kurki - 2748 przepisów (strona:48/184)

Jajecznica ze szczypiorkiem i kurkami 135

Jest poniedziałek, a ja znowu myślę o weekendzie, leniwym śniadaniu z Rodziną i pysznościach na talerzu. Korzystając z sezonowych okazji, nie może zabraknąć na talerzu jajecznicy z kurkami i ziołami.. Jadacie? :) Składniki ( dla 3 osób): 6 jajek średnia cebula 30 dag kurek(...)kawałek ulubionej kiełbasy  szczypiorek łyżeczka ziół prowansalskich świeżo zmielony pieprz + sól 2 łyżki masła Przygotowanie: Kurki oczyszczamy i suszymy.  Masło rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy na nie kurki i obsmażamy ok 5 minut. Siekamy cebulę, solimy i dodajemy do grzybów. Razem z pokrojoną kiełbasą smażymy chwilę do zarumienienia. Rozbijamy jajka. Ścinamy jajecznicę i posypujemy ją posiekanym szczypiorkiem

ChilliJemy
Pieczony pstrąg i ziemniaki w sosie kurkowym 177

wszystkie atrakcje, jakie ma nam do zaoferowania Warmia. Od tego nadmiaru wrażeń i pyszności zjedzonych u ludzi przygotowałem tylko prostego pieczonego pstrąga i ziemniaki z sosem kurkowym. Ryby i kurki i to też dobra tego regionu! Składniki 3 pstrągi 1 cytryna 1 pęczek koperku sól i pieprz 3 duże ziemniaki 1/2 kg kurek 2 łyżki masła 1 mała(...)wodzie i oczyszczacie z ziemi i paprochów. Na patelni roztapiacie masło. Kiedy mocno się zagrzeje, wrzucacie drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smażycie, aż się zarumienią i dodajecie odsączone kurki. Smażycie kolejne 5 minut, dodajecie śmietanę, posiekany koperek i natkę pietruszki (wcześniej też je myjecie i siekacie). Smażycie kolejnych kilka minut, aż sos zgęstnieje, ale nie przesadźcie, bo grzyby się

GRUBY WAŁEK
Gulasz z indyka z kurkami 160

sezonie, gdy świeże kurki są na wyciągnięcie dłoni warto wykorzystać ich potencjał. Są nie tylko zdrowe, ale wyjątkowo podnoszą(...)smakowitość każdej potrawy w której zostały wykorzystane. Dziś wylądowały w gulaszu z indyka. Niby zwykły gulasz, a z dodatkiem pomarańczowych grzybków jest po prosty doskonały. Delikatne mięso indycze i kurki wspaniale się uzupełniają. Składniki: 1 kg mięsa z udźca indyczego 1 cebula 2 łyżki mąki krupczatki sól, pieprz papryka w proszku listek laurowy, ziele angielskie około 300 g kurek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaron w sosie kurkowym z brokułami 180

wielokolorowa) 200 g kurek 200 ml śmietany 30% jajko 200 g ugotowanego brokuła sól, pieprz Kurki dokładnie oczyść, wymyj. Na patelni rozgrzej masło klarowane, wyłóż na nie kurki i podsmażaj ok. 8 minut. W tym czasie makaron ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu ( najlepiej żeby był al dente. Po ugotowaniu nie przelewaj go zimną wodą!). Brokuła(...)pokrój na małe różyczki, a śmietanę wymieszaj z jajkiem oraz solą i pieprzem. Do podsmażonych kurek dodaj brokuła oraz ugotowany makaron. Całość wymieszaj (cały czas trzymając patelnię na średnim ogniu). Następnie dodaj sos śmietanowo jajeczny i całość podsmażaj jeszcze 1-2 minuty, cały czas mieszając. Gotowy makaron podawaj od razu po przyrządzeniu. Możesz do udekorować świeżą natką z pietruszki

365 dni dookoła kuchni
Okrągła cukinia faszerowana ryżem z kurkami 195

lekki, letni obiad lub kolację. Faszerowanie cukinii to bardzo kreatywne zadanie, zależy tylko od naszej fantazji lub zasobności lodówki. Dzisiejsza propozycja to cukinia faszerowana ryżem i przebojowymi letnimi grzybami - kurkami. A clou całego nadzienia to pikantny beszamelowy sos kokosowy który łączy ryż grzybami. Nadzienie jest aksamitne i rozpływa się w ustach. Jesten pewna, że posmakuje każdemu. Pikanterii dodaje(...)wrzącą wodę, następnie mleko kokosowe z puszki. Doprowadzić do zagotowania. Cały czas mieszać, aż sos zgestnieje. Dodać sól, pieprz, posiekane zioła i pastę curry odcedzony, odsączony ryż połączyć z kurkami i sosem beszamelowym i odczekać chwilę, aż masa zgęstnieje przygotowanym farszem napełnić połowki cukinii, posypać startym parmezanem, ułożyć w naczyniu do zapiekania. Piec w 200`C około

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaron z sosem kurkowym 172

Sezon na kurki już dawno otwarty i trwa w najlepsze, to najlepszy moment, żeby upolować kilka sztuk i wykorzystać w kuchni. Jeżeli lubicie zbierać grzyby, zaglądajcie szczególnie pod sosny i świerki, a jeżeli nie to znajdziecie je na targu lub w warzywniaku. Świeże, żółciutkie pieprzniki jadalne idealnie nadają się do zrobienia kremowego, aromatycznego sosu na bazie słodkiej śmietanki(...)Kurki oczyścić, umyć, dokładnie osuszyć i w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki. 3) Na rozgrzanej patelni z masłem zeszklić drobno pokrojoną cebulę. 4) Do cebuli dodać przygotowane kurki, czosnek przeciśnięty przez praskę, a na koniec pokrojoną dymkę i smażyć jeszcze 4-5 min. 5) Całość zalać śmietanką wymieszaną z mąką, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i dusić

Fitsweet.me
Pulpety drobiowe w sosie kurkowym 146

Delikatne, drobiowe kulki w aksamitnym sosie z aromatycznymi kurkami. Czyż może być lepszy obiad latem, gdy są już leśne grzyby? Nawet jeśli waham się między tym daniem a zupą ze świeżych grzybów to pulpeciki były wyjątkowo smakowite i do powtórzenia gdy tylko znowu nazbieram świeżych kurek. Pulpety ugotowałam i dzięki temu są delikatniejsze niż gdybym je usmażyła. Kurki do sosu smażyłam krótko bo poddane długiej obróbce tracą chrupkość i stają się gumowate. Jeśli szukacie pomysłów na wykorzystanie kurek to zapraszam tutaj (klik, klik) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
kremowe risotto z kurkami 168

minut. No chyba, że doliczymy zbieranie kurek (jak to było w moim przypadku, ale absolutnie nie narzekam, mogę nazbierać i Wam). No więc jeżeli nie będziecie zbierać kurek to sądzę, że 30 minut to odpowiednia dzienna dawka czasu spędzonego w kuchni. Jeżeli na moje pytanie odpowiedzieliście nie, to myślę, że niebawem się to zmieni :) Składniki (na 2 porcje(...)szklanki ryżu do risotto (najczęściej spotkacie arborio) - 250 g kurek - średnia cebula - 2 ząbki czosnku - 4-5 łyżek startego parmezanu (ja miałam pecorino) - pęczek natki pietruszki - 750 ml bulionu warzywnego - 100 ml białego wytrawnego wina - 2 łyżki masła - sól, pieprz do smaku 1. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła, dodaję posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dorzucam kurki

Cook&Love
KASZA GRYCZANA SMAŻONA Z KURKAMI 196

Kasza gryczana podsmażana z cebulką, czosnkiem, kurkami i świeżymi pomidorami. Szybka do zrobienia, może być dobrym pomysłem na zdrowy lunch lub ciepłą kolację. Świetnie sprawdzi się także jako bardziej wyszukana alternatywa dla ziemniaków do obiadu.  Dobrze smakuje posypana pokruszoną fetą lub podana z jajkiem sadzonym. SKŁADNIKI / 2 porcje 1/2 szklanki suchej kaszy gryczanej (lub 1 szklanka wcześniej ugotowanej(...)pozostałe masło. Dodajemy cebulkę i pokrojony czosnek. Podsmażamy na średnim ogniu przez około 5 minut, często mieszając, aż warzywa zmiękną i zrobią się szkliste. Nie rumienimy.  Dodajemy kurki i pokrojonego pomidora. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i szczyptą chili. Smażymy około 5 minut, aż sos pomidorowy odparuje.  Dodajemy kaszę gryczaną, starty na tarce ząbek czosnku i natkę pietruszki

cool and minty
Pulpety w sosie kurkowym 654

cebula 3/4 płaskiej łyżeczki soli 3/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka majeranku 60 ml bułki tartej 120 ml wody 1 jajko Składniki sosu: 4 średnie cebule 300 g kurek 3 czubate łyżki siekanej świeżej natki pietruszki 150 ml śmietany 30% sól pieprz Ponadto: kilka łyżek oleju do smażenia (polecam bezzapachowy olej kokosowy Skworcu ) Wykonanie: Wykonanie pulpetów: Czosnek przeciskamy(...)części, jeśli są duże. Małych nie kroimy. Na tłuszcz ze smażenia pulpetów wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Solimy ją i podsmażamy do zeszklenia. Do podsmażonej cebuli dodajemy kurki. Całość ponownie solimy oraz pieprzymy i dusimy pod przykryciem 5 minut. Dodajemy natkę oraz pulpety i dusimy pod przykryciem kolejne 5 minut. Dodajemy śmietanę, mieszamy i dusimy odkryte 5 minut

Smak mojego domu
Lekkie danie. Fasolka z kurkami w lekkim paprykowym sosie 205

Uwielbiam fasolkę i kurki. Dziś postanowiłam przygotować coś lekkiego z połączenie obu składników. I tak powstała… pyszna fasolka z kurkami w lekkim paprykowym sosie. Lekkie danie , które możecie zjeść samo lub podać jako dodatek np. do ryżu czy kaszy. Cały sekret dania tkwi w dobrze dobranych przyprawach. Polecam Wam przyprawy Skworcu – jakość, smak i niska cena(...)Warto zajrzeć do sklepu: Składniki: około 100 g kurek 1/2 czerwonej papryki 1 czubata łyżeczka słodkiej czerwonej papryki szczypta pieprzu bałkańskiego (bez chemii) szczypta granulowanego czosnku sól do smaku ( u mnie himalajska ) pieprz czarny mielony do smaku 2 łyżki (z górką) gęstego jogurtu naturalnego (u mnie 0% tłuszczu) 3 garście mrożonego miksu fasolki z marchewką 2 łyżki oleju kokosowego

Słodkie okruszki
Zupa z kurkami i kluseczkami 146

Ziemniaki do zupki prawie obrane i pokrojone, a w głowie brak pomysłu jaką zupkę ugotować..no i przegląd lodówki i zamrażarki..mhm..jeszcze troszkę grzybków kurek znalazłam..mam w sumie jeszcze chyba podgrzybki i opieńki..ale kurki powędrowały do gara..no i zupka wyszła smaczna.. 50 dkg kurek  2 marchewki kilka ziemniaków  bulion śmietana(...)koperek sól,pieprz listek,ziele kluseczki 4  łyżki mąki 2 jajka sól Do bulionu dodać  marchewkę startą na tarce, kurki [ ja miałam mrożone , a w sezonie oczywiście dodajemy świeże ] i pokrojone w kostkę ziemniaki.Gotować prawie do miękkości ziemniaków.  Jajka wbić do miseczki, dodać sól, mąkę i ucierać, aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza

Moje domowe kucharzenie
Szybkie gotowanie: Zupa z żółtych warzyw z kurkami w ricottcie 148

równie szybkie danie. Czas goni, a ja leżę w notatkach po sam czubek głowy. Macie 10 min? No to zabieramy się do gotowania!  Gorąca zupa, kremowy serek i kurki. Byłam mile zaskoczona aromatem i konsystencją tej potrawy. Obiecuję, że wy też rozsmakujecie się w tym daniu!  Składniki (na zupę, dwie porcje) - ok.250g mrożonej dyni (lub świeżej jeśli(...)kilka minut, przyprawiamy solą, pieprzem i koperkiem. Gdy zmiękną dodajemy łyżkę ricotty i porządnie mieszamy.  Rozlewamy zupę do misek i kładziemy na nią tak przygotowane kurki. Porcja zupy ma ok. 200 kcal Smaczego

Gawron w rosole
Makaron z boczkiem, kurkami i serem gorgonzola 265

śmietanki 30 lub 36 %( tzw. kremówki); Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Boczek pokroić w drobną kostkę. Kurki umyć, oczyścić, dokładnie osuszyć(...)pokroić. Cebulki szalotki obrać, drobno posiekać. Gorgonzolę pokruszyć do miseczki. Wlać śmietankę i wymieszać. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojone szalotki i delikatnie podsmażyć. Następnie dodać pokrojone kurki i razem podsmażyć. Posolić do smaku i dobrze przyprawić pieprzem. Na patelnię z szalotkami i kurkami wrzucić pokrojony boczek i podsmażać, aż stanie się złocisty. Na koniec na patelnię

Gospodyni Miejska
Wieprzowina w sosie kurkowym 167

roku w lasach jest mnóstwo kurek więc można je wykorzystać w swoich daniach. U mnie pierwsze kurki wylądowały tradycyjnie w jajecznicy a kolejne w sosie. ok 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej sól  pieprz czarny świeżo mielony 1 listek laurowy kilka kulek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu 2 łyżki oleju rzepakowego 300 g kurek(...)Patelnię nakryć pokrywką i dusić chwilę by wytworzył się lekki sosik. Na osobnej patelni roztopić masło,dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i chwilę podsmażyć. Do cebuli dodać oczyszczone kurki,smażyć do lekkiego przyrumienienia. Podsmażone grzyby i cebulę połączyć z mięsem,dodać  pozostałe przyprawy i dusić pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby gdyby

Kolorowa kuchnia Elki

Proponowane wyszukiwania