łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:337/593)

Bułki mleczne - śniadaniowe 105

bułkowej) 230ml ciepłego, tłustego mleka (użyłam 4%, łatwo dostępne jest również 3,8%) 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 1 łyżka miękkiego masła 1 jajko 14g suchych drożdży 1 jajko 50ml mleka mąka do obtoczenia bułek Mąkę mieszamy z solą, cukrem, drożdżami, dodajemy roztrzepane jajko, miękkie masło i łączymy z mąką. Wyrabiając ciasto (ręcznie lub robotem z końcówką hak) powoli

Gotowanie i blogowanie
Sernik z kajmakiem i orzechami 136

Wymieszać.  Ser delikatnie wylać na oblepioną ciastem formę (fot.2) i piec około 1 godziny w temperaturze 200°C (bez termoobiegu). Wyjąć i całkowicie wystudzić. Puszkę z kajmakiem otworzyć i wstawić do garnka z gorącą wodą (woda powinna sięgać do połowy puszki). Gotować, aż masa rozpuści się na tyle, że będzie ją łatwo rozsmarować. Orzechy posiekać i dodać do masy

Świat Ciasta
Migdałowe dachówki 151

opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W misce łączymy płatki migdałów, cukier, mąkę, sól i roztopione masło. Dodajemy całe jajko i białko, mieszamy. Przykrywamy talerzykiem i wkładamy do lodówki na 60 minut. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Na dwóch blaszkach rozkładamy papier do pieczenia. Łyżką wykładamy porcję ciasta, zgniatamy i przy pomocy łyżki formujemy cieniutki

My Culinary Art
Chleb pszenny na zakwasie i drożdżach, z dodatkiem octu balsamicznego 134

wszystkiego. Łatwy do wykonania, bardzo dobrze wyrasta dzięki dodatkowi drożdży.  Zaczyn 3 łyżki zakwasu żytniego razowego (z mąki typu 2000) 1 szklanka mąki pszennej  typ 450, 500 lub 550 1/2 szklanki wody Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 10-12 godz., w ciepłym  miejscu. Ciasto 1 i 1/2 łyżeczki suchych

Przepisy na domowy ser i chleb
Jogurtowy torcik z czereśniami 126

Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam takie lekkie jogurtowe torciki. Są idealnym, orzeźwiającym deserem na letnie popołudnie. Ten torcik robi się bardzo szybko i jest

Smakołyki Asi
Naleśniki czekoladowe 162

tłuszczu – wystarczy ten, który jest w cieście. Jeśli macie inną patelnię, dla pewności można ją przetrzeć papierowym ręcznikiem zamoczonym w oleju. Upieczone naleśniki odkładamy do ostudzenia. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Mieszamy ser z cukrem pudrem i śmietanką (dodajemy kilka łyżek, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję) – serek powinien być na tyle miękki, żeby łatwo dało się go rozsmarować na naleśnikach. Laskę

Ciastkozercy
Babeczki dyniowo-pomarańczowe z powidłami 111

nałożyć 1/2 łyżeczki powideł. Przykryć resztą ciasta. Piec 20-30 minut w 190*C. Najlepsze na ciepło.  Puree z dyni:  1 mała dynia Dynię umyć pokroić na mniejsze kawałki. Skórką w dół ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190*C przez 50 - 60 minut, aż widelec będzie się łatwo wbijał. Ze skórek wydrążyć miąższ, zmiksować

Chocolate Muffin Blog
Puch łabędzia 202

Ciasto to jest jednym z najpyszniejszych a zarazem najprostszych jakie upiekłam. Jest to niezawodny deser, zawsze wszystkim smakuje i jest bardzo prosty. Zadziwiła mnie w nim masa - wydała mi się... ohydna!A jest pyszna!I nie ma możliwości aby nie wyszła. Polecam! Łabędzi puch Bardzo łatwe ok 1h blacha 25/35 Składniki: Biszkopt * 7 jaj * 1,5 szklanki cukru

sierotka maRysia w kuchni
Zielone naleśniki z wytrawnym nadzieniem 155

naleśniki; 300 g szpinaku 1 jajko 3 szkl mleka 1,5 szkl mąki sól pieprz nadzienie: 300 g sera białego 250 g serka sałatkowego Falvita garść

Gotowanie jest łatwe
Bananowe pancakes z płatkami owsianymi i śliwkami 145

jajka, owoce, mleko i olej ; dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste. Na dobrze rozgrzanej (!) patelni nakładać po 2 łyżki masy na jeden placuszek. Smażyć na średnim ogniu, po kilka minut na każdą ze stron. Placuszki najlepiej jest przewrócić od razu, gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. To ważne, bo bardzo łatwo je przypalić.  Gotowe pankejki podawać

Kuchnia Ellie
Bliniarz, ciasto ziemniaczane a la babka ziemniaczana 386

obniżyć temperaturę do 180 stopni C. Gdy ciasto ładnie odchodzi od krawędzi blachy i ma przypieczone boki, wyjąć z pieca. Kroić na kawałki i podawać odwrócone np. z jogurtem naturalnym lub greckim. Placek jest bardzo smaczny również po odgrzaniu następnego dnia. Trzeba jednak wyjąć go z blachy np. na duży talerz, bo łatwo przechodzi zapachem blachy

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasteczka z bananami i czekoladą 209

typu Nutella, 1-2 banany Przygotowanie: 1. Ciasto kroimy na wąskie prostokąty (ok. 5cmX 8cm) 2. Na każdy prostokąt wykładamy łyżeczkę czekolady oraz plasterek lub dwa banana. 3. Każde ciasteczko zawijamy. 4. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180*C na ok 15 min. Pieczemy aż rogaliki będą miały złoty kolor. Czekolada bardzo łatwo się przypala, więc bacznie obserwujmy nasze wypieki

Kuchnia Pełna Pasji
Szarlotka "by Aloha" 94

Szarlotka "by Aloha" hmmmm.... to nazwa dla wtajemniczonych :) Posiada wszystkie cechy idealnej szarlotki: jest krucha jest w sam raz cynamonowa rozpływa się w ustach

bistro mama
Chleb pszenno-żytnio-orkiszowy-codzienny 112

zagospodarować.Tak wylądowała w dzisiejszym chlebku.Prosty,łatwy do upieczenia codzienny chleb z przyjemnie chrupiącą skórką. Składniki na 1 bochenek: 250 g odświeżonego zakwasu żytniego 200 g mąki pszennej 550 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1,5 łyżeczki soli 200 ml wody Wykonanie: wszystkie składniki umieścić w misie robota i hakiem do ciasta wyrabiać około 8 minut do ukazania się

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Podsumowanie współpracy z redccon.pl 140

keksówka..piekę w niej nie tylko ciasta , ale także i chleby..jest idealna..zresztą reszta foremek też. Pojemniki do mikrofalówki  najczęściej są wykorzystywane do podgrzewania różnych potraw..moi domownicy czasem wracają do domu o różnej porze, a czasem jak wracają to ja jestem już w pracy..więc takie pojemniki szybko i łatwo podgrzeją obiadek.. Naleśnikarka  służy

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania