jest to mój ulubiony rodzaj mięsa. Jeśli już, to wybieram polędwiczkę - chude mięso, które przygotowuje się bardzo szybko i bez zbędnych ceregieli. Tym razem połączyłam je z kurkami, winem i słodką śmietanką. Wszystko to połączył pięknie rozmawyn, który pasuje zarówno do mięsa, jak i do leśnych grzybów. Danie podałam z sałatką ziemniaczaną oraz warzywami i wyszedł(...)bardzo przyjemny obiad. Polecam! Składniki: 1 nieduża polędwiczka wieprzowa 20 dkg kurek pół szklanki wina białego (wytrawne lub półwytrawne) szklanka słodkiej śmietanki 18% 2-3 szalotki 2 gałązki rozmarynu młotkowany czarny pieprz sól łyżeczka oliwy łyżeczka masła Przygotowanie: Polędwiczkę oczyścić z błonek i pokroić na 2 c, plastry. Lekko rozklepać je dłonią. Na patelnię włożyć masło, wlać
Kulinarne Inspiracjekarkówka jagnięca*, 1 łyżeczka posiekanych liści rozmarynu, 2 jagody jałowca, 1 duża cebula, 200 g kurek, sól, 200 ml białego wytrawnego wina, 2 łyżki tłuszczu do smażenia (u mnie tłuszcz gęsi), 2 łyżki masła, Kurki oczyścić (najlepiej pędzelkiem, umyć w ostateczności). Większe przekroić na pół lub na 3 kawałki, mniejsze zostawić w całości. Jałowiec rozgnieść, posiekać, wymieszać(...)kotlety na rumiano z obu stron. Wlać wino, zamieszać, zagotować, dodać cebulę i dusić do miękkości pod przykryciem. U mnie około 20 minut. Na drugiej patelni na maśle podsmażyć kurki. Gdy mięso jest gotowe, dodać kurki i dusić razem 2-3 minuty. *ja użyłam karkówki jagnięcia mlecznego, w związku z tym była ona mała, taka na dwie
królestwo garówminut (babeczki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.). Po upieczeniu babeczki wyglądają tak: Babeczki zostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy nadzienia. Dla nadzienia kurkowego: zostawiamy 8 małych kurek w całości. Resztę drobno szatkujemy, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kremówkę w takiej ilości, aby zrobił nam się gęsty sos. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i odrobiną cukru(...)będzie po 8 :) Zaczynamy nadziewanie, tzn. do środka babeczek wkładamy po prostu łyżeczką ostrożnie i delikatnie nadzienie. Nadzienie powinno lekko wystawać nad babeczkę. Babeczki z kurkami dekorujemy zostawionymi kurkami, wtykając je w nadzienie (jakby z niego wyrastały), dodatkowo można dołożyć listek pietruszki lub strzępek jarmużu. Babeczki z łososiem dekorujemy zostawionym łososiem, ładnie go zawijając. Babeczki z tuńczykiem dekorujemy
Pociąg Do KuchniSkładniki: kurki (2 garści) czerwona soczewica (1 szklanka) pomidory(...)suszone pomidory (20 g) cebula dymka (1 szt.) kiełki rzodkiewki (10 g) woda oliwa sól pieprz pieprz ziołowy majeranek ostry Czas przygotowania: 40 min Liczba porcji: 3 Przygotowanie: Kurki dusimy na patelni w odrobinie wody. Cebulę kroimy na drobno. Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Smażymy cebulę i kiełki. Kiedy będzie gotowa dodajemy ją do kurek. Świeże
Weganka gotujeRisotto z kurkami Składniki: 1 szklanka ryżu do risotto 250 gram kurek gorść tartego parmezanu kieliszek białego wina 1 łodyga selera naciowego 1 cebula pokrojona w kostkę 2 szklanki bulionu warzywnego łyżka masła natka pietruszki Przygotowanie: 1. Rozgrzej rondel dodaj łyżkę masła i zeszklij cebulę, dodaj seler pokrojony w drobną kosteczkę. Po kilku minutach(...)podsmaż. 2. Wlej wino i poczekaj aż alkohol odparuje. 3. Dolej bulion ok szklanki. 4. Na osobnej patelni podsmaż kurki. 5. Kiedy ryż będzie lekko miękki dodaj kurki, dolej resztę bulionu. 6. Dodaj sól i pieprz do smaku, oraz parmezan. 7. Całość wymieszaj. Risotto powinno być kremowe. W razie potrzeby dalej
AZgotuj!pewne produkty, które są smaczne same w sobie i najlepiej nie kombinować za dużo z dodatkami i przyprawami bo im prościej tym lepiej, tak właśnie według mnie jest z kurkami. Składniki (na dwie porcje, ale my baaardzo dużo tego dnia zjedliśmy, więc to w sumie ze 4 porcje) 300 g makaronu (w sumie to dowolnego) 200 g kurek(...)Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na łyżce oleju, aż będzie złota dodać kurki (można je trochę rozdrobnić jeśli są duże), podsmażać około 5 minut aż kurki zmiękną, mieszać co chwilę, dodać połowę mleka, doprawić do smaku i mieszać aż mleko zredukuje się do połowy, czynność powtórzyć z druga połową mleka. Gotowy sos wymieszać z makaronem
greenscarfsmaku, maślana, pachnąca koperkiem... * wywar warzywny- 1,2 litra * włoszczyzna: marchewka- 2 szt., pietruszka- 1 szt., seler- 1 mały, por- 1 szt. * cebula- 1 szt. * kurki- 150 g * koper- 1 pęczek * masło klarowane- 50 g * ziele angielskie, listek laurowy * sól, pieprz- do smaku * makaron pełnoziarnisty- dodatkowo Cebulę pokroić, zeszklić na klarowanym maśle, dodać oczyszczone kurki(...)się lekko rumienić). W międzyczasie w warzywnym wywarze ugotować warzywa wraz z dodatkiem ziela i listków laurowych. Kiedy będą już miękkie, wyciągnąć listek oraz ziele, a resztę zmiksować. Dodać kurki z cebulą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1-2 minuty, żeby smaki się połączyły. Poszatkować pęczek koperku, doprawić solą oraz pieprzem. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaDzisiaj, ku uciesze męża, dostaliśmy dużą porcje świeżych kurek, takich(...)prosto z lasu, więc postanowiłam podać je na obiad. Najgorszą pracą było ich czyszczenie, ale było warto! Chrupiące, aromatyczne kurki smażone na maśle!!! Mmm... Pycha! Polecam!!! Składniki na kurki smażone na maśle 500 g oczyszczonych kurek 1 cebula 2 łyżki masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz W garnku, lub głębokiej patelni rozgrzewamy
Rozpustne gotowaniemasła, ½ łyżeczki tymianku, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz. Wykonanie: Kurki opłukać, zalać czysta wodą i moczyć przez kilka godzin lub pozostawić na noc. Natomiast kurki świeże smażyć bezpośrednio. Fasolkę umyć, zalać ½ litra osolonej wody i gotować 15 minut. Osaczyć i przelać zimną woda. Cebule i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na jednej łyżce(...)masła, dodać pozostałe masło, kurki i fasolkę. Dusić około 20 minut doprawić do smaku solą i pieprzem i tymiankiem. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w łyżce wody, wlać do potrawy i zagotować
Tradycyjna Kuchniaamatorom kurek przypomni miłe chwile. ;) Przepis powstał spontanicznie, zainspirowany zdjęciami podobnych makaronów, które pojawiały się na "Durszlaku" i nieco później zrobiłam swoją wersję makaronu spaghetti z dodatkiem kurczaka, kurek i cukinii. Bardzo smaczną wersję. ;) Składniki: 200 g makaronu spaghetti 1 nieduża pierś kurczaka 4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 100 - 150 g kurek 2 łyżki masła(...)cieple. 2. Mięso natrzeć solą i pieprzem, usmażyć na oliwie. Zdjąć z patelni i trzymać w cieple (najlepiej w miseczce pod przykryciem). Na tej samej patelni podsmażyć kurki na maśle z dużą ilością czarnego pieprzu, dodać posiekaną szalotkę, posypać pieprzem ziołowym, a kiedy szalotka się zeszkli, posypać solą , posypać estragonem i mieszając smażyć 2-3 minuty. 3. Wlać
Kuchnia PrezydentowejŚniadanie mistrzów :) Kurki są idealne do jajecznicy i roztaczają(...)cudny aromat :) Składniki: 20dag kurek cebula 3 jajka sól, pieprz bazylia, majeranek rukola zielony ogórek szczypiorek Przygotowanie: Kurki obgotowujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy i lekko solimy. Kurki razem z cebulką wykładamy na rozgrzana patelnię z masłem. Podsmażamy. Dodajemy jajka i smażymy tak aby jajka się ścięły. Doprawiamy do smaku. Możemy podać z sałatką ( u mnie
ChilliJemySezon grzybowy w pełni trwa. Cieszę się, że w tym roku obrodziło w kurki :) Są to moje ulubione grzyby. Dziś u mnie na obiad, smaczne kotleciki w sosie kurkowym. Składniki: 4 wieprzowe kotlety ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżki oliwy 25 dag świeżych kurek 2 łyżki masła 1 łyżka sosu sojowego 1/8 litra śmietany sól natka pietruszki tłuszcz do smażenia(...)smażyć 5 minut. Posolić, posypać pieprzem i odstawić. Kotlety posolić i usmażyć na gorącym tłuszczu z obu stron. Wytopiony tłuszcz z mięsa zmieszać z sosem sojowym, śmietaną, zagotować, włożyć kurki, natkę pietruszki i polać usmażone kotlety
Tradycyjna KuchniaJajecznica z kurkami (bezmleczna) SKŁADNIKI: masło (u mnie bezmleczne) cebula jajka kurki gotowane z zalewie solankowej świeży koperek sól pieprz majonez WYKONANIE 2 łyżki masła (u mnie bezmleczne) rozpuszczone na patelni, na to wrzuciłam 1 średnią pokrojoną w kosteczkę cebulę, kiedy się zeszkliła wrzuciłam drobno pokrojone i odsączone z zalewy solankowej kurki i dusiłam całość na małym(...)ogniu ok. 10 minut. Potem zestawiłam z ognia i dodałam 2 łyżki majonezu (zastępuje śmietanę z klasycznej jajecznicy z kurkami i również dodaje jajecznicy delikatności) i całość wymieszałam. Następnie dodałam jajka, kiedy konsystencja była taka jak lubię - całość posypałam świeżym, drobno posiekanym koperkiem. PODAWAĆ: klasycznie z chlebem lub samą, według własnego smaku UWAGI: przepis na grzyby w zalewie solankowej
Tradycyjna kuchnia inaczejKurki udało nam się pozbierać podczas weekendu ze znajomymi.Było ich mnóstwo.Nawet Werka znalazła sama(...)grzybka. Z kurek zrobiliśmy tradycyjnie niedzielne śniadanko,czyli jajecznicę z grzybami. Składniki: Kurki Jaja Cebula Masło Szczypta soli Pieprz do smaku Sposób przygotowania: Oczyszczone i umyte kurki podsmażamy na maśle.Tak samo postępujemy z pokrojoną w kosteczkę cebulką.Dodajemy jaja i doprawiamy do smaku. Oczywiście najlepiej smakuje ciepła z chrupiącym pieczywem. Smacznego! Ten i inne przepisy
Wielki apetyt