łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:485/593)

Kluski ziemniaczane w sosie (kluski z dziurką) 190

 Uwielbiam wszystkie kluski, kluseczki. Szybkie, tanie i proste w wykonaniu. A cała rodzina jest zadowolona z takiego obiadu. Dziś zapraszam Was na kluski ziemniaczane w

Słodkie okruszki
Muffiny marchewkowe z musem gruszkowo-jabłkowym 153

" Znowu cały wczorajszy dzień padał śnieg. Robi się cieplej, co oznacza trudne warunki na drodze. Jak ktoś nie musi wychodzić z domu, to niech tego nie

Słodkie Przyjemności
Urodzinowe TU I TAM nr 24. Całe w płatach róż i bilans dwulatka;) 154

poszło nam jak po maśle (pamiętajcie, że używamy tylko prawdziwego!). Koloroterapia na naszych talerzach miała już wszystkie odcienie tęczy. Dziecko rodzi się z naturalną preferencją słodkiego smaku i bardzo łatwo przyzwyczaić je do słodkiego jedzenia. Hurraaaa! A więc to jest naukowo udowodnione! Mamy usprawiedliwienie! Rozwijamy się jak trzeba - większość naszych spotkań miała bardzo słodki, rozkosznie słodki smak! Dwulatek ma już(...)się rozwijało .  Co mamy zatem robić? Jak się buntować? Gotować dalej? Czy może zrobić sobie wakacje? A może tupnąć nóżką i przez całe lato zajadać się tylko lodami, ciastem i lemoniadą?  Ciekawa jestem, jak Wy oceniacie naszego dwulatka. Czy wyrósł i wydoroślał? Czy będą z niego "ludzie"? Dziękuję Amber za dwa lata  niezwykłych podróży z kuchni

KUCHARNIA
Niemiecki chleb żytni z ziarnami 233

chleb rzeczywiście jest niemiecki, tego nie wiem - może to coś jak z naszymi pierogami ruskimi alb o rybą po grecku ;) Nie mniej jednak z racji tego, iż jest bardzo łatwy do zrobienia ch leb , i bardzo smaczny zarazem, warty więc wypróbowania. A jako że wczoraj go upiekłem - teraz też warty polecenia. Chleb został wybrany do marcowej piekarni Amber , zaś wyboru(...)wzbobacając jednocześnie ostateczny aromat chleba.   Nasiona: 50 g ziaren słonecznika 50 g ziaren sezamu 50 g ziaren siemienia lnianego 300 g wrzątku Na 3 godziny przed rozpoczęciem robienia ciasta zalej wrzątkiem nasiona, i odstaw pod przykryciem.   Ciasto chlebowe (na 2 foremki a 23cm): cały zaczyn namoczone ziarna 500 g mąki żytniej 1200 100 g mąki pszennej chlebowej

Grahamka, weka i kajzerka
Marmolada z pomarańczy z imbirem 157

jeden z smaków dzieciństwa- Tata przywoził ją ze Szwecji zawsze, gdy wracał z ‘saksów’. Obok powideł śliwkowych i konfitury z dzikiej róży- najukochańsza. Słodko gorzka i aromatyczna. Idealna do ciast takich jak mazurek, Pavlova, ale i do świeżego porannego tosta czy croissanta. Naszykujcie sobie duży, w miarę niski garnek. Idealny będzie ciężki rondel z grubym dnem- czeka nas naprawdę długie(...)mieszać. Smażcie wytrwale, aż masa zacznie robić się szklista i ciemno bursztynowa. Doprowadźcie ją dalszym gotowaniem do pożądanej gęstości. Potrwa to jeszcze około 1 do 1,5 godziny.   Łatwo sprawdzić, czy już jest gotowa- do zamrażarki wstawcie mały talerzyk, gdy się schłodzi porządnie- wylejcie na niego odrobinę marmolady. Jeśli masa szybko zastygnie i się scali- jest już prawie gotowa

Karo in the Kitchen
MUFFINY CZEKOLADOWO BANANOWE 133

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Słodkie zapomnienie
Chleb pszenny na drożdżach, dla początkujących piekarzy 150

Chleb pszenny na drożdżach niebywale łatwo się piecze. To chleb dla zapracowanych lub początkujących piekarzy, szybki w przygotowaniu i zawsze się udaje. Taki chleb piekę w piątkowe popołudnie, gdy nie mam zbyt wiele czasu na wypieki. Dopiero w weekend wyjmuję z lodówki zakwas i piekę chleb staropolsk i na zakwasie.  Chleb wg dzisiejszego przepisu jest lekki, niezbyt wilgotny(...)odmierzonej mąki) i 1/2 ciepłej wody, dokładnie zmieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Ja wstawiam miskę ze starterem chleba do piekarnika podgrzanego do 40 stopni (ale nie większej!!!).  Ciasto chlebowe: Pozostałe składniki chleba dokładnie odważyć i wymieszać w dużej misce. Gdy starter chleba podwoi objętość, dodać go do suchych składników chleba i dodać resztę wody (wg przepisu). Ciasto chlebowe

Codziennik Kuchenny
ŻARŁOSTACJA 2 -FOTORELACJA I PRZEPIS NA TARTĘ GRUSZKOWĄ Z BEZĄ 119

niby zwyczajna październikowa niedziela. Nic bardziej mylnego. Pobudka 6:30 - zadanie niezbyt łatwe, po całej sobocie spędzonej w kuchni, na wypiekaniu słodkości. Renowacja 7:00 - czytaj: zamaskowanie zmęczenia na twarzy, przecież trzeba jakoś wyglądać wśród ludzi. Śniadanie 7:30 - jeśli małą kromkę chleba z jajecznicą można nazwać śniadaniem ;) Pakowanie 7:45 - bieganie po domu i sprawdzanie czy wszystko zostało spakowane(...)mogliśmy przygotować konkursy z nagrodami, które cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Za zdjęcia dziękuję Amelii Olszewskiej i Arkowi Kornackiemu. No i czas na obiecaną tartę gruszkową z bezą SKŁADNIKI: na ciasto 1 1/2 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1 łyżka cukru pudru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany aromat cytrynowy lub skórka z 1/2 cytryny na nadzienie 6 gruszek 2 łyżki cukru

Kuchnia w opałach
Gofry jak z budki 261

"Śnieżny, wolny piątek. I co tu robić? Planowałam zająć się ogrodem, a tu metr śniegu z każdej strony. Pozostaje mi zostać w domu i coś smacznego

Słodkie Przyjemności
Syrop imbirowy z nutą cynamonu 144

Syrop imbirowy z nutą cynamonu. Rozgrzewający, idealny na zimne jesienne dni. Wspaniale smakuje z herbatą czy kawą. Możecie go również dodać do zwykłej wody, polać nim

Słodkie okruszki
CIASTECZKA CZEKOLADOWE SERCA 134

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Słodkie zapomnienie
KRUCHE CIASTECZKA Z PORZECZKAMI I CZEKOLADĄ 121

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

Słodkie zapomnienie
Łazanki z dwoma rodzajami kapusty 120

W mojej rodzinie łazanki zawsze były potrawą bezmięsną. Zazwyczaj przygotowywane były na piątkowy obiad. Kolejną rzeczą, która dodaje im wyjątkowości jest domowy makaron. Nie znoszę łazanek

PatiGotuje
Woll Saphir Lite Induction – recenzja nadzwyczajnej patelni 117

znacznie poprzeczkę mojej patelni. Tak , zrobiłam ciasto z patelni. Żółciutkie, puszyste jak biszkopt, po prostu pyszne! JEST TUTAJ I CIESZY SIĘ 15 TYŚ. WYŚWIETLEŃ. Przede wszystkim prostota wykonania tego ciasta rzuca na kolana. Następne danie to...totalna improwizacja. Powstało z potrzeby chwili, dla lekko podgłodzonych gości. Bardzo szybki makaron, którego smak pozostanie na długo w pamięci, gdyż sekretem jest dodatek(...)idzie, zamyka w sobie kilka naczyń w tym jednym konkretnym. Jest warta swojej ceny. Jest niezbędna w kuchni, w której stawia się na zdrowie, na oszczędność czasu i łatwo przyswajalną obróbkę termiczną. Patelnia jest super do dań tradycyjnych, ale swoją funkcjonalnością w przygotowaniu dań zdrowych i minimalnie przetworzonych, znacznie przebija inne naczynia wysokiej jakości, które posiadam w domu. Co ciekawe

Z Kuchni Do Kuchni
Kulinarne trendy 2019 i ich ucieleśnienie 163

się tym co jemy i jak dostarczyć odpowiednich dla nas wartości odżywczych, zwłaszcza przy aktywności fizycznej, która idzie z tym w parze, zwłaszcza w styczniu zbilansowane energetyczne dania - które łatwo daje się przenosić. Ma to związek głównie z aktywnością fizyczną, o której pisałem w poprzednim punkcie, a co do niej zaliczamy, również piesze wędrówki. cannabis - abstrahując od zdrowotnych kwestii pozakulinarnego(...)mogą być nawet włoskie, na które był urodzaj w tym roku) - ogórki kiszone Wykonanie: Do mąki dodajemy trochę mąki konopnej i dolewamy wody, aby powstało nam lejące się naleśnikowe ciasto. Niestety mąka konopna się tak dobrze nie klei, dlatego baza musi być z jakiejś innej mąki. Smażymy cienkie naleśniki.  Smarujemy je masłem orzechowym, na które kładziemy plasterki ogórka. Zaginamy

Kryzysowa Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania