Dziś coś co można podać z makaronem lub ryżem czyli kurczak w sosie śmietanowym z kurkami, kasztanami i kukurydzą. Szybki obiad to coś co lubię, nie trzeba dużo czasu a jak smakuje. Szkoda tylko, że była to ostatnia porcja kurek jaką wygrzebałam z zamrażarki. Mam nadzieję, że w tym roku kurki obrodzą i zrobię zapasy. A jeśli
Ewa w kuchnicałkowicie przykryte zalewą. Wierzch polewamy dwiema łyżkami oliwy. Słoik zamykamy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 dni. Należy spożyć do 2 tygodni. 2) Śledzie w sosie pomidorowym z kurkami. Składniki: - 500 g matijasów - 2 małe słoiczki marynowanych kurek - 1 puszka krojonych pomidorów - 1 mały koncentrat pomidorowy - 2 cebule - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy - 2 łyżki(...)Dodajemy zmiksowane pomidory, koncentrat, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy. Doprawiamy sosem Worcesterhire, Mad Dog Chipotle BBQ, słodką, wędzoną papryką, pieprzem i solą. Zdejmujemy z ognia. Wrzucamy pokrojone kurki i wlewamy ocet sherry. Całość mieszamy i studzimy. Śledzie umieszczamy w zimnej zalewie. Całość przekładamy do słoika typu weck. Zamykamy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 dni. Należy
DominikaDolcitemu dodatkowi Wasze kaszotto będzie miało pyszną, kremową konsystencję. Jednak jeśli liczycie kalorie polecam Wam tą lżejszą, ale równie pyszną wersję. Spróbujcie. Składniki: 1/2 opakowania kaszotto z leśnymi suszonymi kurkami od the Green Woodpecker Trill kilka większych różyczek brokuła – użyłam mrożonego przygotowanego na parze* około 0,6 l dobrze doprawionego bulionu warzywnego około 3-4 łyżek oliwy(...)koniec) masło i starty parmezan. Ja dziś postawiłam na „odchudzoną” wersję *znajdziecie w marketach Przygotowanie: Na patelni rozgrzewam oliwę, wysypuję pół opakowania kaszotto z leśnymi suszonymi kurkami i podsmażam około 2 minuty. Po tym czasie dodaję drobniej pokrojone różyczki brokuła i stopniowo dolewam bulion warzywny, aż do wchłonięcia całego płynu (co jakiś czas mieszam kaszotto). Na koniec
Słodkie okruszkiPołączenie boczek + kurki to smak, który sprawdza się w każdej potrawie. Ten ponadczasowy smak przeniosłam na tartę, która okazała się hitem:). Ciasto na tartę: 100g zimnego masła 200g mąki pszennej 1 jajko L 1/2 łyżeczki soli Dodatki: 300g kurek 150g boczku 1 por olej Masa śmietanowo-jajeczna: 2 jajka L 150ml śmietany(...)pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia. 2. Kurki, por i boczek podsmażamy na rozgrzanej patelni. W razie potrzeby podlewamy wodą. W międzyczasie przygotowujemy masę jajeczną: jajka roztrzepujemy ze śmietaną i przyprawami. Mieszamy ze startymi na tarce serami
Szefowa kuchniuczęszczane spotkałem tam skupisko pieprzników jadalnych potocznie zwanych "kurkami". Aromatyczne grzyby całkiem dobrze wypadają w towarzystwie makaronu lub kopytek, dlatego postanowiłem podać je z makaronem ziemniaczanym. Składniki: - świeże kurki - cebula - nieświeże ziemniaki - mąka ziemniaczana Wykonanie: Kurki myjemy, kroimy i podsmażamy razem z pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Ziemniaki ugniatamy na dnie garnka, wycinamy ćwiartkę, którą zasypujemy mąką
Kryzysowa Książka Kucharskapracy. Fajnie jest pobyć ze sobą, obejrzeć wspólnie film, porozmawiać, pożartować, zjeść razem coś pysznego. A dzisiaj podałam na obiad drobiowe medaliony w sosie kurkowym. Wprawdzie sezon na kurki już za nami, ale w tym przepisie świetnie się sprawdzą także grzyby mrożone. Danie bardzo nam smakowało. Na pewno będę do niego wracać. Zostawiam Was z przepisem, a ja uciekam(...)wykorzystać niedzielny wieczór. Składniki: • duża podwójna pierś kurczaka • 400 g świeżych kurek • 1 duża cebula • 400 g śmietany kremowej 30% • 1 łyżka sosu sojowego • przyprawy do mięsa: Delikat Knorr’a do mięs, sól, biały pieprz, • ½ pęczka szczypiorku • olej Sposób przygotowania: 1. Pierś kurczaka pokroić w plastry. Mięso przyprawić i odstawić do lodówki na ½ godziny. 2. Na patelni rozgrzać olej
