łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:349/593)

Jej puchatość drożdżówka. I o moim nastawieniu do jesieni 154

niej ułożyć ruloniki z ciasta w formie ślimaka. Pomiędzy nie wcisnąć jeżyny, jedna przy drugiej. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w 180 st. C. przez 30-35 minut. Ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! I tak, wiem; miałam pisać o ślubie i podróżach. Ale powrót do pracy nie był łatwy, i zanim wejdę znów

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Racuszki jogurtowe z malinami i bitą śmietaną. 91

pyszne, delikatne, lekkie, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 360 g jogurtu naturalnego ( 2 kubeczki ) 9 kopiastych łyżek mąki typ 550 5 łyżek cukru lub do smaku 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  3 jajka olej do smażenia może być kokosowy około 1/2  szklanki malin do ciasta 1/2 szklanki malin

Sama słodycz i szczypta chili
"Zdrowe słodkości" na każdą porę dnia - Katarzyna Maciejko - Zielińska 111

potrawy, czy przepis jest łatwy, średni, czy trudny, ile porcji wyjdzie z podanych składników, czy w przepisie znajdziemy, gluten, jajka, mleko. Przepisy zawierają również przydatne wskazówki. Autorka zaznaczyła również, któe przepisy polecane są dla dzieci :-) Przepisy są różnorodne, od bardzo prostych jak jaglanka, owsianka, ale w książce znajdziemy też przepisy na bardziej wyszukane potrawy jak ciasto czekoladowo - kasztanowe, pulpeciki ryżowe

kruche babeczki
Lody malinowo bananowe 118

Pyszne i orzeźwiające. Takie są te lody. Wystarczy tylko kilka składników i pyszne lody dla całej rodziny gotowe. Mało kaloryczne, szybkie i domowe. Polecam spróbować i

Gotuję Testuję
Kopytka ziemniaczane 121

Kopytka robi się bardzo łatwo i są pyszne. Można je jeść z sosami, mięsem w kapuście. Są pycha. Jeśli nie macie ugotowanych ziemniaków, to trzeba je ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Następnie przecisnąć przez praskę, lub dokładnie ugnieść za pomocą duczka. Dodać jajka i mąkę, wymieszać i zagnieść wszystko w kulę. Małymi porcjami rozwałkować ciasto, formując wałeczki o grubości

Kuchnia Pokoleń
smaczna na szybko babka cytrynowa z rodzynkami... 141

bułką - do formy przełożyć ciasto, wyrównac wierzch, piekarnik elektryczny nagrzany na 170 C, piec 15 minut i naciąć nożem krzyż (dla odpowietrzenia), dalej piec 30-35 minut do suchego patyczka, babke wystudzić, nakryć talerzem i zdjąć formę z babki, polać rzadkim lukrem: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny z ciut śmietaną - babka jest szybka, łatwa, wilgotna, smaczna.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Chleb domowy pszenno żytni 106

które robi się bardzo łatwo i przyjemnie. Pomimo dodatku mąk mieszanych bardzo delikatny i puchaty. Bardzo polecam. Składniki: 300 g mąki pszennej 120 g mąki żytniej 15 g drożdży 1 łyżeczka miodu 300 g wody 1 i 1/2 łyżeczki soli W misce mieszamy drożdże z miodem i letnią wodą. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Następnie przykrywamy ściereczką

Kocham Czekoladę
Śniadaniowe ciastka z kakao i płatkami kukurydzianymi (z serwatką w proszku) 136

powinna być.) Niewielkie porcje ciasta (za pomocą łyżki stołowej) - wykładać (zachowując spore odstępy) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Należy pamiętać o zachowaniu odległości między ciastkami, ponieważ podczas pieczenia urosną. Tak samo nie trzeba ich wygładzać lub idealnie formować - same osiągną swoją gładkość.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10 minut w 180 stopniach. (Uwaga, bo łatwo się przypalają

Di gotuje
Mini serniczki w słoiku 767

Pogoda na tegoroczną majówkę zapowiada się dość kapryśnie, mi jednak dalej marzy się piknik – kto wie, może się uda :) Jeśli tak, mam dla Was kolejną

