niewielkie i niespowalniające. Gdy wyjechałam na autostradę, odetchnęłam z wyraźną ulgą - droga była czarna. Dojechałam więc na miejsce przed czasem, czym zaskarbiłam sobie zadowolenie szefa (a o to ostatnio niełatwo, bo ciągle jakiś naburmuszony chodzi). Taki dziwny stan rzeczy, czyli zima lokalna , utrzymał się przez prawie dwa tygodnie. Chodziliśmy z Ptysią na spacery do zmrożonego lasu, wygrzewaliśmy się przy(...)solą zmiksować blenderem na gładką masę. Przełożyć do szerokiej miski, wymieszać z mieloną i posiekaną, świeżą kolendrą. Partiami wsypywać przesianą mąkę, mieszając na początku łyżką, a potem zagniatając dłonią. Ciasto powinno być zwarte, trochę klejące. Podzielić ciasto na 12 równych części, z każdej uformować kulkę. Rozwałkować każdą kulkę na jak najcieńszy placuszek - 10-15 cm średnicy. Ciasto podsypywać mąką, żeby
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChyba każdy z nas lubi tortille. Nie ważne, czy w postaci zawiniętych ruloników nadzianych mięsem lub warzywami, czy w postaci meksykańskiej quesadillas. Są łatwo dostępne i możemy kupić je wszędzie, ale czy warto się nimi truć? Sklepowe wersje nafaszerowane są najróżniejszymi emulgatorami, konserwantami, spulchniaczami, a domowe tortille składają się jedynie z 4 podstawowych składników i nie są trudne do wykonania(...)używamy 300g mąki) - 125-150ml gorącej wody - 3-5 łyżek oleju - szczypta soli *opcjonalnie: 2 łyżki sezamu/ulubione zioła Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i wyrabiamy sprężyste ciasto ok. 5-7 minut. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ją na kilkanaście minut. Ciasto dzielimy na 6-8 równych części, a z każdej formujemy kuleczki. Na silikonowej stolnicy (taka jest
Be Fit Be Strongdawno na blogu nie było przepisu na muffinki. A przecież są takie łatwe do zrobienia i nie potrzeba do nich jakiś specjalnych umiejętności kucharskich. I najważniejsze - zawsze wychodzą, robi się je szybko i zawsze dobrze smakują ;) U mnie w wersji z gorzką czekoladą i z kolorową bitą śmietaną, w mini wydaniu. Takie na raz ;) Jeśli nie posiadacie blaszki na mini(...)drobno czekoladę, i widelcem połączyć w jednolitą masę. Przestać, gdy masa się połączy i nie będzie widać suchej mąki. Najlepiej zrobić to w kilku ruchach (muffinki nie lubią jak ciasto jest idealnie połączone na gładką masę). Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełniać je do 3/4 wysokości. Piec 18 minut w piekarniku nagrzanym do 210C (mini muffinki - normalnej wielkości - piec
CookYourselfGenialne jesienne bułki ze słonecznikiem Jesienią częściej piekę pieczywo , może dla tego że nie ma nic lepszego w chłodny wieczór niż ciepła bułeczka Z masłem i
Ogrodnik w podróżyCzy podczas gry w GTA IV także ciekła Wam ślinka, gdy Niko Bellic w przerwie pomiędzy rozróbami beztrosko zamawiał sobie zestawik w jednym z fast-foodów
Nerds Kitchen"Wczoraj słodka propozycja na makaron naleśnikowy, dziś mam dla Was wytrawny pomysł na wykorzystanie naleśników. Sakiewki naleśnikowe z kurkami świeżo zebranymi przez dziadka do
Słodkie PrzyjemnościDzień dobry! Kto ma urodziny w czasie lata, ten wie, że nie ma nic lepszego niż tort urodzinowy z letnimi owocami! Jak pewnie część z Was
Pora coś zjeśćpieczenia góra/dół. Na cieście rozłożyć gęsto kawałki jabłek. Na jabłkach rozrzucić ciasto na kruszonkę. Piec w temperaturze 200 stopni C. przez ok. 40 minut. Po upieczeniu wyjąć ciasto na kratkę i pozostawić do ostudzenia. W nawale prac związanych z przetworami i opieką nad ogrodem udaje mi się znaleźć jeszcze chwilę na czytanie. Na czas urlopu zaplanowałam sobie lekturę(...)pieniądze na własne mieszkanie, Sophie wyjeżdża do babki i wuja do Quinta de S ã o Francisco, by zobaczyć swoją część winnicy i ją spieniężyć. Nie jest to takie łatwe, jak jej się na początku wydawało. Czas pozwala zatem na to, by dziewczyna poznała przeszłość swojej rodziny, budząc w wuju i babce zagrzebane wspomnienia i emocje oraz wymuszając wyznanie pewnej
Weekendy w domu i ogrodzieWitajcie :) Dzisiaj coś na szybko i zdrowo,placuszki jogurtowe z mąką jaglaną i bananami. Pyszne i łatwe w przygotowaniu :) Do placuszków użyłam mąki jaglanej Radix- Bis Mąka jaglana jest bogata w mnóstwo składników odżywczych, które poprawiają pracę całego organizmu. Pozyskiwana z nasion prosa, które zawiera mało skrobi , charakteryzuje się bogactwem witamin z grupy B (B1, B2, B6), oraz(...)dodać mąkę jaglaną i proszek wymieszać. Na końcu dodać pokrojonego w kosteczkę banana i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Na patelni rozpuścić około 2 łyżek oleju kokosowego, nakładać łyżką porcje ciasta, smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Placuszki odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Podawać ze śmietaną i owocami lub po prostu same. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chilijego cudowny smak, delikatną i aksamitną konsystencję, chrupki spód i całą masę jagód :-) Żeby się przekonać czy mam rację, najlepiej samemu jest go upiec. Nie rozczarujecie się, gwarantuję :) Łatwy do zrobienia, a jagody śmiało można zastąpić innymi mrożonymi, lub też nie, owocami. Bardzo polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres(...)przetrzeć przez sito (opcjonalnie). Kwaśną śmietanę wymieszać z kremówką, dodać cukier puder i dokładnie połączyć. Dodać zmiksowane jagody i wymieszać. Sernik wyjąć z piekarnika, polewę jagodową rozprowadzić na wierzchu. Ciasto ponownie wstawić do nagrzanego pieca, temperaturę zmniejszyć do 125 stopni i piec kolejne 15-20 minut. Schłodzić w lodówce. Smacznego
