kurki - 2748 przepisów (strona:92/184)

Kurki – moja miłość! 128

moim stole od kilku dni rządzą kurki. Nie powiem, żeby było ich zatrzęsienie, ale udało mi się dopaść je kilka razy w zaprzyjaźnionym warzywniaku. Pieprznik jadalny, potocznie zwany kurką

Na moim stole
Gulasz wołowy z dynią na ciemnym piwie 143

ilka tygodni temu pojechałem do Warszawy. Był już późny wieczór, a ja z dynią pod pachą i torbą pełną pachnących kurek wpadłem do moich przyjaciół. Następnego dnia realizowaliśmy sesję zdjęciową, o której sądzę, że opowiem Wam przy najbliżej okazji, bo jej efekty będziecie mogli niebawem zobaczyć. W pociągu zadzwoniłem jeszcze do M., żeby kupił ładny kawałek wołowiny(...)się delikatne, a słodycz dyni idealnie wyważyła smak aromatycznego dania. Przyjaciołom bardzo smakowało. Dlatego nie mogłem dłużej czekać i postanowiłem podzielić się z Wami przepisem już teraz. Pominąłem jednak kurki, bo w końcu sezon na nie dobiegł już końcowi. Ale jeśli macie inne grzyby pod ręką, to podsmażcie je na maśle i dodajcie pod sam koniec gotowania. To danie

Food Square
Kluski dyniowe z sosem kurkowym 185

smakiem. Uwielbiam je z sosem grzybowym, szczególnie z kurkami, bo według mnie te smaki wyjątkowo do siebie pasują. Na szczęście nawet późną jesienią udaje się czasami jeszcze znaleźć kurki a zapobiegliwi na pewno mają coś w zapasie w zamrażarce. Ale, ale! Nie szukajcie w tym przepisie na kopytka ziemniaków bo całkowicie zastąpiłam je dzisiaj upieczoną dynią. Do zrobienia

Smaczna Pyza
Quessadilla z kurkami 200

Składniki: 1 tortilla 30 cm Fanex 1 mały filet z kurczaka 10 dkg sera żółtego 1 cebula 30 dkg kurek sól, pieprz przyprawa do kurczaka masło Przygotowanie: Kurczaka pokroić w … Czytaj dalej Quessadilla z kurkami

czarrna od kuchni
Makaronowe Risotto z Kurkami i Pancettą 104

drobny makaron jak dla mnie rewelacja do tej potrawy Lubella Składniki: 1 szklanka makaronu Muszelki 26 Lubella 2 łyżki masła 4 łyżki pokrojonej drobno Pancetty 70 g grzybów kurek drobno pokrojonych garść szczypiorku drobno posiekanego pieprz i sól morska świeżo mielone 50 ml białego wina 200 ml wody Sposób: Roztapiamy masło i podsmażamy Pancettę. Dodajemy kurki i szczypiorek

Viola cooks with passion
Kasza owsiana z kurkami i cukinią 175

owsiana to moje niedawne odkrycie. Gotuje się długo, ale za to jak smakuje! Składniki: 200 g kaszy owsianej 1 młoda cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku 100 g świeżych kurek sól, pieprz, tymianek, rozmaryn olej do smażenia Kaszę ugotować w osolonym wrzątku. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną w kostkę cebulę i chwilę smażyć, dodać sparzone i przepłukane kurki (większe sztuki pokroiłam). Smażyć chwilę, a kiedy cebula i grzyby zaczną się rumienić, dodać posiekany czosnek. Na końcu dodać pokrojoną w kostkę cukinię (razem ze skórką) i dusić na małym ogniu aż zmięknie. Przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem. Gorące wyłożyć na gorącą kaszę

Czerwień i błękit
Pieczone pierogi z kaszą, bryndzą i kurkami 136

pstrąga. Ale jak na seromaniaczkę przystało, najbardziej uwielbiam sery. Bundz, bryndza, oscypki…mogłabym je jeść codziennie. Dziś mam dla Was przepis na pieczone pierożki z kaszą, bryndzą i kurkami(...)Pyszne danie, które na gorąco mogłoby być serwowane w góralskich karczmach czy schroniskach na szlaku, ale także mogłoby być przyrządzane samodzielnie […] Artykuł Pieczone pierogi z kaszą, bryndzą i kurkami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Makaron Drwala 298

