łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:484/593)

Batoniki owsiane z białą czekoladą 137

"Jestem chora! Jak ja nie lubię być chora! Szczególnie, gdy mam tak wiele pracy do wykonania. Codziennie leki, dużo cytryny i odpowiednia odzież, ale nic nie

Słodkie Przyjemności
Dębska kawa żołędziówka 113

przecież (żołędzie) użyteczne i zdrowe dla ludzi zażywając palonych na kawę następującym sposobem: a zaręczam z doświadczenia, że i pieszczone usta od właściwey kawy nie łatwo rozeznają. Dojrzałej i nierobaczywej żołędzi nazbierawszy, zdejmie się z nich łupina i oskrobie skóreczka: i płasko na przykład na blachach, rozłożone, osuszają się w piecu wolnie ciepłym. W czasie suszenia występuje z nich(...)przystało na szlak Wielkiego Gościńca Litewskiego, a to za sprawą właścicielki Pani Bogusławy Retkowskiej. Oprócz dębskiej kawy żółędziówki degustowaliśmy babkę ziemniaczaną z twarogiem,  świeży chleb ze smalcem, domowe ciasta  oraz wspaniałe nalewki. Nie zabrakło również czasu na tańce, a do tańca i nie tylko grali Panowie :  Stanisław Ptasiński z Wielgolasu koło Latowicza, który grał na harmonii pedałowej

królestwo garów
Wiosenne herbaciane ciasteczka 139

Uwielbiam piec ciasteczka. Nie ma nic przyjemniejszego niż własnoręcznie przygotowane słodkości do pysznej kawy lub herbaty. Ale dziś postanowiłam połączyć te dwie wspaniałe przyjemnością – herbatę

Słodkie okruszki
Wytrawny chlebek ze szparagami 135

"Dziś kolejna wytrawna propozycja, na wykorzystanie w wypiekach szparagów. Tym razem zaproponuje Wam bardzo aromatyczny chlebek ze szparagami, suszonymi pomidorami, papryką pepperoni czereśniową i szczypiorkiem. Chlebek

Słodkie Przyjemności
Top 10 przepisów na letni piknik 154

musli z jednorazowej saszetki, orzeszki czy zwykłe kanapki. W końcu na świeżym powietrzu wszystko smakuje lepiej. Można jednak zrobić coś bardziej ambitnego – zobaczcie moje ulubione letnie przepisy, które łatwo jest zabrać na piknik. Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem Panzanella to taka włoska sałatka pomidorowa, tylko z chlebem. Tradycyjnie jedzą ją Włosi zbierający warzywa na polu, bo wystarczy zabrać(...)posiekanej natki pietruszki łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka soli czosnkowej łyżeczka soli morskiej 2 łyżki Tabasco łyżeczka mielonego kminku 150 ml piwa (lub trochę więcej gdyby ciasto wyszło zbyt gęste) jajko Pełen przepis tutaj. 4. Salsa z truskawek i chipsy Klasyczna salsa truskawkowa do chipsów. Dzięki zawartości soli jest to rodzaj kiszonki, która nie musi być

Ugotowane pozamiatane
Gofry belgijskie z kremem kawowym 135

Chrupiące gofry belgijskie z kremem kawowym to łatwy do zrobienia, pyszny i prosty deser. Gofry drożdżowe świetnie smakują z delikatnym kremem z dodatkiem rozpuszczalnej kawy zbożowej. Z tego przepisu gofry wychodzą lekkie i chrupiące z wierzchu, a w środku z dużą ilością pęcherzyków powietrza. Chrupkość gofrów zależy od mocy gofrownicy, najlepiej wypieka się je w takiej powyżej 1200 W. Czas(...)masło. Miksować tylko do czasu, aż nie będzie grudek, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. Białka zmiksować na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Przykryć i odstawić na około 15 - 20 minut w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto ruszy i pokryje się pęcherzykami powietrza. Ciasto nakładać małą chochlą na rozgrzaną gofrownicę i piec

Kuchcik gotuje
Puszysty deser (na białkach) z lemon curd 149

zrobieniu lodów czy też  po wypiekaniu niektórych ciast (babki, pączki...) pozostają białka. Co z nimi zrobić? Można je zamrozić albo od razu zrobić z nich deser. Zrobiłam taki właśnie pyszny deser. Przygotowałam go na bazie kremu lemon curd, w którym się prawie zakochałam. Oczywiście nie sam lemon curd jest sprawcą tego puszystego deseru. Potrzebna jest niezastąpiona śmietana(...)wstawiłam do lodówki na całą noc.   Następnego dnia odłożonym lemon curd posmarowałam wierzch mojego deseru i ponownie wstawiłam do lodówki na 2 godziny do stężenia.   Deser bardzo łatwo się kroi.               Pysznie smakuje. Najlepiej zimny.   Ładnie wygląda. Nie potrzeba dodatkowej dekoracji. Szybko znika, bo jest smaczny. Spróbujcie go zrobić i przekonajcie

Kuchnia u Krysi
CIASTECZKA LIMONKOWO-MAŚLANE STEMPELKI 133

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

Słodkie zapomnienie
Frużelina jagodowa wg Aleex 165

Doszłam ostatnio do wniosku, że nie umiem wrócić do pracy stopniowo, powoli i bez przytupu. Od razu wpadam w wir wydarzeń i w krótkim czasie staram

W mojej kuchni
Domowy chrzan – jak zrobić chrzan w domu 146

włókien, to nie ma z chrzanem tragedii, potem robi się niestety dość płaczliwie Z chrzanem jest jeszcze jeden problem, o którym nie wiedziałam, jak robiłam chrzan po raz pierwszy. Łatwo zrobić wiórowaty chrzan i żadne dodawanie śmietany nam go nie uratuje. Wyjdą po prostu suche wióry. Trzeba dobrze wybrać na straganie korzeń aby nie był zbyt wysuszony a przed tarciem(...)wyparzonym słoiczku w lodówce ok 3-4 tygodni. 4.26 http://mieszamwgarnku.pl/sosy/domowy-chrzan-jak-zrobic-chrzan-w-domu/ MieszamWGarnku Artykuł Domowy chrzan – jak zrobić chrzan w domu pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Menu na tydzień – makarony warzywne 159

kalafiora i zamiast ugotować z niego zupę, jak pan Bóg przykazał, zamieniasz go w coś zupełne niesamowitego. Magia i kuchnia molekularna, tyle że bez żadnych tricków. Musicie zrobić to ciasto dla gości – zobaczycie jakie będą mieli miny, kiedy dowiedzą się z czego zrobiony jest spód do tarty Tarta świetnie smakuje odgrzana. Można ją podać np. ze świeżym szpinakiem, skropionym(...)parmezan dodaje słoności. Przepis na to danie na blogu już w piątek. W tym miejscu musimy się Wam do czegoś przyznać. Planowanie menu na cały tydzień jest zadaniem niełatwym, bo trudno jest zadowolić wszystkich domowników. Jeśli o Agnieszkę chodzi mogłaby żywić się wyłącznie makaronem. Ja bardzo lubię ziemniaki w każdej postaci. Sprowadzenie naszych preferencji do wspólnego mianownika wymaga ustępstw

Niedzielny kucharz
BABKA KAJMAKOWA 157

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Prosta, puszysta i pełna kajmakowego aromatu. Pyszna propozycja na święta jak   i na

Słodkie zapomnienie
BOSKA! Włoska – restauracja na Pradze 300

stroną Wisły, chociaż teraz może się to zmieni? Sama restauracja położona jest nieopodal Galerii Wileńskiej, więc wzmocnieni smacznym papu można wybrać się na szalone zakupy Dojazd komunikacją miejską jest łatwy, jednak my przyjechaliśmy autem i mieliśmy spory problem z zaparkowaniem, skończyło się na przydługim spacerku, co aktualnie w Warszawie nie jest najzdrowszą opcją ;). W restauracji umówiliśmy się na spotkanie(...)Porcje były słuszne i smaczne. Klasycznie musiałam się wychylić i zamówiłam Calzone z wołowiną, cebulą i kwaśną śmietaną (25 zł) i cóż, mięso było mięciutkie i delikatne, ciasto akurat, tylko coś z doprawieniem było nie tak. Żałowałam, że nie wzięłam pasty bo wszyscy zajadali z wyraźnym zadowoleniem. Nadszedł czas na desery. Zamówiłam moje ukochane Tiramisu (11 zł) i było przepyszne

karmelowy
Paczka zdrowej żywności od Look Food :) 158

tego nie wiem. Wiem, że pestki są bardzo, ale to bardzo gorzkie, wręcz ciężkie dla mnie do przełknięcia. Posiadają też bardzo intensywny smak identyczny jak aromat migdałowy dodawany do ciast. Zalecane dzienne spożycie: maksymalnie 2 pestki dziennie!   OLEJE Zarówno olej konopny jak i palmowy będę używać po raz pierwszy. Na co dzień w mojej kuchni znajduje się olej kokosowy(...)kaprylowy o działaniu antywirusowym, antybakteryjnym i przeciwzapalnym. Zawiera cenne składniki odżywcze (miedź, żelazo, selen, witamina C, błonnik) wspomagające odporność, pracę jelit oraz metabolizm. Zawiera średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT) - źródło łatwo dostępnej energii. Smak jest cudowny! Intensywnie kokosowy, kremowy. Jako smarowidło dość ciężko się rozsmarowuje, ma bardziej twardą, zbitą konsystencję. Jednak po lekkim podgrzaniu rozpuszcza się się do półgęstej masy

Zdrowie na języku :P
BLOGERCHEF 2 - III PÓŁFINAŁ, 14.03-16.03.2014, KOMBORNIA 155

racji tego, że miejscowość Kombornia od mojego Kościana leży ponad 500 km, dopiero o godzinie 17. zjawiłam się w hotelu. Dzięki uprzejmości Piotra, uczestnika z bloga najsmaczniejszy.com.pl , mogłam łatwo dostać się na miejsce. Jadąc z nim samochodem, zyskałam nie tylko na czasie, ale i na nerwach. Teoretycznie dojazd byłby, ale dość trudny i czasochłonny, a ja, zresztą jak każdy, liczę(...)polędwiczka wieprzowa sous vide z trawą żubrową i galaretką z czerwonej kapusty - krem buraczany z pieczonym kozim serem - amuse bouche - barwena na purée z pieczonej marchewki, paluszki ziemniaczane w cieście filo z czarnym sezamem - mus z białej czekolady i orzecha laskowego z palonym cukrem trzcinowym i żelką żurawinową  I tym oto miłym akcentem, zakończył się dzień pierwszy. sobota

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania