Kolejny przepis na risotto z sezonowym dodatkiem jakim są kurki. Bardzo polecam jeśli ktoś lubi takie smaki. Risotto podałam z kawałkiem smażonego schabu. Składniki (2 porcje): 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 100 gram ryżu Arborio 1/2 litra bulionu lub rosołu (lub w ostateczności wody)* 200 gram kurek 2 łyżki drobno posiekanej bazylii 70 gram sera(...)każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu odstawiam na kilka minut, następnie schab kroję w paski i podaję z ugotowanym risotto. Na oliwie smażymy drobno posiekany czosnek oraz kurki (kilka kurek można odłożyć do dekoracji). Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy (ryż powinien zrobić się szklisty). Dodajemy jedną porcję bulionu (na przykład jedną chochlę) i gotujemy na małym ogniu
Mango Papajaszklanej miski lub garnka, zasyp 2-3 łyżkami soli i zalej gorącą wodą. Odstaw na 10-15 minut , aż piasek opadnie na dno, po tym czasie wyjmij kurki łyżką cedzakową i opłucz pod bieżącą wodą. Na patelni rozgrzej masło i oliwę, i zeszklij na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodaj starty czosnek, podsmaż całość około 1 minutę. Dorzuć(...)kurki i smaż je przez 5-8 minut, na koniec dodaj śmietankę wymieszaną z mąką i pietruszkę. Posól i popieprz do smaku. Gotuj sos jeszcze jakieś 3-4 minuty . Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyajlepsze kurki to te świeże i najlepiej prosto z lasu :). Już są więc pora na kilka prostych przepisów z tymi pysznymi grzybami. Dziś pierwsza propozycja - rustykalna pasta z kurkami, dynią Hokkaido, prosciutto, gorgonzolą, rozmarynem i jabłkowym akcentem Cydr Green Mill. Szybki obiad lub kolacja pachnąca lasem :) Nie przeciągajcie gotowania, dynia i grzyby nie powinny być rozgotowane. Czas przygotowania(...)większe kurki podzielić na mniejsze kawałki, małe zostawić w całości. W rondlu zeszklić cebulę na oliwie, dodać pokrojoną w paseczki szynkę i chwilę smażyć. Dodać kurki, dynię i gałązki rozmarynu smażyć 3 minuty. Następnie dodać Cydr Green Mill, sok z połowy cytryny, szczyptę soli i pieprzu, dusić ok. 5 minut aż płyn odparuje. Łyżką cedzakową
SzczyptaSmaQDzisiaj w kuchni pachnie kurkami. Aromatyczne kurki z pietruszką i serkiem mascarpone, podane z makaronem tagliatelle. Składniki: 300 g kurek 2 cebule 1/2 serka mascarpone pęczek pietruszki sól pieprz 4 łyżki oliwy 220 g makaronu tagliatelle Wykonanie: Kurki myjemy i jeśli są duże kroimy na 4 części. Cebulę siekamy w kostkę. Na patelni(...)rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, lekko solimy i podsmażamy do zeszklenia cebuli. Dodajemy kurki. Całość solimy, pieprzymy i dusimy pod przykryciem 5 minut. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dusimy kolejne 3 minuty pod przykryciem i 2 minuty bez przykrycia. Na koniec dodajemy serek mascarpone. Całość mieszamy, dusimy pod przykryciem jeszcze 3 minuty. W międzyczasie próbujemy i dosalamy, jeśli zachodzi taka
Smak mojego domuOmlet z kurkami i szynką to pomysł na szybkie danie obiadowe. Wbrew pozorom nie potrzebujemy zbyt dużej ilości składników. Składniki na 2 porcje: 4 duże jajka lub 5 średnich 100 g konserwowej szynki(...)kurek 2 łyżki masła 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki sól, pieprz posiekany świeży koperek Kurki umyć, obrać i osuszyć. Na patelni rozgrzać masło, następnie przesmażyć kurki. Posolić i popieprzyć. W międzyczasie szynkę pokroić w kostkę, a koperek drobno posiekać. Gdy kurki będą już prawie usmażone to dodać do nich szynkę oraz koperek. Delikatnie przemieszać. Jajka
