Bułeczki śniadaniowe to pyszne i łatwe do zrobienia pieczywo. Chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku, dobrze się kroją i świetnie smakują. Bułeczki zawierają mąkę pełnoziarnistą graham, dlatego są zdrowsze od zwykłych. Bułeczki śniadaniowe są idealnym rozwiązaniem, gdy w sklepie nie ma akurat naszych ulubionych bułeczek, a pozostały tylko zrobione z mrożonego ciasta i udające świeżo wypiekane. Jeśli macie ciepło
Kuchcik gotujeSmaczne, pożywne, dobre, kolorowe, łatwe, szybkie, uwielbiane przez dzieci i dorosłych :) Naleśniki! Niedawno dostaliśmy dwie skrzynki jabłek, które zamieniły się w pyszny mus jabłkowy bez cukru... ...więc już wiadomo z jakimi jabłkami będą nasze naleśniki :) mus-jabkowy-bez-cukru Potrzebujemy jeszcze trochę mleka, jajko, szczyptę soli, mąkę i mikser...robimy ciasto i smażymy. Od razu nakładamy
chleba naszegoróżni się karotka od innych marchewek? Łatwo poznać tą odmianę – kiedy inne marchewki mają ostre, podobne do pietruszkowych, końce – karotka ma okrągły, tępo zakończony korzeń. Jest mocno pomarańczowa, krucha, słodka, charakterystyczna i bardzo soczysta – idealna na soki. Ale nie tylko, bo nadaje się do każdej obróbki – jako surówka, marchew duszona, pieczona, składnik marchwiowego ciasta, czy jak w tej zupie
Karo in the Kitchencałej rodziny. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki razowej żytniej Młynomag , 150g masła, 1 jajko, 10g drożdży, 2 łyżki śmietany 18%, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soli, PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję jajko, pokruszone drożdże, śmietanę, sól i cukier. Zagniatam ciasto. 2. Z ciasta formuję około 15cm
Tradycyjna kuchnia Kasiprawdę pyszne a przy tym bardzo łatwe do zrobienia. Składniki: 50 dkg zimnego masła ( w ostateczności margaryna do pieczenia) 50 dkg mąki pszennej 1 jajko 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 1 łyżka octu oraz cukier puder z cukrem waniliowym ( najlepiej z prawdziwą wanilią) do obtaczania Z podanych składników (oprócz cukru) jak najszybciej zagnieść ciasto. Owinąć w folię i włożyć
Maślane ciasteczkododatku nawet grama mąki. Łatwy i szybki w przygotowaniu. Polecam! Składniki: 3 jajka 8 łyżek otrębów owsianych 16 łyżek otrębów pszennych 10 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku 5 łyżek naturalnego jogurtu (niskotłuszczowego) 3 łyżeczki drożdży suchych 1/2 łyżeczki soli 5 łyżek letniej wody Przygotowanie: Wszystkie składniki dobrze zmiksować za pomocą miksera (ciasto będzie rzadkie, ale takie ma być
Nastoletnie Wypiekanienajlepszych jaką jadłam i zrobiłam! Bardzo łatwa w wykonaniu a wykwintna w smaku! Gorąco Wam polecam! Coś na obiad, rozgrzewa i syci! A do tego zdrowe! ;-) Na obiad, lunch czy kolację, rustykalna tarta z sosem pesto- rukola. Pyszna i nietuzinkowa! KLIKNIJ W ZDJĘCIE PONIŻEJ ABY PRZEJŚĆ DO PRZEPISU Coś słodkiego z gruszką? Obowiązkowe ciasto w październiku! Coś do pochrupania! Smacznego
SMYKWKUCHNIciasto się podpiecze, elikatnie ściągamy papier i wykładamy na nie nasz por z boczkiem. Całość zalewamy równomiernie masą jajeczną. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Tarta świetnie smakuje z sałata skropiona sosem winegret. To danie ma tę zaletę, że jest równie smaczne (lub nawet bardziej) następnego dnia. Łatwo je zabrać np. do pracy
Smakuj życie!ulepszaczy? Denerwuje was „ciasto”, które trzeba wyrabiać i bałagan w kuchni? Proszę bardzo. Ten szybki przepis (przygotujecie w mniej niż 30 minut) otrzymałam od koleżanki – tyle mówiła o tym chlebie, że nie mogłam się już dłużej opierać i postanowiłam go upiec. Jest lekko wilgotny, z dużą ilością błonnika i cukinią. Łatwo kroi się w cienkie plastry. Jednym
Szybko Tanio Smaczniezamiast robić nam pęcherzyki w cieście :) Pieczemy w 200 stopniach 25 minut. Upieczone ciasteczka studzimy. Przygotowujemy masę budyniową: odlewamy pół szklanki mleka i wsypujemy do niej budyń - całość mieszamy ;) Resztę mleka trzeba zagotować z cukrem i masłem, a kiedy się zagotuje wlewamy budyń i gotujemy 3 minuty. Ważne by mieszać budyń, ponieważ łatwo się przypala. Tężejący budyń wlewamy
Lawendowe Niebowolicie jednak nieco więcej ciasta w cieście to przygotujcie je z półtorej porcji do podanej ilości masy makowej. Do takiego domowego makowca trzeba zrobić pyszne makowe nadzienie . Te z puszki mają w sobie więcej bułki tartej i zagęstników niż maku i bakalii.... Oczywiście jeśli ktoś nie czuje się na siłach niech upiecze bardzo łatwą Struclę z makiem , do której można
Smaczna Pyzasumie robi się je dosyć łatwo. Jedynie co, to są czasochłonne. Ale jak większość osób które je miało okazję piec i jeść to wiedzą, że warto się poświęcić. Są bardzo smaczne ale też i bardzo kaloryczne. Ale kto tam raz w roku kalorie liczy w takim dniu. Zachęcam Was do upieczenia. Składniki: Ciasto 1 szk letniego mleka 30 g drożdży
Ala piecze i gotujeciasto od razu przykuło moją uwagę. Uwielbiam, gdy coś wygląda ładnie, kolorowo i apetycznie. Aczkolwiek nie oznacza to, że gardzę ciastami a'la "Brzydkie, a dobre" :). W każdym razie nie mogłam nie wypróbować tego przepisu, tym bardziej, że nie jest ani skomplikowany, ani szczególnie drogi. Składniki na dużą blachę 25×30 cm: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 opakowanie(...)MASA: Każdą galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku. Schłodzone, ale nie stężałe galaretki przelałam do wyścielonych folią spożywczą keksówek (możesz zastąpić miseczką lub garnuszkiem) - dzięki temu mogłam je następnie łatwo wyjąć i pokroić na desce. Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki wrzątku. Odstawić do przestygnięcia. Dobrze schłodzoną (warunek konieczny!) śmietanę-kremówkę ubić na sztywną pianę. Następnie, cały czas miksując dodawać schłodzoną
Mojewlasne.plprzeznaczony wyłącznie dla miłośników japońskiej kuchni. Nóż santoku jest wprost stworzony do siekania . Możemy szatkować nim duże ilości warzyw lub kroić mięso. Duża szerokość noża sprawia, że pokrojone produkty łatwo możemy przenieść prosto na patelnię czy do garnka. Jego ostrość przetestowałam między innymi na wspomnianym, trudnym do krojenia sushi. Bez żadnego problemu udało mi się pokroić sushi z tatarem(...)bagietki, bułki, chałki i chleby. Szczególnie dobrze sobie radzi przy „miękkim” pieczywie – nie gniecie puszystych wypieków – bułki wrocławskiej, chałki, pszennego lub żytniego chleba czy ciasta drożdżowego. Przy wiejskim, spieczonym chlebie o bardzo grubej skórce musiałam włożyć trochę więcej siły w pokrojenie pieczywa – myślę, że gdyby ząbki miały ostrzejsze zakończenie kroiłoby się ten rodzaj pieczywa bardziej
Poezja smakubardzo łatwo ją przypalić, jeśli przez pierwsze 30 minut zauważysz ze beza brązowieje, natychmiast obniż temperaturę. Beza ma wyjść jasno różowa nie brązowa. Brązowienie to oznaka że beza się przypaliła i będzie sucha w środku. Finalnie ma wyjść mięciutka w środku ze słodką delikatna skorupką, która jest bardzo krucha, także bardzo ostrożnie przenoście ją na paterę do ciasta. Można zostawić
KreatywnePiny