kurki - 2748 przepisów (strona:58/184)

Domowa kostka rosołowa z kurek i warzyw 130

Zbiory kurek po oczyszczeniu zmiksowałam blenderem na papkę, dodałam warzywa i wyszła mi pyszna pasta – baza(...)sosów na zimę. Gałkownicą do lodów podzieliłam na porcje i zamroziłam. Zimą użyję do gulaszu, sosu do makaronu lub zupy. Zapraszam na nietypową kostkę rosołową :-) Domowa kostka rosołowa z kurek i warzyw około 14 porcji 500 g oczyszczonych kurek 2 średnie marchewki 2 małe korzenie pietruszki pół selera 2 płaskie łyżki soli 4 łyżki wody Przygotować grzyby - odciąć

Posadzone i zjedzone
Karkówka z kurkami serem i pietruszką 157

pieprzu 800 g Dodatkowo: ryż 2 woreczki jajko 2 szt bułka tarta ( starłam ususzone dwie bułki) sól i pieprz do smaku szpinak mrożony 2 łyżki   Krok 1 Kurki myjemy,kroimy na mniejsze części i gotujemy je na patelni , a następnie smażymy z czosnkiem , odrobiną pieprzu i soli Krok 2 Karkówkę w plastrach myjemy pod bieżącą woda(...)osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdy plaster karkówki lekko tłuczemy ,posypujemy solą i pieprzem ziołowym. Na każdy plaster kładziemy ser,listki pietruszki i usmażone kurki. Krok 3 Zwijamy nasze roladki i zostawiamy na jakieś 15 minut aby przeszły składnikami. Krok 4 Bułkę mielimy albo ścieramy na tarce, dodajemy do niej szpinak rozmrożony, mieszamy( zrobiłam to dzień wcześniej aby wyschło) Krok

Różowa kuchnia
Placek po cygańsku z kurkami w śmietanie z szałwią 233

łyżka maki 1/2 łyżeczki tymianku mielonego 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki pieprzu ok. 1/3 łyżeczki soli do smaku olej do smażenia 4 łyżki ziaren słonecznika na farsz: ok.400-500 g kurek (oczyszczonych) 1 średnia cebula 1 łyżka masła creme fraiche lub gęstej kwaśniej smietany 1 łyżeczka mąki sól i pieprz do smaku kilka listków świeżej szałwii Wykonanie: Na początek zróbmy(...)dzięki swojej grubości powinien pozostać jędrny a nie spieczony. Tak usmażyć wszystkie placki. Ułożyć placek na dużym talerzu stroną z ziarnami słonecznika do dołu, na połowie placka umieścić porcję kurek w śmietanie i przykryć drugą połową placka. Podawać. Nie polewam już placka śmietaną bo sam sos jest już wystarczający. Można jeśli ktoś chce, posypać placek siekana natką pietruszki

Sztuka gotowania w/g Samiry
Zupa z kurkami i mleczkiem kokosowym 199

font:minor-latin;} Kurka inaczej zwana pieprznik jadalny pojawia się w naszych lasach   od czerwca do września. Jest pięknie żółciutka, dzięki czemu łatwo ją znaleźć w ściółce. Kurki składają się głównie z wody, uwielbiamy je ze względu na ich walory odżywcze i smakowe – zachwycają wyrazistym i zarazem delikatnym smakiem. I tak wyszła zupa – delikatna i zarazem wyrazista(...)smaku.                   Składniki: 30 0 gr kurek 1 l wywar u warzywnego  5 ziemniaków 1 cebula 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 5 kulek pieprz u kolorowego 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 łyżeczk i rozmarynu   70 ml mleczka kokosowego  2 łyżki oleju sezamowe go  1/2 pęczka koperku

Łycha smaków
Cukinia faszerowana mięsem, kaszą bulgur i kurkami 157

odłożyć na ściereczkę skórką do góry. Kaszę bulgur ugotować. Kurki dokładnie oczyścić, mniejsze zostawić w całości a większe pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać odrobinę masła, wrzucić kurki i smażyć aż zmiękną, przełożyć na talerz. Cebulę pokroić w drobną kostkę.  Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i zeszklić cebulę. Następnie dodać mielone mięso. Smażyć aż mięsko będzie(...)usmażone. Następnie dodać wcześniej usmażone kurki oraz ugotowaną kaszę bulgur. Dokładnie wymieszać, farsz doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym farszem nadziać połówki cukinii. Ułożyć na blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 40 minut aż cukinia będzie miękka, funkcja termoobieg. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać żółtym serem. Gotowa cukinie podałam z sosem

Monia miesza i gotuje
Klopsiki w sosie kurkowym 128

mnie były kurki,ale można dać również inne grzybki. 0,5 kg mięsa mielonego 1 jajko cebula przyprawy [sól. pieprz, vegeta] mąka do panierowania oliwa do smażenia marchewka kurki Kurki wyczyścić, pokroić.Mięso wyrobić z jajkiem i przyprawami.Formować małe pulpeciki , obtaczać w mące i usmażyć na oliwie na rumiano.Wodę z kostką rosołową, marchewką, kurkami

Moje domowe kucharzenie
Frittata z młodymi ziemniakami, kurkami i brokułem 137

Składniki: 6 młodych ziemniaków 150 gr kurek 1 brokuł 1 mała cebula 2 łyżki migdałowego parmezanu (przepis znajdziesz tutaj). 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki 3 jajka 3 ły ż ki oleju kokosowego 2 łyżeczki rozmarynu sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę , gotujem y wraz z brokułem podzielonym na różyczki , aż warzywa będą(...)kokosowym, jak cebula się zeszkli dodajemy dokładnie umy te kurki ( mogą być przekrojone na pół - ale n ie muszą) . Całość przyprawiamy czosnkiem, rozmarynem, pieprzem , solą i smażymy aż kurki puszczą sok.  Ziemniaki, brokuł i kurki mieszamy w misce , przyprawiają pieprzem, solą, rozmarynem, ostrą papryką . W małej miseczce mieszamy jajka z olejem kokosowym (1 ł y żka

Łycha smaków
Kurki w śmietanie 111

mieszkałam w Polsce z rodzicami a później ze swoją rodziną jeździłam do lasu na grzyby. Były to różne grzyby borowiki ,podgrzybki ,kanie opieńki,a gdy dopisało szczęście były również kurki. Zapraszam was w tą podróż w czasie. Składniki 0.5 kg kurek 1 cebula średniej wielkości pokrojona drobno w kostkę 1/2 pęczka natki  pietruszki 1/2 pęczka koperku(...)świeżego Sposób; Kurki myjemy delikatnie i osuszamy następnie większe kroimy drobno. Pietruszkę tymianek i koperek siekamy również drobno . W garnuszku rozpuszczamy masło,dodajemy cebulę i szklimy. Następnie dodajemy kurki do chwili gdy puszczą sok. Następnie dajemy śmietanę,koperek,Pietruszkę, tymianek sól i pieprz tuszymy na małym ogniu do czasu aż zgęstnieje. Polecam podać z pieczywem czosnkowym. Smacznego

Viola cooks with passion
Dischi volanti w kurkach z wędzonym węgorzem z szynką parmeńska i parmezanem 105

używam  ich dużo? Już odpowiadam. Po raz- to kocham Polskie grzyby prosto z lasu. Po drugie biorę udział  w konkursie  gdzie  składnikiem muszą być grzyby kurki. Po trzecie moi czytelnicy często  uważają że grzyby to są  tylko pieczarki albo grzyby mun. Pragnę pokazać im że wiele wspaniałych rzeczy możemy czerpać z natury(...)puszcza sok Węgorza gotujemy 5 minut we wrzątku. Dzięki tej metodzie bez problemu ściągniemy twardą skórę. Następnie kroimy go na mniejsze kawałki . Łączymy ugotowany za hartowany makaron z  kurkami i szynką parmeńska Dodajemy Węgorza,parmezan dekoracje I VOILA SMACZNEGO

Viola cooks with passion
Faszerowane ziemniaki kurkami 96

ViolaPassion Uwielbiam ;-) Składniki: ziemniaki średniej wielkości 300g kurek 1/2 cebuli pokrojona drobno w kostkę 1/2 natki Pietruszki drobno posiekanej 2 łyżki masła 1/2 koperku posiekany drobno sól,pieprz Sposób: Ziemniaki obieramy i wydranżamy dziury w  środku. Następnie gotujemy w całości w osolonej wodzie(...)chwili aż woda się zagotuje 5 minut. Zlewamy wodę i ziemniaki odkładamy do wystudzenia. Kurki myjemy i oczyszczamy , kroimy drobno. Szklimy  na maśle rondelku cebulę dodajemy kurki pietruszkę,koperek,sól i pieprz. Gdy będą gotowe , zostawiamy do wystygnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C Faszerujemy ziemniaki kurkami i pieczemy około 35 minut . Smacznego

Viola cooks with passion
Makaron z sosem kurkowym i łososiem 223

150ml śmietany kremówki 30% - 100ml bulionu warzywnego - 200g świeżego łososia  - masło, olej - sól, pieprz Sposób przygotowania:  Kurki myjemy pod bieżącą wodą. Suszymy na ręczniku papierowym.  Kurki wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Dodajemy łyżkę masła i chwilę smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni. Na rozgrzany tłuszcz wlewamy wino i zagotowujemy. Następnie dodajemy bulion i gotujemy(...)się zredukuje.  Po tym czasie dodajemy kurki i wlewamy śmietanę. Całość zagotowujemy.  Łososia myjemy, doprawiamy solą i pieprzem. Na oddzielnej patelni podsmażamy łososia. Wykładamy a ręcznik papierowy, dzielimy na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu kurkowego Makaron gotujemy według instrukcji podanej na odwrocie. Odcedzamy. Na ugotowany makaron wykładamy sos kurkowy

Pan i Pani Smith w kuchni
Sos kurkowy 1120

Kurki to bardzo delikatne i aromatyczne grzybki z których warto przygotować pyszny sosik. Sos ten pasuje  do wszystkiego. Można go podać do mięska, do makaronu, do kaszy, ziemniaków oraz klusek. składniki: ok 400 g kurek 2 łyżki(...)masła sól,pieprz 300 ml śmietanki 30 % natka pietruszki Kurki dokładnie oczyścić. Małe sztuki pozostawić w całości a większe pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuścić masło. Wrzucić kurki i smażyć chwilę aż zmiękną i puszczą soki. Następnie wlać śmietankę. Całość gotować aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Na koniec można dodać

Monia miesza i gotuje
KURKI W ŚMIETANIE, Z BOCZKIEM I CEBULĄ 176

sezonie kurkowym nie może zabraknąć tych pysznych grzybów. Bo choć zupę kurkową przygotowywałam w tym roku pierwszy raz, to kurki w śmietanie bywają u nas praktycznie od zawsze. Zmieniają się tylko dodatki do nich. Kiedyś w moim rodzinnym domu grzyby(...)bywały właśnie z ziemniakami, ja wprowadziłam do nich dodatek makaronu i tak było przez wiele lat, niekiedy podawałam je również z kaszą. W tym roku nastąpił wielki powrót ziemniaków. Kurki w śmietanie z podsmażonym boczkiem i dużą ilością cebulki, z dodatkiem gotowanych ziemniaków... mniam,  połączenie idealne... :-) Składniki: - 500g kurek - 50-100g chudego, wędzonego boczku - 1 duża

Smaczne Zdrowe
Quesadilla z kurkami i kurczakiem 138

dodawać do niej swoje ulubione składniki jak kurczaka, pomidory, grzybki itp... Serwowana jest na śniadanie, obiad lub jako przekąska. Ja do swojej wrzuciłam oprócz sera mojego ulubionego kurczaka i kurki. Wyszła przepyszna :) 4 tortille 200 g startego żółtego sera 1 pojedyncza pierś z kurczaka 200 g kurek sól pieprz szczypta tymianku szczypta papryki słodkiej szczypta czosnku granulowanego odrobina(...)maśle. Pod koniec delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Nagrzać elektrycznego grilla (można też użyć dużej patelni i podgrzewać quesadillę bez użycia tłuszczu), ułożyć placek tortilli, posypać serem, kurczakiem i kurkami (kilka zostawić do dekoracji), znów serem i przykryć drugim plackiem. Grillować po kilka minut z obu stron do lekkiego przyrumienienia i stopienia się sera

Smakołyki Asi

Proponowane wyszukiwania