właśnie Ania z tym cudnym uśmiechem podała mi ten orzeźwiający waniliowy deser lodowy. Ekspresowy do zrobieni, idealny wprost na letnie gorące popołudnia. Zaletą jest też to, że łatwo przechowuje się w zamrażarce. Przepis przywieziony z pachnącej zbożem polskiej wsi. Polecam. Przepis na blaszkę o długości 40 cm i szerokości 13 cm 150 g herbatników typu petit beurre(...)śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej 200 g borówek amerykańskich lub innych owoców 1 mała puszka masy krówkowej lub kajmakowej czekolada do ozdoby Formę do ciasta wyłożyć folią aluminiową i posmarować masłem. Ciasteczka zmiksować i dodać masło. Wymieszać. Wsypać na dno foremki, wyrównać i lekko ugnieść. Masę krówkową wyłożyć równomiernie na ciasteczkowy spód.Śmietanę
Piekarz-Kucharz-Garkotłukcukrem, a następnie stopniowo połączyć z jajkami. Do masy dodać wiórki kokosowe i pokruszone wafle. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do foremki uprzednio wysłanej papierem do pieczenia. Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku przez około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. (Gotowe powinno być sprężyste.) (*) Jeśli nie posiadacie blendera/malaksera to polecam Wam ręczną szatkownicę , która jest do nabycia(...)nazwa mówi, że jest przeznaczona do warzyw i owoców, ale dzięki nisko zawieszonym ostrzom - na drobno pokroi też orzechy i zioła. Z wafelkami również sobie poradziła. Dodatkowo jest łatwa do demontażu, a wykonane z tworzywa części nadają się do szybkiego zmywania ręcznego jak i w zmywarce
Di gotujeNiedawno ukazała się książka Damiana Kordasa "SUPERFOOD". Znalazły się w niej przepisy z jarmużem, pokrzywą, morwą, wegańskim parmezanem i wieloma innymi wspaniałymi składnikami. Dania przygotowane przez Damiana są łatwe a składniki dostępne. Damian stworzył przepisy dla wegan, wegetarian i mięsożerców. Są i moje ukochane ryby!. To świeże spojrzenie na nasz jadłospis. Dziękuję Burda Książki. Gratulacje! Świetna książka. Damiana poznałam(...)ciekawa jego książki. Według jego przepisu przygotowałam pizzę na spodzie ziemniaczanym. Zmieniłam nieco składniki. Nie wszystkie miałam. Zamiast fasoli dodałam zielony groszek, a brak sałaty zastąpiłam bazylią. Do ciasta dodałam odrobinę mąki bezglutenowej. Pizza w moim domu bardzo smakowała. 500 gram ugotowanych przepuszczonych przez praskę 1 jako 1 łyżka oregano ząbek czosnku sól 200 ml passaty pomidorowej
AZgotuj!równo i przy dużych obrotach ostrzy w maszynkach tego typu – szybko się grzeje – zaczyna się mazać i rozpuszczać. FORMOWANIE Mielone mięso naszykowane do zrobienia kiełbasy trzeba wyrobić jak ciasto, przepracować – po to żeby uwolnić połączenia włókien kolagenowych i uzyskać spoistość i kleistość masy mięsnej. Jak to jest w burgerach? Im dłużej będzie wyrabiane mielone mięso tym bardziej będzie(...)chodzi, burger ma być miękki i kruchy. Mięso trzeba po zmieleniu wymieszać razem i wyrobić ręką, ale krótko, około minuty – tylko do momentu, aż da się łatwo uformować , nie porozpada się po formowaniu, a utrzyma kształt. To już trzeba poczuć pod ręką. Mięso to nic innego jak mięśnie, a mięśnie to białko. Każde białko kurczy się w wysokiej temperaturze. Formując
Karo in the Kitchenpoza nimi, są w ilościach tak minimalnych, że w ogóle nie są wyczuwalne Jeśli więc lubicie smak orzechów, koniecznie powinniście wypróbować przepis Ciastka robi się szybko i na tyle łatwo, że w ich przygotowanie śmiało można zaangażować dzieciaczki Mi pomagał Synek, dla którego robienie ciasteczek było super zabawą, a i później smakowały lepiej, bo ” sam zrobiłem ” Składniki(...)mąki pszennej 50g cukru pudru + do obtoczenia 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie ciasteczek: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto w ładną, gładką kulę. Owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Po godzinie z ciasta odrywamy po kawałku i formujemy małe kuleczki, wielkości orzecha włoskiego, każdą obtaczamy obficie
NiePieprz.pljakimi się mierzyliśmy to: # Animela lub mleczko cielęce. Na potrawę # Mózg cielęcy po flisowsku. Na przydatek # Śmietana włoska. Na przystawkę Okiełznać sam archaiczny tekst receptur wcale nie było łatwo: *** Weź wielkie mleczko cielęce, wypłucz, obgotuj, pokraj na pięć albo sześć kawałków, ułoż w rondel z grzybkami, kawałkiem masła, wiązką pietruszki, cebulą, poł bobkowego liścia, dwoma goździkami, połodnożkiem czosnku, przystaw(...)wlej szklanicę dobrego bulionu, pol szklanicy wina białego, osol, opieprz, gotuj przez pol godziny, zbierz tłustość, przydaj dwie łyżki dobrego gąszczu. Tej zaprawy użyć możesz do wszelkiego mięsiwa i ciast garnirowania. *** Dwa możdżki cielęce oczyść w wodzie, ugotuj z winem białym, bulionem, solą, pieprzem, wiązka ziół. Zrób zaprawę z małych cebulek i marchwi, które ugotuj z bulionem, przypraw dobrze, zmieszaj
Grunt to przepis!Płatki ryżowe są bardzo pożywne, łatwo dostępne i niedrogie. Można z nich przyrządzić wiele pysznych potraw. Aż dziw, że są tak mało popularne. Składniki: 35 dag płatków ryżowych, 0,25 litra wody, curry do smaku. Składniki na farsz: 30 dag mięsa wieprzowego mielonego, 4 dag smalcu, 2 cebule, sól do smaku, pieprz do smaku, natka pietruszki, olej do smażenia. Wykonanie(...)Płatki zmielić i zaparzyć gorącą wodą, dodać curry i zagnieść ciasto. Mięso podsmażyć na smalcu z pokrojoną cebulą, przestudzić, przyprawić do smaku i wymieszać z posiekaną natka pietruszki. Z ciasta ryżowego kształtować placki, nakładać farsz, zlepiać kotlety. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor
Tradycyjna KuchniaDomowe pieczywo po prostu nie ma sobie równych! Ja uwielbiam bułki popularnie zwane poznańskimi, w końcu jednak postanowiłam sama je upiec. Okazały się bardzo łatwe w przygotowaniu a jeśli chodzi o smak, to śmiało mogą ze sobą konkurować. Są przepyszne! Składniki: 500g mąki pszennej, 12g świeżych drożdży, 200ml letniego mleka, jajko, 20g masła(...)letniego mleka rozpuścić drożdże wraz z cukrem. Odstawić na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać sól, jajko, masło i zaczyn. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Zagniatać około 5 minut, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Uformować kulę, ułożyć w misce i przykryć ściereczką. Pozostawić na godzinę w ciepłym miejscu. Następnie ciasto ponownie zagnieść, odrywać
Z miłości do słodkościmasła niesolonego 1/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki cukru trzcinowego dark muscovado 1 duże jajko 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 tabliczka mlecznej czekolady CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Mąkę wraz z sodą oczyszczoną przesiewamy do miski i odstawiamy na bok. Czekoladę drobno siekamy. W misie miksera umieszczamy masło orzechowe, masło w temperaturze pokojowej i oba cukry. Ucieramy(...)zbić się w niewielkie kulki, nie przejmujcie się tym). Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy , a następnie stopniowo mąkę, cały czas miksując. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Z ciasta formujemy kulki (powinno wyjść 9) i układamy w sporych odległościach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 13-15 minut, wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce. Wspaniale smakują
My Culinary Arttego niezwykle aromatyczne... Zdecydowanie czuć miód i przyprawy korzenne. Synek zawsze z wielką chęcią pomaga przy ich wycinaniu a później przy dekorowaniu:) Tym razem upiekłam bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu pierniczki, które będą piękną ozdobą naszej choinki... Inspiracja Składniki: 150g mąki pszennej, 50g mąki żytniej, 50g masła, 50g miodu, jajko, 65g cukru pudru(...)Przygotowanie Mąki przesiać wraz z cukrem pudrem i sodą oczyszczoną. Dodać stopione masło, miód oraz jajko. Całość posiekać. Dodać kakao i przyprawę do piernika. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować i wycinać różne kształty pierniczków. Piec około 8-10minut w temp. 180st. Ostudzić i dowolnie udekorować
Z miłości do słodkościPrzepis na pierniki użyłam podstawowy. 1,5 kg mąki 1,5 szkl cukru 1 margaryna 250 gr miodu 1/2 szkl wody 2 dkg amoniaku 1 niepełna
Gotowanie jest łatwe500 ml zakwasu do żurku (w butelce) 900 g mąki żytniej żurkowej 1 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 25 g drożdży 2
Gotowanie jest łatweniespełna dwa tygodnie Wielkanoc ( choć dzisiaj u mniej pogoda raczej Bożonarodzeniowa), dlatego zabrałam się za przygotowywanie świątecznych przepisów dla Was. Jako pierwszy postanowiłam zrobić Tofurnik. Zrobienie tego ciasta chodziło już za mną od dawna. Pomyślałam, że zbliżająca się Wielkanoc jest idealnym momentem by go w końcu zrobić. Postawiłam na połączenie migdałów i wanilii a także gorzkiej czekolady. Muszę Wam powiedzieć(...)konsystencji. Pozostawiamy do wystudzenia a następnie chowamy na noc do lodówki. Następnego dnia wyciągamy naszą masę z lodówki i pozostawiamy na chwilę aby ociepliła się do temperatury pokojowej by łatwo ją było rozprowadzić na dnie formy. Na czas przygotowania masy chowamy formę z czekoladowym spodem do lodówki. Masa Tofu odsączamy z nadmiaru wody. Przekładamy do miski. Wlewamy sok z cytryny
Health-Fit-Lifejednak musi mi wystarczyć do polepszenia nastroju kubek z herbatą z cytryną i kawałek pysznego keksu. Keks królewski jest idealny na różne okazje i na zwykłe weekendowe pieczenie. Keks łatwo się przygotowuje i szybko znika. Nie można go nie lubić i nie można skończyć na jednym kawałku. Przepis znalazłam u Samanthy . Jedyną różnicą, w stosunku do oryginalnego przepisu, było dodanie(...)delikatnie połączyć z masą. 3. Dodawać -przesianą wcześniej- mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mieszankę ulubionych- drobno posiekanych- suszonych owoców i orzechów i delikatnie wymieszać ciasto. 4. Masę przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 175 stopni około 50 minut (do suchego patyczka) Po upieczeniu wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem
UgotujmyTo.plpochwalić, że mój przepis na kokosanki trafił na stronę ar.pl . Jest to strona dla osób dbających o swoją tężyznę i zyskać ich uznanie nie jest wcale tak łatwo. Skoro jednak ciasteczka tam trafiły , jak i omlet z owocami ( nagłówek strony) tzn że z moją twórczością nie jest źle. :) Masa serowa. 0,5 kg twarogu półtłustego szklanka śmietany(...)pieca. Nagrzanego 180 stopni na około 60 - 70 minut. Zimny dekorujemy zygzakami z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady z sokiem i olejem. Wyszło bardzo fajne ciasto i smakowo i strukturalnie. Coraz rzadziej dodaję do sera masło, ono jednak twardnieje i ciasto robi się takie toporne. Ze śmietaną zachowuje się całkiem inaczej. Nie wspomnę już o tej ilości
Dieta moja pasjalukrem plastycznym, a tylko jeden był pokryty kremem. Szprycę mam od niedawna. Zwykłą plastikową, z kilkoma tylkami, która wygląda trochę jak zabawka ;) Jednak staram się jak mogę i doskonalę niełatwą sztukę zdobienia kremem. Dziś właśnie chciałabym pokazać Wam tort bez grama lukru plastycznego. Cała dekoracja to krem, owoce i czekolada. Moim zdaniem wyszło naprawdę super i chociaż tort nie był(...)układamy dość ciasno truskawki (zwężającym się końcem do góry). Luki między nimi dokładnie wypełniamy połową kremu (najłatwiej zrobić to szprycą, wciskając krem między owoce), wierzch wyrównujemy. Układamy drugi blat ciasta, nasączamy go pozostałym pączem, znów wykładamy truskawki i resztę kremu. Przykrywamy trzecim blatem. Odstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godz., ale można również na dłużej. Na tym etapie można
Ratunku obiadSzybka rybka? Oczywiście!, świat nie kończy się na pstrągu i łososiu :). Wybór ryb z roku na rok się powiększa w sieciowych sklepach, oferując ciekawe gatunki ryb
Kuchnia PROzdrowotnaSzukasz oryginalnego przepisu na faforki?Właśnie tutaj on jest i czeka na Ciebie drogi czytelniku.Dziś świetny przepis na kruche faworki z wisniówką,lekkie i chrupiące. Łatwe do wykonania,wspaniałą frajda dla dzieciaczków.Zapraszam. 5 żółtek 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżka cukru waniliowegoz prawdziwą wanilią 2 kieliszki wisniówki czyli ok.100g 1 łyżka śmietany12% 300 g.mąki szczypta soli(...)cukier puder do posypania ************************************ Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym , masłem i wiśniówką.Dodać śmietanę ,utrzeć.Na stolnicę przesiać mąkę i dodać utarte żółtka oraz szczyptę soli.Wyrobić gładkie ciasto,następnie ubijać przez 10 minut wałkiem ciasto , aż ukażą się pęcherzyki powietrza.Dzielimy ciasto na 3-4 części i partiami rozwałkować na bardzo cienkie placki ( nie podsypywać mąką!). Ciasto kroimy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiProsto ze słonecznej Sycylii przyjechały do mnie w małej skrzyneczce ekologiczne pomarańcze. Ci, którzy pamiętają odległe czasy, wiedzą ile radości na Święta sprawiały te cytrusy. Dziś, choć łatwo dostępne to także cieszą – wiadomo, że zimą smakują najlepiej. Na początku grudnia coraz częściej słyszymy w sklepach „ Pani, a mandarynki to już słodkie są? A pomarańcze można już kupować(...)polowanie – gdzie najsmaczniejsze. Dlatego w tym sezonie postanowiłam je zamówić wprost od producenta i zaspokoić moją potrzebę świeżo wyciskanych soków, jedzenia ich na śniadanie oraz wypiekania z nimi ciast. Powód był jeszcze jeden – postanowiłam narobić skórki pomarańczowej do świątecznych wypieków. Kiedyś jej nie lubiłam. Znałam tylko taką ze sklepu. Gdy parę lat temu pierwszy raz zrobiłam domową
Poezja smakuSzarlotka to ciasto, które chyba (zdaje się, że ex aequo z drożdżowym) najczęściej gości na stole moim i mojej Mamy. Aż dziw, że wciąż nie zamieściłam tutaj przepisu na nią ;) Zimą nie mam już swoich jabłek, więc ratuję się jabłkami zamkniętymi latem w słoikach. Robię ich dużo, bo są uniwersalne. Jeśli odciśniecie sok, jabłka będą się nadawać na kanapki. Dzieci(...)wyjadają je łyżeczką prosto ze słoika ;) Przepis banalnie łatwy :D i idealny na teraz, bo w sadach na pewno macie dużo spadów, z którymi nie zawsze wiadomo, co zrobić albo jest tyle rzeczy do zrobienia, że nie wiadomo, w co ręce włożyć ;) Składniki : jabłka (dowolna ilość) cukier (zależnie od ilości jabłek) Proporcje? Zależy od odmiany. Ja mam odmianę, której
Weekendy w domu i ogrodzieprzygotowań! Składniki na 6 puddingów: 2 duże jajka 1/2 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki mleka 1/4 łyżeczki soli 6 łyżeczek oleju CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W misie blendera (tak, blendera :)) umieszczamy jajka, mąkę, mleko i sól. Miksujemy przez kilka minut. Przelewamy do dzbanka i wkładamy do lodówki na 30 minut, żeby masa "odpoczęła". 2. Piekarnik(...)foremki na muffinki wlewamy olej - po 1 łyżeczce na każdą przegródkę. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na najwyższą półkę i podgrzewamy przez 10 minut. 3.Foremkę ostrożnie wyciągamy, napełniamy ciastem do 3/4 wysokości (ciasto zacznie skwierczeć) i wkładamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy 15-20 minut, aż puddingi będą mocno wyrośnięte i złoto-brązowe. Podajemy na ciepło jako dodatek do obiadu
My Culinary ArtSkoro niedzielne popołudnie, to musi się tu znaleźć przepis na kolejny chleb ;) Nie może być inaczej, zatem zachęcam do poczytania i spróbowania we własnym domowym zaciszu. To naprawdę łatwe :) Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) : 560 g mąki pszennej typu(...)łyżeczka soli pół łyżeczki cukru ok. 400 ml przefiltrowanej wody łyżeczka nasion babki płesznik Wieczorem wymieszać w dużym garnku mąkę, cukier, sól i zakwas. Dolewać stopniowo wodę i wyrabiać ciasto. Gdy pojawią się pęcherze powietrza (po ok. 6 minutach) wsypać nasiona i dobrze wymieszać. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, ale powinno dawać się wyrabiać drewnianą łyżką. Garnek przykryć wilgotną ściereczką
Weekendy w domu i ogrodziełyżeczką proszku do pieczenia, oraz 2 łyżki kakao, mieszamy całość łyżką najlepiej silikonową. Na sam koniec wlewamy 1/3 szklanki wody i wszystko miksujemy na małych obrotach. Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, który smarujemy odrobiną margaryny. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 15 minut. Przygotowanie biszkoptu na roladę: Upieczony biszkopt przekładamy na lekko(...)Zdejmujemy papier i zwijamy biszkopt wraz ze ściereczką, aby biszkopt wystygł i stał się elastyczny. W czasie gdy biszkopt stygnie wyjmujemy z zamrażalnika lody, aby delikatnie zmiękły i były łatwe do smarowania. Biszkopt wraz ze ściereczką odwijamy, ściereczkę usuwamy i smarujemy biszkopt grubą warstwą lodów czekoladowych z brownie, w lody wciskamy świeże maliny i całość dokładnie zwijamy. Roladę biszkoptową
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWielkanoc już tuż, tuż! Czy już macie przygotowany zakwas na żur? Jeżeli nie, to nie ma się czego martwić, czasu jeszcze jest. U nas
Kuchnia ŁukaszaTortille, burito, tacos - wszelkie placki w które da się zawinąć coś smacznego są wielce pożądane:) Tym razem wybór padł na kukurydziane tacos, których przygotowanie jest szybkie i łatwe. Zarówno tortille jak i tacos przygotowuję zawsze w zapasie, i niezużyte placki przygotowuję owinięte ściereczką w lodówce. SKŁADNIKI 200 gram mąki kukurydzianej 100 gram mąki pszennej 140 ml wody 1 łyżka(...)mieszam z solą w misce, dodaje olej i mi ponownie mieszam. Kiedy mąka połączy się z olejem dodaje wodę i zarabiam całość widelcem a następnie szybko wyrabiam ręcznie ciasto. Formuję kule i odstawiam na około 30 minut aby ciasto odpoczęło. Następnie dzielę kulę na 8 kawałków. Każdy kawałek rozwałkowuję na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok 2 milimetrów. Wykrawam
Magiczna kuchnia DariiCiasto przekładamy do nasmarowanej masłem i wysypanej mąką formy z kominem (dużej). Pieczemy w 170 C przez ok. 45-50 min. najlepiej sprawdzić to wbijając w ciasto patyczek. Jeśli wychodzi suchy to znaczy, że jest upieczone. Wykładamy na kratkę aby ostygło. Sos karmelowy: 1 szkl cukru 150 ml śmietany 36% 2-3 łyżki masła Cukier rozpuszczamy na patelni(...)śmietanę i masło, mieszamy i gotujemy ok 10 min na maleńkim ogniu - powinno trochę zgęstnieć. Studzimy na tyle, by nie był to wrzątek, ale tak aby nadal dało się łatwo rozprowadzać. Polewamy babe obficie. Pychota, najlepiej jeszcze na ciepło :) można poszaleć z bitą śmietaną jeśli ktoś ma w nosie kalorie
Z butelką mleczka w tle