"Wolna niedziela! Jak cudownie to brzmi! Cały dzień zamierzam spędzić z eM. - połowę w kuchni, drugą w łóżku oglądając filmy. Po tak ciężkim tygodniu - dla wszystkich
Słodkie Przyjemnościblogu jest „WISNIOWY RAJ” . Teraz wiśnie królują w ogródkach, na straganach i również w mojej kuchni. Są pod postacią wypieków, deserów i przetworów. Dzisiaj mam dla Was przepis, bardzo łatwy, który nie sprawia kłopotów, żeby przetworzyć wiśnie i potem cieszyć się ich smakiem np. w zimie, kiedy nie ma świeżych. A przecież można w słoiczku zamknąć odrobinę skarbów, których mamy(...)góry. Nie trzeba ich pasteryzować. Po wystudzeniu odłożyłam do mojej spiżarni. Takie wiśnie smakują wyjątkowo. Można podać je do pieczywa, chałki, można podać je np. do ulubionego kawałka ciasta... Doskonale sprawdzą się, kiedy podamy je razem z lodami Mam nadzieję, że zachęciłam Was do zrobienia wiśni w karmelu i że słoiczki z tym pysznym dodatkiem do deserów
Kuchnia u Krysinajlepsze działanie po lekkiej obróbce termicznej. To pierwsze nie jest trudne, większość potraw z jej udziałem spożywa się przy okazji z jakimś olejem. Kwestia obróbki termicznej to tak samo łatwa sprawa, zazwyczaj to "coś" gotuje się, piecze albo podsmaża, więc obróbka termiczna siłą rzeczy załatwiona. Biorąc pod uwagę te właściwości kurkumy moim zdaniem nie ma sensu picie jej w szklance(...)odstawić, - przestudzoną masę podzielić na 4 części, 1/4 wyjąć i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, - wszystko razem (łącznie z tą wyjętą na chwilę 1/4 ziemniaków) zagnieść na jednolite ciasto, - formować kulki, wciskać dziurki Emotikon wink - gotowe kluski wrzucać do osolonego wrzątku, gotować kilka minut, aż wypłyną jak pierogi. Do tego sosik ze szklanki wody przegotowanej również z kurkumą
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEDziś zapraszam Was na limonkowe muffinki idealne do kubka gorącego kakao . Muffinki nie są za słodkie, dlatego idealnie pasują do słodkiego gorącego kakao czy czekolady.
Słodkie okruszkiPodobno śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia i choć o tym wiem, czasem zdarza mi się o nim zapominać, niespecjalnie, czasem z braku czasu
Słodkie Przyjemnościwszystkich misek z kremów, zanim jeszcze skosztowała gotowego tortu, stwierdziła, że jest to najlepszy tort na świecie. I ja też tak myślę. Polecam, naprawdę warto! :) Wbrew pozorom jest bardzo łatwy do przygotowania i robi się go dosyć szybko. Jedynie oczekiwanie na ostygnięcie biszkoptu i stężenie całego tortu może się wydawać długie. Dlatego proponuję podzielić sobie przygotowanie tortu na etapy. Biszkopt(...)szkl) z dodatkiem cukru i łyżką soku z cytryny (można dodać alkohol), posmarować konfiturą z porzeczek. Ułożyć dolny krążek, założyć obręcz, nałożyć ciemny krem, wyrównać powierzchnię. Nałożyć drugi krążek ciasta i jasny krem, wyrównać. Tort chłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce. Posypać czekoladowymi płatkami
Smakołyki AsiPowoli kończy się sezon truskawkowy , więc najwyższa pora, żeby zacząć robić przetwory ! , bo teraz pod koniec sezonu (jakby ” przedostatni zbiór” ) truskawki są najbardziej słodkie
Pysznosci Babci Basidodaję wino (niezależnie czy to kaczka, gęś, czy indyk) dodatkiem są zawsze domowe pyzy, które robią się prawie same, tak właśnie w międzyczasie. Przy dobrej organizacji zdążycie jeszcze przygotować ciasto do popołudniowej kawki. Wszak gęsina smaży się dobre 3 godziny. Ja przygotowuję od razu większą ilość mięsa, smażę w dwóch garach tak, by wystarczyło na co najmniej 2 obiady. Takie(...)najsmaczniejsze. Pod koniec smażenia dodaję obrane ząbki czosnku i jeszcze kilka minut smażę. U mnie taka gęsina, tak jak i kaczyna występuje zawsze w towarzystwie domowych pyz (są naprawdę łatwe do przygotowania) i buraczków lub czerwonej (modrej) kapusty , naszej ulubionej. Smacznego
Smaczne ZdroweMini galette z bananami i chrupiącym musli Prosty, pyszny bananowy deser z chrupiącym musli. Z tego przepisu możecie oczywiście przygotować również tradycyjną tartę (22 cm), ale
Słodkie okruszkiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienieChyba nareszcie dojrzałam do tego, by poza gronem rodziny i przyjaciół wyjawić to, co się ze mną działo przez ostatnich pięć lat. Nie wszyscy wiedzą, nie
W kuchni Karmel-itkiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnieniesulguni ma kształt płaskiego krążka o grubości 2,5 do 3,5 centymetra. Sulguni może stanowić samodzielną przekąskę albo być dodawany do sałatek, gorących dań i jako nadzienie do ciast. Najbardziej znaną potrawą z tym serem, jest gruzińskie chaczapuri. Korzystałem z receptury znalezionej na stronie https://www.coolnws.ru/eda/suluguni/ (jest tam sporo zdjęć pokazujących proces wytwarzania tego sera) Będziemy potrzebować(...)Bierzemy mały kawałek sera i wykonujemy test na jego gotowość do dalszego przetwarzania. Kawałek młodego sera zanurzamy na kilka minut w gorącej wodzie - po wyjęciu ser powinien być plastyczny, łatwo się rozciągać, ale nie rozdzierać. Jeśli ser nie robi się odpowiednio elastyczny, wydłużamy proces zakwaszania i sprawdzamy ponownie. Kiedy ser osiągnie plastyczność, tniemy go na duże kawałki i wkładamy
Przepisy na domowy ser i chlebDziś polecam Wam babeczki z truskawkowo-migdałowym środkiem i nutą pomarańczy . Uwielbiam te małe wypieki. Wspaniale sprawdzają się na każdą okazję, a w szczególności do ulubionej
Słodkie okruszki