kurek, 1/2 cebuli, 2 łyżki masła, 50 ml brandy, cukier(...)sól, jajko, mąka do oprószenia, bułka tarta, masło do smażenia, Kurki oczyścić z piasku, umyć w wodzie z solą (do miski wlać zimną wodę, wsypać sól, zamieszać, włożyć kurki, szybko je umyć - nie mają się moczyć w wodzie). Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na maśle. Dodać kurki, zagotować, wlać brandy i gotować, aż płyn odparuje. Doprawić
królestwo garówOstatnio na straganie zobaczyłam kurki. Wyglądały tak malowniczo, że od razu nabrałam ochoty na jakieś danie z ich wykorzystaniem. I stało się.... na obiad przygotowałam pyszne polędwiczki z kurkami. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i po prostu prze-pysz-ne! :) Kurki dokładnie oczyścić, opłukać i dokładnie osuszyć. Na patelnię włożyć 1 łyżkę masła, dodać pokrojoną(...)drobną kosteczkę cebulę i co chwilę mieszając zeszklić ją na umiarkowanym ogniu. Dodać kurki, zwiększyć ogień i smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Doprawić solą, wlać wino i odparowywać przez ok. 1 minutę na większym ogniu. Dodać śmietankę i zagotować. Na koniec dodać kurkumę. Odstawić z ognia. Polędwiczkę umyć, dokładnie osuszyć, odciąć błonę na boku, pokroić
Świat Domowej Kuchnidzika delikatnie roztłuc. Oprószyć solą, pieprzem oraz zmielonym jałowcem. Odłożyć. Kurki oczyścić z piasku, umyć w wodzie z solą (do miski wlać zimną wodę, wsypać sól, zamieszać, włożyć kurki, szybko je umyć - nie mają się moczyć w wodzie). Większe kurki pokroić, mniejsze można zostawić w całości. Cebule pokroić w półplasterki. Kotlety oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym(...)tłuszczu (4-6 łyżek), z obu stron na rumiano. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę (w razie potrzeby dodać trochę tłuszczu), następnie dodać kurki. Smażyć aż odparuje płyn. Przełożyć do mięsa. Na rozgrzaną patelnię wlać wino i zagotować – zbierzemy w ten sposób cały smak ze smażenia. Wino wlać do mięsa. Dusić pod przykryciem
królestwo garówKurki - jedne z grzybów, do których mam ogromną słabość, więc gdy tylko zobaczyłam je w rozsądnej cenie, musiałam kupić. Wybór padł na klasykę, której dawno nie jadłam. Składniki na 2 porcje: 160g makaronu pełnoziarnistego gniazda lub tagliatelle (może być biały) 200g kurek 200g śmietany 18% lub jogurt grecki wraz z 1 łyżką serka śmietankowego np. Twój smak(...)doprawić do smaku solą i pieprzem, podsmażyć na 1 łyżce oleju na złoty kolor. Kurki dokładnie umyć i oczyścić. Cebulę zeszklić na 1 łyżce oleju. Dodać do niej kurki, które smażyć przez kilka minut do miękkości. Posolić i popieprzyć. Przełożyć kurczaka do kurek. Dodać śmietanę lub jogurt wraz z serkiem śmietankowym. Doprawić rozmarynem i chwilę dusić
Fabryka pomysłówjajecznicą właśnie z tymi grzybami. Wow! Wyszło bardzo pożywne, proste i przepyszne danie na śniadanie lub kolację. Polecam i zachęcam do skorzystania z przepisu! BAGIETKI Z JAJECZNICĄ I KURKAMI. Składniki: 2 małe bagietki 150 g kurek 4 duże jajka pęczek cebuli dymki (5 - 6 sztuk) 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła(...)ręczniku papierowym, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Jajka rozbić do miski, przyprawić solą i pieprzem czarnym. Na patelni rozgrzać masło i łyżkę oliwy, zeszklić cebulę. Następnie dodać kurki i smażyć, aż do wyparowania płynu. Dodać posiekany czosnek i jeszcze chwilkę przesmażyć, wlać rozbełtane jajka, smażyć, aż jajecznica się zetnie. Na ciepłe bagietki wyłożyć jajecznicę, posypać posiekanym szczypiorkiem
