kurki - 2748 przepisów (strona:74/184)

Omlet z kurkami 144

Składniki: 250 g kurek 1 cebula(...)wiejskich jaj 2 łyżki masła sól i pieprz Przygotowanie: Kurki oczyścić. Cebulę posiekać i zeszklić, dodać grzyby i masło, podsmażyć, doprawić. Jajka ubić … Czytaj dalej Omlet z kurkami

czarrna od kuchni
LECZO WARZYWNE Z KURKAMI 160

Leczo to pyszna potrawa która jest przygotowywana na bazie papryki i pieczarek, ja dzisiaj dodałam jeszcze cukinię i kurki. Leczo wyszło pyszne idealne na jesienne wieczory(...)Składniki : 500 g papryki czerwonej 500 g dojrzałych pomidorów  300 g kurek  200 g pieczarek 1 średniej wielkości cukinią  2 cebule 300 g kiełbasy śląskiej  200 g cienkich parówek  3 łyżeczki przecieru pomidorowego  sól, pieprz do smaku  1 kostka rosołowa 4 łyżki oleju  papryka słodka i ostrą do smaku

Kulinarne Fantazje Marioli
MAKARON Z KURCZAKIEM I KURKAMI 156

Dzisiaj  przygotowałam pyszny makaron Lubella z piersią kurczaka i kurkami. Danie bardzo szybkie, łatwe w przygotowaniu i smaczne.                                                                        SKŁADNIKI(...)makaronu razowego wstążki Lubella 300 g piersi z kurczaka 200 g grzybów kurek 100 ml śmietany 18 % 1 łyżka mąki pszennej 4 łyżki oleju 1 cebula 250 ml bulionu warzywnego 50 g parmezanu sól, pieprz i papryka w proszku do smaku natka pietruszki

Kulinarne Fantazje Marioli
Makaronowe muszle z kurkami i kurczakiem 167

Pyszne zarówno na obiad, na kolację lub jako przystawka na miłe spotkanie z przyjaciółmi. 300 g makaronu muszle Farsz: 100 g kurek 1 pierś z kurczaka 1/2 cebulki 100 g startego sera żółtego 2 łyżki siekanej natki pietruszki sól pieprz szczypta tymianku olej i masło do smażenia Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w małe kawałki(...)Oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kurki dokładnie oczyścić, pokroić i usmażyć wraz z cebulką na łyżce masła. Pod koniec przyprawić do smaku. Kurczaka, kurki, starty żółty ser i natkę pietruszki wymieszać. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Muszle napełniać farszem, ułożyć na półmisku i podgrzać ok 1 minutę w mikrofali. Można oprószyć

Smakołyki Asi
Tagliatelle z sosem kurkowo-porowym na mleku kokosowym 107

Kurki to wspaniałe grzyby. Te złote parasolki o lekkim, orzeźwiającym smaku idealnie smakują w połączeniu z zielonymi wstążkami pora. Ten lekki sos przygotowuje się szybko i prosto, i stanowi on doskonałą okazję, aby w pełni korzystać z kurkowego sezonu.  Składniki na 2 porcje: 2 pory (tylko biała część) 250g kurek 2 łyżki oleju sól, pieprz szczypta pieprzu(...)kajeńskiego 125ml białego wytrawnego wina ½ puszki (ok.200ml) gęstego mleka kokosowego odrobina świeżo zmielonej gałki muszkatołowej 250g makaronu tagliatelle  Pory umyj, przekrój na pół i posiekaj w cienkie półplasterki. Kurki oczyść, dokładnie umyj i osusz – większe sztuki pokrój na mniejsze kawałki.  Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć pory oraz grzyby i duś na dużym ogniu około 5 minut

Roślinna - blog wegański
Tagliatelle z kurkami 146

makaronu tagliatelle Malma 200 g kurek 1 cebula 300 ml śmietany 22% 2 łyżki masła trochę tartego parmezanu sól(...)pieprz oregano Makaron gotujemy w osolonym wrzątku , odcedzamy i odstawiamy. Kurki płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę drobno siekamy i przysmażamy na łyżce masła, dodajemy kurki i smażymy do odparowania płynu, dodajemy śmietankę i przyprawiamy do smaku, gotujemy kilka minut i na koniec dodajemy resztę masła by sos był bardziej gładki oraz ok 2 łyżeczki

Gotowanie jest łatwe
Fasolka szparagowa z kurkami 108

Połączenie naszych ulubionych kurek i fasolki szparagowej. Wyszło pyszne danie, które pasuje do potraw(...)cielęciny i drobiu, ale można potraktować jako samodzielne danie. Wizualnie powinno się użyć fasolki szparagowej zielonej, ale my takiej w czasie gotowania nie mieliśmy.  Składniki 200 g kurek 500 g fasolki szparagowej sól 2 szalotki ząbek czosnku 150 g surowej szynki 2 łyżki masła pieprz pół łyżeczki tymianku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej   Przygotowanie   Kurki dokładnie

R'n'G Kitchen
Kurki w sosie mascarpone 339

pyszne kurki otulone kremowym sosem mascarpone. Idealne do makaronu, ryżu a nawet grzanek. Pyszne! Sos podałam w przepięknych mini miedzianych patelniach dostępnych w Tureckim Sklepie . Składniki: 400g kurki leśnej 250g mascarpone 200g śmietanki 30% cebula szalotka pęczek koperku 1 łyżeczka masła sól, pieprz Szalotkę kroimy w pióra, szklimy na maśle, dodajemy umyte całe kurki i delikatnie podsmażamy

Gotowanie i blogowanie
Polędwiczki z kurkami. 148

pierwszym wariancie pełen luz i pewność, że będzie smacznie :) W drugim lekki stres, czy będzie smacznie ;) Jakiś czas temu spotkanie odbywało się u nas. Przygotowałam wtedy polędwiczkę z kurkami. Połączenie idealne, bardzo lubię to danie. Co poszło nie tak? Przesuszyłam mięso :( Goście oczywiście zjedli, nie narzekali, może nawet udało mi się zrehabilitować deserem ;) No cóż, robienie czegokolwiek pod presją(...)pamiętam, bo na tym etapie byłem już całkowicie oszołomiony jakością przyjęcia pod każdym względem! 3. Zabierajcie się zaraz za ten przepis i tyle! ;) mk] Składniki: polędwiczka wieprzowa 250 g kurek 1 cebula sól pieprz oliwa Wykonanie: Kurki dokładnie umyć i posiekać. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na oliwie podsmażyć cebulę, aż się zeszkli, następnie dodać grzyby. Dusić przez

zadanie-gotowanie
Podudzia z kurczaka pieczone z kurkami. 162

Składniki: 4 podudzia z kurczaka 250 g kurek 2 łyżeczki koperku suszonego 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej sól, pieprz 1/4 szklanki oliwy 4 małe lub 3 duże ząbki czosnku Podudzia płuczemy wkładamy do miski. Do szklanki wlewamy oliwę i wsypujemy przyprawy - mieszamy. Następnie przygotowaną mieszankę polewamy naszego kurczaka (tak aby z każdej strony był pokryty marynatą. Następnie miskę zakrywamy(...)kroimy w kawałki, podsmażamy na masełku do momentu aż większość wody wyparuje - doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy grzyby już będą gotowe, kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, wykładamy na niego kurki, między mięso wkładamy ząbki czosnku, naczynie zakrywamy(jeśli nie mamy przykrycia do naczynia, można zamknąć folią aluminiową) i zapiekamy około 35 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku

Moje-pitraszenie
Makaron Linguine z kurkami i piersią z kurczaka 106

Moja pierwsza wyprawa na kurki zakonczyła się klęską. Kuzynka przeczołgała na spo lesie okropnie. Ale dzień wcześniej była wlesie i po prostu wyzbierała a jednak w lesie cucho(...)moja kuzyneczka to dobra dziewczyna i dała nam to co nazbierała, bo nie wiem czemu kurek Ona nie jada. Tak więc ja skorzystałam i zrobiłam pyszny obiadek. Reszta kurek zamrożona bo nie wiadomo czy w takie upały coś się jeszcze trafi. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Risotto z kurkami 202

Sezon na kurki już w pełni. Dziś zaproponuję proste risotto z kurkami. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Jajecznica z kurkami 142

Lubię takie szybkie i smaczne śniadanie, jajecznica jest aromatyczna, polecam. Składniki: 5 jajek 10 gram kurek(...)mała cebula  masło do smażenia sól, pieprz Sposób przygotowania: Kurki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni  roztapiamy masło, dodajemy  kurki i cebulę, smażymy przez kilka minut na wolnym ogniu, ciągle mieszając, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jajka wbijamy do podsmażonych  grzybów i smażymy do momentu aż jajecznica

Bajeczna Kuchnia
Gulasz drobiowy z kurkami 164

Uwielbiam kurki. Jak już kiedyś pisałam kojarzą mi się z dzieciństwem i wakacjami u Dziadka na wsi. Ponieważ lubię szybkie i smaczne dania tym razem wyczarowałam taki oto gulasz. Będzie jak znalazł na obiad dla zabieganych. Do tego kasza i ogóreczki małosolne. Pycha! Obiad podałam na talerzu Jesień od Porcelany Bogucice. duży podwójny filet z kurczaka   200g kurek(...)Oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do gulaszu oraz słodką papryką. W rondlu rozgrzać olej. Usmażyć kurczaka. Cebulę i czosnek posiekać, dodać do smażącego się mięsa, smażyć ok 5-10 minut. Kurki oczyścić, opłukać, większe grzyby pokroić. Dodać do rondla i smażyć ok 15 minut. Gulasz podlać ok 0,75l rosołu/ew. wody, dodać ziele ang. i liście laurowe. Dusić

Smakołyki Asi
kurki w słonej zalewie 131

zimę do sosów lub jajecznicy Składniki  ok. 2 kg kurek zalewa  sól i woda  Sposób przygotowania Kurki(...)oczyścić, dobrze umyć i gotować ok. 15 minut, wystudzić.  Zalewa:  Na każdy litr wody dodać łyżkę soli ( na tą ilość ja robiłam zalewę z 1,5 litra ) Kurki przełożyć do słoików, zalać wcześniej przygotowaną zalewą, zakręcić. Pasteryzować 2 razy. Pierwszego dnia godzinę, drugiego 40 minut

Darcia w kuchni