chwili jest ogromny wysyp. Dla mnie to wielka przyjemność iść do lasu. Leśne grzyby smakują wybornie jak makaron z sosem kurkowym. Uwielbiam sos kurkowy i makaron z kurkami czy innymi grzybami. Przyrządzam sos kurkowy często, a czasami jak dzisiaj dodaję do niego trochę kurczaka. Zrobiłam to danie dla gości, którzy bardzo lubią grzyby . Sos bardzo im smakował. Obiecałam też(...)masła do smażenia Kurki oczyść i podziel na kawałeczki jeśli są bardzo duże. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej masło i zeszklij cebulę, następnie dodaj kurki i smaż w wysokiej temperaturze. Wyjmij z patelni na talerzyk i trzymaj w cieple. Pokrój piersi z kurczaka w cienkie paski i zrumień na patelni. Smaż około 3 minut. Dodaj
codojedzeniałyżki kwaśnej śmietany Z każdej papryki ściąć górną część i usunąć pestki. Ryż ugotować. Kurki oczyścić. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać kurki oprószyć solą i pieprzem i smażyć około 8 minut. Całość przełożyć do ryżu, dodać posiekany koperek i dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Powstałym farszem napełniać(...)solą, pieprzem, oregano, majerankiem, bazylią. W razie gdy sos jest zbyt rzadki, rozpuścić mąkę ziemniaczaną w odrobinie mąki i wlać do sosu. Zagotować. Wlać śmietanę. papryka faszerowana ryżem i kurkami papryka faszerowana zapiekana papryka zapiekana z pomidorami papryka marynowana pomidory z nadzieniem kukurydzianym
O kuchni z uczuciemchłodzimy je w lodówce co najmniej godzinę. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy ciasto widelcem i zapiekamy ok 10 minut w 180 st. C Farsz: ok 300 g kurek 1 średnia cebula 1 łyżka masła 1/3 opakowania sera typu feta (ok 90g.) 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki jogurtu greckiego 3 jaja sól, pieprz, tymianek natka(...)puszczą odparuje). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Grzyby wykładamy na podpieczony spód, dodajemy pokrojną w kostkę fetę. Śmietanę mieszamy z jogurtem i jajkami i tą masą zalewamy kurki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 30 minut w 180 st. C. Po upieczeniu można posypać natką pietruszki. Smacznego
Cynamonowe szczęścieDzisiaj mam dla Was pyszne danie. Pojawiły się w lasach i na straganach kurki, które uwielbiam. Pęczak z kurkami i koperkiem. Mega pyszne danie. Jeśli macie ochotę na danie wegetariańskie to bulion mięsny można zastąpić bulionem warzywnym. Inne przepisy z kaszą w roli głównej znajdziecie w zakładce KASZE. Składniki 2 szklanki pęczaku 250 g kurek 3 łyżki(...)chwilę oczyszczone kurki (około 2-3 minuty) Wlać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i dodać posiekany koperek. Wszystko wymieszać i dodać do pęczaku. Wymieszać i podawać. pęczak z kurkami
O kuchni z uczuciemDziś zapraszam Was na pyszny i szybki pomysł na obiad – trójkolorowy makaron z kurkami w sosie śmietanowym . Uwielbiam takie połączenia. Pyszne grzyby, szybki sos i sycący makaron. Jak dla mnie danie idealne, zwłaszcza na piękne letnie dni. Spróbujcie, polecam. Składniki: około 150 g kurek 1/2 dużej czerwonej cebuli 1 kopiasta łyżka masła szczypta granulowanego czosnku około(...)gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurki płuczemy, większe kroimy na pół (wzdłuż) mniejsze zostawiamy w całości. Cebulę siekamy i podsmażamy chwilę na maśle, następnie dodajemy przygotowane wcześniej kurki. Całość smażymy około 6-8 minut mieszając (na średnim ogniu), pod koniec doprawiamy szczyptą granulowanego czosnku, solą (u mnie himalajska) i pieprzem (nie żałujmy go). Mieszamy, jeszcze chwilę smażymy
Słodkie okruszkiNiektóre jaja specjalnie wzbogaca się składnikami odżywczymi w celu zwiększenia ich jakości. Takie jajka nazywane są biojajami. Kolor żółtka bardzo ściśle łączy się z tym, jak żywiona jest nasza kurka. Kury, karmione pszenicą znoszą jajka z żółtkami o bladożółtym kolorze, karmione kukurydzą mają odcień pomarańczowy. Kury z hodowli ekologicznych - "szczęśliwych" , karmione ziarnem i zieleniną, a nie karmą przemysłową mają(...)mógł podjąć świadomą decyzję, powstały "jaja od kur karmionych paszą wolną od składników GMO". Podsumowując, faktycznie niedaleko pada jajko od kury. To, czym żywi się kurka i w jakich warunkach jest hodowana ma niesamowity wpływ na jakość jaj przez nią znoszonych. Dlatego nie dajmy się "zrobić w jajo", starajmy się zaopatrywać w produkty najwyższej jakości
Moja Mama Gotujewszystkich tych, którzy uwielbiają kurki tak jak ja! Takie roladki z podpieczoną cebulką, czosnkiem, aromatem pietruszki i ciągnącym serem są rewelacyjne! 300 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 100 g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki 1 szklanka żółtego sera Sól Pieprz 1 jajko Bułka tarta do panierowania Oliwa z oliwek Dodatkowo(...)schabowe). Każdy płat rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Kurki oczyszczamy i myjemy. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy kurki, dusimy do miękkości. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach, pietruszkę siekamy. Na każdym płacie mięsa rozkładamy cebulę z kurkami, natkę pietruszki i ser. Wszystko zwijamy w ciasną
VioletoweKucharzenieProsty sosik z jakże uroczych i aromatycznych kurek :) Składniki na 2 osoby: 200 gr świeżych kurek 1/2 dużej cebuli 1 ząbek czosnku bulion warzywny domowy lub z kostki 1 łyżeczka natki pietruszki sól, pieprz do smaku 1/2 szkl śmietany 30 % 1 czubata łyżka mąki pszennej 1. Grzyby starannie myjemy i przebieramy. Większe kapelusze czy nóżki kroimy na mniejsze(...)kawałki. 2. Na patelni szklimy cebulę pod koniec dodając ząbek czosnku. Następnie dodajemy nasze kurki. 3. Podczas smażenia kurki wypuszcza wodę, ale nie należy się tym przejmować gdyż większa jej cześć w trakcie smażenia wyparuje. 4. W garnku zagotowujemy wodę wraz z bulionem/kostką i podsmażone kurki wraz z cebulką przekładamy do gotującego się garnka z wodą
Gotowanie...to proste !Bardzo lubię kurki, dlatego przynajmniej raz w sezonie kupuję te aromatyczne grzyby. Szukając pomysłu, pomyślałam o połączeniu z fasolą. Do tego nieco chudego boczku, dużo majeranku i tak powstało ciekawe w smaku danie. Bardzo wszystkim polecam. Składniki: 2 szklanki ugotowanej fasoli "piękny Jaś" ok. 150 g kurek 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 120 g chudego boczku(...) zalać wrzątkiem, odsączyć na sicie, przepłukać zimną wodą, a następnie skropić sokiem z cytryny lub octem. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzany olej razem z kurkami. Podsmażyć do momentu aż cebula się zeszkli, a kurki delikatnie się przyrumienią. Pod koniec smażenia dodać posiekany drobno czosnek. Przełożyć do garnka z fasolą, zalać szklanką wrzątku
Czerwień i błękitzupie ,pierogach śmietanie czy w occie. Dzięki konkursowi przełamałam swój stereotyp,i dziś wiem że cały czas trzeba łamać swoje przepisy po to by je ulepszać. Składniki: 350 g kurek 1/2 cebuli pokrojonej drobno w kostkę 2 ząbki czosnku przekrojony na pół 4 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szczypiorku drobno pokrojonego 6 Cannelloni makaronu Plasterki boczku w zależności jakiej(...)podsmażyć na oliwie dodać boczek przesmażamy dodajemy cebulę i szklimy. Żółtka roztrzepujemy i dodajemy śmietanę i parmezan ,wszystko razem łączymy uważajmy by nie zrobić jajecznicy.Dodając do gotowych kurek,gotujemy wszystko razem 2 minuty. Sposób: Smażymy cebulę i czosnek na oliwie z oliwek dodajemy kurki i dusimy około 15 minut dodając sól i pieprz do smaku. Dodajemy
Viola cooks with passionkurek, 1/2 cebuli, 2 łyżki masła, 50 ml brandy, cukier(...)sól, jajko, mąka do oprószenia, bułka tarta, masło do smażenia, Kurki oczyścić z piasku, umyć w wodzie z solą (do miski wlać zimną wodę, wsypać sól, zamieszać, włożyć kurki, szybko je umyć - nie mają się moczyć w wodzie). Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na maśle. Dodać kurki, zagotować, wlać brandy i gotować, aż płyn odparuje. Doprawić
królestwo garówOstatnio na straganie zobaczyłam kurki. Wyglądały tak malowniczo, że od razu nabrałam ochoty na jakieś danie z ich wykorzystaniem. I stało się.... na obiad przygotowałam pyszne polędwiczki z kurkami. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i po prostu prze-pysz-ne! :) Kurki dokładnie oczyścić, opłukać i dokładnie osuszyć. Na patelnię włożyć 1 łyżkę masła, dodać pokrojoną(...)drobną kosteczkę cebulę i co chwilę mieszając zeszklić ją na umiarkowanym ogniu. Dodać kurki, zwiększyć ogień i smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Doprawić solą, wlać wino i odparowywać przez ok. 1 minutę na większym ogniu. Dodać śmietankę i zagotować. Na koniec dodać kurkumę. Odstawić z ognia. Polędwiczkę umyć, dokładnie osuszyć, odciąć błonę na boku, pokroić
Świat Domowej Kuchnidzika delikatnie roztłuc. Oprószyć solą, pieprzem oraz zmielonym jałowcem. Odłożyć. Kurki oczyścić z piasku, umyć w wodzie z solą (do miski wlać zimną wodę, wsypać sól, zamieszać, włożyć kurki, szybko je umyć - nie mają się moczyć w wodzie). Większe kurki pokroić, mniejsze można zostawić w całości. Cebule pokroić w półplasterki. Kotlety oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym(...)tłuszczu (4-6 łyżek), z obu stron na rumiano. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę (w razie potrzeby dodać trochę tłuszczu), następnie dodać kurki. Smażyć aż odparuje płyn. Przełożyć do mięsa. Na rozgrzaną patelnię wlać wino i zagotować – zbierzemy w ten sposób cały smak ze smażenia. Wino wlać do mięsa. Dusić pod przykryciem
królestwo garówKurki - jedne z grzybów, do których mam ogromną słabość, więc gdy tylko zobaczyłam je w rozsądnej cenie, musiałam kupić. Wybór padł na klasykę, której dawno nie jadłam. Składniki na 2 porcje: 160g makaronu pełnoziarnistego gniazda lub tagliatelle (może być biały) 200g kurek 200g śmietany 18% lub jogurt grecki wraz z 1 łyżką serka śmietankowego np. Twój smak(...)doprawić do smaku solą i pieprzem, podsmażyć na 1 łyżce oleju na złoty kolor. Kurki dokładnie umyć i oczyścić. Cebulę zeszklić na 1 łyżce oleju. Dodać do niej kurki, które smażyć przez kilka minut do miękkości. Posolić i popieprzyć. Przełożyć kurczaka do kurek. Dodać śmietanę lub jogurt wraz z serkiem śmietankowym. Doprawić rozmarynem i chwilę dusić
Fabryka pomysłówjajecznicą właśnie z tymi grzybami. Wow! Wyszło bardzo pożywne, proste i przepyszne danie na śniadanie lub kolację. Polecam i zachęcam do skorzystania z przepisu! BAGIETKI Z JAJECZNICĄ I KURKAMI. Składniki: 2 małe bagietki 150 g kurek 4 duże jajka pęczek cebuli dymki (5 - 6 sztuk) 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła(...)ręczniku papierowym, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Jajka rozbić do miski, przyprawić solą i pieprzem czarnym. Na patelni rozgrzać masło i łyżkę oliwy, zeszklić cebulę. Następnie dodać kurki i smażyć, aż do wyparowania płynu. Dodać posiekany czosnek i jeszcze chwilkę przesmażyć, wlać rozbełtane jajka, smażyć, aż jajecznica się zetnie. Na ciepłe bagietki wyłożyć jajecznicę, posypać posiekanym szczypiorkiem
Zakątek rozkoszy kulinarnych