Ugotowaćżycia bez makaronu ;) I lubię ten czas, kiedy na straganach zaczynają się pojawiać kurki - co roku mrożę* parę porcji, żeby w środku zimy móc rozkoszować się jajecznicą z kurkami. Gdy za oknem śnieg smakują jeszcze lepiej, o niebo lepiej! I to kolejna już propozycja na makaron w 15 minut - bo cały sos robi się w trakcie, gdy makaron(...)śmietanę - wszystko dokładnie łączymy i doprawiamy - solą, pieprzem i ostrą papryką. Wykładamy sos na jeszcze ciepły makaron, posypujemy startym serem i... smacznego :) *Jeśli ktoś z Was będzie chciał mrozić kurki, to koniecznie je chwilę obgotujcie - w przeciwnym razie po rozmrożeniu i usmażeniu będą gorzkie
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Formujemy 4 duże kotlety i dokładnie obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy powoli na rumiano na klarowanym maśle. Sos kurkowy: kurki wrzucamy do wrzątku na 3 minuty. Kroimy kurki na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną cebulę. Po kilku minutach dodajemy kurki i posiekany koperek. Solimy, posypujemy świeżym pieprzem(...)smażymy na średnim ogniu aż cebula się zeszkli a kurki będą miękkie. Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietankę. Dodajemy do smaku: pieprz, sól, opcjonalnie gałkę muszkatołową, koperek. Bataty: Bataty bardzo dokładnie myjemy, nie obieramy. Kroimy w grube słupki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy listkami rozmarynu, solą morską, świeżo mielonym pieprzem, a na koniec skrapiamy całość oliwą
OstryKęsdodatkiem kurek.Całość dopełniona zeszkloną na maśle cebulą, czosnkiem i natką pietruszki.Pycha!Składniki:250 g makaronu pappardelle;1 filet z kurczaka (waga około 250 g);200 g świeżych kurek;2 średnie, białe cebule;1 ząbek czosnku;Łyżka posiekanej natki pietruszki;2 łyżki masła;250 ml gorącej wody;150 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %;2 żółtka(...)Kurki dokładnie umyć i oczyścić pod bieżącą wodą. Większe pokroić.Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, chwilę posmażać (około 2 minuty), dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i umyte kurki. Całość osolić i podsmażyć.Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w drobną kostkę.Do podsmażonych kurek z cebulą dodać kurczaka i podsmażyć.Następnie zalać całość
Gospodyni MiejskaPiotrek był w lesie, przyniósł kurki, a jak są kurki w domu to mamy dużo pomysłów by je wykorzystać. Najprostszy sposób to dodać je do sosu. Pierwsze słowo się liczy powiedział Piotrek jak zaproponowałam mój sposób na nie. Proponuję więc przygotować podudzia kurczaka w sosie śmietankowym z kurkami i tymiankiem. Danie robiłam etapami, najpierw przygotowałam duszone podudzia(...)potem zrobiłam sos śmietankowy, bo niestety jedna osoba nie jada grzybów, w drugim rondelku przygotowałam duszone kurki z cebulką, potem wystarczyło wszystko wymieszać. Sos wyszedł idealny, aksamitny, pyszny, smak kurek dodatkowo podnosiły jego walory smakowe. Podudzia kurczaka w sosie śmietankowym z kurkami i tymiankiem Składniki: 4 podudzia kurczaka jako przyprawy potrzebujemy sól Halit, oraz Pomidoro (mieszankę pomidorów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsklepach, czy na bazarach. My zbieramy kurki w lesie, więc oprócz przyjemności ze spacerów po lesie mamy darmowy, wykwintny produkt. Cieszmy się tym produktem cały rok, gdyż blanszuję kurki i zamrażam. Zimą jak mamy kaprys wyciągamy kurki z zamrażalnika i wykorzystujemy je do: jajecznicy , zupy , czy też sosu kurkowego. Sos kurkowy najbardziej nam smakuje z drobiem oraz(...)rybami, czy też kluskami lub kotletami ziemniaczanymi. Sos kurkowy w najprostszej wersji można przygotować z uduszonej cebuli, dodając posiekane kurki, całość zagęszczając śmietanką i przyprawiając sola i pieprzem, tak przygotowywała kurki moja mama. Klasyczny sos z kurek, podobnie jak z innych grzybów, przygotujemy, zalewając podsmażone z cebulą grzyby wywarem warzywnym, albo rosołem, gotując i zagęszczając śmietanką kremową
