żółtka i wanilię. Zagnieść ciasto i wstawić na 30 min do zamrażarki. Ciasto cienko wywałkować i wykrawać za pomocą foremek kurki. Ułożyć na blaszce, przepędzlować białkiem. W każdą kurkę lekko wcisnąć jajeczko cukrowe i przylepić wąski paseczek ciasta. Piec w temp.180stop.około 8min. Takie kurki lub ptaszki będą ładną, jadalną ozdobą stołu wielkanocnego. Uważać na jajeczka cukrowe, ponieważ
Kulinarny karnet ChristopheraFormujemy 4 duże kotlety i dokładnie obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy powoli na rumiano na klarowanym maśle. Sos kurkowy: kurki wrzucamy do wrzątku na 3 minuty. Kroimy kurki na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną cebulę. Po kilku minutach dodajemy kurki i posiekany koperek. Solimy, posypujemy świeżym pieprzem(...)smażymy na średnim ogniu aż cebula się zeszkli a kurki będą miękkie. Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietankę. Dodajemy do smaku: pieprz, sól, opcjonalnie gałkę muszkatołową, koperek. Bataty: Bataty bardzo dokładnie myjemy, nie obieramy. Kroimy w grube słupki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy listkami rozmarynu, solą morską, świeżo mielonym pieprzem, a na koniec skrapiamy całość oliwą
OstryKęsDanie jednogarnkowe – szybkie, proste i smaczne. Kurki prosto z lasu, młode ziemniaki i biały sos z gęstej śmietany, fety, gałki muszkatołowej, świeżo mielonego pieprzu. SKŁADNIKI 1 kg młodych ziemniaków ok. 6 garści kurek 3 średnie białe cebule 4 ząbki czosnku kilka gałązek rozmarynu 200 gram gęstej śmietany 18% 200 gram sera feta(...)świeżo mielony pieprz sól olej rzepakowy WYKONANIE Ziemniaki gotujemy na półmiękko. Studzimy, a następnie kroimy w plastry. Blanszujemy kurki. Cebulę smażymy na oliwie, aż się zeszkli. Dodajemy zblanszowane kurki i dalej smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos biały: śmietanę mieszamy z fetą, pieprzem i gałką muszkatołową. W naczyniu do pieczenia układamy ziemniaki posypując je świeżo mielonym pieprzem
OstryKęsrzucają się na ciasta. Zupa grzybowa jest prawdziwym rarytasem w moim domu. Ulubiona to oczywiście krem borowików, najlepiej tych zbieranych przez całą naszą czwórkę w podkarpackich lasach. Zupa z kurek(...)wywarze z kurczaka, z dodatkiem pęczaku również trafiła w gusta całej naszej czwórki. Zapraszam... Składniki: 1 udko z kurczaka 1 seler 1 marchew 3 ząbki czosnku 250 g kurek pół cebuli 2/3 szklanki pęczaku 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 3 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżka przyprawy do zup bez glutaminianu sodu
Czerwień i błękitSkładniki: 5 udek kurczaka 150 gram kurek 4 łyżki jogurtu naturalnego(...)łyżka musztardy 1/3 czerwonej cebuli 1 łyżeczka kurkumy 1 ząbek czosnku garść świeżej mięty sól pieprz tymianek świeży oliwa z oliwek Kurki, cebulę i czosnek kroimy drobno. Kurki i warzywa mieszamy z jogurtem naturalnym, musztardą, kurkumą, solą, pieprzem. Dodajemy drobno posiekaną mięte. Dokładnie mieszamy. Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacinamy z każdej strony. Wkładamy do marynaty
Mango Papajagram makaronu Conchiglioni 100 gram kurek 250 gram piersi kurczaka 250 gram passaty pomidorowej 50 gram mozzarelli 100 gram sera Brie sól pieprz oliwa z oliwek oregano łyżka miodu ząbek czosnku jedna szalotka szczypta kurkumy Makaron gotujemy al dente a następnie każdą sztukę rozkładamy na płaskiej powierzchni. Ząbek czosnku i szalotkę kroimy drobno, łyżkę oliwy(...)oliwek rozgrzewamy na patelni i smażymy na niej czosnek i szalotkę. Dodajemy drobno pokrojoną pierś kurczaka, doprawiamy szczyptą kurkumy, solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone kurki. Całość dusimy kilka minut aż odparują płyny. Farsz przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni smażymy passatę pomidorową z dodatkiem oregano, miodu, soli i pieprzu. Sery kroimy w kostkę. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy
Mango PapajaBaryłkowata, zielona cukinia doskonale nadaje się do faszerowania . Do pękatego brzuszka dostała trochę kurczaka i kurek otulonych kremowym, serowym sosem. Odwdzięczyła się pysznym smakiem bo jest delikatnym, wdzięcznym warzywem, które dobrze harmonizuje z grzybami i aromatycznymi(...)przyprawami. Nawet Żarłoczek, który za nią nie przepada zjadł chętnie i bez narzekania :) Masz kurki i nie wiesz co z nich przygotować ? Może moje przepisy na dania z kurkami podsuną Ci jakiś pomysł ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaŻurek na śniadanie, spanie w ciągu dnia, na obiad jajecznica z kurkami, a z planów sprzątania dużo nie zostało. Nie mniej jajecznica była pyszna. :) Dla formalności. :) Składniki: masło kurki jajka koperek Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam umyte i pokrojone kurki wraz z pokrojoną cebulką. Całość podduszam, później pozwalam wodzie odparować. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję jajka, mieszam
Brzuszki Łakomczuszkiidzie - nasz zdrowie. Dla porównania kura hodowana na wolnym wybiegu znosi 130-200 jajek/rocznie, a nasza bidula kurka klatkowa nawet 350. 2 - chów ściółkowy, nasza kurka wprawdzie zamknięta jest e jedynm pomieszczeniu z kurkami koleżankami, ale może się swobodnie poruszać. Brzmi już lepie! 1 - chów wolnowybiegowy, kurka żyje sobie na wolnym powietrzu, żywi się trawką, robaczkiem(...)zapędza się ją do kurnika. Dzięki temu jajka są dużo bardziej zdrowe. 0 - master of kurak, czyli chów ekologiczny. Kurka biega sowie wolno co więcej dostaje specjalną, certyfikowaną paszę. Gdy myślę o tym, że wcześniej wcinałam jaja od zestresowany i przygniecionych kur włos na głowie się jeży. Dla mnie wybór jest prosty! Ostatnio miałam okazję jeść jajka, które dostarczyła
Brzuszki Łakomczuszkilasu (a robiliśmy to na prawdę dość często), Pani Maria mówiła nam, żebyśmy wypatrywali kurki, bo jeśli znajdziemy ich odpowiednio dużo, to jutro gospodyni zrobi nam jajecznicę z kurkami. Za każdym razem udawało nam się znaleźć (w końcu szukało ok 30 mocno zaangażowanych dzieciaków) i zawsze następnego dnia była jajecznica z kurkami, której smak uwielbiam do dzisiaj(...)Składniki: kurki jajka masło sól i pieprz Na masełku dusimy kurki doprawione solą i pieprze. Gdy są już mięciutkie dorzucamy jajka (ja zawsze usadzam jajka tak aby żółtko nie pękło, czekam aż zetnie się całe białko i dopiero wtedy przebijam żółtko, zdejmuję patelnię z ognia i czekam aż żółtko trochę się zsiądzie). Pychota! P.S. Warto zaznaczyć, że Jastrzębia
Brzuszki ŁakomczuszkiDuże muszle makaronowe idealnie nadają się do wypełnienia jakimś smacznym farszem i zapieczenia. Zebrane w lesie, świeże, złote i pachnące kurki tylko czekały na swoją szansę. Razem z makaronem i kilkoma innymi składnikami stworzyły bardzo smaczne danie. Nazbierałeś cały koszyk kurek ? Wypróbuj przepis na Zupę kurkową z sokiem marchwiowym - jest przepyszna ! Część grzybów możesz zamknąć w słoiki(...)zimę - mam pyszny przepis na słodko-kwaśne Kurki marynowane . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzatradycyjnej. Wersja pierwsza była z podsmażoną cebulką i posypana szczypiorem, który idealnie współgra z grzybami. Druga była z boczkiem, cebulką i kwaśną śmietanką. Pychotka ! ;-) Składniki: - 500-700g kurek - 1 duża cebula - kawałek wędzonego boczku (50-100g) - 400g kwaśnej śmietany 12 % lub 18% - 1 łyżka oleju kokosowego bezzapachowego (gdy mamy chudy boczek) - szczypior do posypania (nie trzeba) - sól(...)świeżo mielony pieprz + makaron (u mnie orkiszowy) lub np.ziemniaki, kasza Kurki dokładnie umyć. Kiedyś kobieta, od której kupowaliśmy grzyby zdradziła nam super sposób na mycie tych grzybów, które zazwyczaj są dość brudne. Od tej pory inaczej już ich nie myję. Do wody, w której są zamoczone wrzucamy 1-2 łyżki soli i mieszamy. Gwarantuję Wam iż cały brud (dosłownie
Smaczne ZdroweKurek nie jadłam chyba od czasów dzieciństwa. Za grzybami generalnie nie przepadam(...)wielu blogach ostatnio zaczęły się pojawiać właśnie dania z kurkami (i kilka w książce, którą dopiero co recenzowałam) to stwierdziłam, że i ja muszę w końcu te kurki kupić i coś z nich przygotować. Najpierw miałam ochotę na jajecznicę, potem na zupę kremową, a jak przyszło co do czego to skończyło się na omlecie:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyfarsz i zrobiłam mięsne roladki. Całość poddusiłam w pysznym sosie z dodatkiem czerwonego wina. Wyszło bardzo smacznie... Składniki: 1/2 kg schabu bez kości, 150g kiszonej kapusty, 300g kurek, cebula, pęczek szczypioru, 4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, sól, pieprz, szczypta tymianku, szczypta estragonu, 1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina, łyżka mąki pszennej(...)cienkie plastry. Każdy kotlet cienko rozbić, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Nałożyć farsz, zwinąć roladkę i spiąć wykałaczką. Obsmażyć ze wszystkich stron na oleju. Resztę kurek z cebulką wrzucić na olej od smażenia, zasypać łyżką mąki. Smażyć minutkę. Dodać resztę koncentratu pomidorowego, tymianek i estragon oraz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Wlać wino oraz szklankę wody
Z miłości do słodkościsię na grzybki. A na razie zużywam resztki zapasów;) Miałam troszkę zamrożonych kurek, musiałam więc zrobić z nimi coś ekstra! Powstała pizza z odrobiną kiełbasy, pomidora i chrupiących kurek... i obowiązkowo ciągnący się ser:) Ciasto: 200 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki soli, 10 g świeżych drożdży, 2 łyżki oleju. Drożdże rozpuścić w 40 ml letniej wody, dodać łyżeczkę(...)sól, oraz oliwę z oliwek. Dodać ok. 100ml zimnej wody i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godz. by podwoiło swą objętość. Farsz: 300g kurek, 2 łyżki pasty z bakłażana lub innej pasty pomidorowej, laska kiełbasy, duży pomidor, świeże listki bazylii, tymianek, oregano, 100g startego żółtego sera, 2 łyżki masła. Grzyby oczyścić, duże przekroić
Z miłości do słodkości