Domowa cukiernia Ewybardzo zdrowy deser. Orzechowo-daktylowy słodki spód, miękka lekko kokosowa masa i cudowny, owocowy mus. W iększość osób nie orientuje się nawet , że to ciasto z kaszy! Dla mnie to taka wegańska wersja sernika. Zachęcam do wypróbowania. Wszystkie produkty potrzebne do tego przepisu możecie znaleźć w sklepie internetowym FRISCO <klik> . Sklep posiada(...)yciągnięte z wody daktyle miksujemy z orzechami - kokilkę/miseczkę wykładamy dokładnie i równo folią spożywczą aż po same brzegi. Dzięki temu będziemy w stanie łatwo wyciągnąć cały serniczek - masę daktylowo-orzechową wciskamy w dno miseczki tworząc równą warstwę. Kokilkę wkładamy do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki delikatnie poruszamy folia i sprawdzamy czy masa
Pora na pora i pomidoraczytam na ten temat, im więcej przepisów testuję, tym bardziej uwodzi mnie prostota tej kuchni. To oczywiste, że stare dania podkarpackie to przede wszystkim "biedne" potrawy, przygotowane z podstawowych, łatwo dostępnych produktów. Najczęściej są to produkty, które można sezonować przez wiele miesięcy i korzystać z nich w czasie zimy i na przednówku, czyli przede wszystkim ziemniaki, kiszona kapusta, jabłka, mąki(...)produktów mięsnych). Na Liście podkarpackiej można znaleźć takie specjały jak: bryndza, różnego rodzaju sery kozie, schaby, lokalnie produkowane kiełbasy, amoniaczki, chrupaczki, proziaki, podpłomyki, a także różnego rodzaju ciasta, chleby, miody i wiele innych specyficznych dla regionu produktów. Zachęcam do zajrzenia na stronę ministerstwa i zapoznania się ze specjałami Waszego regionu. Wiele z nich na pewno Was zaskoczy
Trzeci talerzsię tu podoba, choć trochę ciasno. Nasza ucztę zaczynamy od deski włoskich serów i wędlin, podawanej z focaccią, oliwkami i karczochami oraz kieliszka prosecco. Kocham sery i nie dam łatwo się oszukać; tutaj faktycznie są to oryginalne produkty włoskie. Następnie próbujemy bruschettę w różnych odsłonach: z pastą z oliwek, ze świeżymi pomidorami i z serem. Moim faworytem jest(...)ToTò przeszło test baaardzo pozytywnie. Próbujemy kilka odsłon pizzy: z sosem pomidorowym, mozzarellą DOP, szynką parmeńską, salami, gorgonzolą i karmelizowaną, cebulką. Wszystkie są na bardzo cienkim cieście. Najbardziej smakuje mi ta z karmelizowaną cebulą i pleśniowym serem. I teraz la grande finale, czyli deser! Na stół wjeżdża zestaw pod tytułem "tiramisu do it yourself". W zestawie mamy boski krem
Kulinarne przygody Gatity22x28cm), wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy masę. Pieczemy w temperaturze 180°C około 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i po wystygnięciu wyjmujemy delikatnie ciasto z blaszki . Gdy ciasto całkowicie wystygnie używając wykrawarki do ciastek wycinamy 6 kółek o średnicy spodu foremki. Kremowa pianka: Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone(...)lubi piec i gotować na pewno zainteresuje się i znajdzie coś dla siebie. Produkty posłużą na co dzień, święta, urodziny jak i spotkania towarzyskie. Formy do pieczenia pozwolą na łatwe wyjmowanie gotowych ciastek i ich dekorowanie będzie czystą przyjemnością. Wystarczy tak niewiele by zachwycić swoich bliskich, którzy zagoszczą przy naszym stole! Formę silikonową SILIKOMART PÓŁKULE LARGE i nie tylko możecie
Podróż w kulinariabardziej puszysty będzie biszkopt, dlatego dobrze jest zarezerwować sobie na to przynajmniej 10 minut. W tym przepisie, podobnie jak w przepisie na brownie nie dodajemy proszku do pieczenia, ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza wtłoczonym do masy podczas ubijania. Gotowa piana powinna być biała i gęsta. Dodajemy do niej w dwóch turach przesianą mąkę z kako. Mieszamy delikatnie drucianą trzepaczką(...)rozmiksować na idealnie gładki krem. Po upieczeniu dwóch spodów biszkoptu, przekrawamy je wzdłuż, żeby otrzymać 4 blaty. Układamy je na pojedynczych arkuszach papieru do pieczenia – w ten sposób łatwo przesuwać je podczas składania tortu. Każdy blat nasączamy wiśniówką (lub wiśniówką z wodą jeśli nie chcemy, żeby tort miał zbyt dużo alkoholu). Oprócz ponczu na każdy blat można nałożyć cienką
Ciastkozercy