Zakątek rozkoszy kulinarnych250 g bryndzy pół szkl mleka 2 białka sól pieprz odrobina żółtego sera masło do smażenia pół cebuli Kurki myjemy, na patelni rozgrzewamy masło i wkładamy kurki i drobno posiekaną cebulkę, Smażymy do odparowania całego płynu, aż kurki zaczną się lekko rumienić, zdejmujemy z ognia. Z mąki żółtek i masła zagniatamy ciasto, z odrobiną soli(...)przez 15 min. Bryndzę miksujemy przy pomocy blendera razem z mlekiem i białkami, z dodatkiem soli i pieprzu , można dodać odrobinę chili w płatkach. Na podpieczone ciasto wykładamy kurki i zmiksowaną bryndzę. Posypujemy lekko serem żółtym i pieczemy 20 min w temp
Gotowanie jest łatwedanie zaskakuje chrupkością orzechów i aromatem kurek. Makaron przygotowuje się bardzo szybko, zatem jeśli po pracy jesteście głodni - zachęcam do wypróbowania. Smacznego! Składniki: 100 g makaronu 200 g kurek 100 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 100 ml śmietanki 30% garść orzechów włoskich 1 łyżka oliwy natka pietruszki sól i pieprz do smaku Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie(...)kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek siekamy na drobniutko, orzechy kroimy na mniejsze kawałki, na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i orzechy i krótko podsmażamy. Po chwili dodajemy przygotowane wcześniej kurki i smażymy ok. 3 minuty. Wlewamy śmietankę i zagotowujemy sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy umyty szpinak oraz makaron. Posypać posiekaną natką pietruszki i zagotować ponownie
psgotujemysposobów na wykorzystanie kurek jest klasyczny sosik idealny do kopytek, makaronów, ziemniaków czy też różnych mięs. Dzisiejsza wersja sosu będzie wzbogacona o białe wino :) Składniki: 400 g kurek 1 cebula cukinia 300 g 3 łyżki masła 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu 200 ml śmietanki 30 % 1 mały pęczek koperku(...)koło 3 szklanek wszystkiego Krok 1 Kurki czyścimy i myjemy w zimnej wodzie i patrzymy czy nie ma robaczka,przekładamy na sito i zostawiamy do odsączenia. Małe kurki zostawiłam, a większe pokroiłam na połowę . Krok 2 Osobno podsmażyłam kurki z koperkiem koło 5 min, dodałam białe wino i czekałam, aż odparuje. Doprawiłam solą
Różowa kuchniapożywna, a w zależności od tego, co do niej dodamy może zupełnie zmienić charakter ;) Dziś z okazji 3 urodzin Akademii Kulinarnej Whirlpool stworzyłam to włoskie danie z polskimi kurkami, młodym porem i peruwiańską czarną quinoą. Chciałabym w ten sposób życzyć gospodarzom Akademii Marco Ghia oraz Emiliano Castagna, aby zawsze czuli się jak w domu, bez względu(...)oliwek i trochę soli, jeszcze raz mieszamy i wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę, wkładamy do piekarnika, po kilku minutach, gdy ciasto zacznie się ścinać posypujemy je quinoą, kurkami i porem. Pieczemy około 25 minut, aż ciasto się zrumieni. Kurki i por powinny być przypieczone, a quinoa chrupiąca. Polecam na urodzinową (i nie tylko) kolację
Quinoa Raz!mnie zawsze zwiastunem, że : jest lato! Ten delikatny grzybek nie potrzebuje jakiejś wyjątkowej oprawy. W śmietanowym sosie, w towarzystwie delikatnie ściętych jajek w jajecznicy z kurkami czy w lekkiej zupie kurkow ej sprawdzają się idealnie! Składniki: ok 400 g kurek 2 cebule 1 ząbek czosnku śmietana 18% olej + masło - do smażenia(...)szczypty cukru i blanszować ok. 3 minut. Odcedzić. Większe pokroić. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła. Podsmażyć cebulę, następnie dorzucić posiekany czosnek i kurki. Smażyć całość około 10 minut. Następnie wlewamy śmietanę 18%, solimy i pieprzymy (delikatnie, przyprawy nie powinny zdominować smaku tych delikatnych grzybów) . Dusimy całość do miękkości grzybów i lekkiego odparowania
Walijskie Pichcenieślinotok. Do tego młode pieczone ziemniaki z tymiankiem i jestem w niebie. Kocham takie obiady a Wy ?! Składniki: Około 300 g bobu ugotowanego al dente 180 – 200 g kurek 100 g boczku w plasterkach 300 g młodych ziemniaków 1 łyżka masła 1 pęczek natki pietruszki oliwa z oliwek sól, świeżo zmielony pieprz, suszony tymianek, czosnek granulowany (z powodu(...)niej boczek (bez tłuszczu). Boczek powinien stać się chrupiący – gdy taki będzie – odłóż go na papier kuchenny, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Na tłuszczu, który pozostał na patelni – podsmaż kurki do momentu, aż zmiękną. Dodaj 1 czubatą łyżkę masła. Następnie do kurek dodaj – bób, boczek i natkę pietruszki. Całość dopraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Wyłóż na talerze
Moja pasja smakuCześć ! Sezon na kurki wreszcie się rozpoczął więc staram się go wykorzystać w pełni, przygotowując minimum raz w tygodniu danie z ich udziałem. Dziś klasyk – risotto z kurkami. Danie z serii „w prostocie siła”. Niby nic a jednak foodgasm jednym słowem. Musicie spróbować ! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje(...)pokrój na mniejsze kawałki. W rondelku podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek wraz i 2 łyżki masła, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż około 1 – 2 minut. Dodaj kurki i smaż kilka minut, do momentu aż zmiękną. Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie
Moja pasja smakuśmietany 18% - ½ pęczka szczypiorku - masło - olej - pieprz - sól Przygotowanie: Kurki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, smażymy na maśle. Na drugiej patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek. Kurki i boczek odstawiamy do ostudzenia. Formę na tarte smarujemy masłem, wkładamy do środka ciasto francuskie, nadmiar obcinamy. Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy śmietanę, posiekany szczypiorek i przyprawy, dokładnie mieszamy. Przygotowane wcześniej(...)kurki i boczek przekładamy do masy jajecznej i całość wylewamy na przygotowane ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 20-30 minut do ścięcia masy. Życzę smacznego
Kulinarne życie(śmiało można zastąpić je innymi ulubionymi grzybami - borowikami czy prawdziwkami) i suszonymi pomidorami. Całość pysznie się komponuje i jest to obiad w kilka chwil. Kremowe risotto z kurkami i suszonymi pomidorami SKŁADNIKI : 200 g kurek 1 cebula biała 4 pomidory suszone 2 łyżki masła 1 szklanka ryżu risotto 500-550 ml ml bulionu warzywnego(...)wraz z suszonymi pomidorami i obraną cebulą kroimy w kosteczkę. W szerokim wyższym rondlu na maśle szklimy cebulę, dodajemy suszone pomidory i smażymy 2 minuty, po tym czasie dodajemy kurki, solimy i podduszamy 5 minut. Następnie dodajemy ryż, całość podsmażamy 3-4 minuty. Kiedy ryż stanie się perłowy zalewamy bulionem i gotujemy do całkowitego jego odparowania
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSEZON NA KURKI W PEŁNI, WIĘC ZROBIŁAM KURKI W SOSIE ŚMIETANKOWO-ZIOŁOWYM Składniki 500 g kurek 1 cebula pół kostki rosołowej szklanka wody mała śmietana masło lub olej sól, pieprz, zioła prowansalskie Sposób przygotowania Kurki oczyścić umyć i pokroić na mniejsze kawałki cebulę pokroić w kostkę na patelni rozgrzać odrobinę masła lub oleju, dodać(...)pokrojona w kostkę cebulę, zeszklić, dodać kurki , podsmażyć, dodać rosołek w kostce rozpuszczony w szklance gorącej wody, gotować ok 15 minut, dodać śmietanę, sól pieprz do smaku i zioła prowansalskie. (Sos można zagęścić łyżką mąki ale niekoniecznie.) Podawać z ryżem, makaronem, lub ziemniakami
Darcia w kuchni