migdałowej wyglądem i smakiem bardzo zbliżony jest do zwykłego chleba pełnoziarnistego , można z niego także zrobić pyszne kanapki. Wiele chlebów paleo bazuje na mące kokosowej i smakiem bardziej przypominają ciasto, za to ten chleb ma lekki posmak orzechowy dzięki mące migdałowej, ale poza tym smakuje jak prawdziwy chleb. To chleb bezglutenowy, bez zbóż, paleo. Kanapka prezentuje się bardzo apetycznie(...)lniane – 1 łyżka soda oczyszczona – 1 łyżeczka sól – pół łyżeczki ocet jabłkowy – 1 łyżka Przepis zawiera masło i tłusty jogurt, ale osoby unikające nabiału mogą łatwo ten przepis zmodyfikować . Masło można zastąpić masłem klarowanym ( przepis ) albo olejem kokosowym (rafinowany spowoduje, że chleb nie będzie miał kokosowego zapachu), a zamiast jogurtu użyć śmietany z mleka kokosowego. Skąd
PaleoSMAKbardzo łatwe w wykonaniu i takie pyszne. Składniki na około 60 ciasteczek: zależy od wielkości szklanki. 250g maki pszennej 250g masła 250g twarogu śmietanowego opakowanie cukru wanilinowego 2 jabłka cukier puder do posypania Mąkę przesiałam na blat. Dodałam cukier wanilinowy. Dołożyłam posiekane na kawałki miękkie masło. Ostatni składnik to twaróg. Zagniotłam ciasto. Lepiącą kulę ciasta zawinęłam w folię
potrawyregionalnepomocy małej łyżeczki - 3/4 ciasta na papilotkę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika musimy ostudzić nasze spody. SKŁADNIKI NA PIANKĘ DO CIEPŁYCH LODÓW: 3 duże białka 1 i 3/4 szkl. cukru 1/4 wody Nie jest to typowy sposób na pianę ale nie przerażajcie się :) brzmi groźnie ale jest całkiem łatwy. Białka, cukier oraz wodę
dlaSmaQBardzo szybkie, łatwe w wykonaniu pieczywko bezglutenowe. Nie jest to chleb, ale coś w rodzaju macy - płaskie i cienkie kromki. Użyłam trzech składników - maki kukurydzianej, siemienia lnianego i wody. Proporcje: Szklanka maki kukurydzianej 4 łyżki siemienia lnianego 210 ml ciepłej wody szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki umieściłam w niedużej misce - dobrze wymieszałam. Ciasto jest miękkie, nie luźne Na dużą blachę
apetytnapieczenienajlepiej drewnianą). Tak przygotowane ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą). Chleb po wierzchu posmarować mlekiem i oprószyć ziarnami. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez godzinę. Upieczony chleb (ja wyjmuję jeszcze gorący <bo piekę w papierze, więc łatwo go wyjąć
Gospodyni MiejskaCzyli jak zutylizować białka jaj Mam wieczny problem co zrobić z białkami , pozostałymi z przygotowywania ciasta na tartę lub ciasta kruchego na szarlotkę . Nie lubię marnotrawstwa w kuchni i wzdragam się przed ich wylewaniem do zlewu - choć niektórzy tak robią, traktując białko jako poślednią i mało przydatną część jajka . Od pewnego czasu zaczęłam białka zamrażać w małych pojemniczkach(...)zamrażarce nawet przez kilka miesięcy, w oczekiwaniu na natchnienie i pomysł do ich spożytkowania. Świetnym sposobem na utylizację nadmiaru białek jest babka białkowa - szybka do przygotowania i z łatwo dostępnych składników. Wymaga jedynie ciut wcześniejszego planowania i wyjęcia z wyprzedzeniem z zamrażarki odpowiedniej ilości białek - zwykle wyjmuję je wieczorem i zostawiam na noc do powolnego rozmrożenia w lodówce . Skladniki
Grunt to przepis!Witam Kochani tego jesiennego popołudnia Dziś przychodzę do Was z bardzo smacznym przepisem. Od niedawna zaczęłam częściej stosować w kuchni kaszę jaglaną, jest ona bardzo
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPrzepis na to ciacho powstał zupełnie przypadkiem, ale nie od dziś wiadomo, że to najlepszy sposób do stworzenia czegoś boskiego. Piekłam sernik wyszło jakoś dużo masy
Wielki apetytJuż raz przedstawiałam Wam przepis na puree z dyni . W poprzednim przepisie gotowałam dynię, w tym natomiast wykorzystuję pieczoną dynię. Różnica w tych puree jest taka
dom-agi.plWszyscy z mojej rodziny bardzo lubią serniki i ostatnio bardzo nam do gustu przypadł sernik wiedeński, który jest bardzo smaczny, pulchny, leciutki jak chmurka no
Kuchnia Łukaszapieczenie, bo dodatkowo chciałam mieć na godzinkę dzieciaka z głowy, znaczy się Miśka koniecznie chciała dekorować, a poza tym, te ciacha mają być bazą do kolejnego wypieku. Szybkie, łatwe, nie zz baaardzo słodkie, ot takie w sam raz do kawy i wytrzymają minimum tydzień lub nawet dwa w puszce. Składniki na 30-40 sztuk: 400 g mąki pszennej z czego(...)łyżeczka mielonych goździków pół łyżeczki gałki muszkatołowej Przygotowanie: Przesiej do miski mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Zblenduj na gładką masę banana, olej i cukier. Połącz wszystkie składniki razem. Ciasto przypomina konsystencją glinę, jeżeli nie będzie chciało się skleić w kulę to dodaj ciut wody (2-3 łyżki). Ciasto rozwałkuj na grubość 3-5 mm maksymalnie i wycina w dowolne
greenscarfWyrabiamy gładkie i lśniące ciasto. Odstawiamy przykryte bawełnianą ściereczką do ciepła na 20 minut. Rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Szklankami bądź literatkami o 3-4 różnych średnicach wykrawamy koła. Każde delikatnie nacinamy w 4 miejscach i przylepiamy białkiem od największego do najmniejszego, lekko przyciskając. Smażymy w głębokim tłuszczu „płatkami do dołu” do zrumienienia( uwaga- łatwo przypalić;)). Do środka każdej
Domowe ciastaniej ułożyć ruloniki z ciasta w formie ślimaka. Pomiędzy nie wcisnąć jeżyny, jedna przy drugiej. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w 180 st. C. przez 30-35 minut. Ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! I tak, wiem; miałam pisać o ślubie i podróżach. Ale powrót do pracy nie był łatwy, i zanim wejdę znów
Pożeraczka, czyli raz adobrzepyszne, delikatne, lekkie, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 360 g jogurtu naturalnego ( 2 kubeczki ) 9 kopiastych łyżek mąki typ 550 5 łyżek cukru lub do smaku 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka olej do smażenia może być kokosowy około 1/2 szklanki malin do ciasta 1/2 szklanki malin
Sama słodycz i szczypta chilipotrawy, czy przepis jest łatwy, średni, czy trudny, ile porcji wyjdzie z podanych składników, czy w przepisie znajdziemy, gluten, jajka, mleko. Przepisy zawierają również przydatne wskazówki. Autorka zaznaczyła również, któe przepisy polecane są dla dzieci :-) Przepisy są różnorodne, od bardzo prostych jak jaglanka, owsianka, ale w książce znajdziemy też przepisy na bardziej wyszukane potrawy jak ciasto czekoladowo - kasztanowe, pulpeciki ryżowe
kruche babeczki