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwtedy na beztłuszczowej patelni Dry Cooker. Gołąbki z powyższego przepisu są wegetariańskie, nie mają mięsa, ani tłuszczu, mogą je jeść osoby, które dbają o linię. Tym razem Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym przygotował Piotrek. Farsz do gołąbków jest mięsno-ryżowo-kurkowy, taki mix jesienny. Farsz jest bardzo smaczny. Jak ktoś lubi grzyby leśne, to gołąbki z kurkami będą mu bardzo smakować. W osobnym naczyniu Piotrek przygotował dla Rafała gołąbki w sosie pomidorowym , który nie jada grzybów. Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym można przygotować na zwykłej, głębokiej patelni, ale Dry Cooker z dziurkami w środku idealnie się spisuje w kuchni. Gotowałam na niej również gołąbki bez zawijania. SKŁADNIKI: 20 dag kurek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękurkowym – przepis Składniki na 4 porcje: – 2 duże piersi z kurczaka (opcjonalnie można również wykorzystać mięso z udek z kurczaka lub mięso z piersi indyka) – 300g kurek – 2 duże cebule – 2 ząbki czosnku – 200ml bulionu – 100ml białego wina – 200g śmietany 18% – sól, pieprz, gałka muszkatołowa – łyżka oleju roślinnego(...)kolendry 1. Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w wąskie paski. Zamarynuj w oleju z dodatkiem soli, pieprzu i gałki muszkatołowej i krótko podsmaż na głębokiej patelni. 2. Kurki dokładnie umyj i zostaw na kilka minut na ręczniku papierowym do osuszenia. Posiekaj grzyby i dodaj do mięsa. Duś pod przykryciem przez 5 minut. 3. W kubeczku rozrób
Kuchennyviral.plMakaron z kurkami w sosie śmietanowym to szybkie i bardzo proste danie, które przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi tych niewielkich, żółtych grzybów. Doskonały pomysł na pyszny, niewymagający obiad! Pieprznik jadalny, pospolicie nazywany jest kurką, ale także liszką, stągiewką czy kurzą nogą. Sezon na te pyszne grzyby trwa zazwyczaj od czerwca do końca października. Kurki gustują ... The post Makaron(...)kurkami w sosie śmietanowym first appeared on Pogotujmy.pl . Artykuł Makaron z kurkami w sosie śmietanowym pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plPizza z sosem beszamelowym i kurkami – pomysł na dosyć niecodzienne przygotowanie pizzy bez dodatku sosu pomidorowego. Pizza Bianca, bo taką nazwę nosi pizza przygotowana z wykorzystaniem białego sosu, rewelacyjnie komponuje się z towarzystwem naszych polskich kurek i posiekaną natką pietruszki. Idealna sezonowa propozycja na wykorzystanie kurek! Zapisz przepis The post Pizza z sosem beszamelowym i kurkami first appeared on Pogotujmy.pl . Artykuł Pizza z sosem beszamelowym i kurkami pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plSerio? Wolę nie jeść. Oczywiście tylko do momentu póki sama nie nazbieram. Tymczasem przedstawiam przepis na odrobinę luksusu w tych naszych marnych czasach: Składniki: ok. 30 dag kurek pierś z kurczaka 1 cebula niewielka 2 garści natki pietruszki 100 ml śmietany 18% Sól i pieprz ewentualnie ulubione zioła do mięsa 1 niewielka cebula Przygotowanie: Kurki(...)ziołami (proponuję rozmaryn, tymianek). Obsmażamy nasze medaliony na rumiano. Krótko. Tak by mięso było soczyste. W tym samym czasie dusimy grzyby wraz z cebulą na maśle. Niezbyt długo. Kurka ma pozostać jędrna i nie zgorzknieć. Na koniec dodajemy śmietanę do kurek i posiekaną natkę. Wyłączamy po zagotowaniu. Można połączyć sos z mięskiem przed podaniem. Można też serwować
Kuchnia po mojemu