Przyszła pora na kurki. Użyłam ich jako dodatku do gulaszu z mięsem wieprzowym i suszonymi pomidorami. Do tego młode ziemniaki lub kasza gryczana i prosta w wykonaniu sałatka z ogórków małosolnych. Zapraszam serdecznie! Składniki: 700 g szynki wieprzowej 250 g świeżych kurek 10 suszonych pomidorów (dokładnie odcedzonych z oliwy) 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz(...)wrzątku i dusić pod przykryciem. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodać do cebuli obrany i posiekany drobno czosnek. Przełożyć do mięsa. Kurki sparzyć wrzątkiem i moczyć jakiś czas, potem kilkakrotnie wypłukać, odcedzić i skropić sokiem z cytryny. Przełożyć do garnka z mięsem. Pomidory posiekać i dodać do mięsa i grzybów. Kiedy
Czerwień i błękitPyszny i prosty do zrobienia sos kurkowy,idealny do mięs i makaronów.Bardzo aromatyczny i kremowy według przepisu Magdy Gessler-polecam wypróbować!! Składniki: 200 gr kurek (opakowanie) 1 średnia cebulka 2 łyżki masła kilka suszonych grzybów odrobina oleju 200 ml śmietany 30 % kilka gałązek natki pietruszki sól i pieprz Przygotowanie: Cebulę kroję w drobną kosteczkę i podsmażam(...)się zeszkli na odrobinie oleju. Dodaję masło i oczyszczone kurki i podsmażam kilka minut, w między czasie zagotowuję wodę i do ok 100-150 ml wrzucam kilka suszonych grzybów odstawiam na 5 min. Do wstępnie podsmażonych kurek wlewam sam wywar z grzybów suszonych(bez grzybów) i podsmażam dalej redukując do ok połowy. Wlewam śmietanę i duszę co jakiś
Swojskie jedzonkoLekka, aromatyczna zupka. Pyszne kurki, które uwielbiam i dobra rybka. Czego chcieć więcej? Robiąc rosół na niedzielę, to może być idealna propozycja na poniedziałkową pomidorową, szczególnie gdy w weekend udacie się z rodzinką na spacer do lasu. Bo, co jak co, ale śmiało mogę powiedzieć (to co potarzam z uporem maniaka), że sezon w pełni! Składniki: bulion(...)filety z pstrąga 250 g świeżych kurek 2 - 3 marchewki * duża puszka cieciorki świeży koperek ulubiony makaron Przygotowanie: 1. Rybę kroimy na mniejsze kawałki 2. Cieciorkę odsączamy z zalewy i przepłukujemy pod bieżącą wodą 3. Kurki dokładnie oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki jeśli trzeba 4. Wszystko razem gotujemy z 10 - 15 minut 5. Dodajemy pokrojoną w kostkę
Karczma Honoriettygrzyby. Zawsze mam mnóstwo różnych pomysłów na ich wykorzystanie, ale najczęściej... lądują w zupie. Cóż, ten smak, aromat i mnóstwo koperku... Pycha! mięso/koście na wywar 300g świeżych kurek 4-5 ziemniaków (niewielkich) 1-2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 3 listki laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego(...)drobno posiekanym czosnkiem i połączyć z kurkami (większe pokroić). Całość lekko posolić, oprószyć pieprzem i smażyć do momentu - aż powstały z grzybów płyn całkowicie odparuje. Cebulę z kurkami przełożyć do garnka pod koniec gotowania się zupy i gotować do miękkości grzybów. Dodać majeranek, śmietanę, wmieszać posiekany koperek i doprawić do smaku
Di gotujePierwsze w tym roku kurki, udało mi się też sporo zebrać młodych prawdziwków więc wyprawę do lasu uważam za udaną. Kurki od lat robię w tradycyjnej octowej marynacie i zawsze tak samo cieszą podniebienie. Z pozdrowieniami dla małych i dużych grzybiarzy. Składniki na zalewę na 5 małych słoików po ok. 180 ml: - 1 i 1/2 szklanki wody(...)szklanka octu 10% - 5 łyżek cukru - po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego - 3 liście laurowe - 2 marchewki - 1 cebula 1. Kurki oczyścić, obgotować ok. 30 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. 2. Zagotować wodę z cukrem i przyprawami, dodać marchewkę i cebulę pokrojoną w plastry, na końcu dodać ocet. 3. Grzyby ułożyć w słoikach
Apetyczna babeczkarozgrzać olej i obsmażyć roladki na złoty kolor. Jeśli macie kurki w zalewie wlać wszystko do mięsa. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli macie świeże kurki to dokładnie je oczyścić i dodać do mięsa. Podlać wodą. Tyle żeby mięso było przykryte w 3/4 wysokości. Gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. W razie potrzeby podlać
Kuchnia Pokoleńwychodzą pierwsze grzybki A to znaczy, ze można już coś z nich robić. Dziś jeden z pierwszych takich przepisów - na zupę z kurek. Zapraszam dalej :) Składniki: 350 g kurek 2 łyżki masła połowa cebuli 1 ząbek czosnku 300 g ziemniaków 1 marchewka 1 litr bulionu (przepis TUTAJ ) szczypta kurkumy 1 łyżka posiekanego szczypiorku 100 g gęstej śmietany(...)sól pieprz Przygotowanie: W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, doprowadzamy do zeszklenia jej. Następnie dodajemy umyte i pokrojone kurki oraz rozdrobniony czosnek. Smażymy przez około 10 minut, co chwilę mieszamy by się nie przypaliło. Po 10 minutach dodajemy starkowaną marchew. Wlewamy gorący bulion, wsypujemy odrobinę kurkumy. Całość zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dodajemy pokrojone
Gotuj z Mąkąryżu, ale ja bardzo lubię zastępować ryż quinoą. W ten sposób tworzę danie, które nazwałam quinotto. Najlepsze wychodzi zawsze z sezonowych składników, dlatego dziś przygotowałam dla Was quinotto z kurkami, młodym bobem, cebulką i rozmarynem. Składniki: 1 szklanka nasion białej quinoy 2 szklanki kurek 1 szklanka nasion młodego bobu 1 cebula 1/2 litra bulionu wołowego 4 łyżki masła(...)różowa sól himalajska Wykonanie: Nasiona quinoy moczymy przynajmniej 2 godziny, a następnie kilka razy dokładnie płuczemy. Cebulę kroimy w kosteczkę i dusimy na maśle, gdy się zeszkli dodajemy oczyszczone kurki i nasiona quinoy. Chwilę podsmażamy wszystko razem, mieszając jednocześnie. Następnie zalewamy gorącym bulionem, dusimy około 10 minut, dodajemy bób i rozmaryn i dalej dusimy, aż quinoa wchłonie cały płyn
Quinoa Raz!Wywar warzywny x 0,5 l Masło Ser emiligrane Szpinak Fit & Easy x 80 g Jarmuż Fit & Easy x 80 g Sól, pieprz czarny Marynowane kurki x 40 g Sposób wykonania : W garnku na oleju podsmaż cebulę szalotkę z czosnkiem, dodaj ryż i dokładnie wymieszaj, podlej białym winem i poczekaj aż odparuje. Cały czas mieszaj ryż dodając(...)jarmużu, gdy podczas smażenia jarmuż zmieni kolor i będzie szklisty przełóż na papier aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i lekko posól. W głębokim naczyniu ułóż porcję ryżu, dodaj marynowane kurki i całość przykryj listkami jarmużu. 6. Panna cotta z białą czekoladą i galaretką na bazie Green koktajl Fit&Easy Składniki na 4 porcje : Śmietana
SMYKWKUCHNIprzyprawami, orientalne danie. Smaczne i sycące. Przygotowuje się je niezwykle szybko, a zjada jeszcze szybciej. Polecam! Składniki: 350g filetów z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 pomidory 100g kurek 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego 70g fasolki szparagowej 2 łyżeczki śmietanki 22% pieprz cayenne, sól, 1 łyżka masła Wykonanie(...)kawałki pomidory. Mieszamy, czekamy, aż odparuje z nich sok. Usuwamy skórkę, która z łatwością sama oddzieli sie od miąższu. Dusimy na wolnym ogniu. Teraz pora na dodanie oczyszczonych kurek. Dalej dusimy, podlewając odrobinką wody od czasu do czasu. Dodajemy ugotowaną wcześniej w lekko osolonej wodzie fasolkę. Mieszamy, wlewamy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem. Gotowe! Artykuł Curry z kurczaka z kurkami
