Dzisiaj polecam kopytka z sosem kurkowym Składniki na sos: 200g kurek średnia cebula 2 łyżki masła kilka suszonych grzybów łyżka oleju 200 ml śmietany 30 % zielona pietruszka sól, pieprz Wykonanie : Cebule drobno pokroić i zeszklić na oleju. Następnie dodać masło i oczyszczone kurki i podsmażyć kilka minut. Zagotować wodę ok 100-150 ml i wrzucić grzyby suszone(...)odstawiać na kilka minut. Do podsmażonych kurek wlać wywar z grzybów suszonych (bez grzybów) i podsmażyć dalej w celu zredukowania wody do ok połowy. Na koniec wlać śmietanę i dusić co jakiś czas mieszając aż sos się zredukuje i nieco zgęstnieje. Na koniec doprawić solą i pieprzem i dodać natkę pietruszki. Poniżej przedstawiam film jak przygotować kopytka. Składniki
Pomysłowa kuchniaciasta naleśnikowego dodałam kurkumę. Nadzienie zaś to pomarańczowa soczewica z marchewką, kurkami i czarnuszką bardzo pikantne. Cudowne letnie danie pełne koloru. Lekko obsmażone smakują jeszcze lepiej. Ciasto na naleśniki: 1,5 szklanki mąki ( orkiszowa jasna lub gryczana) szklanka wody 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej szczypta soli 1 płaska łyżeczka kurkumy Farsz: szklanka pomarańczowej soczewicy 2 listki curry ( opcjonalnie(...)garście oczyszczonych kurek 2 garście szpinaku baby 2 marchewki cebula 2 ząbki czosnku lub opcjonalnie asafetydy olej do smażenia papryczka chili 1 łyżeczka czarnuszki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry w proszku Przygotuj ciasto na naleśniki.Smaż cienkie placki na niewielkiej ilości oleju. Do wrzącej wody dodaj przepłukaną soczewicę, włóż listki curry i gotuj ok.15 minut. Odcedź. Wyjmij liski
AZgotuj!Pyszna i sycąca sałatka z kurkami i z soczewicą. Na zimno i ciepło. 3/4 szklanki soczewicy czarnej beluga luz zielonej 200 bram oczyszczonych kurek cebula 1 ząbek czosnku olej rzepakowy natka z pietruszki posiekana drobno sól i pieprz do smaku 4 suszone pomidory 1/2 papryczki chili Soczewicę ugotować ok.30 minut (jeśli wybraliście czarną soczewicę). Zielona gotuje się(...)minut. Cebulę posiekać w kostkę, czosnek w plasterki. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę dodać obrane i umyte kurki. Dusić kilka minut do miękkości. Dodać plasterki czosnku. Wymieszać. Dodać ugotowaną soczewicę, natkę, pocięte w paski suszone pomidory oraz pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chili. Udekorować ziołami np. listkami bazylii
AZgotuj!Pasta jajeczna z kurkami i oscypkiem - pychota! Idealny pomysł jako dodatek na kanapki, które przygotowujemy praktycznie codziennie na śniadanie lub kolację. Przygotowana samodzielnie w domu stanowi super smaczny zamiennik gotowych past sklepowych - polecam ;-) Składniki: 4 jajka 1 szkl. kurek (u mnie mrożone) 1/4 dużego oscypka 1 łyżka prażonej cebulki pieprz szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki majonezu(...)masło do smażenia (łyżka) 2 łyżki posiekanego szczypiorku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na tarce Kurki smażymy na maśle i drobno siekamy Oscypka ścieramy na tarce o dużych oczkach Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy cebulkę, szczypiorek, majonez, doprawiamy gałką i pieprzem - mieszamy. Podajemy ze świeżym pieczywem
Alutka-Gotujenich kopytka - są łatwe do zrobienia i przede wszystkim pyszne. Mam do nich słabość, przyznaję 😄 Ponieważ dzisiaj obiad u mnie w domu jest bezmięsny, przygotowałam do kopytek sos z kurkami i warzywami. Kopytka z pomidorami i kurkami - przepis Do przygotowania kopytek będziesz potrzebować: 400g ugotowanych ziemniaków, jajko, 250g mąki pszennej. Do przygotowania sosu będziesz potrzebować: 50ml oleju rzepakowego(...)250g kurek, cebulę, 2 ząbki czosnku, 50g suszonych pomidorów, 250g cukinii, 4 łodygi selera naciowego, sól i pieprz do smaku. 1. Ziemniaki utłucz lub zetrzyj, dodaj mąkę i jajko. 2. Ciasto wyrób, uformuj kopytka i ugotuj we wrzątku - nie dodawaj soli, ziemniaki były już gotowane w osolonej wodzie, to wystarczy. 3. Czosnek i cebulę posiekaj. 4. Suszone pomidory, cukinię
Z notatnika dietetykakurek. Przyznać się, kto tak nie przygotowywał tych wspaniałych grzybów? Kremowy, aromatyczny sos może stanowić osobne danie, jak i dodatek do obiadowego mięsa. Składniki (2 porcje) -400 g kurek -200 g kwaśnej śmietany -1/2 cebuli -szczypiorek -sól, pieprz -2 masła Przygotowanie Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na patelni na rozgrzanym maśle. Kurki umyć i oczyścić
