łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:351/593)

Domowe Bounty zwane bobkami 137

BOUNTY ZWANE BOBKAMI łatwe (jak wszystko u mnie) min 2 godziny gdy liczymy czas tężenia w lodówce ok 30 sztuk Składniki * 250-300 g wiórek kokosowych * 150 ml śmietanki 30% * łyżka cukru pudru ( ja dałam zwykły) * 1/5 kostki masła * 3 tabliczki czekolady - w zależności od upodobań własnych mleczna lub gorzka, dużo lepiej się sprawdza polewa do ciast. Do dzieła!!! Śmietankę

sierotka maRysia w kuchni
KRUCHE CIASTECZKA MIGDAŁOWE 175

lodówce.  Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm i wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy ciasno na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każde smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy zmielonymi migdałami lub cukrem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika.  Piec 10 - 12 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Rada: Jeśli mamy migdały ze skórką łatwo ją zdejmiemy jeśli

Ciastka - domowe słodkości
Proste cakepops – ciasto na patyczkach 254

wodzie. Wyciągamy kulki ciasta z zamrażarki. Patyczki na lizaki maczamy w rozpuszczonej polewie i wbijamy (wkręcamy) w kulki. Wkładamy znowu na 5 minut do zamrażarki, żeby polewa stężała i patyczki dobrze przyczepiły się do lizaków. Po wyciągnięciu z zamrażarki lizaki zamaczamy w polewie, strząsamy nadmiar i układamy na podstawce, żeby wyschły. Jeśli nie macie podstawki, możecie łatwo zrobić ją samemu

Ciastkozercy
Ciasto z kremem orzechowym i pijaną wiśnią 442

minut. Ciasto schłodzić i przeciąć na pół, nawilżyć wodą - do której można dodać spirytus.   Orzechy podsmażyć na suchej patelni, mieszając aby się nie przypaliły - mają się przesuszyć i stać się chrupkie. Następnie orzechy zmielić w maszynce, przełożyć do garnka i zalać mlekiem, tak aby zostały zakryte, nie więcej. Masę zagotować, ale ciągle mieszać, gdyż łatwo się przypala. Następnie przestudzić

Jadło i czytadło
Ciastka ze słonecznikiem 125

szybkie i łatwe do przygotowania.  SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki, 100g masła, 3 żółtka, 4 łyżki cukru pudru, 2 łyżki śmietany 18%, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki słonecznika łuskanego, jajko do posmarowania. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia oraz słonecznik. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto rozwałkowuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Szybkie ciasteczka czekoladowe 340

banalnie proste i łatwe, składniki wszędzie dostępne. Ciasteczka po upieczeniu i wystudzeniu można przechowywać w puszce lub w słoiku przez długi czas. Składniki: 2.5 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru trzcinowego 2 jaja 22 dag masła 15 - 20 dag czekolady 1/2 łyżeczki sody 1. Składniki łączymy ze sobą i szybko zagniatamy ciasto. 2. Czekoladę kroimy

Apetyczna babeczka
Ciasto grysikowe z owocami leśnymi 242

pewno nikt przy zdrowych zmysłach nie odpali wówczas piekarnika ;) Dlatego najlepiej sprawdzą się jako deser lody albo ciasta prosto z lodówki. Ostatnio naszła mnie ochota na takie właśnie ciasto i postanowiłam spełnić swoją zachciankę. Troszkę poszperałam w necie i wymyśliłam sobie takiego oto składańca z owocami leśnymi. Na herbatnikach, bez pieczenia. Możecie użyć dowolnych owoców - truskawki, jeżyny czy poziomki też(...)Dodatkowo: ok. 300 g owoców leśnych 600 ml wody 2 galaretki o smaku owoców leśnych Masa grysikowa: Do garnka wlewamy mleko i wsypujemy kaszę manną. Cały czas mieszając (masa łatwo przywiera), zagotowujemy kaszę aż stanie się gęsta. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na jednolitą masę i dodajemy stopniowo zimną kaszą. Całość łączymy na gładki krem i dzielimy

My simple kitchen
Róże karnawałowe i faworki :-) 155

Witam Kochani tego mroźnego, zimowego wieczora. Zima w pełni, karnawał w pełni więc dziś coś pysznego, prostego, ślicznego i karnawałowego. W najbliższy czwartek będziemy obchodzić święto

