Jesienna patelnia pachnąca lasem a dokładnie kurkami. Makaron podałam w pysznym sosie grzybowym z paskami cukinii. Coś pysznego i delikatnego. Nie oderwiecie się od patelni. 200 g makaronu wstążki szerokie 1 cukinia mała 6 pomidorków koktajlowych 250 g kurek 200 g śmietany 18 % ukwaszonej do zup masło klarowane 1 cebula natka pietruszki sól, pieprz czarny i czerwony(...)użyłam do tego specjalnego noża, ale można zrobić to tez zwykłym nożem. Cukinię przesmażam chwilę dosłownie na maśle, przekładam na talerz. Cebulę drobno kroję, przesmażam na maśle klarowanym. Kurki delikatnie oczyszczam , można je przepłukać zimną wodą. Większe grzyby kroję na kawałki, moje takie były. Dodaję do cebuli i przesmażam. Wlewam śmietanę, mleko, dodaję sól, pieprz czarny i czerwony
wesoła kuchniaSKŁADNIKI ( 2 porcje) · 250-300 g kurek (1 op.) · 1 polędwiczka wieprzowa · 1 mała cebula (lub połowa dużej) · 50 ml białego wytrawnego wina lub pół szklanki bulionu drobiowego(...)szklanki śmietanki kremówki 30% · 1 garść posiekanego koperku · 2 łyżki masła klarowanego PRZYGOTOWANIE Kurki delikatnie opłukać wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. W rondelku, na słabym ogniu rozpuścić 1 łyżkę masła, po czym dorzucić pokrojoną w kostkę cebulkę. Po paru minutach dodać kurki i smażyć przez
Calzonella.comciapciowate" do dajemy więcej ) troszkę mąki do obtoczenia kotletów lub bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku olej do smażenia Sos kurkowy do kotletów: 150 g kurek umytych (jak czyścić i mrozić kurki podaje Tutaj <- klik) 1/2 główki cebuli 1 duży ząbek czosnku 1/3 szkl śmietanki 30 % 3/4 szkl bulionu warzywnego 1/2 łyżki mąki(...)pszennej masło klarowane do smażenia sól, pieprz, natka pietruszki Sos kurkowy 1. Na maśle przesmażamy cebule, na końcu smażenia dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku. 2. Następnie dodajemy kurki (duże łebki możemy pokroić) i przesmażamy, soląc i pieprząc je. Pod koniec smażenia oprószamy je 1/2 łyżki mąki, jeszcze chwilkę smażymy a następnie zalewamy bulionem i gotujemy do odpowiadającej nam miękkości
Gotowanie...to proste !Sezon na kurki jest zdecydowanie za krótki. Lubię je przede wszystkim w klasycznym wydaniu z makaronem w sosie śmietanowym, ale tym razem postanowiłam trochę z nimi pokombinować. Postawiłam na kaszę. Wyszło z tego proste i pyszne danie w sam raz do zabrania także na wynos. Składniki na 4 porcje: 200g kaszy bulgur 800g kurek 600g filetu z indyka(...)instrukcji na opakowaniu. Filet z indyka pokroić w kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz oczyszczone kurki. Smażyć do miękkości. Doprawić do smaku sosem sojowym. Wymieszać z ugotowaną kaszą. Smacznego
Fabryka pomysłówkurek 2 cebule sól, pieprz, jarzynka do smaku 200 ml śmietany 30 % 1 łyżka mąki wymieszana w 1/2 szklance wody 100 g sera żółtego natka pietruszki do posypania PRZYGOTOWANIE : Kotlety ubijamy, przyprawiamy i panierujemy w jajku i mące. Następnie smażymy na oleju z jednej i drugiej strony na złoto. Kotlety odkładamy(...)naczynia żaroodpornego. Na tą samą patelnię ( bez tłuszczu ) przekładamy cebule, solimy i chwilkę podsmażamy. Dodajemy umyte kurki oraz przyprawy, następnie po chwili wlewamy śmietanę i mąkę wymieszaną z wodą. Zagotowujemy i zakręcamy sos. Sos wylewamy na kotlety, lekko je podnosimy aby kurki wpadły pod kotlety, posypujemy serem i zapiekamy. Kotlety w sosie podajemy ciepłe, smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliDzisiaj polecam kopytka z sosem kurkowym Składniki na sos: 200g kurek średnia cebula 2 łyżki masła kilka suszonych grzybów łyżka oleju 200 ml śmietany 30 % zielona pietruszka sól, pieprz Wykonanie : Cebule drobno pokroić i zeszklić na oleju. Następnie dodać masło i oczyszczone kurki i podsmażyć kilka minut. Zagotować wodę ok 100-150 ml i wrzucić grzyby suszone(...)odstawiać na kilka minut. Do podsmażonych kurek wlać wywar z grzybów suszonych (bez grzybów) i podsmażyć dalej w celu zredukowania wody do ok połowy. Na koniec wlać śmietanę i dusić co jakiś czas mieszając aż sos się zredukuje i nieco zgęstnieje. Na koniec doprawić solą i pieprzem i dodać natkę pietruszki. Poniżej przedstawiam film jak przygotować kopytka. Składniki
Pomysłowa kuchniaciasta naleśnikowego dodałam kurkumę. Nadzienie zaś to pomarańczowa soczewica z marchewką, kurkami i czarnuszką bardzo pikantne. Cudowne letnie danie pełne koloru. Lekko obsmażone smakują jeszcze lepiej. Ciasto na naleśniki: 1,5 szklanki mąki ( orkiszowa jasna lub gryczana) szklanka wody 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej szczypta soli 1 płaska łyżeczka kurkumy Farsz: szklanka pomarańczowej soczewicy 2 listki curry ( opcjonalnie(...)garście oczyszczonych kurek 2 garście szpinaku baby 2 marchewki cebula 2 ząbki czosnku lub opcjonalnie asafetydy olej do smażenia papryczka chili 1 łyżeczka czarnuszki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry w proszku Przygotuj ciasto na naleśniki.Smaż cienkie placki na niewielkiej ilości oleju. Do wrzącej wody dodaj przepłukaną soczewicę, włóż listki curry i gotuj ok.15 minut. Odcedź. Wyjmij liski
AZgotuj!Pyszna i sycąca sałatka z kurkami i z soczewicą. Na zimno i ciepło. 3/4 szklanki soczewicy czarnej beluga luz zielonej 200 bram oczyszczonych kurek cebula 1 ząbek czosnku olej rzepakowy natka z pietruszki posiekana drobno sól i pieprz do smaku 4 suszone pomidory 1/2 papryczki chili Soczewicę ugotować ok.30 minut (jeśli wybraliście czarną soczewicę). Zielona gotuje się(...)minut. Cebulę posiekać w kostkę, czosnek w plasterki. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę dodać obrane i umyte kurki. Dusić kilka minut do miękkości. Dodać plasterki czosnku. Wymieszać. Dodać ugotowaną soczewicę, natkę, pocięte w paski suszone pomidory oraz pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chili. Udekorować ziołami np. listkami bazylii
AZgotuj!Pasta jajeczna z kurkami i oscypkiem - pychota! Idealny pomysł jako dodatek na kanapki, które przygotowujemy praktycznie codziennie na śniadanie lub kolację. Przygotowana samodzielnie w domu stanowi super smaczny zamiennik gotowych past sklepowych - polecam ;-) Składniki: 4 jajka 1 szkl. kurek (u mnie mrożone) 1/4 dużego oscypka 1 łyżka prażonej cebulki pieprz szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki majonezu(...)masło do smażenia (łyżka) 2 łyżki posiekanego szczypiorku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na tarce Kurki smażymy na maśle i drobno siekamy Oscypka ścieramy na tarce o dużych oczkach Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy cebulkę, szczypiorek, majonez, doprawiamy gałką i pieprzem - mieszamy. Podajemy ze świeżym pieczywem
Alutka-Gotujenich kopytka - są łatwe do zrobienia i przede wszystkim pyszne. Mam do nich słabość, przyznaję 😄 Ponieważ dzisiaj obiad u mnie w domu jest bezmięsny, przygotowałam do kopytek sos z kurkami i warzywami. Kopytka z pomidorami i kurkami - przepis Do przygotowania kopytek będziesz potrzebować: 400g ugotowanych ziemniaków, jajko, 250g mąki pszennej. Do przygotowania sosu będziesz potrzebować: 50ml oleju rzepakowego(...)250g kurek, cebulę, 2 ząbki czosnku, 50g suszonych pomidorów, 250g cukinii, 4 łodygi selera naciowego, sól i pieprz do smaku. 1. Ziemniaki utłucz lub zetrzyj, dodaj mąkę i jajko. 2. Ciasto wyrób, uformuj kopytka i ugotuj we wrzątku - nie dodawaj soli, ziemniaki były już gotowane w osolonej wodzie, to wystarczy. 3. Czosnek i cebulę posiekaj. 4. Suszone pomidory, cukinię
Z notatnika dietetykakurek. Przyznać się, kto tak nie przygotowywał tych wspaniałych grzybów? Kremowy, aromatyczny sos może stanowić osobne danie, jak i dodatek do obiadowego mięsa. Składniki (2 porcje) -400 g kurek -200 g kwaśnej śmietany -1/2 cebuli -szczypiorek -sól, pieprz -2 masła Przygotowanie Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na patelni na rozgrzanym maśle. Kurki umyć i oczyścić
Zielona KuchniaSkładniki (na 1 porcję) - cebula (ok. 70 g), - łyżeczka masła (ok. 5 g), - 75 g ryżu arborio, - 100 g kurek, - 25 ml białego wina, - bulion warzywny np. z domowej kostki rosołowej (ok. 300-350 ml), - 2 łyżki natki pietruszki (ok. 8 g), - 2 łyżki tartego parmezanu (ok. 16 g), - przyprawy: sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojoną cebulę(...)gotujemy aż płyn się wchłonie (najlepiej pod przykryciem). 5. Całość doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu. 6. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i parmezan. Risotto z kurkami jest bogate w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 600 g Energia: 512 ,9 kcal Białko
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachOmlet zwijany z kurkami(...)Prosty, szybki i do tego smaczny omlet z grzybami. Składniki na 1 osobę jajka - 3 szt kurki świeże -40 g papryka czerwona - 1 strąg papryka żółta - 1 strąg szczypiorek pokrojony - 2 łyżki marchewka kawałeczek sól i pieprz masło Przygotowanie: Kurki umyć, osączyć na sicie, drobno pokroić. Marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Papryki pokroić
Kuchnia Danusiew.odrobinę pieprzu - mieszamy dokładnie. Olej rozgrzewamy na patelni i kładziemy łyżką ciasto ziemniaczane na rozgrzanym oleju. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Składniki na sos: 200 g kurek 1 cebula masło klarowane sól pieprz śmietana 18% Wykonanie: Kurki bardzo dokładnie oczyścić. Najlepiej zalać je dużą ilością wody ze solą. Bez trudu wypływają wtedy na wierzch(...)dodatkiem szczypty cukru i blanszować ok. 3 minut. Odcedzić. Większe pokroić. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać klarowane masło. Podsmażyć cebulę, następnie dorzucić posiekany czosnek i kurki. Smażyć całość około 10 minut. Następnie wlać śmietanę 18%, posolić i popieprzyć (nie mocno, przyprawy nie powinny zdominować smaku tych delikatnych grzybów) . Dusimy całość do miękkości grzybów i lekkiego odparowania
Walijskie Pichceniewypróbować przepis 😃 Szybki bigos z cukinii, jest taką letnią i lżejszą alternatywą dla tradycyjnego bigosu z kapustą, mięsem i bardziej tłustą kiełbasą. Robi się go szybciutko, a pomijając kurki jest daniem tanim... i smacznym. Składniki: 3-4 średnie cukinie 2 marchewki 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 200-300 g kurek lub pieczarek (jeśli(...)smażenia Wykonanie: Cukinie myjemy, obieramy ze skórki i ew. usuwamy pestki, a następnie ścieramy na tartce o grubych oczkach. Solimy i odciskamy mocno z nadmiaru soku. Kurki (pieczarki) czyścimy. Marchewkę ścieramy na tarce, kroimy cebulę, pieczarki (jeśli dodajemy je), kiełbasę i czosnek. Na rozgrzanym oleju (lub smalcu) w dużym garnku lub na szerokiej patelni podsmażamy cebulę
Walijskie Pichcenie