Raj dla Podniebieniabrokułami. Lekkie, smaczne danie, które z pewnością wielu przypadnie do gustu. Siadajcie do stołu, wyciągam talerze! Składniki (na 2 porcje) 300-400g filetu z dorsza świeżego 200g kurek 1 duża cebula 3 łyżki śmietanki kremowej sól, pieprz ziołowy kilka różyczek brokuła oliwa z oliwek cukinia do dekoracji Wykonanie Filety ryby umyć, osuszyć, z obu stron posolić i posypać(...)grubo pieprzem, najlepiej ziołowym. W rondlu z grubym dnem rozgrzac oliwę, wrzucić poszatkowaną cebulę, zeszklić lekko, a następnie dodać oczyszczone kurki. Grzyby można pokroić na kawałki, ja jednak podsmażyłam je w całości. Smażyć kilka minut, podlać wodą i dusić pod przykryciem przez 10min. Do kurek dodać umyte, podzielone na mniejsze różyczki brokuła. Zamieszać całość, dusić do miękkości
Raj dla Podniebieniazłoty kolor ( z obydwu stron) na bardzo dobrze rozgrzanej patelni. Oczywiście na oleju Usmażone kotlety rozłożyć na duży talerz, taki który później można włożyć do piekarnika. Przygotowanie grzybów – kurki odcedzić, na patelni roztopić masło i wrzucić grzyby. Smażyć chwilkę aż grzyby lekko się podsmażą. Wlać śmietanę, doprawić do smaku solą i pierzem. Gotować chwilkę, żeby nadmiar płynu wyparował
Kuchnia PokoleńSkładniki makaron ok 200 g świeżego łososia ok 200 g kurek ok 150 g mascarpone 1/4 szkl dobrego, białego, wytrawnego wina 2 szalotki (możecie zastąpić cebulą) posiekana natka pietruszki sól, świeżo zmielony pieprz, ewentualnie odrobinę soku z cytryny masło klarowane do smażenia Przygotowanie Przygotujcie składniki potrawy: z łososia ściągnijcie skórę, pokrójcie go w kostkę. Posiekajcie szalotkę i natkę(...)jeśli trzeba, pokrójcie (ja daję w całości). Ugotujcie makaron, koniecznie al dente (nie przelewajcie go zimną wodą!). Podczas gotowania makaronu przygotujcie sos: Na maśle zeszklijcie szalotkę, dodajcie do niej kurki; chwilę przesmażcie. Smażąc dalej dołóżcie łososia i po minucie, dwóch dolejcie wino. Po następnych kilku minutach, kiedy wino zredukuje się zupełnie, dodajcie mascarpone, a po kolejnej chwili trochę wody
OliveandThymecielęcej 4 łodygi selera naciowego 3 marchewki ok 80 g dyni 2 cebule 4 ząbki czosnku 250 ml bulionu mięsnego lub warzywnego 250 ml czerwonego wytrawnego wina 250 g kurek lub innych dostępnych grzybów, ale raczej leśnych 4 liście laurowe sól, pieprz oliwa z oliwek 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 1 łyżeczka suszonego tymianku 4 ziela angielskie(...)następnie dolewamy bulionu, wrzucamy liście laurowe i pozostałe przyprawy, przykrywamy i dusimy na średnim ogniu przez ok 1,5 - 2 godzin 5. Po ok godzinie dorzucamy pokrojoną dynię, marchewkę, kurki i selera, dusimy aż mięso będzie zupełnie miękkie, wręcz rozpadające się 6. Pure - ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, następnie dokładnie rozgniatamy je z zimnym masłem, pure
Słodki KompromisDelikatne roladki z kapustą i kurkami mogą być fajną propozycją na świąteczny obiad. Są pyszne i zapewniam że każdemu będą smakować. 1 pierś z kurczaka duża 30 dkg kapusty kiszonej 1 cebula 20 dkg kurek mrożonych sól, pieprz 2 liście laurowe 2 ziela angielskie masło klarowane Kapustę przekładam do garnka, dolewam 1/2 litra wody, dodaję liście laurowe, ziele(...)wcześniej odmrażam przekładam na patelnię, i dosłownie chwilę przesmażam doprawiam solą, pieprzem. Pierś z kurczaka kroję na pól , wyjdą dwie rolady i rozbijam.Doprawiam solą, pieprzem, układam kapustę, na nią kurki i zwijam w roladę. Związuję nitką. Smażę na maśle klarowanym na wolnym ogniu. Po usmażeniu usuwam nitkę i kroję na plastry
wesoła kuchnia