gustu. Kakaowe blaty tortu przełożone zostały pieczonymi śliwkami oraz kremówką wymieszaną z gorzką czekoladą. Z gorzkiej czekolady zrobione są również wiórki służące do przyozdobienia tortu. Tort jest dość łatwy w przygotowaniu i wyjdzie nawet początkującym. Blaty warto przygotować dzień wcześniej. Pieczone śliwki warto przygotować dzień wcześniej. Jaki jest tort w smaku? Wszystkim gościom i domownikom bardzo, bardzo smakował. Jest lekko(...)pozostawiały na niej swój ślad. Do ubitej masy partiami dodawać przesiane suche składniki i olej. Wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia. Uwaga nie można w tym celu użyć miksera, ponieważ ciasto straci pęcherzyki powietrza, nie urośnie i nie będzie puszyste. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około
moj przepis naKultowe galaretki drobiowe to klasyk kuchni polskiej, ale też prosta i łatwa przekąska. Wspomniane tymbaliki to wspaniała inspiracja do tworzenia własnych kompozycji galaretkowych cudów. Prostota
Kuchnia PROzdrowotnaniewolników oprócz „żywego towaru” przywieźli ze sobą składniki potraw, będących podstawą kuchni mieszkańców Czarnego Lądu, takie jak choćby użyte w dzisiejszym przepisie bataty. Czarnoskóra ludność jak wiemy, nie miała łatwego życia, szczególnie w południowych stanach, gdzie ciężko pracowała na plantacjach. Właściciele gospodarstw żywili swoją „siłę roboczą” najtaniej jak się dało — zmuszając ją do gotowania z niemalże odpadków, które nie były(...)długotrwałego gotowania i mocnego przyprawiania, aby były zjadliwe. W ten sposób narodziła się kuchnia soul food — kuchnia z duszą, pokazująca poszanowanie dla każdego produktu i prawdziwą miłość do gotowania. Ciasto z batatów jest na to doskonałym przykładem. Oczywiście dzisiaj przyrządza je się zgoła inaczej, np. smalec w kruchym spodzie został zastąpiony masłem. Ja po przewertowaniu sieci w poszukiwaniu idealnego przepisu
Food SquareNie mogę uwierzyć jak minął ten rok. Moja mała córeczka dzisiaj ma urodziny. Jest to ogromne wydarzenie w życiu rodziców. Jeszcze takie roczne dziecko nie może
dom-agi.plBywają takie dni w życiu, kiedy brak nam czasu na ugotowanie obiadu. Wtedy najlepsze są szybkie w przygotowaniu oraz sycące zupy. Najlepiej ugotować trochę więcej i
kgwjanczewoprzekładania tortów, ciast, tart, a także dekorowania muffinów czy tworzenia różnorodnych deserów. Krem jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. Ja bardzo często robię go w dużych (!) ilościach przygotowując ciasta dla znajomych. Kiedyś to było nie lada wyzwanie (ileż naczyń do mycia). Odkąd mam wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium przygotowania kremu i jego modyfikacje zajmują mi dosłownie minuty. Robot(...)wyciągnąć z misy odpowiednią ilość kremu śmietankowego (bazy), a do reszty dodać odpowiednie dodatki (wówczas sok i skórka z cytryny – krem cytrynowy i maliny (krem malinowy)). Szybko i naprawdę łatwo. Polecam Wam taki robot. Idealny do wielu „zadań” w kuchni A wracając do przepisu… Składniki: 200 g zimnej (!) śmietanki 30%-36% 200 g sera mascarpone 2 łyżki
Słodkie okruszkimożna tak łatwo je włączyć do naszej diety. Szczerze polecam! Na początek cena może wydawać się mało zachęcająca, ale chia ma dużo zastosowań, na przykład jako środek żelujący do dżemów, gdyż w połączeniu z wodą robi się takie żelowate i powiększa kilkukrotnie swoją objętość. Również chia jest używane jako zamiennik jajek w przepisach na ciasta, co na pewno w niedalekiej
Delusional Trinezwyczajnie i niepozornie. Łatwo je wykonać, choć formowanie rogalików wymaga nieco czasu. Rogaliki wiedeńskie od lat są w mojej rodzinie jednym z ulubionych, zwłaszcza przez dzieci, wypieków. składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki masy marcepanowej 1/2 szklanki cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 120 g miękkiego masła 1 łyżka kwaśnej śmietany - gdyby ciasto okazało się zbyt suche
babka w formieksiążce „Kuchnia Polska. Ciasta i desery” Ewy Aszkiewicz trafiłam na staropolski deser przygotowywany właśnie na to święto. Oczywiście przepis został zaadaptowany do bardziej współczesnych czasów. Składa się on z 3 budyniowych kremów: czekoladowego, waniliowego i śmietankowego wzbogaconych dodatkowo o kakao, szafran, wiórki kokosowe itp. Trzy różne kremy mają symbolizować Trzech Króli. To bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu propozycja
MyCookBook.plnajpyszniejszych i najdziwniejszych ciast jakie upiekłam ale to nie dziś. Dziś będzie klasyka - paprykarz szczeciński - może szczeciński to on tak na prawdę nie jest - bardziej lubelski - ale jak zwała tak zwał - jest pyszny i to jest najważniejsze!!!Polecam z grzankami na śniadanie obiad i kolacje :-). Dodaję ten przepis do etykiety ,,kultowe potrawy". Paprykarz szczeciński Bardzo łatwe ok 30 minut wychodzi
sierotka maRysia w kuchniduuuże dzięki czemu łatwo się je zwija. Na pierwszy rzut poszły naleśniki wytrawne po brzegi wypełnione pikantnym mięsnym farszem. Wspaniale smakowały ciepłe z dodatkiem sosu czosnkowego ale na zimno też były nie złe. Doskonale sprawdziły się jako danie na wynos, wystarczyło zawinąć w złotko i przekąska do pracy gotowa. Składniki na 4 duże sztuki: na ciasto: 1,5 szklanki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapaseczki. Bardzo łatwa w wykonaniu i estetyczna wizualnie.Dzięki kokardkom składniki trzymają się kupy i pizza jest bardziej syta. Zdrowo nadziana, smakuje każdemu, gotowa do zabrania wszędzie. Odgrzana na drugi dzień w piekarniku..jest jeszcze lepsza! Podałam ją do..ryby. Sycylia to krystalicznie czyste morze pełne wspaniałych ryb.Nie mogło być zatem inaczej ! Składniki na ciasto -1 łyżeczka suchych drożdży
Z Kuchni Do Kuchnimaślane przygotowane z łatwo dostępnych składników. Idealnie pasują do kawy lub popołudniowej herbaty, bo nie ma nic lepszego na poprawę humoru niż malutkie, domowe ciasteczko :) Wersja maślana: 120 g zimnego masła 150 g mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego Mąkę i cukier przesiać do miski, dodać pokrojone masło i szybko zarobić ciasto. Uformować kulkę
Chocolate Muffin BlogCoś słodkiego, łatwego do jedzenia przez małe łapki, nie doprowadzające do pasji mamy ukremowieniem wszystkiego na około. Kiedy więc zobaczyłam na blogu Śladami słodkiej babeczki przepis na drożdżowe rogaliki wiedziałam, że to jest dokładnie to, czego mi potrzeba. Niewiele myśląc wybrałam się na zakupy, żeby zaraz potem przystąpić do działania. Hmpf... Muszę przyznać, że ciasto strasznie mnie
Pożeraczka, czyli raz adobrze