łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:332/593)

Tort Księga Komunijna 163

zrobić tort w kształcie Księgi komunijnej. Przyznam, że trochę się obawiałam czy podołam temu zadaniu, jednak okazało się, że nie jet to tak trudne, jak myślałam:) Co prawda do łatwych ten tort nie należy, jednak jak widać nie jest to niewykonalne. Do przełożenia warstw użyłam kremu śmietanowego z dodatkiem mascarpone i czekolady oraz kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki dla przełamania(...)cukrem. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce mascarpone. Na koniec dodać czekoladę startą na tarce o dużych oczkach. Wymieszać szpatułką. Blaty ciasta nasączyć herbatą. Dwa blaty wyciąć w taki sposób, by utworzyły zgrubienie księgi.  Pierwsze dwa blaty ciasta ułożyć blisko siebie i posmarować warstwą dżemu, rozsmarować grubą warstwę kremu. Przykryć kawałkami

Z miłości do słodkości
CIASTKA Z DZIURKĄ. SMAK DZIECIŃSTWA. 140

mnie wspomnienie dzieciństwa i mojej kochanej babci Agnieszki zwanej przez wszystkich Gusią. To właśnie Babcia zabierała mnie do lokalnej piekarni, gdzie za szyba leżały równiutko ułożone duże, okrągłe ciasta z dziurką podypane obficie cukrem. Nie było nic lepszego od tych ciastek.  Ich kruchy, maślany smak pozostał mi w pamięci do dzisiaj 💓  Trudno jest odtworzyć smaki z dzieciństwa(...)czasu wracamy z sentymentem. Być może te smaki wcale nie były takie idealne? A produkty użyte do ich wykonania nie były wcale z "górnej półki", bo czasy nie były łatwe. Ale zawsze będę z radością wspominać mój dom rodzinny, kuchnię Babci i Mamy doprawioną sercem i  miłością 💗 Przepis na ciasteczka pochodzi z bloga  I LOVE BAKE , i jest

Walijskie Pichcenie
Czekoladowe muffiny 111

zrobić jak chce się mieć szybko jakieś ciasto, ciastko cokolwiek do niedzielnej kawki co jest wyrobem nie gotowym, nie z cukierni ... upiec ... szybko coś upiec ... ale co jeśli na nogawce wisi mierzący około 80 cm wzrostu dzidziuś, który jest chory i jego i tak ogromna potrzeba mamy wzrosła niemiłosiernie ... no i ten drugi pomocnik ... skomplikowane przepisy nie wchodzą(...)grę ... długie pieczenie również. Z pomocą przychodzi łatwy sprawdzony przepis Nigelli Lawson oraz ciekawy pomysł na ozdobienie muffinki tak by nie była zwykła muffinką a królową stołu !!! za wspaniały pomysł dziękuję autorce blogu Gzik i Pyry , dzięki niej ze moja niedziela była naprawdę udana:) a i starszemu pomocnikowi niejadkowi dzięki niekonwencjonalnej posypce z draży muffiny bardzo

cucinare
Czekoladowe muffiny 130

zrobić jak chce się mieć szybko jakieś ciasto, ciastko cokolwiek do niedzielnej kawki co jest wyrobem nie gotowym, nie z cukierni ... upiec ... szybko coś upiec ... ale co jeśli na nogawce wisi mierzący około 80 cm wzrostu dzidziuś, który jest chory i jego i tak ogromna potrzeba mamy wzrosła niemiłosiernie ... no i ten drugi pomocnik ... skomplikowane przepisy nie wchodzą(...)grę ... długie pieczenie również. Z pomocą przychodzi łatwy sprawdzony przepis Nigelli Lawson oraz ciekawy pomysł na ozdobienie muffinki tak by nie była zwykła muffinką a królową stołu !!! za wspaniały pomysł dziękuję autorce blogu Gzik i Pyry , dzięki niej ze moja niedziela była naprawdę udana:) a i starszemu pomocnikowi niejadkowi dzięki niekonwencjonalnej posypce z draży muffiny bardzo

cucinare
Tęczowe mini serniczki 249

  Mini serniczki które cieszą oko. Uwielbiam takie cudeńka. Wiosna znów zawitała na wyspy, więc dodaje jescze więcej kolorów w te piękne i ciepłe dni. Wbrew

Fit Food Brunetki
Drożdżówki z makiem 161

600-650  g mąki 1 op suchych  drożdży 2 żółtka 50 g masła 250 ml mleka 80 ml wody 3 łyżki cukru szczypta soli

Gotowanie jest łatwe
Ciasteczka Z Polenty Jamiego Oliviera / Recenzja Książki "5 Składników" 178

dodajemy kwaśnej śmietany.  Z gotowego ciasta odrywamy kawałeczki i formujemy ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasteczek posypujemy skórką cytryny oraz odrobina cukru trzcinowego (ja pominęłam  skórkę cytrynową) Pieczemy przez około 10-15 minut do lekkiego zrumienia. Smacznego !!! Jamie zaskoczył mnie pozytywnie tą książka. Jest sporo,łatwych, szybkich i nieskomplikowanych przepisów które przygotujemy

Gotowanie...to proste !
Kokosowy sernik gotowany z rodzynkami 213

W tym roku na Wielkanoc nie piekłam sernika a zrobiłam gotowany. Delikatny i smaczny. Dla tych co nie mają ręki do pieczenia ten przepis jest idealny

Ewa w kuchni
Tarta grzybowa na spodzie orkiszowym pełnoziarnistym 126

1 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej Młynomag 0,5 szkl luksusowej Młynomag 200 g masła 2 żółtka sól szczypta proszku do pieczenia 200 g świeżych grzybów (opieńki

Gotowanie jest łatwe
Ciasto fasolowe z bananem i daktylami 269

Chyba wszyscy kochamy słodkie ciasta, prawda? Ten cudowny wynalazek pozwala nam zapomnieć na chwilę o tym, co dobre dla naszego zdrowia, na rzecz tego, co dobre

Proste-przepisy.pl
Czekośliwka oraz "Przygoda na Karaibach" i "Angielskie lato" 156

mieszaniu, bo śliwki pod wpływem swojego ciężaru łatwo przywierają do dna. Przy czwartym gotowaniu dosypać do śliwek cukier i kakao. Zagotować, mieszając. Zagotować jeszcze raz po kilku godzinach. Wkładać bardzo gorące śliwki do wyparzonych słoików i mocno zakręcać. Słoiki odstawić do powolnego studzenia. Przechowywać w piwnicy w dolnych szafkach w kuchni. ----- Podobne: Ciasto śliwkowo-kokosowe Powidła śliwkowe bez cukru Fale

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik na zimno z borówkami 194

Kremowy sernik na zimno z pyszną borówką amerykańską i galaretką, to jest najlepszy deser na lato. Aksamitny, o umiarkowanej słodyczy i delikatnym kakaowym spodzie. Wykonanie jest

Kuchcik gotuje
Z wizytą we Włoszech – włoskie smaki w pigułce 163

potrawy, a nie każda z nich jest łatwa do samodzielnego przygotowania, dlatego też trzeba mieć w tym zakresie spore umiejętności. Kuchnia włoska opiera się na świeżych i aromatycznych produktach. Z pośród wszystkich dań do najbardziej popularnych należą przede wszystkim różnego rodzaju makarony oraz pizza. Włosi mają również doskonały smak w stosunku do ciast i deserów oraz kawy, której picie urosło

Codogara
Pierogi z soczewicą 137

złudzenia przypomina wyglądem farsz mięsny, więc łatwo oszukać warzywnych niejadków. Jeśli chcecie zrobić jeszcze zdrowszą wersję tych pierogów proponuję zamiast mąki białej użyć np. owsianej. Może i wymagają trochę nakładu pracy, ale myślę, że warto go od czasu do czasu poświęcić i zjeść coś tak dobrego. PIEROGI Z SOCZEWICĄ Składniki: na ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody

Bon appetit mon amie
Bułki mleczne - śniadaniowe 121

bułkowej) 230ml ciepłego, tłustego mleka (użyłam 4%, łatwo dostępne jest również 3,8%) 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 1 łyżka miękkiego masła 1 jajko 14g suchych drożdży 1 jajko 50ml mleka mąka do obtoczenia bułek Mąkę mieszamy z solą, cukrem, drożdżami, dodajemy roztrzepane jajko, miękkie masło i łączymy z mąką. Wyrabiając ciasto (ręcznie lub robotem z końcówką hak) powoli

Gotowanie i blogowanie
Sernik z kajmakiem i orzechami 170

Wymieszać.  Ser delikatnie wylać na oblepioną ciastem formę (fot.2) i piec około 1 godziny w temperaturze 200°C (bez termoobiegu). Wyjąć i całkowicie wystudzić. Puszkę z kajmakiem otworzyć i wstawić do garnka z gorącą wodą (woda powinna sięgać do połowy puszki). Gotować, aż masa rozpuści się na tyle, że będzie ją łatwo rozsmarować. Orzechy posiekać i dodać do masy

Świat Ciasta
Migdałowe dachówki 176

opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W misce łączymy płatki migdałów, cukier, mąkę, sól i roztopione masło. Dodajemy całe jajko i białko, mieszamy. Przykrywamy talerzykiem i wkładamy do lodówki na 60 minut. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Na dwóch blaszkach rozkładamy papier do pieczenia. Łyżką wykładamy porcję ciasta, zgniatamy i przy pomocy łyżki formujemy cieniutki

My Culinary Art
Chleb pszenny na zakwasie i drożdżach, z dodatkiem octu balsamicznego 165

wszystkiego. Łatwy do wykonania, bardzo dobrze wyrasta dzięki dodatkowi drożdży.  Zaczyn 3 łyżki zakwasu żytniego razowego (z mąki typu 2000) 1 szklanka mąki pszennej  typ 450, 500 lub 550 1/2 szklanki wody Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 10-12 godz., w ciepłym  miejscu. Ciasto 1 i 1/2 łyżeczki suchych

Przepisy na domowy ser i chleb
Jogurtowy torcik z czereśniami 147

Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam takie lekkie jogurtowe torciki. Są idealnym, orzeźwiającym deserem na letnie popołudnie. Ten torcik robi się bardzo szybko i jest

Smakołyki Asi
Naleśniki czekoladowe 209

tłuszczu – wystarczy ten, który jest w cieście. Jeśli macie inną patelnię, dla pewności można ją przetrzeć papierowym ręcznikiem zamoczonym w oleju. Upieczone naleśniki odkładamy do ostudzenia. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Mieszamy ser z cukrem pudrem i śmietanką (dodajemy kilka łyżek, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję) – serek powinien być na tyle miękki, żeby łatwo dało się go rozsmarować na naleśnikach. Laskę

Ciastkozercy
Babeczki dyniowo-pomarańczowe z powidłami 140

nałożyć 1/2 łyżeczki powideł. Przykryć resztą ciasta. Piec 20-30 minut w 190*C. Najlepsze na ciepło.  Puree z dyni:  1 mała dynia Dynię umyć pokroić na mniejsze kawałki. Skórką w dół ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190*C przez 50 - 60 minut, aż widelec będzie się łatwo wbijał. Ze skórek wydrążyć miąższ, zmiksować

Chocolate Muffin Blog
Puch łabędzia 236

Ciasto to jest jednym z najpyszniejszych a zarazem najprostszych jakie upiekłam. Jest to niezawodny deser, zawsze wszystkim smakuje i jest bardzo prosty. Zadziwiła mnie w nim masa - wydała mi się... ohydna!A jest pyszna!I nie ma możliwości aby nie wyszła. Polecam! Łabędzi puch Bardzo łatwe ok 1h blacha 25/35 Składniki: Biszkopt * 7 jaj * 1,5 szklanki cukru

sierotka maRysia w kuchni
Zielone naleśniki z wytrawnym nadzieniem 181

naleśniki; 300 g szpinaku 1 jajko 3 szkl mleka 1,5 szkl mąki sól pieprz nadzienie: 300 g sera białego 250 g serka sałatkowego Falvita garść

Gotowanie jest łatwe
Bananowe pancakes z płatkami owsianymi i śliwkami 179

jajka, owoce, mleko i olej ; dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste. Na dobrze rozgrzanej (!) patelni nakładać po 2 łyżki masy na jeden placuszek. Smażyć na średnim ogniu, po kilka minut na każdą ze stron. Placuszki najlepiej jest przewrócić od razu, gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. To ważne, bo bardzo łatwo je przypalić.  Gotowe pankejki podawać

Kuchnia Ellie