Nie wiem jak Wy, ale ja bez drugiego śniadania z domu nie wychodzę. Śniadania czasem zdarza mi się nie zjeść w domu, ale zawsze rano pakuję
Słodkie PrzyjemnościStała piękna i dumna, tak soczyście pomarańczowa, aż przykuwała wzrok. Uśmiechnęła się do mnie i szepnęła: "Weź mnie". Nie mogłam się oprzeć i zaprowadziłam ją do
W kuchni Karmel-itkiWybór nie był łatwy, ale trzeba było go dokonać. Miejsce I ,a więc nagroda kosz z produktami Folwark wędruje do BASI za ten przepis Karkówka w sosie czosnkowym Składniki: 4 plastry karkówki, 4 duże pieczarki, 1 cebula, sól, pieprz, 8 łyżek sosu czosnkowego Folwark http://folwark.com.pl/produkty/sos-czosnkowy-d/ Sposób przygotowania: Kotlety rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy. Układamy na blaszce i wkładamy(...)gładką masę. Łączymy jedno z drugim i miksujemy razem jeszcze przez 2-3 minuty. 2. Maszynkę przecieramy pedzelkiem zanurzonym w oleju po czym podłączamy do sieci i nagrzewamy. Wylewamy ciasto i pieczemy przez ok 4-5 minut (po 2 można zwolnić zatrzask,żeby uszło trochę pary ;)) 3. Wszystkie składniki twarożkowe porządnie miksujemy. 4. Zimne już oponki przecinamy na pół
Z Kuchni Do KuchniOdkąd nauczyłam się przyrządzać omletów, robię je naprawdę bardzo często. Co prawda wymagają nieco więcej czasu niż zwykła jajecznica, ale za smak i ten
W kuchni Karmel-itkiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Składniki ( 12sztuk): 2 jabłka starte na tarce o grubych oczkach 100g roztopionego masła 125ml
Słodkie zapomnienietego wszystkiego barszczem i nie zagryzę drożdżowym makowcem mojej Babci. Oczywiście, co roku stawiam sobie nowe wyzwania: lepię pierogi, robię piernik staropolski (to już ostatni moment, żeby nastawić ciasto!) i gotuję zupy z buraków. Na szczęście Duńczycy nie są zupełnie bez serca, i przyszli mi z pomocą. Już pierwszego roku w grudniu odkryłam rzecz, która nie ma sobie równych(...)się, że przez stosunkowo niewielki dodatek wody szybciej będą gotowe. Przygotowanie zajęło mi dosłownie dziesięć minut; są to jednak minuty intensywne, bo na karmel cały czas trzeba mieć oko. Łatwo się przypala, a migdały dosłownie spalone wcale takie dobre nie są. Oczywiście, wariacji jest mnóstwo: z kakao, cynamonem, pomarańczą... Ja zaczęłam od najprostszej, klasycznej wersji, jaką można kupić na ulicach
Pożeraczka, czyli raz adobrzegłównej. Tym razem zapraszam na pyszną zupę z dyni na mleku! Bardzo kremowa, o delikatnym dyniowym smaku i blado żółtym kolorze, z pysznymi domowymi zacierkami. Zrobienie zacierek jest bardzo łatwe, ale trochę mozolne. Zatem jeśli macie w domu małych pomocników, poproście ich o pomoc – na pewno chętnie Was w tym wyręczą :) Jeśli jednak nie mamy zbyt wiele czasu, zamiast zacierek(...)słodkiego posmaku). Jeżeli zupa jest dla Was zbyt gęsta – można dolać jeszcze trochę mleka. Zacierki: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i wbijamy jajko. Wyrabiamy elastyczne, dość twarde ciasto. Następnie palcem wskazującym i kciukiem odrywamy niewielkie kawałeczki ciasta i wałkujemy je w palcach na lekko podłużne kluseczki. Gotowe zacierki można delikatnie przesypać mąką, aby się nie posklejały. Zacierki wrzucamy
MyCookBook.plPrzytrafił się MNIE! W pierwszej chwili myślałam, że naprawdę los potrafi być okrutny i cyniczny. Później...doceniłam książkę i przez dłuższy czas potem zachodziłam w głowę, jak łatwo dałam się porwać komputerowemu nałogowi i zapomniałam o mojej najlepszej przyjaciółce- bibliotece. Doceniłam tez pogodę- ach, wiooooosna! No i udało mi się w końcu poćwiczyć samej dla siebie, a nie tylko(...)solą. Dodaj masło i wygnieć palcami. W kubeczku roztrzep jedno jajko. Dodaj gotowe drożdże do mieszaniny mąk z solą i masłem, wlej jajko i dobrze wymieszaj. Przełóż ciasto (które będzie bardzo klejące) na dobrze posypaną mąką powierzchnię i zagniataj, dodając odrobinę mąki jeśli potrzebujesz (im więcej mąki dodasz, tym twardsze będą bułeczki po upieczeniu), około 5-8 minut
Gotowanie to kochanieDawno temu moja znajoma była w okolicach Krakowa. Były to czasy kiedy o nocleg i dobrą kuchnię nie było łatwo. Kulinaria i fajne hotele były dopiero w powijakach :) Nie to co dziś, gdy niejeden hotel w Krakowie ma luksusowe pokoje, smaczną kuchnię i profesjonalną obsługę. Musiała zatrzymać się na kilka dni w podwawelskim grodzie i wtedy znalazła jakiś(...)trwało to około 20 min.), dodajemy pomidory Doprawiamy do smaku szczyptą oregano, tymianku oraz solą, pieprzem i cukrem Przygotowujemy lane kluski łącząc jajko z mąką, solą i ewentualnie wodą Ciasto wlewamy cienką strużką na gotującą zupę, mieszając by powstały drobne kluseczki. Postna, bieda- zupa w sam raz na piątek. Robi się ją nadzwyczaj szybko i to jej plus
Proste PotrawyMocno czekoladowe, wilgotne i rozpływające się w ustach muffiny. W dodatku nie trzeba mieć do nich żadnych specjalnych foremek silikonowych czy papilotek – wystarczy Wam folia aluminiowa
Nerds Kitchenprostokątna forma 16/27cm. W większej blaszce owsianka wyschnie i będzie zdecydowanie za niska. Raczej nie nada się też tortownica, bo wszystko z niej po prostu wcieknie – to nie jest ciasto sensu stricto, a bardzo rzadka i na początku – zanim płatki wchłoną płyn – dość wodnista masa. Szykujemy sobie dwie miski – w jednej łączymy ze sobą oba rodzaje płatków owsianych, wiórki kokosowe(...)pokroicie, ani nie wyjmiecie z formy. Oba rodzaje płatków wymagają różnego czasu gotowania i pieczenia – w takim połączeniu owsianka staje się lekka, puszysta ale i mięsista – daje się łatwo pokroić. SKŁADNIKI 9 porcji z formy 24/24cm 160g płatków owsianych górskich + 2 łyżki do posypania 60g płatków owsianych błyskawicznych 40g wiórków kokosowych 1 niepełna łyżeczka suszonego imbiru ½ łyżeczki soli 1 pełna
Karo in the KitchenKopytka z serem (leniwe kopytka). Zastanawiam się pod którą nazwą je znacie Ja stosuję obie Wspomnienie dzieciństwa. Pyszne, proste w przygotowaniu. Idealne zarówno na słodko (ja
Słodkie okruszkiOd jakiegoś czasu kusi mnie przygotowanie domowego pieczywa. Naoglądałam się i naczytałam różnych przepisów, opinii; dużo z Was pisze, że to proste, a produkty o wiele
Smakołyki BerenikiChłodnik litewski Tradycyjny polski chłodnik z botwinki, z dodatkiem rzodkiewki i ogórka. Smaczna, zdrowa i łatwa w przygotowaniu zupka, idealna na ciepłe dni. Polecam! Składniki: 1 pęczek młodych buraków z liśćmi 400ml bulionu warzywnego lub wody 400ml kefiru (lub zsiadłego mleka) 400ml gęstego jogurtu naturalnego 1 pęczek rzodkiewek 2 średnie ogórki pół pęczka szczypiorku pół pęczka koperku(...)HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ Artykuł Chłodnik litewski pochodzi z serwisu Blog
Blog z ApetytemProste beziki, czyli małe bezy. Szybko się pieką w przeciwieństwie do jednej, dużej bezy. Na dodatek 2 beziki przełożone bitą śmietaną i owocami stworzą mini torcik
Moja Delicja