W mojej kuchnipóźną kolację w trakcie pracowitego tygodnia. W Waszych kuchniach może to być danie, które podkreśli wyjątkowe chwile. Spróbujcie. Naprawdę polecam. Składniki: • 250 g piersi z kurczaka (połówka) • 200 g kurek • 200 g śmietany 36% • 1 większa szalotka • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki świeżej lub suszonej • 1 łyżka sosu sojowego • 1 łyżka przyprawy do kurczaka (ja użyłam mieszanki słodkiej papryki(...)opakowaniu. W tym czasie przygotować sos. 4. Szalotkę pokroić na drobną kosteczkę. 5. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić kawałki kurczaka. Podsmażyć kilka minut. 6. Dodać szalotkę i kurki. Osolić. Podsmażyć. 7. Do składników na patelni dodać śmietanę. Wymieszać. 8. Doprawić pietruszką, sosem sojowym, pieprzem. Chwilę gotować, aż sos śmietanowy zgęstnieje. 9. Doprawić niewielką ilością soku z cytryny
W mojej kuchnisezonu, tutaj tak nieobecnego. Nie mogłam się powstrzymać przed wprowadzeniem do kuchni jesiennego "combo", czyli grzybów i dyni za jednym razem. Tak też powstały lekkie pulpeciki w sosie z kurkami i dynią. I przyznam, że to połączenie skradło moje podniebienie :) Składniki (4 porcje) -500 g mielonego mięsa drobiowego -1 jajko -4-5 łyżek bułki tartej -1 łyżka ziół prowansalskich(...)dyni (po obraniu) -400 g kurek -1 cebula -1 ząbek czosnku -ok. 700 ml bulionu -2 łyżki oleju rzepakowego -listek laurowy -ziele angielskie -sól, pieprz -opcjonalnie: 2-3 łyżki mąki pszennej + pół szklanki zimnej wody (do zagęszczenia) Przygotowanie Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Kurki
Zielona Kuchniasobotę znów wybieram się na grzyby. Mam nadzieję, że zrobię duże zapasy na zimę. A tymczasem polecam gulasz z kurczaka z dodatkiem kurek i borowików! Składniki: 2 filety z kurczaka 250 g świeżych lub 400 g mrożonych grzybów (użyłam borowiki i kurki) 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżki mąki 3-4 łyżki oleju 2/3 szklanki słodkiej(...)rozmarynu i majeranku po 2 gałązki posiekanej natki pietruszki i lubczyku Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pokrojone na małe kawałki mięso oraz grubo posiekane grzyby (kurki były małe, więc ich nie kroiłam) i smażyć aż wyparuje z nich cały płyn, dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Wlać 2 szklanki gorącej wody, przykryć i gotować
Czerwień i błękitTARTA Z KURKAMI I JARMŻEM / CHANTERELLE & KALE TART 0 Comments / 21/09/2016 PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI / SMOKED MACKEREL PASTE 0 Comments / 05/09/2016 MOUSSAKA 0 Comments / 31/08/2016 OMLET Z KURKAMI / CHANTERELLE OMELET 0 Comments / 25/08/2016 GNOCCHI W KURKACH / GNOCCHI WITH CHANTERELLES 4 Comments / 03/08/2016 SCHAB PIECZONY Z OWOCAMI I WARZYWAMI / PORK BAKED WITH FRUITS AND VEGETABLES 0 Comments
Martyna CooksOstatnio robiłam już risotto z kurkami i tak mi zasmakowały te grzyby, że postanowiła zrobić następne danie z ich użyciem. Tym razem użyłam również krewetek, pyszne połączenie, polecam! Składniki 200 g kurek 200 g krewetek (ja kupiłam już oczyszczone i ugotowane) 1 czerwona cebula 1/2 szklanki tartego parmezanu 1 szklanka białego pół wytrawnego wina 2 łyżki śmietany(...)zagęszczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurki myjemy i kroimy na mniejsze części. Cebulę kroimy w piórka. Smażymy na maśle przez około 2 minuty, zalewamy winem i dodajemy parmezan, gotujemy przez kolejne 3 minuty. Następnie należy dodać krewetki i śmietanę. Gotujemy aż sos zgęstnieje, następnie dodajemy ugotowany makaron penne i całość dokładnie mieszamy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trinegdzieś tam" na pewno widzieliście. Ta tarta powstała już kolejny raz w tym roku. Choć wcześniej była w wersji mini tartaletek. Równie smacznych zresztą ;) Zapraszam, zwłaszcza, że sezon na kurki na dobre się rozpoczyna! Składniki na formę o śr 26cm Ciasto: 220g mąki pszennej 100g masła Szczypta soli 2 łyżki śmietany 18% Nadzienie: 1 por 250g kurek(...)wkładamy na 30 min do zamrażarki lub na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz. Pora kroimy w pół plasterki i smażymy na łyżce masła. W międzyczasie dodajemy kurki, suszone pomidory i wszystko razem smażymy ciągle mieszając przez ok 5 minut. Jajka mieszamy ze słodką śmietanką, wlewamy do reszty i dodajemy serek topiony, starty ser mozzarella oraz przyprawy
Kuchnia w czekoladzieMój narzeczony wymyślił sobie aby zrobić na obiad risotto z kurkami. Nigdy nie robiłam na obiad risotto i dlatego podjęłam wyzwanie. I muszę przyznać, że było bardzo dobre i na pewno nie jest to ostatni raz jak robię risotto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 100 g kurek 100 g ryżu do risotto 1 szklanka bulionu 1 szklanka słodkiego(...)Następnie smarujemy resztą marynaty, przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach. W głębokim garnku na podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy umyte i pokrojone kurki. Smażymy przez około 3 minuty, dodajemy ryż, przesmażamy przez kilka sekund aż ryż pokryje się masłem. Dodajemy 1/2 szklankę wina, odparowujemy, dodajemy następne pół szklanki wina i znów gotujemy
Delusional TrineWłaśnie niektóre się teraz suszą, część zamroziliśmy, kolejna poszła do słoików. Przepis pochodzi z miesięcznika Moje Gotowanie, który podobnie jak Kuchnia często czytamy i inspirujemy się. Składniki 200 g kurek 50 g masła świeży tymianek świeży rozmaryn 125 ml słodkiej śmietany 18% 3 łyżki kwaśniej śmietany 250 g makaronu spaghetti starty parmezan sól, pieprz Przygotowanie Normal(...)osuszamy, większe kroimy na mniejsze części. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy porwane gałązki tymianku i rozmarynu, chwilę podgrzewamy by puściły aromat, wrzucamy pora, szklimy. Oprószamy solą i pieprzem. Wrzucamy kurki, dusimy do ich miękkości, powoli dodajemy obie śmietany (tak by się nie ścięły). Doprawiamy do smaku. Do sosu wrzucamy makaron, dokładnie (delikatnie) łączymy, podajemy ze startym parmezanem. /* Style Definitions
R'n'G KitchenTakie pyszności tylko w sezonie kurkowym. Szybka i łatwa zupka :) Polecam! Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 300 gram kurek 1 marchewka 1 cebula 2 łyżki klarowanego masła pół litra wywaru warzywnego gałązka świeżego rozmarynu liść laurowy ziele angielskie świeżo zmielony czarny pieprz sól Wykonanie: Kurki oczyszczamy z piasku i igliwia, większe grzyby kroimy na kawałki, malutkie(...)całości. Cebulę drobno szatkujemy, marchew trzemy na tarce o większych oczkach, lub siekamy w rozdrabniaczu. Cebulkę podsmażamy na klarowanym maśle, gdy się zeszkli dodajemy marchewkę, przesmażamy chwilę i wrzucamy kurki, dusimy, aż odparuje z nich woda i zaczną się smażyć, delikatnie solimy, a następnie zalewamy wszystko gorącym wywarem. Dodajemy liść laurowy, 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego, pieprz i rozmaryn
Quinoa Raz!