Składniki: 1kg sera 5 jajek 5 łyżek kaszy manny 5 łyżek kwaśnej śmietany 5 łyżek masła 1 szkl cukru 1 budyń waniliowy 1 budyń czekoladowy 2
Luźna KuchniaCzasem coś prostego oznacza, coś zupełnie wyjątkowego! Tak własnie jest z racuchami. Nie dość, że są pyszne, proste, to jeszcze bardzo ładne, prawda? Dziś przygotowałam dla
Słodkie Przyjemnościminut. Ciasto będzie raczej rzadkie i lejące – takie ma być! Na suchą (bez tłuszczu) rozgrzaną niewielką patelnię (u mnie około 15 cm średnicy) nalewamy niewielką ilość ciasta, równomiernie rozprowadzamy i smażymy cienkie naleśniki. Podane składniki wystarczają na 20 sztuk cienkich naleśników o średnicy około 15 cm. Gdy naleśniki przestygną, to przycinamy je przy użyciu niewielkiego naczynia lub miseczki(...)czekolada się nie przypaliła. Gotową polewą czekoladową smarujemy nasz tort. Następnie ozdabiamy ulubionymi owocami. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, żeby krem i czekolada stężały. Tort po wyciągnięciu bardzo łatwo się kroi. Smacznego! Używając niewielkiej miseczki przycinamy naleśniki, żeby miały idealnie okrągły kształt Przycięte naleśniki Naleśniki przekładamy bitą śmietaną i smarujemy polewą czekoladową Czekoladowy tort naleśnikowy – produkt końcowy Artykuł
Lamarida.plDomowe rafaello (przepis) I o tym jak zorganizować zimową imprezę? Dziś dzielę się z Wami nie tylko pysznym przepisem, ale też pomysłem na zorganizowanie zimowej imprezy/spotkania
Słodkie okruszkiMoje pierwsze pity jakoś dziwacznie przekroiłam. Zamiast zrobić kieszonkę, rozkroiłam je jak zwykłe bułki. Oczywiście w smaku w niczym to nie przeszkadzało, a nawet miało swoje plusy, bo łatwo było takie bułeczki napełnić farszem. Kolejne podejście do pity, tym razem na mące do pizzy, również się i udało i nie udało. Pomimo tego, ze rozkroiłam je tak jak chciałam(...)musztardy 1 łyżeczka białego octu winnego szczypta granulowanego czosnku szczypta mielonej papryki sól, cukier Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól oraz drożdże, mieszamy. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto tak długo, aż przestanie lepić się do rąk. Pod koniec dodajemy oliwę i ponownie wyrabiamy. Warto wyrabiać jak najdłużej, by ciasto było jak najbardziej elastyczne. Miskę przykrywamy i odstawiamy
Smaki Na Talerzukurczaka z przyprawami do lodówki i 1,5 h na pieczenie) Poziom trudności: średni Cena dla dwóch osób: ok. 37 zł To prawdziwy hit wystawnego stołu: złocisty, pachnący kurczak. Łatwy do przygotowania a równocześnie bardzo efektowny i smaczny. Od środka aromatyczne cytrusy, z zewnątrz pachnące cytryną i tymiankiem masło, wsunięte pod skórkę na piersiach i udkach. Aromat i soczystość(...)tarce (z jednej cytryny i z połowy pomarańczy). Dodaj startą skórkę do masła, dosyp zioła i utrzyj na gładką masę. Nie musi powstać z tego krem jak do ciasta. Składniki mają się po prostu połączyć w całość bez grudek. Podważ skórkę kurczaka na piersiach, wciskając palce między mięso a skórę i robiąc kieszenie na masłowo-ziołowy farsz. Najlepiej zabrać się
Niedzielny kucharzmasy dodałam likieru orzechowego nie tylko dla wzmocnienia smaku, ale też z uwagi na konsystencję; dzięki temu dodatkowi nawet po kilku dniach w zamrażarce nie zamarzają na kość i łatwo nakłada się je łyżką po kilku minutach od wyjęcia z chłodziarki. Absolutnie genialnym dodatkiem są orzechy w karmelu - długo zachowują chrupkość i sprawiają, że lody stają się zupełnie wyjątkowe(...)żeby karmel pokrył je z każdej strony. Wyłożyć orzechy cienką warstwą na papier do pieczenia, zostawić do ostygnięcia. Orzechy w karmelu połamać na małe kawałki (najlepiej wałkiem do ciasta). Masę na lody przelać do maszynki. Pod koniec dodać pokruszone orzechy. Przełożyć lody do pudełka, zamrozić. Smacznego! Ja tymczasem idę się wykąpać i spać; przerażamnie fakt, że muszę wstać już
Pożeraczka, czyli raz adobrzejeszcze więcej. Codziennie wracam do domu po 17 – 18. Wracam i niosę ze sobą torby z papierami, które analizuję, wypełniam i przygotowuję. Życie… Nikt nie obiecywał, że będzie łatwo. Dzieje się tyle, że czasami muszę długo zastanawiać się, żeby przypomnieć sobie, co robiłam wczoraj. Wydarzenia tworzą wirujący kalejdoskop: dentysta, zakupy, przetarg, lekarz, wyniki badań między jednym szkoleniem a drugim, spotkania(...)świeże pstrągi. Będą na jutro. Zrobię z nich pyszny obiad – upiekę je w folii z masłem smakowym. Na nadchodzący weekend mam też pewne plany cukiernicze. Oprócz ryb upiekę także ciasto. Muszę osłodzić moim chłopakom samotne chwile w domu. Na słodkości zapraszam w niedzielę, a już dziś polecam przepyszną rybę. Składniki: • sprawione pstrągi tyle, ile jest osób • masło czosnkowe • masło ziołowe
