Pizza z sosem beszamelowym i kurkami – pomysł na dosyć niecodzienne przygotowanie pizzy bez dodatku sosu pomidorowego. Pizza Bianca, bo taką nazwę nosi pizza przygotowana z wykorzystaniem białego sosu, rewelacyjnie komponuje się z towarzystwem naszych polskich kurek i posiekaną natką pietruszki. Idealna sezonowa propozycja na wykorzystanie kurek! Zapisz przepis The post Pizza z sosem beszamelowym i kurkami first appeared on Pogotujmy.pl . Artykuł Pizza z sosem beszamelowym i kurkami pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plSerio? Wolę nie jeść. Oczywiście tylko do momentu póki sama nie nazbieram. Tymczasem przedstawiam przepis na odrobinę luksusu w tych naszych marnych czasach: Składniki: ok. 30 dag kurek pierś z kurczaka 1 cebula niewielka 2 garści natki pietruszki 100 ml śmietany 18% Sól i pieprz ewentualnie ulubione zioła do mięsa 1 niewielka cebula Przygotowanie: Kurki(...)ziołami (proponuję rozmaryn, tymianek). Obsmażamy nasze medaliony na rumiano. Krótko. Tak by mięso było soczyste. W tym samym czasie dusimy grzyby wraz z cebulą na maśle. Niezbyt długo. Kurka ma pozostać jędrna i nie zgorzknieć. Na koniec dodajemy śmietanę do kurek i posiekaną natkę. Wyłączamy po zagotowaniu. Można połączyć sos z mięskiem przed podaniem. Można też serwować
Kuchnia po mojemukażdy z nich był świeży i dobrej jakości. Dzisiejsze danie to uczta smaków. Do swojego risotto dodałam grzyby, ale w niecodziennej wersji. To risotto z truflami. Oprócz moich ulubionych kurek króluje także czarna trufla, znana również jako trufla Périgord iTrufla czarnozarodnikowa. Jej smak jest określany jako ziemisty, czosnkowy, oliwny, a nawet jako czekoladowy, orzechowy. Wykorzystaną do dania truflę przywiozłam(...)wykorzystam tego drogocennego grzybka. A jak przygotować takie risotto z truflami? Składniki 150 g ryżu do risotto (arborio) 100 g śmietanki kremówki 30% oliwa z oliwek 150 g świeżych kurek tymianek suszony gałka muszkatołowa sól, pieprz 3 czarne trufle z zalewą tarty parmezan Wykonanie Do rondla o grubym dnie wlewam niewielką ilość oliwy. Wsypuję ryż i lekko podsmażam. Podlewam
Raj dla Podniebieniakażdy z nich był świeży i dobrej jakości. Dzisiejsze danie to uczta smaków. Do swojego risotto dodałam grzyby, ale w niecodziennej wersji. To risotto z truflami. Oprócz moich ulubionych kurek króluje także czarna trufla, znana również jako trufla Périgord iTrufla czarnozarodnikowa. Jej smak jest określany jako ziemisty, czosnkowy, oliwny, a nawet jako czekoladowy, orzechowy. Wykorzystaną do dania truflę przywiozłam(...)wykorzystam tego drogocennego grzybka. A jak przygotować takie risotto z truflami? Składniki 150 g ryżu do risotto (arborio) 100 g śmietanki kremówki 30% oliwa z oliwek 150 g świeżych kurek tymianek suszony gałka muszkatołowa sól, pieprz 3 czarne trufle z zalewą tarty parmezan Wykonanie Do rondla o grubym dnie wlewam niewielką ilość oliwy. Wsypuję ryż i lekko podsmażam. Podlewam
Raj dla Podniebienialesie pojawiły się pierwsze grzyby. Nie jestem jakąś pasjonatką zbierania, a znalezienie jadalnego jest dla mnie nie lada wyczynem, ale kurki i prawdziwki jestem w stanie rozpoznać i sporadycznie się o nie potknąć :D I choćby dla tych pojedynczych sztuk, lubię iść w las, wytężać wzrok i myśleć o tym, co zrobię z grzybów jak już odpowiednią ilość dorwę(...)Niekoniecznie sama... Jeśli idziemy to przynajmniej w czwórkę, sama z chłopakami jakoś nie lubię, choć nieraz "obrzeżami" się zdarzy przejść. Kurki do przygotowania sosu też nie są przeze mnie uzbierane, ale za to skonsumowane z ogromną radością :) Składniki: 70g masła 82% 1 średnia biała cebula 370g świeżych kurek 125ml kwaśnej śmietany 125ml słodkiej śmietanki sól, pieprz do smaku
