Szybkie i łatwe w wykonaniu włoskie bułki (a może małe chlebki?). Pieczywo charakterystyczne dla rejonów Lombardii i Piemontu, najbardziej znane jest w mieście Pawia, jest obłe, wysokie, z przecięciem na górze wzdłuż całej długości, aczkolwiek są spotykane wersje z dwoma lub trzema równoległymi nacięciami. Właśnie charakterystyczny kształt zwrócił moją uwagę; co prawda na razie moje Biove nie jest tak fajnie(...)niej drożdżami, oraz z oliwą, mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj sól, mieszaj dalej dodając powoli pozostałą część mąki. Po uzyskaniu jednolitej masy wyrabiaj około 10 minut. Jeśli ciasto ma zbyt mało płynów, możesz je spryskać delikatnie mlekiem lub wodą. Podziel ciasto na dwie równe części, przykryj ściereczką, a następnie miską i pozwól wyrastać około 20 minut. Każdą z części
Grahamka, weka i kajzerkaDziś zapraszam Was na serowe ciasteczka waniliowe . Moje dzieci je uwielbiają. Ciasteczka są niezwykle proste w przygotowaniu i dosłownie rozpływają się w ustach. Często przygotowuję je
Słodkie okruszkiGdy jesteśmy zabiegani, a jednak mamy ochotę na coś słodkiego… Cytrynowa babeczka w 2 i pół minuty jest wówczas idealnym rozwiązaniem. Wystarczy miseczka, łyżka, szybka
Słodkie okruszkiuśmiechnęłam się grzecznie i podziękowałam, ale serce fikało mi koziołki z radości. Udało się! Później szukałam praktyk; ze względu na wiek (powyżej dwudziestu pięciu lat), nie jest to łatwe, gdyż starszy praktykant musi mieć płacone lepiej niż młodszy. Na szczęście w końcu trafiłam na Henrika, który zobaczył we mnie potencjał i zgodził się przyjąć na próbę. Już po kilku(...)sztuki. Dusza fruwała mi z radości pod sufitem. Oczywiście zaczęłam od prostszych modeli, jak na przykład te serduszka: Flødekager to codzienność każdego piekarza i cukiernika. To nic innego, jak ciasta z bitą śmietaną. Mogą być to małe torciki, całkiem spore torty albo małe kawałeczki dla jednej osoby. Tradycyjne to Othello , które pokazywałam Wam w poprzednim wpisie , a także gåsebryst
Pożeraczka, czyli raz adobrzetylko macie chwilę czasu, ochotę na smaczne jedzenie i kilka podstawowych składników pod ręką to jesteście gotowi do dzisiejszej kulinarnej podróży. Po królowej owsiance ( KLIK ) i serii omletów ( KLIK ) niełatwo o śniadanie, które zaskoczy mnie walorami smakowymi. Jednak czasami udaje mi się jeszcze stworzyć coś wyjątkowego. Tak było i tym razem. Nie wiem czy jest ktoś, kto nie słyszał(...)żółtka Białko z odrobiną soli ubić na sztywną pianę Żółtko zmiksować z mąką, płatkami owsianymi, mlekiem i opcjonalnie miodem Dodać szczyptę soli i sodę i ponownie zmiksować Do powstałego ciasta dodać ubite białko i delikatnie wymieszać łyżką Smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu Podawać z ulubionymi dodatkami Smacznego! https://www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog http://www.naturalnaspizarnia.pl/ http://bafavenue.pl
peanutbuttermonsterktórej będzie się piekła pizza) do temperatury 250 stopni. Połowę ciasta dłońmi nasmarowanymi olejem, rozłożyć na papierze do pieczenia. Olej na powierzchni ciasta nada mu chrupkości. Ciasto posmarować sosem pomidorowym i rozłożyć ulubione składniki - pamiętając, aby większa część sera była na spodzie (jako pierwszy składnik). Reszta moich dodatków to: czerwona świeża papryka pokrojona w słupki(...)pięknym kolorze. Zachęcam do samodzielnego pieczenia pizzy. To nie jest trudne, a jak się nabierze wprawy, to okazuje się, że domowa pizza to szybkie danie, jakie łatwo przygotować kiedy brakuje czasu na coś "konkretniejszego". Druga kwestia to świadomość tego, co składa się na domowy posiłek, a co dostajemy w potrawach kupionych
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: margaryna 15 dag, jajka 6 sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, aromat waniliowy 1 łyżeczka, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka, dżem
