Witam Kochani tego jesiennego popołudnia Dziś przychodzę do Was z bardzo smacznym przepisem. Od niedawna zaczęłam częściej stosować w kuchni kaszę jaglaną, jest ona bardzo
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPrzepis na to ciacho powstał zupełnie przypadkiem, ale nie od dziś wiadomo, że to najlepszy sposób do stworzenia czegoś boskiego. Piekłam sernik wyszło jakoś dużo masy
Wielki apetytJuż raz przedstawiałam Wam przepis na puree z dyni . W poprzednim przepisie gotowałam dynię, w tym natomiast wykorzystuję pieczoną dynię. Różnica w tych puree jest taka
dom-agi.plWszyscy z mojej rodziny bardzo lubią serniki i ostatnio bardzo nam do gustu przypadł sernik wiedeński, który jest bardzo smaczny, pulchny, leciutki jak chmurka no
Kuchnia Łukaszapieczenie, bo dodatkowo chciałam mieć na godzinkę dzieciaka z głowy, znaczy się Miśka koniecznie chciała dekorować, a poza tym, te ciacha mają być bazą do kolejnego wypieku. Szybkie, łatwe, nie zz baaardzo słodkie, ot takie w sam raz do kawy i wytrzymają minimum tydzień lub nawet dwa w puszce. Składniki na 30-40 sztuk: 400 g mąki pszennej z czego(...)łyżeczka mielonych goździków pół łyżeczki gałki muszkatołowej Przygotowanie: Przesiej do miski mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Zblenduj na gładką masę banana, olej i cukier. Połącz wszystkie składniki razem. Ciasto przypomina konsystencją glinę, jeżeli nie będzie chciało się skleić w kulę to dodaj ciut wody (2-3 łyżki). Ciasto rozwałkuj na grubość 3-5 mm maksymalnie i wycina w dowolne
greenscarfWyrabiamy gładkie i lśniące ciasto. Odstawiamy przykryte bawełnianą ściereczką do ciepła na 20 minut. Rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Szklankami bądź literatkami o 3-4 różnych średnicach wykrawamy koła. Każde delikatnie nacinamy w 4 miejscach i przylepiamy białkiem od największego do najmniejszego, lekko przyciskając. Smażymy w głębokim tłuszczu „płatkami do dołu” do zrumienienia( uwaga- łatwo przypalić;)). Do środka każdej
Domowe ciastaniej ułożyć ruloniki z ciasta w formie ślimaka. Pomiędzy nie wcisnąć jeżyny, jedna przy drugiej. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w 180 st. C. przez 30-35 minut. Ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! I tak, wiem; miałam pisać o ślubie i podróżach. Ale powrót do pracy nie był łatwy, i zanim wejdę znów
Pożeraczka, czyli raz adobrzepyszne, delikatne, lekkie, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 360 g jogurtu naturalnego ( 2 kubeczki ) 9 kopiastych łyżek mąki typ 550 5 łyżek cukru lub do smaku 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka olej do smażenia może być kokosowy około 1/2 szklanki malin do ciasta 1/2 szklanki malin
Sama słodycz i szczypta chilipotrawy, czy przepis jest łatwy, średni, czy trudny, ile porcji wyjdzie z podanych składników, czy w przepisie znajdziemy, gluten, jajka, mleko. Przepisy zawierają również przydatne wskazówki. Autorka zaznaczyła również, któe przepisy polecane są dla dzieci :-) Przepisy są różnorodne, od bardzo prostych jak jaglanka, owsianka, ale w książce znajdziemy też przepisy na bardziej wyszukane potrawy jak ciasto czekoladowo - kasztanowe, pulpeciki ryżowe
kruche babeczkiPyszne i orzeźwiające. Takie są te lody. Wystarczy tylko kilka składników i pyszne lody dla całej rodziny gotowe. Mało kaloryczne, szybkie i domowe. Polecam spróbować i
Gotuję TestujęKopytka robi się bardzo łatwo i są pyszne. Można je jeść z sosami, mięsem w kapuście. Są pycha. Jeśli nie macie ugotowanych ziemniaków, to trzeba je ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Następnie przecisnąć przez praskę, lub dokładnie ugnieść za pomocą duczka. Dodać jajka i mąkę, wymieszać i zagnieść wszystko w kulę. Małymi porcjami rozwałkować ciasto, formując wałeczki o grubości
Kuchnia Pokoleńbułką - do formy przełożyć ciasto, wyrównac wierzch, piekarnik elektryczny nagrzany na 170 C, piec 15 minut i naciąć nożem krzyż (dla odpowietrzenia), dalej piec 30-35 minut do suchego patyczka, babke wystudzić, nakryć talerzem i zdjąć formę z babki, polać rzadkim lukrem: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny z ciut śmietaną - babka jest szybka, łatwa, wilgotna, smaczna.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięktóre robi się bardzo łatwo i przyjemnie. Pomimo dodatku mąk mieszanych bardzo delikatny i puchaty. Bardzo polecam. Składniki: 300 g mąki pszennej 120 g mąki żytniej 15 g drożdży 1 łyżeczka miodu 300 g wody 1 i 1/2 łyżeczki soli W misce mieszamy drożdże z miodem i letnią wodą. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Następnie przykrywamy ściereczką
Kocham Czekoladępowinna być.) Niewielkie porcje ciasta (za pomocą łyżki stołowej) - wykładać (zachowując spore odstępy) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Należy pamiętać o zachowaniu odległości między ciastkami, ponieważ podczas pieczenia urosną. Tak samo nie trzeba ich wygładzać lub idealnie formować - same osiągną swoją gładkość.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10 minut w 180 stopniach. (Uwaga, bo łatwo się przypalają
Di gotujePogoda na tegoroczną majówkę zapowiada się dość kapryśnie, mi jednak dalej marzy się piknik – kto wie, może się uda :) Jeśli tak, mam dla Was kolejną
CiastkozercyDomowy budyń to znakomity pomysł dla dzieci, na deser lub podwieczorek bez dodatku konserwantów i o wiele smaczniejszy niż zrobiony z proszku. Przygotowanie takiego deseru zajmuje
Smakowite DaniaKolejna z moich ekspresowych, łatwych, męskich tart. Oczywiście podejmuję tu próbę dorobienia cienia jakiejś ideologii do swojego wygodnictwa, chodzenia na skróty, czy nawet lenistwa... Ale przyznajcie sami: przestając z mistrzynią wypieków (i nie mając wiele czasu) człowiek nie ma innego wyjścia niż sięgnąć w głąb lodówki z nadzieją, że odnajdzie tam jeszcze jedną paczkę gotowego ciasta;) Tarta z cukinią
zadanie-gotowaniewycinamy szklanką. Reasumując, wykonanie ciasta w obu przypadkach jest praktycznie takie samo, choć występują minimalne różnice, choćby takie, że w wersji gluten free najlepiej sprawdza się gorący płyn. Jest też (już nie taka mała) różnica przy wyrabianiu. Przy BG lata podwórkowa łacina. Zdecydowanie. Uwaga! Pierogi bezglutenowe zachowują się nieco inaczej. Są o wiele delikatniejsze, więc łatwo je "urazić" podczas gotowania
Wypisz Wymalujkawałek cukinii ok 10 cm 2 łyżki mąki jajko sól pieprz 5 kwiatów cukinii dodatkowo 1 łyżka mąki pół szkl mleka Cukinię zetrzeć na tarce, dodać
Gotowanie jest łatwewypiek, który smakuje wszystkim. Łatwy, w miarę bezproblemowy, a jakże pyszny! Można przygotowywać z dowolnymi nadzieniami. Moje ulubione są z białym serem i owocami. Kocham maliny, ale z braku laku użyłam innych owoców: borówek amerykańskich i jeżyn, które lubi mój mąż. Smak jest naprawdę godny polecenia. Wiadomo, nie ma nic lepszego niż domowa bułeczka :) Składniki: CIASTO: 15 g świeżych drożdży
Cakes By KejtBABKA CYTRYNOWA Pierwsza z moich Wielkanocnych propozycji, która sprawdzi się również doskonale jako całoroczny wypiek – babka cytrynowa. Mięciutka, lekko wilgotna, delikatna, idealna do herbaty czy kawy
Słodko-Słony Świat Ilonygrubości, wytaplać w gęstym cieście naleśnikowym doprawionym ziołami. Potem wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron, aż ser stanie się miękki. Podajemy z ziemniakami pure i kalafiorem. Możecie oczywiście podawać z czym Wam lepiej smakuje, np. z ryżem, kuskus czy inna opcja. Do kotletów najlepiej dodać jogurtowy sos czosnkowy :) Prawda, że szybki i łatwy obiadek ? Pozdrawiamy i życzymy
vegetaniekształt, warkocze są łatwe do zrobienia a ciekawie wyglądają na stole. Bułeczki - warkocze SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka suchych drożdży 25 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli 150 ml ciepłej wody Do miski wsypujemy mąkę i mieszamy ją z solą i drożdżami. Wlewamy wodę i mieszamy, a następnie dodajemy masło i zagniatamy ciasto. Przykrywamy bawełnianą ściereczką
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwysokości i staramy się ciasto nakładać na środek i niech samo się rozchodzi na boki inaczej babeczki będą nam rosły krzywo :) nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut po wbiciu patyczka powinien być suchy Gotowe są proste i szybko w wykonaniu a i przepyszne nawet niejadka da się na taką babeczkę namówić. łatwo też ją schować
Basia w kuchni