Drwala ;-), no i sami powiedźcie patrząc na to danie i na fotografie, czy oddaje ten klimat? Makaron Drwala, to przede wszystkim cudowne połączenie i kompozycja smaków i aromatów, świeże kurki prosto z lasu, nasz polski tymianek drobnolistny, świeża natka pietruszki, dobrej jakości masło, oliwa z oliwek, szczypta aromatycznych przypraw i bardzo dobrej jakości makaron. Całość tak pachnie intensywnie(...)masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - 6 gałązek tymianku - 2 gałązki natki pietruszki - 3 szczypty kurkumy - 2 szczypty gałki muszkatołowej - sól - pieprz biały - chlust białego wina - 3 garście świeżych kurek WYKONANIE: Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i oliwę, roztapiamy i dokładnie mieszamy. Dodajemy czosnek, tymianek, obrane i opłukane grzyby. Całość podsmażamy mieszając przez 8 do 10 minut, podlewamy winem

SMYKWKUCHNI
Gulasz wieprzowy z borowikami i kurkami 194

borowikami i kurkami. Można użyć również kozaków lub podgrzybków. Składniki: 500 g chudego mięsa wieprzowego, np. szynki 250 g świeżych lub 400 g mrożonych grzybów (użyłam borowiki i kurki) 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki mąki 3-4 łyżki oleju 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% sól i pieprz łyżeczka ziół prowansalskich, dalmatyńskich lub do pizzy pół łyżeczki

Czerwień i błękit
Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym 266

się przepisami z moją Ciocią, ja przygotowałam kotlety włoskie i szaszłyki, a ciocia pyszne mięsko, zupy i niesamowicie pyszny sos rydzowy. Nie jestem fanką grzybów, toleruję jedynie pieczarki i kurki, ale za rydze dałabym się pokroić! Smakują po prostu niesamowicie! A po przepysznym sosie mojej Cioci postanowiłam trochę poeksperymentować. Przyznam, że nie przepadałam za sosami śmietanowymi, gdyż dla mnie(...)makaronem zajadał się daniem. Wiem, że nie ze względu na makaron, a sos, ale i tak się cieszę. :) W tym sosie śmiało możecie wykorzystać inne grzyby - prawdziwki czy kurki, myślę, że będzie smakowało równie wyśmienicie. Możecie także nie dodawać kurczaka i ugotować pyszny sos grzybowy jako dodatek do innego dania. Smacznego

Cooking Monster
Grzyby pasteryzowane na zimę 165

Dodać sól i pieprz do smaku. Podawać z ziemniakami puree lub makaronem. W taki sam sposób możemy przygotować grzyby do zupy grzybowej . Jeśli natomiast uda Wam się jeszcze zdobyć kurki, polecam świetną kostkę rosołową z kurek . Bazę do zup i sosów. Grzyby pasteryzowane na zimę grzyby leśne sól do smaku woda Grzyby dokładnie oczyścić i przepłukać wodą. Pokroić

Posadzone i zjedzone
Grzybki marynowane 105

łąką na jego obrzeżach, gdzie pasą się krowy i słychać pianie kogutów. Tu dominuje ciemny piach na ścieżkach, tu mamy swój „wąwóz kurkowy”, gdzie zawsze w sezonie znajdujemy kurki, tu też przychodzimy na jagody i grzyby. Tu widziałam sarny, dzięcioły i sowę. Grzybów w Trójmiejskich lasów jest zatrzęsienie. Jeszcze się dobrze nie wejdzie do lasu, a już mamy pełen(...)mniejsze zostawić w całości. Przełożyć je do garnka, zalać wrzątkiem, posolić i ugotować do miękkości (w zależności od gatunku grzybów trwa to 5-20 min.; najdłużej gotują się kurki i gąski). Ugotowane grzyby przecedzić, a wywar można wykorzystać np. do zupy. Grzyby ułożyć w wyparzonych słoikach zostawiając 1 cm miejsca od górnej krawędzi słoików. Zalewa: Wodę, ocet, sól, cukier

Posadzone i zjedzone
Pierogi z kurkami 127

jagodzianka" Pierogi z kurkami to wyśmienite pierogi wegetariańskie (można z nich zrobić pierogi wegańskie zamieniając masło na olej – niestety ze … Przeczytaj cały artykuł Post Pierogi z kurkami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Pstrąg łososiowy z kurkami 157

Składniki: 30-40 dkg fileta z pstrąga łososiowego 25 dkg kurek 1 cebula 1/2 szklanki białego wina 4 łyżki tłustej śmietany 2 łyżki masła sól i pieprz kilka listków szałwii Przygotowanie: … Czytaj dalej Pstrąg łososiowy z kurkami

czarrna od kuchni
Kurczak w kurkach 180

Składniki 30 dkg kurek 30 dkg filetów z udka kurczaka 1 cebula 10 dkg masła 1 śmietana 18 % (200 ml) 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1 łyżka mąki 2 … Czytaj dalej Kurczak w kurkach

czarrna od kuchni