Pyszna, o niepowtarzlnym smaku, na idealnym kruchym, maślanym spodzie - królowa jesiennych wypieków - szarlotka. Łatwa do przygotowania. Nie zawiedzie fanów klasycznej szarlotki, a zaskoczy amatorów poszukujących nowych smaków. To kokosowa kruszonka jest smaczną niespodzianką. Kokos, dżem pigwowy i jabłka odmiany koksa pomarańczowa, to one tworzą smak dzisiejszej szarlotki. Pycha! Składniki na kruchy spód: 170 g mąki orkiszowej jasnej(...)wymieszać z posiekanym, zimnym masłem, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki lub zamrażarki foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a bok wysmarować masłem. Na dnie foremki ułożyć rozwałkowne kruche ciasto lub wylepić palcami. Nałożyć przestudzone jabłka i równomiernie rozkruszyć kruszonkę. Ewentalnie zetrzeć na tarce, jeśli przebywała w zamrażarce piec w 175`C 50-55 minut. Jeśli szarlotka za szybko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!oryginalnie i bez kunsztu od pizzy. To ją najczęściej robię dla znajomych męża. Uwielbiają wszystko co niezdrowe i co można przepić piwem. Pizza ta jest bardzo szybka i łatwa, zawsze wszystkim smakuje - czasem bardziej bogata w składniki i mniej zdrowa, czasem mniej składników i bardziej zdrowa - wszystko dostosowane do gości i okoliczności :) Nie wierzę żadnym(...)koncentrat, pokrojony drobno ząbek czosnku, oraz pędy bambusa. Mieszamy, czekamy aż zacznie się gotować - dodajemy pieprz do smaku, sól , i 2 -3 krople tabasco ( lub szczyptę suszonych papryczek chili). CIASTO NA PIZZĘ : - 2 dag DROŻDŻY - 2 łyżeczki CUKRU - 60 dag MĄKI - 6 łyżek OLEJU - SÓL - 300 ml LETNIEJ WODY Drożdże razem z cukrem ucieramy w kubku
dlaSmaQ" Uwielbiam domowe pieczywo. Dzisiejszy przepis jest wariacją najprostszego chleba na świecie. Przygotowany specjalnie dla mojej Babci, która musi uważać na swoją dietę. Skład banalny, smak fantastyczny
Słodkie Przyjemnościoleju rzepakowego ( który można zastąpić bardzo zdrowym olejem kokosowym ). Zamiast zwykłej mąki użyłam mąki kokosowej. Ostatnio eksperymentuję z wypiekami na bazie tej właśnie mąki. Nie jest to jednak mąka " łatwa ", jakkolwiek to brzmi...:). Przede wszystkim daje się jej dużo mniej niż mąki pszennej, gdyż chłonie więcej płynów. W internecie znalazłam informację, że odpowiednikiem 1 szklanki mąki pszennej jest 1/3 szklanki(...)Jajko roztrzepać, dodać do suchych składników wraz z sokiem jabłkowym i olejem, wymieszać wszystko do połączenia. Płaską blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką stołową nabierać porcje ciasta: 1 czubata łyżka ciasta - 1 ciastko, układać na blasze, w niezbyt dużych odstępach, formując w miarę okrągłe placuszki i lekko je spłaszczając. Piec w temperaturze 180° C przez około
Opowieści z piekarnikaPrzijechała 1 dō 2 mie na bezuch 3 moja Muter 4 i niy dojś 5 , że musiała czekać na ôbiołd 6 do wieczora, to jeszcze na
Chop w kuchniNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienieW moim rodzinnym domu leniwe zawsze nazywane były po prostu kopytkami. Śledząc niektóre blogi i przeglądając różne książki kucharskie, doszłam do wniosku, że nie tylko ja
PatiGotujeDziś zapraszam Was na wspaniałe kokosowe ciasteczka z konfiturą malinową . Moje wspomnienie z dzieciństwa. Podobne ciasteczka piekła babcia mojej koleżanki. Uwielbiałam je W takie piękne majowe
Słodkie okruszkiSkładniki: 1 kg mąki pszennej; 5 żółtek + 2 całe jaja; 2 szklanki letniego mleka; 2 łyżki drobnego cukru do wypieków; 1/4 szklanki oleju; 50 g świeżych
Gospodyni MiejskaPrzepis pochodzi z jednego z niemieckich czasopism. Jest bardzo prosty, szybki i smaczny. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy :) Jeśli ktoś chce zredukować cukier, którego
Tagebuch po polskuwyboru, do koloru. Ogólnie kaszę jaglaną trzeba umieć przyrządzić, by smakowała J Ja akurat lubię ją bardzo i cenię za jej właściwości odżywcze. Choćby za to, że ma dużo łatwo przyswajalnego białka. Poza tym wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, B2 i B6 oraz żelaza i miedzi. Polecam wypróbować te zdrowe kluseczki, szczególnie dzieciom(...)Masa będzie raczej kleista, ale nie należy dodawać więcej mąki. W dużym garnku osolić i zagotować wodę. W między czasie, na stół/ stolnicę wysypać trochę mąki ryżowej. Nabierać porcje ciasta, ok. jedną garść na dłoni i rolować długie rulony obtaczając je mąką. Z ciasta wykrawać romby, czyli nożem po skosie i układać na desce/ talerzu. Do gotującej się wody, wrzucać
Calzonella.comKto powiedział, że dzień zawsze trzeba rozpoczynać tradycyjnie- od kanapek czy też omleta? Nie dajcie się monotonii! Bo przecież równie dobry pomysł na śniadanie to... muffinki
peanutbuttermonsterkompozycji herbat, ale również (co bardzo, bardzo mnie cieszy) ogromny wybór kosmetyków naturalnych . Estetyka strony bardzo mi odpowiada, wszystko jest odpowiednio posegregowane, poukładane, w rezultacie czego wszystko można łatwo znaleźć, każdy produkt jest wyczerpująco opisany, co również ułatwia robienie zakupów. Zakupy robi się szybko i bardzo przyjemnie. Nie ukrywam, że troszeczkę obawiałam się dostawy, a tu niespodzianka. Każdy produkt(...)odkładamy. Cukier, masło, mleko oraz aromat przekładamy do garnka, podgrzewamy do zagotowania i rozpuszczenia składników. Gorącą masę przelewamy do herbatników i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Małą formę do ciasta lub pojemnik na żywność o płaskim dnie wykładamy folią spożywczą i wykładamy na nią ciepłą masę (masa powinna mieć grubość około 1 cm). Wygładzamy, dociskamy, przykrywamy folią i wkładamy
Rozpustne gotowanie"No nic, musimy jeszcze trochę poczekać na wiosnę. Od następnego poniedziałku ponownie ma o sobie przypomnieć. Mam nadzieję, że tak właśnie będzie! Wczoraj z okazji Dnia
Słodkie PrzyjemnościDziś pewnie większość postów na blogach zacznie się od zdania "Zamykam bloga" a dlaczego? Bo dziś kultowy prima aprilis! Pochwalcie się co fajnego dziś przeskrobaliście? Ja
Słodkie Przyjemności