obaw przypadkowe włączenie. ŁATWE CZYSZCZENIE : Wystarczy opłukać pod bieżącą wodą. Przetestowałam go na rożne sposoby przygotowując w nim przeróżne koktajle, soki i smoothie – te rzeczy, do których jest przeznaczony. Zrobiłam sok/przecier z suszonych śliwek, który codziennie dodaję do porannego musli. Zrobiłam przecier z suszonych daktyli, które wykorzystuję do przegotowywania spodów wegańskich ciast. Zrobiłam pyszne soki ze świeżych letnich owoców
Ostra na SłodkoOpis: Klasycznie – czyli ciastka z białą mąką i cukrem. Biała czekolada i maliny to świetna para – doskonale do siebie pasują. Idealny przepis na słodką przekąskę. Przygotujemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnesmaczne a przede wszystkim bardzo łatwo się je robi!!! Szybkie leniwe kluski 150 g tłustego białego sera 1 jajko 50 g mąki, plus do podsypania 10 g masła i łyżka syropu klonowego sól W misce rozgniatamy ser z jajkiem, dokładnie łączymy z mąką i solimy sporą szczyptą soli. Na mocno omączonej stolnicy zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczek i tniemy go ostrym
Dzieje kuchennej Wiewiórywarte polecenia i łatwo dostępne w KL. 5. Apam balik - grube naleśniki przełożone nadzieniem z pokruszonych orzechów, nasączone miodem i super chrupiące. Na nocnych marketach, można dostać również z dodatkiem banana czy czekolady. Polecam jednak tradycyjne. Na chinatown, sprzedaje je starszy Pan i lepszych nie jadłam. 6. Mooncake - czyli mokre zbite ciasto, a raczej masa z żółtkiem jajka
Gawron w rosoledziesiątkę. Niesamowicie szybki i łatwy w przygotowaniu. Potrzebujemy: 2 op. ciastek oreo (32 szt.) 4 serki homogenizowane waniliowe 3 łyżki stopionego masła 1 łyżka żelatyny 250 ml ciepłego mleka Z 28 sztuk ciastek oreo oddzielamy krem od kruchego ciastka. Ciastka kruszymy za pomocą blendera lub w plastikowym worku przy użyciu wałka do ciasta. Oddzielamy pół szklanki na później . Resztę
Kolejny blog o gotowaniuokoło 30 minut . Wyrośnięte ciasto , rozwałkowujemy na około 1 cm grubości , smarujemy nadzieniem i delikatnie zwijamy . Tak uformowaną roladkę , tniemy na 10 cm kawałki i układamy, na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia , pionowo w dość dużych odstępach od siebie , podczas pieczenia rosną i tak pewnie się skleją , ale to nie przeszkadza , bo łatwo się odrywają .Odstawiamy na następne 30 minut
Ogrodnik w podróżyW tym roku nareszcie upiekłam mazurek na którego przepis zapisałam sobie dwa lata temu. Po co tak długo zwlekałam? nie wiem bo mazurek jest pyszny, w
Moje Małe Czarowanieciepłego, tłustego mleka (użyłam 4%, łatwo dostępne jest również 3,8%) 150ml wody gazowanej 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 1 łyżka miękkiego masła 1 jajko 14g suchych drożdży 1 jajko 50ml wody mąka do posypania bułek Mąkę mieszamy z solą, cukrem, drożdżami, dodajemy roztrzepane jajko, miękkie masło i łączymy z mąką. Wyrabiając ciasto (ręcznie lub robotem z końcówką
Gotowanie i blogowaniemojprzepisna.pl | Sernik dyniowy z bezową pianką i chrupiącym spodem Sernik jest aksamitny, wilgotny, kremowy, aromatyczny ze świetnie chrupiącym spodem. Łatwy w przygotowaniu. Przepis autorski. Składniki na
moj przepis na250 g liści buraka naciowego 2 szkl mleka 2 jajka 4 szkl mąki sól pieprz pieprz ziołowy szczypta czosnku granulowanego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka proszku
Gotowanie jest łatwePolski klasyk! Ostatnio idę ścieżką klasyków, wczoraj było risotto z kurkami francuskie po polsku, dziś zaś te pyszne ogórki. Gdy byłam
W kuchni Karmel-itkiNaleśniki, rzec by można - sprawa banalna. Kto nie potrafi robić naleśników ?! A jednak, dobry naleśnik, nie wyjdzie ze złego przepisu. Zaburzone proporcje, takie "na
kolorowotorcikowolekkie zarumienienia. Do zagniatania ciasta użyłam silikonowej stolnicy Smart Cook ze sklepu przyjemnegotowanie.pl Wcześniej używałam starej drewnianej stolnicy i już wiem, że do niej nie powrócę - znajdę jej nowe zastosowanie :) Silikonowa stolnica ma wiele zalet. Przede wszystkich cechują ją: rozmiar- można ją zwinąć i wszędzie się zmieści, nie przesuwa się po blacie, łatwo się myje- wystarczy przetrzeć wilgotną
Aga w kuchnikwasowości. Sam chleb jest bardzo łatwy do wykonania. Można powiedzieć, że jest z serii „zamieszaj, zaczekaj, upiecz". Bardzo szybko i ładnie wyrasta. W ciągu niecałych czterech godzin urósł prawie dwukrotnie, i to bez udziału drożdży piekarskich - wyłącznie na dojrzałym zakwasie żytnim. Chociaż foremkę wypełniłem tylko w połowie, cztery godziny wystarczyły do tego, by ciasto nabrało ochoty do wyskoczenia z foremki
Grahamka, weka i kajzerkaprodukty, dzięki którym szybko i łatwo można przygotować wyśmienite przekąski. Jednym z nich są serki Almette. Dziś proponuję Wam wytrawne ptysie z Almette ziołowym i łososiem. Ta przekąska/ przystawka sprawdzi się na każdej imprezie czy nawet uroczystym obiedzie. A przygotowanie jej wcale nie jest trudne. Składniki: ( na 8-12 ptysie - zależnie od wielkości ) CIASTO: * 100 ml wody
kolorowotorcikowoTyle siatek, ile palców u rąk, zmęczona, przygarbiona wnosi do mieszkania. Sprawunki tu, sprawunki tam. Całe życie kręci się wokół jakichś spraw do załatwienia w różnych
W kuchni Karmel-itkiLiczyłam na to, że samo ciasto będzie miało bardziej wyraźny różowy kolor przy tak dużej ilości dodanego kisielu, ale niestety, wyszło jak wyszło. Ma za to bardzo ładny zapach i ciekawy smak, które doskonale harmonizują z musem truskawkowym i delikatnym kremem. Konsystencja całości jest bardzo dobra do krojenia. Zobacz też przepis na bardzo łatwy Tort z bitą śmietaną i ananasem
Smaczna Pyzaojczyznę uważa się Szwecję i jest to wypiek na tyle popularny w tym kraju, że 4 października został ustanowiony Dniem Kanelbullar. Robi się je błyskawicznie! Są mega łatwe i mega pyszne! Koniecznie sprobujcie i dajcie znać ile zjedliście ;) Bo, że będą smakować – to ja wiem! SKŁADNIKI : ( ok. 12-15 szt ) * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże(...)sól – 1 szczypta MASA CYNAMONOWA: * masło min. 82& – 100 g * cukier – 100 g * cynamon – 2 łyżeczki + cukier perlisty do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy z kardamonem. Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy. Dodajemy
Ostra na Słodkoprosta: jest łatwy do przyrządzenia z pospolitych produktów. Smaczny, dobrze smakujący z bardzo szeroką gamą dodatków. Na słodko, na słono - nie ma znaczenia, chleb jako dodatek, albo główny składnik wiedzie prym na talerzach całego świata. Chwała mu i cześć! Chleb żytnio –orkiszowy z ziarnami Bez dodatku drożdży . Wersja uproszczona bez zakwasu. Porcja na jedną keksówkę. Składniki ciasta: ½ kg mąki
Moja Mama Gotujeperspektywa kolejnego zajętego przez uczelnie weekendu wcale nie pomaga!! dodajcie otuchy! Ciacha, ciacha, powstały wczoraj kiedy byłam w kuchennym amoku po powrocie z zajęć i IKEI szybko, łatwo i przyjemnie ;) Z uwagi, że w Poznaniu nie mam szału jeśli chodzi o sprzęt kuchenny teraz stawiam na ciastka ala batoniki musli choć idealnie wyszłyby z nich inne kształty ;) Składniki (na około(...)dodajemy daktyle, około 0,5 szklanki wody z daktyli (najlepiej żeby była jeszcze ciepła/możemy ją ponownie zagotować), oraz posiekaną czekoladę, blendujemy dodajemy rodzynki, odżywkę, mieszamy odstawiamy ciasto na około 5-10 minut rozsmarowujemy ciasto równomiernie, mocno dociskając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20-30 minut po ostudzeniu kroimy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdaktyli. Smak chałwy zapewnia dodatek tahini. Wyjątkowo kruchy, delikatny, maślany spód smakuje wyjątkowo świątecznie. Mazurek upiekłam bez foremki, w kształcie pisanki i jak pisankę udekorowałam. Prosty, przepyszny, bardzo łatwy do przygotowania i nie potrzebujesz nawet foremki. Zapraszam na zdrowy mazurek w bliskowschodnich klimatach. Prawdziwa rozpusta! To ostatni już przedświąteczny przepis, zatem wszystkim czytelnikom mojego bloga życzę zdrowych, radosnych i pełnych(...)odłożyć do lodówki na 30 minut daktyle zmiksować blenderem z dodatkiem tahini i wody lub mleka do pożądanej konsystencji. Jeśli chcesz przygotować masę z suszonych daktyli, przepis znajdziesz tutaj ciasto rozwałkować między dwoma płatami folii spożywczej na cienki placek. Boki ciasta obkroić formując kształt pisanki. Z odkrojonych resztek ciasta rozwałkować cienkie ruloniki. Dwa ruloniki spleść ze sobą jak sznurek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mleko i po pół minuty wyłączamy gaz pod naczyniem. W ten sposób masło szybko się schłodzi, a mleko delikatnie się ogrzeje. Zaczyn drożdżowy to podstawa przygotowania każdego drożdżowego ciasta, również racuchów. Drożdże suche, których używam najczęściej, nie wymagają dodatkowej pracy – wystarczy wymieszać je z mąką i resztą składników oraz ciepłym płynem – mlekiem lubo wodą. Na nich jednak racuchów(...)najlepszą dla nich pożywką są ciepły płyn i cukier. Zawsze sprawdzajcie datę podaną na opakowaniu. Świeże drożdże będą jasnożółte lub jasnobeżowe, słodko pachnące, gładkie i zbite – ale będą dawały łatwo się skruszyć. Stare, popsute, będą brudno-szare, nie będą miały miłego zapachu tylko zapach kwasu i fermentacji, a zamiast dać się pokruszyć – będą się mazać między palcami lub pękać
Karo in the Kitchen250 g masła lub margaryny 200 g cukru 1 jajko 1 cukier waniliowy 130 g zmielonych orzechów 400 g mąki Tortowej Młynomag posypki do dekoracji Cukier
Gotowanie jest łatweWitam Kochani Pogoda nam coraz częściej płata figle,jeszcze wczoraj było ponad 30 stopni a dziś w nocy ma w górach padać śnieg...paranoja :-) Aby
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuDobre i naturalne pieczywo jest podstawą każdego śniadania. Dlatego dziś pokażę Wam przepis na pyszne, pachnące, domowe bułeczki. Jest to zarazem pierwszy przepis z wykorzystaniem uniwersalnego
Proste-przepisy.plSezon na szparagi otwieram pyszną pizzą. Ta ze szparagami wyróżnia się niezwykłym smakiem i jest prosta w przygotowaniu. Pomimo tego, że jest to danie typu fast
Ale Proste1,5 szkl mąki 150 g masła 1 jajko szczypta soli szczypta suszonej papryki szczypta pieprzu nadzienie 400-500 g szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku
Gotowanie jest łatweSezon na kabaczka już się rozpoczyna, dlatego dziś prezentuję Wam przepis na pyszne placki z kabaczka, które przygotowuje się bardzo szybko i łatwo. Do
Kuchnia Łukasza