Ciastkozercy
Domowy budyń + film 138

Domowy budyń to znakomity pomysł dla dzieci, na deser lub podwieczorek bez dodatku konserwantów i o wiele smaczniejszy niż zrobiony z proszku. Przygotowanie takiego deseru zajmuje

Smakowite Dania
Tarta z cukinią i porem. 191

Kolejna z moich ekspresowych, łatwych, męskich tart. Oczywiście podejmuję tu próbę dorobienia cienia jakiejś ideologii do swojego wygodnictwa, chodzenia na skróty, czy nawet lenistwa... Ale przyznajcie sami: przestając z mistrzynią wypieków (i nie mając wiele czasu) człowiek nie ma innego wyjścia niż sięgnąć w głąb lodówki z nadzieją, że odnajdzie tam jeszcze jedną paczkę gotowego ciasta;) Tarta z cukinią

zadanie-gotowanie
PIEROGI ZE SŁODKĄ KAPUSTĄ. Tradycyjne i Bezglutenowe. 101

wycinamy szklanką. Reasumując, wykonanie ciasta w obu przypadkach jest praktycznie takie samo, choć występują minimalne różnice, choćby takie, że w wersji gluten free najlepiej sprawdza się gorący płyn. Jest też (już nie taka mała) różnica przy wyrabianiu. Przy BG lata podwórkowa łacina. Zdecydowanie. Uwaga! Pierogi bezglutenowe zachowują się nieco inaczej. Są o wiele delikatniejsze, więc łatwo je "urazić" podczas gotowania

Wypisz Wymaluj
Cukiniowe kwiaty na placku 123

kawałek cukinii ok 10 cm 2 łyżki mąki jajko sól pieprz 5 kwiatów cukinii dodatkowo 1 łyżka mąki pół szkl mleka Cukinię zetrzeć na tarce, dodać

Gotowanie jest łatwe
Drożdżówki gniazdka 151

wypiek, który smakuje wszystkim. Łatwy, w miarę bezproblemowy, a jakże pyszny! Można przygotowywać z dowolnymi nadzieniami. Moje ulubione są z białym serem i owocami. Kocham maliny, ale z braku laku użyłam innych owoców: borówek amerykańskich i jeżyn, które lubi mój mąż. Smak jest naprawdę godny polecenia. Wiadomo, nie ma nic lepszego niż domowa bułeczka :) Składniki: CIASTO: 15 g świeżych drożdży

Cakes By Kejt
BABKA CYTRYNOWA 354

BABKA CYTRYNOWA Pierwsza z moich Wielkanocnych propozycji, która sprawdzi się również doskonale jako całoroczny wypiek – babka cytrynowa. Mięciutka, lekko wilgotna, delikatna, idealna do herbaty czy kawy

Słodko-Słony Świat Ilony
Kotlety serowe :) 96

grubości, wytaplać w gęstym cieście naleśnikowym doprawionym ziołami. Potem wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron, aż ser stanie się miękki. Podajemy z ziemniakami pure i kalafiorem. Możecie oczywiście podawać z czym Wam lepiej smakuje, np. z ryżem, kuskus czy inna opcja. Do kotletów najlepiej dodać jogurtowy sos czosnkowy :) Prawda, że szybki i łatwy obiadek ? Pozdrawiamy i życzymy

vegetanie
Bułeczki - warkocze 83

kształt, warkocze są łatwe do zrobienia a ciekawie wyglądają na stole. Bułeczki - warkocze SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka suchych drożdży 25 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli 150 ml ciepłej wody    Do miski wsypujemy mąkę i mieszamy ją z solą i drożdżami. Wlewamy wodę i mieszamy, a następnie dodajemy masło i zagniatamy ciasto. Przykrywamy bawełnianą ściereczką

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Babeczki owsiane z cynamonem - pyszne na drugie śniadanie do szkoły 167

wysokości i staramy się ciasto nakładać na środek i niech samo się rozchodzi na boki inaczej babeczki będą nam rosły krzywo :) nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut po wbiciu patyczka powinien być suchy Gotowe są proste i szybko w wykonaniu a i przepyszne nawet niejadka da się na taką babeczkę namówić. łatwo też ją schować

Basia w kuchni
Złociste paluchy mleczne 145

bułeczki. Dzisiaj polecam łatwe i smaczne mleczne paluchy, do których składniki na pewno znajdziecie w domu:) Są lekko słodkie, więc dzieci się nimi zajadają:)    Składniki: 500g mąki pszennej, 20g świeżych drożdży, 250ml mleka, 50g brązowego cukru, 2 łyżki masła. Przygotowanie Mąkę przesiać do miski, wlać letnie mleko, wkruszyć drożdże. Dodać cukier. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Na koniec dodać

Z miłości do słodkości
Książki kucharskie część I 157

szereg rad dotyczących gospodarstwa domowego i zdrowia. Czyta się jak najlepszą powieść historyczną. Znajdziecie tam sporo ciekawostek dotyczących diety dostojników kościelnych, poznacie sposoby na zachowanie urody i znajdziecie sporo łatwych i ciekawych przepisów. G.A Dubouis – „Kuchnia Żydowska” – język polski Dzięki tej książce, którą podarował mi Najcierpliwszy kilka lat temu, zakochałam się w kuchni żydowskiej. Romans trwa po dzisiaj(...)nadzieję na to, że jednak da się normalnie. Znajdziecie tam sporo inspiracji i ciekawych połączeń smakowych. No i wiecie – przystojny Yotam i jeszcze przystojniejszy Sami huehuehue Tadeusz Barowicz – „Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne” – język polskim Znacie moje podejście do pieczenia? Zrobię wszystko, ale jak mam piec, to dopada mnie niemoc twórcza i wszelkie choroby świata, byleby tylko się

ladykitchen
Pasta jajeczno - serowa ze szczypiorkiem 382

Prosta szybka propozycja dla lubiących solidne śniadania. Jajka, czosnek, cebulka, ser cheddar i świeży szczypiorek to składniki genialnej śniadaniowej pasty na kanapki którą na pewno polubicie

Kuchnia PROzdrowotna
Książki kucharskie 116

recepturach. Znajdziemy nie tylko przepisy na najlepsze mięsiwa i nalewki, ale również szereg rad dotyczących gospodarstwa domowego i zdrowia. Czyta się jak najlepszą powieść historyczną. Znajdziecie tam sporo łatwych i ciekawych przepisów, ciekawostek dotyczących diety dostojników kościelnych, poznacie sposoby na zachowanie urody. G.A. Dubouis – „Kuchnia Żydowska” – język polski Dzięki tej książce, którą podarował mi Najcierpliwszy kilka lat temu(...)jednak da się normalnie. Znajdziecie tu sporo inspiracji i ciekawych połączeń smakowych. No i wiecie – przystojny Yotam i jeszcze przystojniejszy Sami… huehuehue. Tadeusz Barowicz – „Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne” – język polski Znacie moje podejście do pieczenia? Zrobię wszystko, ale jak mam piec, to dopada mnie niemoc twórcza i wszelkie choroby świata, byleby tylko się od tego wymigać

ladykitchen
Łatwy chleb pszenny 122

miarę jednolite ciasto (powinno wystarczyć kilka energicznych ruchów). Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny by podwoiło objętość. Po tym czasie ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwą i wysypanej mąką formy (ja piekłam w okrągłym naczyniu żaroodpornym, ale można również w tortownicy) i odstawiamy jeszcze na ok 40 min aby wyrosło. Piekarnik nagrzewamy(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/latwy-chleb-pszenny/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('6ba1f9d5b934433355c90ab9ef8bc673').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); The post Łatwy chleb pszenny appeared first

dom-agi.pl
Tort czekoladowo-śliwkowy 143

gustu. Kakaowe blaty tortu przełożone zostały pieczonymi śliwkami oraz kremówką wymieszaną z gorzką czekoladą. Z gorzkiej czekolady zrobione są również wiórki służące do przyozdobienia tortu. Tort jest dość łatwy w przygotowaniu i wyjdzie nawet początkującym. Blaty warto przygotować dzień wcześniej. Pieczone śliwki warto przygotować dzień wcześniej. Jaki jest tort w smaku? Wszystkim gościom i domownikom bardzo, bardzo smakował. Jest lekko(...)pozostawiały na niej swój ślad. Do ubitej masy partiami dodawać przesiane suche składniki i olej. Wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia. Uwaga nie można w tym celu użyć miksera, ponieważ ciasto straci pęcherzyki powietrza, nie urośnie i nie będzie puszyste. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około

moj przepis na
Galaretka śmietankowa z kafirem i trawą cytrynową 259

Kultowe galaretki drobiowe to klasyk kuchni polskiej, ale też prosta i łatwa przekąska. Wspomniane tymbaliki to wspaniała inspiracja do tworzenia własnych kompozycji galaretkowych cudów.  Prostota

Kuchnia PROzdrowotna
Placek ze słodkich ziemniaków w rytmie soul food 166

niewolników oprócz „żywego towaru” przywieźli ze sobą składniki potraw, będących podstawą kuchni mieszkańców Czarnego Lądu, takie jak choćby użyte w dzisiejszym przepisie bataty. Czarnoskóra ludność jak wiemy, nie miała łatwego życia, szczególnie w południowych stanach, gdzie ciężko pracowała na plantacjach. Właściciele gospodarstw żywili swoją „siłę roboczą” najtaniej jak się dało — zmuszając ją do gotowania z niemalże odpadków, które nie były(...)długotrwałego gotowania i mocnego przyprawiania, aby były zjadliwe. W ten sposób narodziła się kuchnia soul food — kuchnia z duszą, pokazująca poszanowanie dla każdego produktu i prawdziwą miłość do gotowania. Ciasto z batatów jest na to doskonałym przykładem. Oczywiście dzisiaj przyrządza je się zgoła inaczej, np. smalec w kruchym spodzie został zastąpiony masłem. Ja po przewertowaniu sieci w poszukiwaniu idealnego przepisu

Food Square
Tort na roczek – tort motyl 158

Nie mogę uwierzyć jak minął ten rok. Moja mała córeczka dzisiaj ma urodziny. Jest to ogromne wydarzenie w życiu rodziców. Jeszcze takie roczne dziecko nie może

dom-agi.pl
Zupa porowo-pieczarkowa 274

Bywają takie dni w życiu, kiedy brak nam czasu na ugotowanie obiadu. Wtedy najlepsze są szybkie w przygotowaniu oraz sycące zupy. Najlepiej ugotować trochę więcej i

kgwjanczewo
Krem (baza) do ciast i tortów 212

przekładania tortów, ciast, tart, a także dekorowania muffinów czy tworzenia różnorodnych deserów. Krem jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. Ja bardzo często robię go w dużych (!) ilościach przygotowując ciasta dla znajomych. Kiedyś to było nie lada wyzwanie (ileż naczyń do mycia). Odkąd mam wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium przygotowania kremu i jego modyfikacje zajmują mi dosłownie minuty. Robot(...)wyciągnąć z misy odpowiednią ilość kremu śmietankowego (bazy), a do reszty dodać odpowiednie dodatki (wówczas sok i skórka z cytryny – krem cytrynowy i maliny (krem malinowy)). Szybko i naprawdę łatwo. Polecam Wam taki robot. Idealny do wielu „zadań” w kuchni A wracając do przepisu… Składniki: 200 g zimnej (!) śmietanki 30%-36% 200 g sera mascarpone 2 łyżki

Słodkie okruszki
Pudding z nasion chia/Chia pudding 5775

można tak łatwo je włączyć do naszej diety. Szczerze polecam! Na początek cena może wydawać się mało zachęcająca, ale chia ma dużo zastosowań, na przykład jako środek żelujący do dżemów, gdyż w połączeniu z wodą robi się takie żelowate i powiększa kilkukrotnie swoją objętość. Również chia jest używane jako zamiennik jajek w przepisach na ciasta, co na pewno w niedalekiej

Delusional Trine
rogaliki wiedeńskie 163

zwyczajnie i niepozornie. Łatwo je wykonać, choć formowanie rogalików wymaga nieco czasu. Rogaliki wiedeńskie od lat są w mojej rodzinie jednym z ulubionych, zwłaszcza przez dzieci, wypieków. składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki masy marcepanowej 1/2 szklanki cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 120 g miękkiego masła 1 łyżka kwaśnej śmietany - gdyby ciasto okazało się zbyt suche

babka w formie
Staropolski deser na Święto Trzech Króli 149

książce „Kuchnia Polska. Ciasta i desery” Ewy Aszkiewicz trafiłam na staropolski deser przygotowywany właśnie na to święto. Oczywiście przepis został zaadaptowany do bardziej współczesnych czasów. Składa się on z 3 budyniowych kremów: czekoladowego, waniliowego i śmietankowego wzbogaconych dodatkowo o kakao, szafran, wiórki kokosowe itp. Trzy różne kremy mają symbolizować Trzech Króli. To bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu propozycja

MyCookBook.pl
Parykarz szczeciński 149

najpyszniejszych i najdziwniejszych ciast jakie upiekłam ale to nie dziś. Dziś będzie klasyka - paprykarz szczeciński - może szczeciński to on tak na prawdę nie jest - bardziej lubelski - ale jak zwała tak zwał - jest pyszny i to jest najważniejsze!!!Polecam z grzankami na śniadanie obiad i kolacje :-). Dodaję ten przepis do etykiety ,,kultowe potrawy". Paprykarz szczeciński Bardzo łatwe ok 30 minut wychodzi

sierotka maRysia w kuchni
naleśniki meksykańskie 251

duuuże dzięki czemu łatwo się je zwija. Na pierwszy rzut poszły naleśniki wytrawne po brzegi wypełnione pikantnym mięsnym farszem. Wspaniale smakowały ciepłe z dodatkiem sosu czosnkowego ale na zimno też były nie złe. Doskonale sprawdziły się jako danie na wynos, wystarczyło zawinąć w złotko i przekąska do pracy gotowa.  Składniki na 4 duże sztuki: na ciasto: 1,5 szklanki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sycylijska pizza z rybą 159

paseczki. Bardzo łatwa w wykonaniu i estetyczna wizualnie.Dzięki kokardkom składniki trzymają się kupy i pizza jest bardziej syta. Zdrowo nadziana, smakuje każdemu, gotowa do zabrania wszędzie. Odgrzana na drugi dzień w piekarniku..jest jeszcze lepsza! Podałam ją do..ryby.  Sycylia to krystalicznie czyste morze pełne wspaniałych ryb.Nie mogło być zatem inaczej ! Składniki na ciasto -1 łyżeczka suchych drożdży

Z Kuchni Do Kuchni
Najprostsze ciasteczka maślane w dwóch wersjach 103

maślane przygotowane z łatwo dostępnych składników. Idealnie pasują do kawy lub popołudniowej herbaty, bo nie ma nic lepszego na poprawę humoru niż malutkie, domowe ciasteczko :) Wersja maślana: 120 g zimnego masła 150 g mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego Mąkę i cukier przesiać do miski, dodać  pokrojone masło i szybko zarobić ciasto. Uformować kulkę

Chocolate Muffin Blog
Jak podnieść na duchu zaospowane dzieci, czyli drożdżowe rogaliki 199

Coś słodkiego, łatwego do jedzenia przez małe łapki, nie doprowadzające do pasji mamy ukremowieniem wszystkiego na około. Kiedy więc zobaczyłam na blogu   Śladami słodkiej babeczki  przepis na drożdżowe rogaliki wiedziałam, że to jest dokładnie to, czego mi potrzeba. Niewiele myśląc wybrałam się na zakupy, żeby zaraz potem przystąpić do działania.  Hmpf... Muszę przyznać, że ciasto strasznie mnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
KOPERTY Z PIECZARKAMI 189

krokiety z pieczarkami. Łatwe, dość szybkie do przygotowania i co najważniejsze przepyszne. Zapraszam Składniki: na 6 krokietów/kopert-ciasto: 2 szklanki mąki 1 3/4 szkl.wody gazowanej 1 jajko szczypta soli morskiej Kamis smalec do smarowania patelni farsz: 35 dag pieczarek sól morska Kamis pieprz młotkowany Kamis cebulka panierka: 1 jajko  bułka tarta Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto dać do miski

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania