Drób, a w szczególności kurczak, to rodzaj mięsa nie tylko "light". Zawiera w sobie tyle ważnych dla nas składników, że nawet nie zdajemysobie z tego sprawy
W kuchni Karmel-itkinatknęłam się kilka lat temu na blogu Moje Wypieki . Przepis został ze mną do dziś i do dziś te waniliowe są ulubionymi ciastkami mojego dziecka, no dobra moje też :) Ciasto fajnie współpracuje z wałkiem, dodatkowy plus zyskuje za to, że ciastka po upieczeniu nie zmieniają kształtu i nie rosną. Jakie wkładasz, takie wyciągasz z piekarnika. Jak widać na zdjęciach bawiłam(...)czekoladowych tafli. Czekolada w nich zastyga w lodówce w kilka chwil, więc tylko wyciągać, napełniać i potem przyklejać na ciastka, a efekt WOW macie gwarantowany. Do tego wszystko niezwykle łatwo utrzymać zestaw w czystości. Mało tego w sklepie Garneczki znajdziecie kilka rodzajów zestawów do herbatników o różnych kształtach, na różne okazje. Z czystym sumieniem polecam, bo firma która tworzy takie
Blondynka Gotujełatwe do samodzielnego zrobienia pieczywo na śniadanie. Paluchy po upieczeniu nie kruszą się, w środku są mięciutkie, a z wierzchu delikatnie chrupiące. Wypiek jest raczej śniadaniowy, niż deserowy, gdyż cukru w nim prawie się nie wyczuwa. Paluchy drożdżowe przypominają w smaku raczej bagietki lub rogale, z których robi się kanapki. Na pewno nie jest to typowe maślane i słodkie ciasto
Kuchcik gotujeŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: 120 g miękkiego masła, 1/2 szklanki cukru, około 1 i 1/2 szklanki mąki, jajko, łyżeczka proszku do pieczenia Cykoria , 100 g gorzkiej czekolady. Przygotowanie: Masło ucieram z cukrem, dodaję jajko, mieszam. Wsypuję proszek do pieczenia, a następnie stopniowo dodaję mąkę, cały czas mieszając ciasto
JejKuchniałatwe w przygotowaniu. Dzieci zjedzą ze smakiem, nawet podczas krótkiej przerwy. Nie ma to jak domowe śniadanie, przygotowane przez rodziców, prawda? W dodatku można je przygotować wieczorem, a rano tylko zapakować do plecaka! Kto wie, być może i dorośli skorzystają na tym i zabiorą domowe śniadanie także do pracy? Polecam z całego serca, tylko sprawdzone przepisy! Startujemy! Bułeczki z ciasta
Moja smaczna kuchniapastelowego koloru potrzeba 1 pełnej łyżeczki (5-6g) czerwonego, czarnego i brązowego barwnika – taki krem nie dosyć że ma sztuczny posmak, barwi też usta, zęby, język i ciasto. Ma też działanie przeczyszczające i nie jest obojętny dla organizmu. Wybierzcie inne kolory lub krem, który nie wymaga takiej ilości sztucznych barwników. O tym, jak poskładałam do kupy swój urodzinowy tort(...)obłożony tym lukrem będzie osobny wpis, już niedługo SKŁADNIKI Składniki na 12 muffinek lub obłożenie bez dekoracji jednego 5-piętrowego tortu 18cm średnicy – przy większej ilości składniki łatwo podzielić, podwoić i potroić (na zdjęciach jest krem z 250g masła) 150g miękkiego masła 82% tłuszczu 340g przesianego cukru pudru 2-4 łyżki mleka lub rzadkiej śmietanki aromat barwnik Zapisz
Karo in the Kitchenłatwe i szybkie w przygotowaniu, no i tanie? Wystarczy zawsze mieć w domu mąkę, jogurt, sodę i kilka innych składników ( które zawsze każdy ma), 5-10 minut pracy + czas pieczenia i gotowe! Posypać je możesz dowolnie, według swoich upodobań. Ja użyłam sezamu czarnego oraz czarnuszki. No są po prostu boskie. Upiecze je nawet dziecko. Nie trzeba się denerwować, że ciasto
Calzonella.comŁatwe i szybkie w wykonaniu. Drożdże pokruszyć do garnuszka, wsypać sól, cukier i mąkę. Wlać ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, jajko, ciepłe mleko, ciepłą wodę, rodzynki,pokrojony w kostkę banan, cukier, cukier waniliowy. Wymieszać wszystko łyżką, odstawić na 5 minut. Na patelni rozgrzać olej i nałożyć ciasto
Kuchnia Pokoleńciasto się nie kleiło do łyżek) Ważne, by olej nie był zbyt gorący, ponieważ skutkuję to szybkim zarumienieniu się racuszków, które w środku będą surowe. Nie może mieć również zbyt niskiej temperatury-racuszki nasiąkną tłuszczem. Smażyć z obu stron do ładnego zarumienienia. Odsączać na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami. Jeśli pozostaną na następny dzień, w łatwy sposób
Nastoletnie Wypiekaniełatwe do zrobienia, szybkie, puszyste. Doskonałe także na drugi dzień, chociaż najlepiej smakują jeszcze ciepłe :) Polecam! Składniki: 475 g mąki pszennej 15 g cukru 1 łyżeczka soli 10 g suchych drożdży 3 łyżki oliwy 80 ml mleka 270 ml ciepłej wody Mąkę połączyć z cukrem, solą i drożdżami, wymieszać. Do suchych składników dodać mleko, oliwę i wodę. Zagnieść gładkie ciasto
Domowa cukiernia Ewyłatwy do wykonania chleb owsiany, opracowany przez Rene Beckera, bostońskiego piekarza o polskich korzeniach. Okazało się, że po drodze było kilka błędów i pomyłek. Był błąd w tłumaczeniu angielskiego oryginału książki na wersję hiszpańską, potem i ja coś jeszcze źle przeczytałem. I tak coraz bardziej przerażony patrzyłem na lepką pacię, która za nic nie chciała zamienić się w chlebowe ciasto
Grahamka, weka i kajzerkaciasta formujemy dowolnej wielkości owalne ciasteczka ,kładziemy na natłuszczonej ,posypanej mąką blaszce i pieczemy w temp.180 stop. 20 minut. Przygotowujemy syrop. W rondelku zagotowujemy wszystkie składniki i gotujemy szybko, aby syrop zgęstniał. Odstawiamy ,by przestygł. Upieczone, przestudzone ciastka zanurzamy w syropie, posypujemy orzechami i cynamonem. W Grecji robią je jako kruche bułeczki. A kruchość jest rzeczywiście krucha. Polecam, są łatwe
Kulinarny karnet Christopherałatwe w wykonaniu. Zatem zainspirowana pysznymi ciasteczkami, jakie niedawno w prezencie dostałam od mojego wybranka (i zjadłam ze smakiem!) dzisiaj przepis na kruche ciasteczka maślane - zachęcam do wypróbowania :). Składniki: szklanka mąki 120g masła 3 łyżki cukru pudru odrobina aromatu waniliowego jajko szczypta proszku do pieczenia Wszystkie składniki, wraz z wcześniej roztopionym i przestudzonym masłem mieszamy, aż powstanie jednolite, sprężyste ciasto
Taste Of My DayUfinki. Historia tych ciasteczek jest bardzo ciekawa. Na początek definicja z Wikipedii: małe francuskie ciastko o charakterystycznym muszelkowatym kształcie, który uzyskuje się dzięki pieczeniu w specjalnych foremkach z wgłębieniami. Ciasto przygotowuje się z mąki, jajek, cukru, masła oraz kilku kropel soku z cytryny. Jedni twierdzą, że ciasteczka te przywiózł do Francji Stanisław Leszczyński - król Stanisław Leszczyński. Inni że były już(...)Dodatkowe informacje na ich temat ale inny przepis można znaleźć tutaj . Magdalenki troszkę czasu trzeba im poświęcić: przygotowanie ok 30 minut pieczenie ok 20 minut ok 60 sztuk dość łatwe Składniki: * 2,5 szklanki mąki * łyżeczkę proszku do pieczenia * 5-6 jaj * półtorej szklanki cukru pudru * skórkę otartą z małej cytryny lub pomarańczy (ja dałam z dużej cytryny
sierotka maRysia w kuchnipokazać ukochanej osobie, jak wielkim uczuciem ją darzymy. Najczęściej są to jednak jednorazowe starania, które w przeciętne dni zdarzają się nielicznym. Polska to kraj, w którym walentynki nie mają łatwego żywota. Święto zakochanych znajduje co prawda swoich zwolenników, ale także wielu przeciwników. Ja nie przynależę do żadnych z tych grup. Walentynki są mi obojętne, ale skoro już są to miło(...)Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 45 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 45 min Ciasto 250 g mąki tortowej 220 g drobnego cukru 130 g masła 115 ml jogurtu naturalnego 180 ml wody 2 średnie jajka 100 g gorzkiej czekolady 5 łyżek ciemnego kakao
Wędrówki po kuchni