Kuchnia w czekoladziePolędwiczka wieprzowa w sosie z kurkami . W przepisie użyłam grzybów suszonych mielonych jako przyprawy. Zdobycie tej przyprawy nie jest trudne, wystarczy zmiksować suszone grzyby. 600 - 700 g polędwiczki wieprzowej, sól, 1 łyżka suszonych zmielonych grzybów (u mnie kanie), mąka do oprószenia mięsa, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, kilka gałązek tymianku, 300 ml śmietany kremówki 30 – 36%, 400 g kurek mrożonych (w sezonie świeżych), masło do smażenia, cukier, Kurki rozmrozić. Polędwiczki oczyścić z błon. Pokroić w kawałki około 8 cm. Oprószyć solą i suszonymi grzybami. Następnie lekko oprószyć mąką. Cebule pokroić w cienkie półplasterki. Wrzucić cebulę na patelnię z masłem, chwilę przesmażyć. Dodać 1/2 łyżeczki soli i szczyptę cukru, rozgnieciony czosnek i tymianek. Dusić, aż cebula będzie miękka
królestwo garówpizze w formie chlebka zwijanego. Powiem wam tak. Odkroicie jeden kawałek, potem drugi i trzeci. Jak myślicie że zostanie wam na później to nie zostanie. Moja wersja jest z kurkami ale możecie dodać pieczarki. Tylko zróbcie z mąki typ 00 do pizzy. Różnica jest duża niż z mąki typ 500. ciasto: 300 g mąki pszennej do pizzy(...)wody letniej około 2 dkg drożdży 1/2 łyżeczki soli himalajskiej 1 łyżeczka przyprawy do pizzy 2 łyżki oliwy szczypta cukru farsz: 200 g kurek 100 g kabanosów 1/2 papryki czerwonej 1 cebula sól, pieprz 150 ml sosu pomidorowego 200 g sera mozzarella startego Do miski przesiewam trzy łyżki mąki do pizzy, dodaję szczyptę cukru wody letniej tyle żeby
wesoła kuchniaPaprykę faszerowaną oboje z mężem bardzo lubimy. Postanowiłam przygotować jej lżejszą wersję biały ryż zamieniłam na brązowy a tłuste mięso wieprzowe zastąpiłam słodziutkim, zielonym groszkiem i delikatnymi kurkami. Danie nadal jest syte jak w pierwotnej wersji. Delikatny groszek idealnie komponuje się z kurkami i słodką papryką. Całość podałam z naturalnym jogurtem. 4 średnie czerwone papryki 100 g brązowego(...)ryżu 1 szklanka mrożonego groszku 200 g kurek 1 czerwona cebula 1 biała cebula 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki czerwonej papryki sól pieprz olej w spray'u lub łyżka oleju rzepakowego Ponad to: 200 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki suszonej włoszczyzny sól jogurt naturalny Ryż ugotować w posolonej wodzie na półtwardo i odstawić do ostygnięcia. Kurki oczyścić
Krylowa KuchniaWraz z pozdrowieniami z Zielonej Krainy przynoszę Wam przepis na jajecznicę z kurkami. Banalnie prosta, pachnąca jesienią i lasem - na śniadanie idealna. Składniki (2 porcje) -300 g kurek -6 jaj -pół cebuli -2 łyżki masła -3 łyżki mleka -sól, pieprz -opcjonalnie: szczypiorek Przygotowanie Kurki umyć i pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni(...)rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę. Dodać kurki i przesmażyć kilka minut. W międzyczasie jajka rozbić do miseczki. Doprawić solą i pieprzem, dodać mleko. Całość rozmieszać. Kurki podsmażone z cebulą zalać masą jajeczną. Opcjonalnie dodać posiekany drobno szczepiorek. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż jajka się zetną. Podawać na ciepło z ulubionym pieczywem lub grzankami. Wartość
Zielona KuchniaSezon grzybowy w pełni a ja przedstawiam Wam przepis z kurkami, naszymi ulubionymi grzybami. Składniki : 3 plastry schabowego BK 20 dag kurek 4-5 gałązek pietruszki 0,5 średniej cebuli 1-2 ząbki czosnku bułka tarta jajko masło klarowane sól pieprz papryka słodka lub ostra Przygotowanie : Na rozgrzaną patelnię dajemy 2 łyki masła klarowanego i podsmażamy pokrojoną(...)cebulę i czosnek. Gdy tylko cebula z czosnkiem się zeszkli dodajemy oczyszczone kurki. Kurki podsmażamy ok 3-4 minut co chwilę mieszając pod koniec dodając poszatkowaną natkę pietruszki. Całość wyciągamy do miseczki bez nadmiaru masła z patelni. Kotlety rozbijamy dosyć cienko i doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Na kotlety dzielimy po równo przygotowane wcześniej kurki i zawijamy
Mechanik w kuchniSezon na kurki to jeden z moich ulubionych. Te niepozorne grzyby można wykorzystać na tak wiele sposobów, że nigdy chyba mi się nie nudzą. Dziś dobrały się z suszonymi pomidorami i w towarzystwie makaronu dostarczyły nam energii na cały dzień. Składniki (2 porcje) -200 g kurek -150 g makaronu -garść suszonych pomidorów z oleju -2 ząbki czosnku(...)łyżki oleju od pomidorów -50 g tartego parmezanu -1 łyżka posiekanej świeżej bazylii -sól, pieprz Przygotowanie Makaron ugotować al dente. Kurki oczyścić i umyć, pokroić w mniejsze kawałki. Czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy od suszonch pomidorów. Zeszklić czosnek. Dodać kurki. Poddusić kilka minut aż zmiękną. W międzyczasie pokroić pomidory w małe
Zielona KuchniaSłodka papryka ramiro nadziana kaszą bulgur i kurkami. Pyszna. Składniki: 2 papryki 250 g kurek 2 łyżki oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki 100 g kaszy bulgur 1 jajko 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz 1 pomidor 1/2 łyżeczki tymianku(...)łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki oregano 3 łyżki startej mozzarelli Przygotowanie: Kaszę ugotowałem w osolonej wodzie. Kurki dokładnie oczyściłem, opłukałem, osuszyłem, większe pokroiłem. Na patelni na oliwie zeszkliłem pokrojoną cebulę, dodać starty czosnek i kurki. Całość smażyłem, aż woda z kurek odparowała. Doprawiłem pieprzem i solą, dodałem przyprawy : tymianek, czerwoną
R'n'G KitchenWykorzystaj sezon na kurki i przygotuj wyśmienitą pizzę z boczkiem, która ma słoneczny kolor i wyjątkowy aromat. Ciasto jest delikatne, puszyste ale też sprężyste. Składniki: Ciasto: 3 dag drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki Farsz Dodatki: 30 dag kurek 30 dag boczku 2 łyżki masła(...)odstawiamy na ok 30 minut aż podwoi swoją objętość. W tym czasie śmietankę mieszamy z drobno utartym czosnkiem i 1 łyżeczką oliwy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Kurki czyścimy, płuczemy. Cebulę kroimy w piórka. Kurki dusimy na maśle z cebulą przez ok. 15 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Boczek i mozzarele kroimy w paski. Wyrośnięte ciasto ponownie
Podróż w kulinariaprzygotowania piersi kurczaka lub indyka w sosie kurkowym można użyć pierś w kawałku lub filety. 500 g piersi z kurczaka lub indyka w kawałku lub kotletach, filetach, 200 g kurek, 1 nieduża cebula (u mnie cukrowa), parę gałązek tymianku lub gałązka rozmarynu, 1 – 2 ząbki czosnku, sól, pieprz świeżo zmielony, 250 ml śmietany kremówki 30%, 100 ml białego wytrawnego(...)wina, 100 ml bulionu drobiowego, mąka do oprószenia mięsa, tłuszcz do smażenia (u mnie olej i masło), sok z cytryny do smaku, Kurki oczyścić i umyć (zwykle bywają zapiaszczone). Do miski wlać zimną wodę i wsypać porządną garść soli. Gdy sól się rozpuści wrzucić do wody kurki. Zamieszać nimi, nie moczyć, nie trzymać ich długo w wodzie. Wyjąć
królestwo garówPołaczenie polskich kurek z hiszpańskim chorizo i pomidorkami, wzbogacone włoskim parmezanem. Kolaż udany. Składniki: 250 g makaronu tagliatelle 100 g chorizo 1 młoda cebula 2 łyżki masła 200 g kurek 50 ml białego wina (opcjonalnie) 200 g pomidorków koktajlowych 1 łyżka oliwy extra vergine tarty parmezan(...)sól czarny pieprz Przygotowanie: Zagotowałem wodę na makaron w dużym garnku. W międzyczasie przygotowałem składniki: kurki umyłem, chorizo obrałem ze skórki i pokroiłem na plasterki, pomidorki przekroiłem na połówki, cebulę pokroiłem w kosteczkę. Wrzuciłem makaron do zagotowanej wody, posoliłem i gotowałem, aż był al dente. Na dużą patelnię wrzuciłem chorizo i cebulę. Dodać masło i smażyłem przez
R'n'G Kitchen