łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:371/593)

KRĄŻKI CEBULOWE 188

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 3 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 2 średniej wielkości cebule, 100 g mąki, łyżeczka soli, jajko, 150 g mleka, bułka tarta, olej do smażenia. Przygotowanie: Cebulę obieram, kroję w plastry (około 0,5 cm.), każdy dzielę na krążki. Krążki cebuli obtaczam w mące. Do pozostałej mąki dodaję sól, jajko(...)mleko, dokładnie mieszam. Cebulę moczę w powstałym cieście, następnie obtaczam w bułce tartej. Smażę na dobrze rozgrzanym oleju po około 1-2 minuty

JejKuchnia
Placki z jabłkami 131

Placki z jabłkami to ulubiony smakołyk z dzieciństwa, za pewnie i dla nas i dla naszych dzieci. Niewyszukany, a pyszny. Na dodatek do zrobienia szybko i bardzo łatwo. Gotowe placki możesz podać na wiele sposobów, a najbardziej klasyczne podanie to to z cukrem pudrem. Składniki:  1,5 szklanki mąki 3 jajka łyżka brązowego cukru szklanka mleka 1/2 łyżeczki proszku(...)olej do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: Mąkę miksujemy z jajkami, cukrem, mlekiem, proszkiem do pieczenia. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Masło lub olej rozgrzewamy na patelni. Smażymy placki z obu stron na złoty kolor

Życie zaczyna się w kuchni
CHLEB PIERNIKOWY Z GARNKA 114

lepszych i najprostszych domowych chlebów. Pieczywa tego nie wyrabia się tylko miesza łyżką dzięki czemu jest miękki w środku, a jego skórka jest chrupiąca. Pieczywo jest czasochłonne ale bardzo łatwe. Składniki: 5 pierników Katarzynki Kopernika z Torunia 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 15 g świeżych drożdży 300 g chłodnej wody 1 łyżeczka gałki muszkatołowej(...)przesiać do miski. Dodać sól, cukier, pokruszone pierniki, gałkę muszkatołową, imbir i pestki słonecznika. Drożdże rozpuścić w wodzie a następnie dolać do suchych składników. Przez ok 2 minuty Mieszamy ciasto drewnianą łyżką tak aby zgarniać mąkę do środka. Ciasto będzie klejące i zgrubnie połączone. Ciasto przykrywamy i zostawiamy na ok 14 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie nasze ciasto

Kuchnia w oparach
SERNICZKI Z PATELNI GRYCZANO-KOKOSOWE 180

Miałam ochotę na ciasto ale że całego sernika nie skonsumuje na raz  🤣 🤔  zrobiłam mini wersje  😎 Składniki 🔸 100 g twarogu 🔸 30 g otrębów gryczanych/ płatków/ mąki 🔸 1 jajo 🔸 10 g wiórków kokosowych 🔸 50 g banana Przygotowanie: 1. Rozgnieść twaróg i banana 2. Wszystkie składniki wrzucić do miski wymieszać łyżką do jednolitej konsystencji i koniec  😎 smażymy placuszki Szybko(...)smacznie 🤗  Uważajcie tylko przy przewracaniu bo placki są dość delikatne przez twaróg i łatwo mogą się rozwalić  😒 Makro: 385,1 kcal

Zdrowie i pysznie na talerzu
Obwarzanki z czarnym sezamem 170

wtorkowe przedpołudnie polecam przepis na pyszne drożdżowe obwarzanki posypane czarnym sezamem. To idealna propozycja na śniadanie dla całej rodziny. Wbrew pozorom obwarzanki są szybkie i łatwe do przygotowania. Warto wypróbować ten przepis.  SKŁADNIKI: ½ kg mąki pszennej, 20g świeżych drożdży, 1 płaska łyżeczka cukru, 50g masła, 300ml ciepłego mleka, szczypta soli, 1 łyżka czarnego sezamu MAKAR , jajko do posmarowania. PRZYGOTOWANIE(...)cukrem, łyżeczką mąki oraz 3 łyżkami mleka. Odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, sól, rozpuszczone, przestudzone masło oraz pozostałe mleko. Wyrabiam ciasto. 3. Ciasto przekładam na stolnicę i dzielę na mniejsze porcje. Z ciasta formuję około 15 cm cienkie wałeczki. Dwa wałeczki łączę ze sobą na jednym z końców i razem zaplatam. Końce

Tradycyjna kuchnia Kasi
zupa z indykiem i ala pierogami 142

się gotuje przygotować pierogi. Wymieszać mąkę, mąką kukurydzianą, proszek do pieczenia, sodę i sól w misce. Dodać maślankę i mieszać, na gładką masę .Na gotującą powierzchnie zupy upuścić łyżką ciasta . Spróbuj równomiernie rozmieszczać je , ale nie muszą być idealne. Przykryć garnek z pokrywką, i gotować przez 15 minut, aż pojawią się suche kluski na górze . Podawać :)) Domowy rosół z indyka(...)gotowane w samej zupie . Ten posiłek jest wygodny, i bardzo satysfakcjonujący, nie wspominając ,że jest całkowicie przepyszny. Jest to ten rodzaj posiłku na dni chłodnej jesieni lub zimy. To łatwy posiłek w jednym naczyniu. zupa jarzynowa z kluseczkami puszystymi z maślanki gotowane na wierzchu. Świetny sposób na wykorzystanie resztek indyka! Ja również przepis, aby utworzyć własną rosół z indyka

w mojej kuchni
Bezglutenowa śniadaniowa pizza z dżemem, "serem" z nerkowców i owocami 156

jajka, wody i masła przygotowujemy ciasto, dodajemy do niego trochę miodu i soli. Ciasto wylewamy na rozgrzaną suchą patelnię (z powłoką zapobiegającą przywieraniu) i podsmażamy z obu stron, gdy ciasto się zetnie przekładamy je na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 8 minut, aby nabrało delikatnej chrupkości.  W tym czasie przygotowujemy(...)wody, przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny i miksujemy na gładką masę, jeśli wyjdzie zbyt sucha, można dodać odrobinę wody (ważne, żeby "ser" był delikatny i łatwo się rozsmarowywał).  Wyjmujemy spód pizzy z piekarnika, smarujemy go równomiernie dżemem, na niego nakładamy "ser" z nerkowców, a na wierzchu układamy owoce, posypujemy wszystko ziołami i ekspandowaną quinoą. Smacznego

Quinoa Raz!
EKSPRESOWE PĄCZKI SEROWE 149

Miękkie, lekkie i delikatne pączki. Smażone w głębokim tłuszczu w formie małych kuleczek. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu - bez zbędnego bałaganu w kuchni i bez wyciągania miksera. Pamiętajcie, aby na rozgrzany olej nie wrzucać zbyt wielu pączków na raz. Powinny swobodnie pływać i mieć miejsce, aby się obracać i równomiernie smażyć z każdej strony. Jeżeli chcecie, aby pączki były(...)równe i okrągłe uformujcie je przy pomocy małej łyżki do lodów (zamoczonej w gorącym oleju), a przed wrzuceniem na tłuszcz, wyrównajcie ciasto w łyżce o kant miski. Uformowane w ten sposób półkulki w czasie smażenia zamienią się w idealne kuleczki. Możecie także umieścić ciasto w rękawie cukierniczym lub plastikowym woreczku, obciąć końcówkę, wyciskać ok. 2-3 cm. paski i obcinać

cool and minty
Tawa Tawas 147

Tawa Tawas to pyszne pączusie w kształcie rombów, które pochodzą z Boliwii. Wielką ich zaletą jest to, że sa łatwe i szybkie w wykonaniu. Są świetną propozycją na karnawał czy zbliżający się Tłusty Czwartek, polecam. Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka 2 łyżki miękkiego masła 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli dodatkowo olej do smażenia miód(...)cukier puder Wykonanie: Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Na sam koniec dodajemy jajka, masło i wlewamy mleko. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut, by ciasto odpoczęło. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy romby. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy ciasto. Smażymy

magiczna kuchnia Kasi
CHLEB PSZENNO - ŻYTNI Z GARNKA 91

zapach i smak świeżego chleba. Najbardziej lubię taki jeszcze cieplutki, z masłem i odrobiną soli :) Dlatego ostatnio dość często, piekę pieczywo sama. Dziś zapraszam na chlebek, nie dość, że łatwy i szybki w wykonaniu, to jeszcze bardzo smaczny i z cudownie chrupiącą skórką. Spróbujcie, go upiec, a gwarantuję, że walka o każdą kromkę, zacznie się już od piętki ;) SKŁADNIKI(...)łyżeczki cukru 200 g mąki żytniej 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki soli A jak to zrobić: Drożdże i cukier rozpuścić w letniej wodzie. Wsypać obie mąki i sól. Ciasto bardzo dobrze wyrobić ręką przez około 5-6 minut. Jeśli będzie zbyt "lepkie", można podsypać je lekko mąką. Z wyrobionego ciasta uformować kulę, włożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić

Kuchnia w opałach
Bezglutenowe jaglane ciastka mocno czekoladowe z lawendą 127

zmiksuj dokładnie i na gładko- krem z kaszy jaglanej, puree z bananów, rozpuszczoną czekoladę, kakao, cynamon, lawendę, wanilię, len i mąkę kokosową.Pod koniec miksowania dodaj posiekaną gorzką czekoladę. Ciasto powinno być wilgotne i lepkie. Odstaw na pół godziny, zgęstnieje i przeschnie. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni . Blachę do pieczenia pokryj pergaminem . Dłońmi formuj kulki i układaj na papierze. Spłaszczaj(...)ciastek, ilość zależeć będzie rzecz jasna od wielości ciasteczek. Piecz około 30 minut- nie więcej. Upieczone ściągnij z blachy i odstaw do przestygnięcia, co gwarantuje nie będzie procesem łatwym, gdyż łapsniecie ciacha jeszcze gorące- gdyż zapach czekolady, kakao unoszący się w powietrzu zadziała jak najlepszy kusiciel . Bez obaw, ciasteczka są pyszne, zdrowe i autor gwarantuje , że można je przechowywać około

Z Kuchni Do Kuchni
ROGALE MARCIŃSKIE 372

delikatnie wymieszać. Masa powinna być zwarta ale nie twarda, jeśli jest zbyt zbita dodać jeszcze 1 łyżkę śmietany. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 65x40 cm ( ja podzieliłam ciasto na połowę i rozwałkowywałam na 2 blaty 65x20 cm) i przeciąć na pół wzdłuż dłuższego boku. Każdy pasek pokroić na ok.12 trójkątów. Rozsmarować na każdym nadzienie, pozostawiając z każdego boku mały(...)Brzeg trójkąta założyć na masę makową , na środku zrobić nacięcie i delikatnie odgiąć na boki a następnie zwinąć rogaliki zawijając rogi pod spód ( brzmi skomplikowanie ale robi się łatwo). Masa makowa może a nawet powinna lekko wychodzić  i być widoczna. Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce zostawiając między nimi spore odstępy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok.90

Smaczne Zdrowe
Jabłkowa fantazja : Listopadowe Wyzwanie Blogerek 155

Posmarować dżemem wiśniowym i posypać cynamonem. Przygotować budyń i ciepły wylać na jabłka. Piec około 70 minut w 180 stopniach. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Ubić kremówkę. Wyłożyć na zimne ciasto. Posypać kakao. Odstawić do lodówki.   W Listopadowym Wyzwaniu Blogerek - wariacje na temat szarlotki wzięły udział dziewczyny z blogów Paulina z bloga mojapasjasmaku Monika z bloga papryczkaa Ela z bloga(...)simple-kitchen Kasia z bloga bakeandtaste Gosia z bloga daylicooking Oliwia z bloga poziomkaikardamon Iwona z bloga izioni-smaki Justyna z bloga niepieprz Renata z bloga gotowanie-jest-latwe Eliza z bloga pasja-kulinarna Bardzo Wam dziewczyny dziękuję za wspólną zabawę i miło spędzony czas ! Mam nadzieję, że spotkamy się przy kolejnej akcji za miesiąc i będziemy nadal szaleć

Magiczne Życie Marty
Domowe tahini (pasta sezamowa) - jak zrobić i do czego wykorzystać? 221

przygotowałam swoją pastę z sezamu łuskanego. Najlepiej jest przygotować tahini z wcześniej uprażonych nasion sezamu , ponieważ prażenie uwydatnia ich orzechowy aromat. Jednak prażąc sezam należy być bardzo uważnym - ziarna łatwo można przypalić, a wtedy tahina zrobi się gorzka. Jeżeli jesteście bardzo początkującymi kucharzami, możecie pominąć etap prażenia ziaren i od razu przejść do miksowania. Pasta tahini możecie zrobić bez dodatku(...)koktajli oraz smoothie - nadaje im orzechowego posmaku. Ja bardzo lubię koktajl zrobiony z banana z dodatkiem ok. 2 łyżek tahiny, 2 suszonych daktyli oraz kefiru.  Jako dodatek do ciast i ciasteczek, np. zamiast masła orzechowego. Ja wykorzystałam tahiny do przygotowania zdrowych domowych krówek z dodatkiem suszonych daktyli .  Jak zrobić domowe tahini (pastę sezamową)?  Składniki (na niecałe

Chilli Czosnek i Oliwa
Deser z czerstwych muffinek z jagodami 122

Deser z czerstwych muffinek z jagodami to banalnie prosty i mega szybki deser. Jest moim sposobem na wykorzystanie babeczek, które straciły już swoją świeżość i nie

Moja Delicja

Proponowane wyszukiwania