kurki - 2748 przepisów (strona:68/184)

Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie kurkowym 78

SKŁADNIKI ( 2 porcje)   ·        250-300 g kurek (1 op.) ·        1 polędwiczka wieprzowa ·        1 mała cebula (lub połowa dużej) ·        50 ml białego wytrawnego wina lub pół szklanki bulionu drobiowego(...)szklanki śmietanki kremówki 30% ·        1 garść posiekanego koperku ·        2 łyżki masła klarowanego PRZYGOTOWANIE Kurki delikatnie opłukać wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. W rondelku, na słabym ogniu rozpuścić 1 łyżkę masła, po czym dorzucić pokrojoną w kostkę cebulkę. Po paru minutach dodać kurki i smażyć przez

Calzonella.com
Kotlety Ziemniaczane Z Sosem Kurkowym 128

ciapciowate" do dajemy więcej ) troszkę mąki do obtoczenia kotletów lub bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku olej do smażenia Sos kurkowy do kotletów: 150 g kurek umytych (jak czyścić i mrozić kurki podaje Tutaj <- klik) 1/2 główki cebuli 1 duży ząbek czosnku 1/3 szkl śmietanki 30 % 3/4 szkl bulionu warzywnego 1/2 łyżki mąki(...)pszennej masło klarowane do smażenia sól, pieprz, natka pietruszki Sos kurkowy 1. Na maśle przesmażamy cebule, na końcu smażenia dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku. 2. Następnie dodajemy kurki (duże łebki możemy pokroić) i przesmażamy, soląc i pieprząc je. Pod koniec smażenia oprószamy je 1/2 łyżki mąki, jeszcze chwilkę smażymy a następnie zalewamy bulionem i gotujemy do odpowiadającej nam miękkości

Gotowanie...to proste !
Bulgur z indykiem i kurkami 157

Sezon na kurki jest zdecydowanie za krótki. Lubię je przede wszystkim w klasycznym wydaniu z makaronem w sosie śmietanowym, ale tym razem postanowiłam trochę z nimi pokombinować. Postawiłam na kaszę. Wyszło z tego proste i pyszne danie w sam raz do zabrania także na wynos. Składniki na 4 porcje: 200g kaszy bulgur 800g kurek 600g filetu z indyka(...)instrukcji na opakowaniu.  Filet z indyka pokroić w kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na oliwie z oliwek.   Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz oczyszczone kurki. Smażyć do miękkości.  Doprawić do smaku sosem sojowym.  Wymieszać z ugotowaną kaszą.  Smacznego

Fabryka pomysłów
SCHAB ZAPIEKANY W SOSIE KURKOWYM + FILMIK 98

kurek 2 cebule  sól, pieprz, jarzynka do smaku  200 ml śmietany 30 %  1 łyżka mąki wymieszana w 1/2 szklance wody  100 g sera żółtego natka pietruszki do posypania  PRZYGOTOWANIE :  Kotlety ubijamy, przyprawiamy i panierujemy w jajku i mące. Następnie smażymy na oleju z jednej i drugiej strony na złoto.  Kotlety odkładamy(...)naczynia żaroodpornego.  Na tą samą patelnię ( bez tłuszczu ) przekładamy cebule, solimy i chwilkę podsmażamy. Dodajemy umyte kurki oraz przyprawy, następnie po chwili wlewamy śmietanę i mąkę wymieszaną z wodą. Zagotowujemy i zakręcamy sos.  Sos wylewamy na kotlety, lekko je podnosimy aby kurki wpadły pod kotlety, posypujemy serem i zapiekamy. Kotlety w sosie podajemy ciepłe, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Kopytka z sosem kurkowym 89

Dzisiaj polecam kopytka z sosem kurkowym Składniki na sos: 200g kurek średnia cebula 2 łyżki  masła kilka suszonych grzybów łyżka oleju 200 ml śmietany 30 % zielona pietruszka sól, pieprz Wykonanie : Cebule drobno pokroić i zeszklić na oleju. Następnie dodać masło i oczyszczone kurki i podsmażyć kilka minut. Zagotować wodę ok 100-150 ml i wrzucić grzyby suszone(...)odstawiać na kilka minut. Do podsmażonych kurek wlać wywar z grzybów suszonych (bez grzybów) i podsmażyć dalej w celu zredukowania wody do ok połowy. Na koniec wlać śmietanę i dusić co jakiś czas mieszając aż sos się zredukuje i nieco zgęstnieje. Na koniec doprawić solą i pieprzem i dodać natkę pietruszki. Poniżej przedstawiam film jak przygotować kopytka. Składniki