W mojej kuchni"Są tu jacyś spóźnialscy? Nie macie zbyt dużo czasu na świąteczne wypieki? A może szukacie czegoś nowego do przygotowania przed świętami? Mam dla Was wyjątkowo pyszny
Słodkie PrzyjemnościOlej kokosowy ma wiele zastosowań, również w kosmetyce! Jednym z produktów, które mnie osobiście zachwyciły (używa go również moja rodzina) jest ekologiczny antyperspirant w formie kremu
IzaGotujeUwielbiam takie śniadania. Delikatne, szybkie i łatwe w wykonaniu placuszki skąpane w daktylowym sosie. Nic tylko jeść i… z radością „budzić się do życia”. Miłego dnia. Zapowiada się kolejny gorący i intensywny dzień. Zostawiam Was z przepisem na pyszne placuszki z płatkami owsianymi na owocowym jogurcie. Spróbujcie, polecam. Składniki: (na 1 porcję) 1 jogurt owocowy(...)mąkę koszalińską z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze. Przypominam i polecam Wam również przepis na pyszne ciasto z truskawkami . http://www.mlynystoislaw.pl/ Smacznego
Słodkie okruszkichodziło za mną od dawna - żołądki gęsie po siewiersku. Przygotowane w sposób inspirowany restauracją "Złota gęś" w Siewierzu, której specjały szczerze polecam. Przygotowanie tego dania okazało się zadaniem łatwym, a efekt okazał się rewelacyjny. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg żołądków gęsich, 500 gram gęsiego smalcu, 1 jabłka, 2 średnich cebul, 1 kg ziemniaków, 150 gram mąki ziemniaczanej(...)wody. Następnie bardzo drobno go zmiksowałem za pomocą blendera i dodałem do ziemniaków. Dodałem do nich również po 150 gram mąki ziemniaczanej i pszennej i wyrobiłem z całości gładkie ciasto. Ciasto podzieliłem na pięć części, z każdej z nich uformowałem wałek, a następnie pokroiłem każdy wałek na kopytka. Kiedy żołądki były już miękkie zagotowałem osoloną wodę, do której następnie wrzuciłem
Wyprawy kulinarnePodstawowy przepis na lekkie i puszyste kopytka, które nie sklejają się i nie rozpadają po ugotowaniu. Łatwe w wykonaniu, sycące i smaczne. Można je jeść jako samodzielne danie lub podać jako dodatek do pieczeni czy gulaszy. Najlepiej, aby ziemniaki z których przygotowujemy kopytka były mączyste o sypkim miąższu po ugotowaniu. Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej, jeszcze ciepłe przecisnąć(...)Dodajemy oba rodzaje mąki i jajko. Mieszamy łyżką do połączenia składników. Szybko, oprószonymi mąką dłońmi formujemy kulę, nie wyrabiając. W razie potrzeby podsypujemy niewielką ilością mąki, tak, aby otrzymać ciasto, które można pokroić nożem. Wykładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat kuchenny. Oprószamy mąką formując kulę. Dzielimy na dwie części z których formujemy 2 wałki o grubości około
cool and mintyplan zrobienia mnóstwa nalewek był kuszący, a z drugiej strony nie bardzo miałem z czego, Ale jabłka są cały rok w sprzedaży. Więc wpadłem na pomysł nalewki jabłkowej. Łatwo się robi, wszystkie składniki miałem (bo jabłka to u nas w domu są zawsze) więc ochoczo przystąpiłem do dzieła. Pomyślałem chwilkę i wymyśliłem taki przepis. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy(...)czasie cukier się rozpuści i otrzymamy syrop. Znowu zlewamy przez sito i syrop łączymy ze spirytusem. Owoce nie będą nam już potrzebne. Być może da się je do jakiegoś ciasta wykorzystać, ale my nie bardzo lubimy owoce z alkoholem. Teraz filtrowanie. Ja używam do tego celu filtru do kawy dodatkowo, dla lepszego efektu, wyłożonego jednym listkiem papierowego ręczniczka. Filtr mocuję
Marder&Marder Manufacturezdjęcia na zewnątrz, korzystając z łagodności dzisiejszej aury. A że ostatnio (przyznaję!) troszkę Was zaniedbałam, mam dziś dla Was aż dwa przepisy - w ramach przeprosin. :) Oba cudowne i łatwe do wykonania. Smaki obu wspaniale jesienne, nawiązujące ze względu na użyte składniki, do zbliżających się Świąt. Oba dające mnóstwo przyjemności (w domu pachnie obłędnie!). Zapraszam! :) Składniki do wykonania gruszki(...)prawdziwą wanilią Wykonanie: Wszystkie "suche" składniki umieść w misce, dodaj do nich żółtka oraz masło. Masło posiekaj w misce nożem mieszając je jednocześnie z pozostałymi składnikami. Zagnieć następnie ciasto - musi być gładkie i jednolite. Uformuj je w kulę i włóż do lodówki lub zamrażalnika, aby się schłodziło. Następnie obsyp obficie blat mąką, rozwałkuj cienko ciasto, wycinaj koła lub inne
Garniec Magalie