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Przelicznik foremek – biszkopt waniliowy i kakaowy 165

mojprzepisna.pl | Przelicznik foremek – biszkopt waniliowy i kakaowy Podczas pieczenia biszkoptu często mam problem z wielkością formy, ilością jajek i pozostałych składników. Jeżeli i wy macie

moj przepis na
Tarta z kalafiorem i oscypkiem 144

1,5 szkl mąki 1 jajko 125 g masła sól szczypta proszku do pieczenia sos pomidorowy; pół puszki pomidorów w zalewie pół cebuli szczypta bazylii pieprz

Gotowanie jest łatwe
Migdałowo czekoladowe talarki 87

400 g mąki 250 g masła 200 g cukru 70 g płatków migdałowych 150 g czekolady kilka kropel aromatu migdałowego 3 łyżki śmietany gęstej 2 jajka

Gotowanie jest łatwe
Puszysta zapiekanka z cukinii 139

2 cukinie ok 800 g 1 szkl mleka 1 szkl mąki 1 szkl białek 1/3 szkl oleju 100 g sera feta 1 ząbek czosnku pół cebuli

Gotowanie jest łatwe
Rogale świętomarcińskie 136

orzechów) obranych ze skórki i zmielonych 2 łyżki skórki pomarańczowej 300 g   biszkopcików 5 jajek ekstrakt migdałowy                Składniki na ciasto półfrancuskie (drożdżowe): 300 g masła 400 ml mleka 1 kg przesianej mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 120 g masła 120 g cukru 2 jajka + 1 żółtko (brak na zdjęciu(...)posiekane migdały skórka pomarańczowa Przepis podaję wcześniej. Przed świętem. Jeśli chcecie upiec takie rogale, musicie po prostu zdobyć   biały mak (można przez internet). A nie jest to łatwe, ponieważ prawie wszystko jest wykupywane przez cukiernie z Poznania, w którym właśnie jest królestwo wypieków rogali świętomarcińskich.   Na zrobienie tych rogali dobrze jest rozłożyć pracę

Kuchnia u Krysi
Jak upiec idealny biszkopt 490

trzepaczki”, jak na obrazku poniżej. piekarnik nagrzej do wskazanej w przepisie temperatury, nigdy nie wstawiaj ciasta na biszkopt do zimnego piekarnika, bo biszkopt opadnie, zapadnie się. samo przygotowanie ciasta na biszkopt nie jest trudne. Zaczynamy od białek, oddziel białka od żółtek, uważając aby żółtko nie dostało się do białka, jeżeli tak się stanie i żółtka jest niewiele, spróbuj wyłowić(...)zacznij ubijać, najpierw na najniższych obrotach miksera, jak się spieni dodaj szczyptę soli, białka będą dzięki temu stabilniejsze. Zwiększ obroty, ale nie ma maksa, ubijając białka obserwuj je, bo łatwo je przebić, stają się wtedy jak pierzaste chmury, ubijaj do momentu aż będą prawie sztywne. Dodaj łyżkę cukru, zwiększ obroty do maksymalnych, miksuj przez 20-30 sekund, przed dodaniem kolejnej

moj przepis na
Puszysty biszkopt 128

własne receptury, jeśli chodzi o pieczenie puszystych biszkoptów. Mniej doświadczonym polecam przepis na prawdziwy puszysty biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia, który świetnie sprawdza się w tortach i innych ciastach przekładanych kremem i nie tylko.  Biszkopt na załączonym zdjęciu był pieczony w foremce o średnicy 28 cm, z zamiarem przekrojenia na dwie części. Jeśli potrzebujecie wyższego, wystarczy upiec(...)blaty. Tajemnicą puszystego biszkoptu bez dodatku proszku do pieczenia jest staranne ubicie piany z białek, gdyż to właśnie dzięki niej biszkopt uzyskuje puszystość i delikatność. Po upieczeniu, aby biszkopt łatwo było przekroić, należy dokładnie go wystudzić. Zazwyczaj biszkopt przygotowuję wieczorem, a dopiero rano dzielę go na blaty i przekładam kremem. Składniki: (na formę 28 cm lub 26 cm) 7 jajek

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania