"Powiem Wam szczerze, że nie wyobrażam sobie mojej kulinarnej przygody, bez tego przepisu. Prosty, klasyczny, idealny. Tak w trzech słowach mogę najprościej opisać ten przepis. Przepis
Słodkie PrzyjemnościCzy może być coś lepszego od domowych ciasteczek z kawałkami czekolady? Pewnie coś może, ale po co szukać, skoro taki smakołyk możemy mieć bez większego wysiłku
Słodkie PrzyjemnościSuszone ogórki kiszone jako przyprawa Suszone ogórki kiszone, jakkolwiek absurdalnie by to nie brzmiało, stanowią doskonałą przyprawę wykorzystywaną przez najlepszych szefów kuchni. Kiedy mieszkając w Arabii
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTłusty Czwartek – więc ma być tłusto i słodko, dlatego proponujemy coś w tych klimatach, z tym, że jak zwykle upraszczamy sprawę i serwujemy Wam przepis ekspresowy
Nerds Kitchendwóch oddalonych od siebie kuchniach. Między dokarmianiem, wyrabianiem i wyrastaniem czułam, że nasz czas zwolnił i płynął tym samym nurtem. Wiele chlebów upiekłam, wiele wciąż czeka swój debiut. Niełatwo było wybrać chleb na tak wyjątkową okazję. Postawiłam na ciemny typ. Na chleb, który kocham od dzieciństwa, kiedy po raz pierwszy zobaczyłam pięć ( a może sześć) cieniutkich kromek zapakowanych w biało(...)innych chlebach. Obecnie, aby nadać mu barwę i smak jak przy długim procesie karmelizacji skrobi, dodaje się melasę z buraków cukrowych. * Przyznaje, że nie wierzyłam, iż z ciasta, które podczas wyrabiania i po wyrastaniu miało kolor bursztynowy, powstanie ciemny pumpernikiel. Chleb piecze się owinięty w folię, więc nie widać czy i kiedy zmienia kolor. Gdy o świcie nastała
KUCHARNIArzepakowego z pierwszego tłoczenia. 6. Teraz powoli dodajemy przesiane kakao,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnymi ruchami łyżki lub szpatułki do masy łączymy je z ubitymi jajkami. 7. Ciasto na biszkopt wlewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 35 minut / robimy test suchego patyczka / 8. Boki dobrze ostudzonego biszkoptu odkrawamy ostrym nożem(...)font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} MASA CZEKOLADOWA : Mieszamy w mikserze 500 g serka mascarpone i 460 g Nutelli i gotowe PONCZ : Wykonanie ponczu jest niezwykle łatwe wystarczy rozrobić z wodą nalewkę wiśniową bądź do kompotu wiśniowego naleć trochę wódki ( ilość wody i wódki według własnych upodobań ) Normal 0 21 false false false PL X-NONE
ciemna strona patelniCo na obiad przygotowujecie swoim dzieciom? Moje wprost uwielbiają naleśniczki. Dziś wersja z białym serem na słodko. Przyznam Wam szczerze, że sama też uwielbiam takie obiady
Słodkie okruszkiPiernikowe ciasteczka to nieodłączny element Bożego Narodzenia. Nasze są w kształcie ludzików -mój czterolatek był bardzo podekscytowany tymi wypiekami. Radości było co nie miara, począwszy
Tagebuch po polsku"Nareszcie skończył się ubiegły tydzień, nie należał on do najlepszych, dlatego tak mnie to cieszy. A nowy koniecznie trzeba rozpocząć czymś przepysznym. Nie wiem jak Wy
Słodkie Przyjemności"Ostatnio mam wielką ochotę na przygotowywanie wypieków z serem. Aby nie wpaść w monotonnie, zamiast tradycyjnego sernika przygotowałam dla Was mini serniczki z nektarynkami. Jeżeli jesteście
Słodkie Przyjemnościmleko, sól, cukier i kilka łyżek mąki (ilość mąki powinna być taka, aby ciasto nabrało konsystencji średnio gęstej śmietany). Zmiksować wszystko razem. Odstawić na 10-15 minut, aby ciasto "odpoczęło". Smażyć z obu stron na patelni lekko przesmarowanej olejem. Naleśniki nie powinny być zbyt mocno wysmażone. Na lekko przestudzone nakładać ryż i zwijać. ryż: 2 saszetki ryżu pełnoziarnistego(...)pełnowartościowe danie. Produkt nie zawiera składników genetycznie modyfikowanych i jest naturalnie bezglutenowy. Ryż Pełnoziarnisty Uncle Ben’s® dostępny jest w praktycznych, najwyższej jakości torebkach, z wygodnym uchwytem i łatwym otwieraniem. Torebka ryżu Pełnoziarnistego Uncle Ben’s® ma “zimne rogi” dające możliwość wyjęcia torebki prosto z wody, bez narażania się na ryzyko oparzenia palców. Posiada również perforację zapewniającą ręczne otwarcie torebki
Codzienna kuchnia niecodziennaSernik, którym zaskoczycie domowników i swoich gości, mnie się udało ;) Bez pieczenia, na zimno, z najlepszymi, o tej porze roku, truskawkami. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda ;) Wbrew pozorom jest łatwe do zrobienia, dla cierpliwych, ale nie pracochłonne. Bardzo polecam! :) Składniki na truskawkową galaretkę: 500 g truskawek 2-3 łyżki cukru pudru 2 galaretki truskawkowe Dno tortownicy o średnicy(...)ponownie zmiksować śmietanę, cienkim strumieniem wlewając żelatynę. Delikatnie mieszając, od razu połączyć masę śmietanową z masą serową. WYKOŃCZENIE SERNIKA - Połowę masy serowej wyłożyć na przygotowany wcześniej spód, na środku ciasta ułożyć truskawkową galaretkę. Na galaretkę wyłożyć pozostałą masę serową. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Smacznego
Domowa cukiernia Ewy" Tłusty czwartek - ble! Żartuje :) To jeden z tych dni, kiedy większość z nas je zapominając na chwile o kaloriach. Fajny dzień, ale bez szaleństw. Pączka usmażę
Słodkie PrzyjemnościUwielbiam ciasteczka. Po długim intensywnym dniu należy się słodka nagroda. Dlatego upiekłam dziś pyszne ciasteczka z czekoladą . Są naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu, a do
Słodkie okruszki