Pomysłowa kuchnia
Żółte naleśniki z kurkumą, soczewicą, kurkami i szpinakiem 117

ciasta naleśnikowego dodałam kurkumę. Nadzienie zaś to pomarańczowa soczewica z marchewką, kurkami i czarnuszką bardzo pikantne. Cudowne letnie danie pełne koloru. Lekko obsmażone smakują jeszcze lepiej. Ciasto na naleśniki: 1,5 szklanki mąki ( orkiszowa jasna lub gryczana) szklanka wody 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej szczypta soli 1 płaska łyżeczka kurkumy Farsz: szklanka pomarańczowej soczewicy 2 listki curry ( opcjonalnie(...)garście oczyszczonych kurek 2 garście szpinaku baby 2 marchewki cebula 2 ząbki czosnku lub opcjonalnie asafetydy olej do smażenia papryczka chili 1 łyżeczka czarnuszki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry w proszku Przygotuj ciasto na naleśniki.Smaż cienkie placki na niewielkiej ilości oleju. Do wrzącej wody dodaj przepłukaną soczewicę, włóż listki curry i gotuj ok.15 minut. Odcedź. Wyjmij liski

AZgotuj!
Sałatka z kurkami 138

Pyszna i sycąca sałatka z kurkami i z soczewicą. Na zimno i ciepło. 3/4 szklanki soczewicy czarnej beluga luz zielonej 200 bram oczyszczonych kurek cebula 1 ząbek czosnku olej rzepakowy natka z pietruszki posiekana drobno sól i pieprz do smaku 4 suszone pomidory 1/2 papryczki chili Soczewicę ugotować ok.30 minut (jeśli wybraliście  czarną soczewicę). Zielona gotuje się(...)minut. Cebulę posiekać w kostkę, czosnek w plasterki. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę dodać obrane i umyte kurki. Dusić kilka minut do miękkości. Dodać plasterki czosnku. Wymieszać. Dodać ugotowaną soczewicę, natkę, pocięte w paski suszone pomidory oraz pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chili. Udekorować ziołami np. listkami bazylii

AZgotuj!
Pasta jajeczna z kurkami i oscypkiem 165

Pasta jajeczna z kurkami i oscypkiem - pychota! Idealny pomysł jako dodatek na kanapki, które przygotowujemy praktycznie codziennie na śniadanie lub kolację. Przygotowana samodzielnie w domu stanowi super smaczny zamiennik gotowych past sklepowych - polecam ;-) Składniki: 4 jajka  1 szkl. kurek (u mnie mrożone) 1/4 dużego oscypka  1 łyżka prażonej cebulki pieprz szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki majonezu(...)masło do smażenia (łyżka)  2 łyżki posiekanego szczypiorku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na tarce  Kurki smażymy na maśle i drobno siekamy Oscypka ścieramy na tarce o dużych oczkach Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy cebulkę,  szczypiorek, majonez, doprawiamy gałką i pieprzem - mieszamy.  Podajemy ze świeżym pieczywem

Alutka-Gotuje
Kopytka z pomidorami i kurkami 96

nich kopytka - są łatwe do zrobienia i przede wszystkim pyszne. Mam do nich słabość, przyznaję 😄 Ponieważ dzisiaj obiad u mnie w domu jest bezmięsny, przygotowałam do kopytek sos z kurkami i warzywami. Kopytka z pomidorami i kurkami - przepis Do przygotowania kopytek będziesz potrzebować: 400g ugotowanych ziemniaków, jajko, 250g mąki pszennej. Do przygotowania sosu będziesz potrzebować: 50ml oleju rzepakowego(...)250g kurek, cebulę, 2 ząbki czosnku, 50g suszonych pomidorów, 250g cukinii, 4 łodygi selera naciowego, sól i pieprz do smaku. 1. Ziemniaki utłucz lub zetrzyj, dodaj mąkę i jajko. 2. Ciasto wyrób, uformuj kopytka i ugotuj we wrzątku - nie dodawaj soli, ziemniaki były już gotowane w osolonej wodzie, to wystarczy. 3. Czosnek i cebulę posiekaj. 4. Suszone pomidory, cukinię

Z notatnika dietetyka
Kurki w śmietanie 133

kurek. Przyznać się, kto tak nie przygotowywał tych wspaniałych grzybów? Kremowy, aromatyczny sos może stanowić osobne danie, jak i dodatek do obiadowego mięsa. Składniki (2 porcje) -400 g kurek -200 g kwaśnej śmietany -1/2 cebuli -szczypiorek -sól, pieprz -2 masła Przygotowanie Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na patelni na rozgrzanym maśle. Kurki umyć i oczyścić

Zielona Kuchnia
Risotto z kurkami 90

Składniki (na 1 porcję) - cebula (ok. 70 g), - łyżeczka masła (ok. 5 g), - 75 g ryżu arborio, - 100 g kurek, - 25 ml białego wina, - bulion warzywny np. z domowej kostki rosołowej (ok. 300-350 ml), - 2 łyżki natki pietruszki (ok. 8 g), - 2 łyżki tartego parmezanu (ok. 16 g), - przyprawy: sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Drobno pokrojoną cebulę(...)gotujemy aż płyn się wchłonie (najlepiej pod przykryciem). 5. Całość doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu. 6. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i parmezan. Risotto z kurkami jest bogate w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 600 g Energia: 512 ,9 kcal Białko

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Omlet zwijany z kurkami 106

Omlet zwijany z kurkami(...)Prosty, szybki i do tego smaczny omlet z grzybami. Składniki na 1 osobę jajka - 3 szt kurki świeże -40 g papryka czerwona - 1 strąg papryka żółta - 1 strąg szczypiorek pokrojony - 2 łyżki marchewka kawałeczek sól i pieprz masło Przygotowanie: Kurki umyć, osączyć na sicie, drobno pokroić. Marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Papryki pokroić

Kuchnia Danusi
PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM KURKOWYM 157

ew.odrobinę pieprzu - mieszamy dokładnie. Olej rozgrzewamy na patelni i kładziemy łyżką ciasto ziemniaczane na rozgrzanym oleju. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Składniki na sos: 200 g kurek 1 cebula masło klarowane sól pieprz śmietana 18% Wykonanie:  Kurki bardzo dokładnie oczyścić. Najlepiej zalać je dużą ilością wody ze solą. Bez trudu wypływają wtedy na wierzch(...)dodatkiem szczypty cukru i blanszować ok. 3 minut. Odcedzić.  Większe pokroić. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać klarowane masło. Podsmażyć cebulę, następnie dorzucić posiekany czosnek i kurki. Smażyć całość około 10 minut. Następnie wlać śmietanę 18%, posolić i popieprzyć (nie mocno, przyprawy nie powinny zdominować smaku tych delikatnych grzybów) . Dusimy całość do miękkości grzybów i lekkiego odparowania

Walijskie Pichcenie
PYSZNY BIGOS Z CUKINII Z KURKAMI 143

wypróbować przepis 😃 Szybki bigos z cukinii, jest taką letnią i lżejszą alternatywą dla tradycyjnego bigosu z kapustą, mięsem i bardziej tłustą kiełbasą.  Robi się go szybciutko, a pomijając kurki jest daniem tanim...  i smacznym. Składniki: 3-4 średnie cukinie 2  marchewki 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 200-300 g kurek lub pieczarek (jeśli(...)smażenia Wykonanie: Cukinie myjemy, obieramy ze skórki i ew. usuwamy pestki, a następnie ścieramy na tartce o grubych oczkach. Solimy i odciskamy mocno z nadmiaru  soku.  Kurki (pieczarki) czyścimy. Marchewkę ścieramy na tarce, kroimy cebulę, pieczarki (jeśli dodajemy je), kiełbasę i czosnek. Na rozgrzanym oleju (lub smalcu) w dużym garnku lub na szerokiej patelni  podsmażamy cebulę

Walijskie Pichcenie