W Mojej Kuchni LubięKto z nas nigdy nie jadł placów ziemniaczanych? Chyba nie ma takiej osoby. Są popularnym daniem goszczącym na polskich stołach, zwłaszcza w piątki. Dzięki dodaniu marchewki
PatiGotujezrobiłam trufle według prostszego przepisu znalezionego u Vegazone z wykorzystaniem skórki pomarańczowej. Połączenie daktyli i pomarańczy jest tak genialne, że już zastanawiam się jak wkomponować je w jakieś fajne ciasto. Trufle daktylowo-migdałowe polecam jako drobny upominek, który możesz dołączyć do prezentów dla najbliższych. Sprawdzą się także jako niebanalny zdrowy deser na powoli zbliżającego się Sylwestra. Marokańskie trufle daktylowe - Przepis(...)najmniej godzinę. Przechowywane poza lodówką nieco miękną, dlatego w miarę możliwości najlepiej jest przechowywać je w chłodzie. * Na podstawie tego przepisu . Pin it! Przypnij powyższą grafikę, aby łatwo wrócić do tego przepisu lub podzielić się nim z innymi. Marokańskie trufle daktylowe - Jak zapakować? Trufle mają delikatną konsystencję, dlatego proponuję włożyć je do ładnego pudełka wyłożonego papierem albo blaszanej puszki
Chilli Czosnek i OliwaPyszna, o niepowtarzlnym smaku, na idealnym kruchym, maślanym spodzie - królowa jesiennych wypieków - szarlotka. Łatwa do przygotowania. Nie zawiedzie fanów klasycznej szarlotki, a zaskoczy amatorów poszukujących nowych smaków. To kokosowa kruszonka jest smaczną niespodzianką. Kokos, dżem pigwowy i jabłka odmiany koksa pomarańczowa, to one tworzą smak dzisiejszej szarlotki. Pycha! Składniki na kruchy spód: 170 g mąki orkiszowej jasnej(...)wymieszać z posiekanym, zimnym masłem, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki lub zamrażarki foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a bok wysmarować masłem. Na dnie foremki ułożyć rozwałkowne kruche ciasto lub wylepić palcami. Nałożyć przestudzone jabłka i równomiernie rozkruszyć kruszonkę. Ewentalnie zetrzeć na tarce, jeśli przebywała w zamrażarce piec w 175`C 50-55 minut. Jeśli szarlotka za szybko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!oryginalnie i bez kunsztu od pizzy. To ją najczęściej robię dla znajomych męża. Uwielbiają wszystko co niezdrowe i co można przepić piwem. Pizza ta jest bardzo szybka i łatwa, zawsze wszystkim smakuje - czasem bardziej bogata w składniki i mniej zdrowa, czasem mniej składników i bardziej zdrowa - wszystko dostosowane do gości i okoliczności :) Nie wierzę żadnym(...)koncentrat, pokrojony drobno ząbek czosnku, oraz pędy bambusa. Mieszamy, czekamy aż zacznie się gotować - dodajemy pieprz do smaku, sól , i 2 -3 krople tabasco ( lub szczyptę suszonych papryczek chili). CIASTO NA PIZZĘ : - 2 dag DROŻDŻY - 2 łyżeczki CUKRU - 60 dag MĄKI - 6 łyżek OLEJU - SÓL - 300 ml LETNIEJ WODY Drożdże razem z cukrem ucieramy w kubku
dlaSmaQ" Uwielbiam domowe pieczywo. Dzisiejszy przepis jest wariacją najprostszego chleba na świecie. Przygotowany specjalnie dla mojej Babci, która musi uważać na swoją dietę. Skład banalny, smak fantastyczny
Słodkie Przyjemnościoleju rzepakowego ( który można zastąpić bardzo zdrowym olejem kokosowym ). Zamiast zwykłej mąki użyłam mąki kokosowej. Ostatnio eksperymentuję z wypiekami na bazie tej właśnie mąki. Nie jest to jednak mąka " łatwa ", jakkolwiek to brzmi...:). Przede wszystkim daje się jej dużo mniej niż mąki pszennej, gdyż chłonie więcej płynów. W internecie znalazłam informację, że odpowiednikiem 1 szklanki mąki pszennej jest 1/3 szklanki(...)Jajko roztrzepać, dodać do suchych składników wraz z sokiem jabłkowym i olejem, wymieszać wszystko do połączenia. Płaską blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką stołową nabierać porcje ciasta: 1 czubata łyżka ciasta - 1 ciastko, układać na blasze, w niezbyt dużych odstępach, formując w miarę okrągłe placuszki i lekko je spłaszczając. Piec w temperaturze 180° C przez około
Opowieści z piekarnikaPrzijechała 1 dō 2 mie na bezuch 3 moja Muter 4 i niy dojś 5 , że musiała czekać na ôbiołd 6 do wieczora, to jeszcze na
Chop w kuchniNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienie