Karmel-itkikiedy mamy czas np. w weekend. Doskonałym patentem, który jest też polecany w wielu książkach jest zamrażanie pokrojonych kawałków ciasta lub muffinek, żeby mieć desery na kolejne dnii żeby ciasto się nie marnowało. Kupcie sobie ładny ładne, praktyczne pojemniki na lunch, który nie przeciekają i mogą mieć kontakt z żywnością. Będą Wam służyć przez lata, ale dobrze jest mieć kilka(...)kuchni świata. Pomysłów jest sporo, więc nie zabraknie nam inspiracji na zestawy – wytrawny obiad i słodki deser do końca najbliższego kwartału. Genialny pomysł dla singla, chociaż słoiki można łatwo skalować przygotowując je dla każdego członka rodziny. Jeśli będziemy w biegu, nie potrzebujemy nawet talerza, bo taki obiad można zjeść widelcem prosto ze słoika. Można go też oczywiście podgrzać i wyłożyć
Ugotowane pozamiatanechoinkowych - pierniczki na choinkę udekorowane lukrem są piękną ozdobą świątecznego drzewka. I takie właśnie ozdobne pierniczki postanowiłam przygotować... Pierniczki witrażyki to idealne pierniczki na choinkę. Wbrew pozorom są bardzo łatwe do przygotowania i z pewnością każdemu się udadzą. Witrażyk otrzymujemy dzięki pokruszonym landrynkom, które roztapiają się w piekarniku pod wpływem temperatury. Dlatego warto użyć landrynek różnego koloru, aby otrzymać kolorowe(...)sodą, przyprawą korzenną i kakao. Do składników suchych wlewamy masło z miodem i mieszamy. Na końcu wbijamy całe jajko, mieszamy, a następnie wyrabiamy ręką do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godz. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 3 części i każdą część rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką
Kuchnia MagdaLenygładkiej masy. Zbyt długie miksowanie napowietrza sernik. Masę wylewam na spód z ciastek, i układam na wierzchu wiśnie wydrylowane odsączone z soku. Następnie wciskam je w w środek ciasta. Na blachę od piekarnika wlewam gorącą wodę, sernik piekę w kąpieli wodnej. Blaszkę sernika owijam od spodu folią aluminiową żeby nie dostała się woda do środka. Wstawiam sernik(...)stopni i piekę jeszcze 55 minut. Po upieczeniu wyjmuję sernik z wody i zostawiam do ostygnięcia w piekarniku. Zimny wstawiam do lodówki na noc do stężenia. Bardzo łatwo sernik odchodzi od papieru. Sos: Wiśnie wydrylowane przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier, wodę i gotuję chwile aż wiśnie będą miękkie. Mąkę ziemniaczaną rozrabiam w niewielkiej ilości wody zimnej
wesoła kuchniaJ.Hamelmana w jego książce o prostym tytule „ Chleb ”. Wybór wyśmienity. Chleb wyszedł aromatyczny, z lekko żółtawym dzięki semolinie miękiszu, i o fantastycznie chrupiącej skórce. A ponadto okazał się bardzo łatwym do wykonania. I dlatego gorąco polecam wszystkim ten chleb. P.S. Dzisiaj, po upieczeniu i ostygnięciu chleba, przetestowano go z pasztetem. Domownicy byli zgodni - chleb bomba! Jutro testujemy z kozim serem(...)zakwasu żytniego razowego Do odświeżonego 12 godzin wcześniej zakwasu dodaj mąkę i wodę, a następnie dokładnie wymieszaj. Odstaw w przykrytym pojemniku na 12 - 16 godzin w temperaturze pokojowej. Ciasto chlebowe (2 foremki a 19 cm) : cały zaczyn 170 g mąki pszennej chlebowej 400 g mąki z semoliny 300 g letniej wody 13 g soli 10 g mielonego słodu jęczmiennego
Grahamka, weka i kajzerka