Zielona KuchniaSkładniki (na 1 porcję) - cebula (ok. 70 g), - łyżeczka masła (ok. 5 g), - 75 g ryżu arborio, - 100 g kurek, - 25 ml białego wina, - bulion warzywny np. z domowej kostki rosołowej (ok. 300-350 ml), - 2 łyżki natki pietruszki (ok. 8 g), - 2 łyżki tartego parmezanu (ok. 16 g), - przyprawy: sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojoną cebulę(...)gotujemy aż płyn się wchłonie (najlepiej pod przykryciem). 5. Całość doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu. 6. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i parmezan. Risotto z kurkami jest bogate w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 600 g Energia: 512 ,9 kcal Białko
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachOmlet zwijany z kurkami(...)Prosty, szybki i do tego smaczny omlet z grzybami. Składniki na 1 osobę jajka - 3 szt kurki świeże -40 g papryka czerwona - 1 strąg papryka żółta - 1 strąg szczypiorek pokrojony - 2 łyżki marchewka kawałeczek sól i pieprz masło Przygotowanie: Kurki umyć, osączyć na sicie, drobno pokroić. Marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Papryki pokroić
Kuchnia Danusiew.odrobinę pieprzu - mieszamy dokładnie. Olej rozgrzewamy na patelni i kładziemy łyżką ciasto ziemniaczane na rozgrzanym oleju. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Składniki na sos: 200 g kurek 1 cebula masło klarowane sól pieprz śmietana 18% Wykonanie: Kurki bardzo dokładnie oczyścić. Najlepiej zalać je dużą ilością wody ze solą. Bez trudu wypływają wtedy na wierzch(...)dodatkiem szczypty cukru i blanszować ok. 3 minut. Odcedzić. Większe pokroić. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać klarowane masło. Podsmażyć cebulę, następnie dorzucić posiekany czosnek i kurki. Smażyć całość około 10 minut. Następnie wlać śmietanę 18%, posolić i popieprzyć (nie mocno, przyprawy nie powinny zdominować smaku tych delikatnych grzybów) . Dusimy całość do miękkości grzybów i lekkiego odparowania
Walijskie Pichceniewypróbować przepis 😃 Szybki bigos z cukinii, jest taką letnią i lżejszą alternatywą dla tradycyjnego bigosu z kapustą, mięsem i bardziej tłustą kiełbasą. Robi się go szybciutko, a pomijając kurki jest daniem tanim... i smacznym. Składniki: 3-4 średnie cukinie 2 marchewki 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 200-300 g kurek lub pieczarek (jeśli(...)smażenia Wykonanie: Cukinie myjemy, obieramy ze skórki i ew. usuwamy pestki, a następnie ścieramy na tartce o grubych oczkach. Solimy i odciskamy mocno z nadmiaru soku. Kurki (pieczarki) czyścimy. Marchewkę ścieramy na tarce, kroimy cebulę, pieczarki (jeśli dodajemy je), kiełbasę i czosnek. Na rozgrzanym oleju (lub smalcu) w dużym garnku lub na szerokiej patelni podsmażamy cebulę
Walijskie PichcenieDziś połączyłam w mojej zupie wszystko co uwielbiam: żółtą fasolkę szparagową, kalafiora i pierwsze malutkie kurki, które udało mi się kupić 😍 Zupa wyszła przepyszna ... Jest bardzo gęsta i aromatyczna, dlatego nie dodaję już do niej dodatkowo ziemniaków czy makaronu (zbędne węglowodany 😉). Składniki: 1 skrzydło z indyka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1/2 kg żółtej fasolki(...)szparagowej 1/2 kalafiora garść kurek sól pieprz liść laurowy słodka śmietanka 18% koperek Wykonanie : Skrzydło myjemy, zalewamy wodą w dużym garnku, solimy, wrzucamy liść laurowy i gotujemy do miękkości. Następnie wyjmujemy na talerz, a do wywaru dodajemy pokrojoną w kawałki fasolkę, włoszczyznę i różyczki kalafiora. W czasie kiedy zupa się gotuje na patelni podsmażamy na klarowanym maśle
Walijskie PichcenieTarta z kurkami na kruchym spodzie to świetna przystawka. Smakuje podana na ciepło jak i na zimno. Polecam. SKŁADNIKI : 250 g mąki pszennej 100g masła szczypta proszku do pieczenia sól do smaku(...)NADZIENIE : 300 g świeżych kurek 150 g boczku wędzonego 100 g sera goudy 1 cebula, natka pietruszki 5 jajek 200 ml śmietany 30 % 3 łyżki gęstej śmietany sól, pieprz, czosnek, słodka i ostra papryka do smaku
Kulinarne Fantazje MarioliWiosną szparagi, jesienią dynia, a latem maliny i kurki. Objadam się nimi do granic możliwości, chcąc zachować te smaki na dłużej. Uwielbiam kurki podsmażone na maśle, ale nie za długo, żeby były ciągle jędrne. Doskonale smakują z tymiankiem i rozmarynem, świetnie współgrają z leciutko tylko Read More Artykuł Placuszki gryczane z kurkami i jajkiem sadzonym pochodzi
Flymetothespoon