dzisiaj na obiad? Bardzo smaczna i pożywna zupa z kiszonymi kurkami , pęczakiem, młodymi warzywami, na wywarze z wędzonych kości. Trochę krupnik, trochę żurek, a przecież też zupa grzybowa . Domowa, gęsta i kwaśna zupa kurkowa, która na pewno będzie Wam smakować. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzag/kg -liść laurowy mielony 1 g/kg -ziele angielskie 1 g/kg -pieprz czarny 1 g/kg -woda 20 ml na puszkę/słoik 300 g -cebulka suszona płatek 5 g/kg - grzyb kurka marynowana według uznania na puszkę/słoik WYKONANIE Kupioną golonkę myjemy pod bieżącą wodą wykrawamy kość i ścięgna, tniemy w kostkę 3-4 cm razem ze skórą . Peklujemy zalecaną(...)peklosoli. Dodajemy resztę przypraw, i odstawiamy na 24-48 godz do lodówki w temperaturze 4-6 stopni. Po tym czasie napełniamy słoiki i puszki mięsem na przemian z marynowaną kurką . Zamykamy wkładamy do szybkowara i sterylizujemy 80 min . SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Grillowanie to nie tylko pyszne, aromatyczne potrawy pieczone na rozgrzanym ruszcie, ale również wszelkiego rodzaju dodatki, który urozmaicają smak naszych potraw. Jednym z najbardziej popularnych dodatków
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Moja chyba ulubiona wersja grzybów, czyli najprostsza rzecz pod słońcem, grzyby smażone na patelni. Użyłam tego co mąż przyniósł z lasu, czyli podgrzybki, trochę borowików, kurki. Wszystko podsmażone na maśle, oprószone solą i pieprzem. Nic więcej nie trzeba a efekt jest pyszny. Klasyka. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniktrwa jeszcze sezon grzybowy? Bo jeśli tak to może skusicie się na małą grzaneczkę z grzybami? Użyłam do niej kurek i podgrzybków, które w lesie znalazł mąż. Wyszła pyszna kolacja. Grzyby, ser i grzanki... a do tego dobre wino. Nie trzeba nic więcej. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikspiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i szybko obsmażyć mięso z dwóch stron na złoty kolor. Zdjąć mięso z patelni i włożyć do żaroodpornego naczynia. Na patelnię wlać kurki w zalewie i gotować do momentu jak płyn prawie wyparuje. Następnie wlać śmietanę, dodać odrobinę pieprzu, wymieszać. Wlać wszystko na mięso. Podgotowane ziemniaki ułożyć na górę i wstawić
Kuchnia PokoleńBakłażan, cukinia, śmietanka i kurki = obia d i dealny. Przy tej jesiennej propozycji do dałabym tylko je dno, pamiętajcie, żeby zjeść dokła dkę ;) Skła dniki: 1 bakłażan 1 duża cukinia 2 marchewki 1 cebula 1 jajko 5 łyżek mąki sól i pieprz do maku świeża bazylia po 1/2 łyżeczki - zioła prowansalskie, papryka sło dka, papryka ostra Przepis
ChilliJemyCebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulkę. Cebulka musi tylko lekko zmięknąć. Dodać doprawione mięso i smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Dodać kurki i smażyć chwilkę. Wlać wodę, tyle żeby mięso było pokryte w 3/4 wysokości.Dodać 1/3 pęczka koperku. Gotować na małym ogniu około godziny. Mięso musi być miękkie. Zagęścić
Kuchnia Pokoleńciekawym pomysłem na wykorzystanie świeżych grzybów, szczególnie gdy mamy na klęskę ich urodzaju. Składniki: 60 dkg piersi z kurczaka 45 dkg ziemniaków 30 dkg świeżych grzybów (użyłam podgrzybków i kurek), można zastąpić pieczarkami 1 średnia cebula 4-5 szkl. bulionu warzywnego lub rosołu z kurczaka 1/3 łyżeczki kurkumy (ewentualnie) po 5 ziarenek: ziela angielskiego, jałowca, czarnego pieprzu 3 listki
Codziennik Kuchennyjuż tak mam. Być może to kwestia wieloletnich nawyków i z czasem mogłabym to zmienić, ale jakoś specjalnie mi to nie przeszkadza. Dzisiaj mam dla Was propozycję jajecznicy z kurkami, z dodatkiem pomidorów. Czytaj więcej
PichceniomaniaProsty sposób na kurki. Bardzo lubię te grzyby i uważam, że wystarczy naprawdę odrobina przypraw i dodatków, żeby stworzyć z nich wspaniałe danie. Przepis na dwie porcje obiadowe. Makaron zagotować
BullioDeszcze padają, pojawiają się pierwsze grzyby. My już grzybobranie mamy za sobą i efektem tego była zupa z kurkami. Była przepyszna ☺ . Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieSzybki obiad, wystarczy 30 minut i gotowe. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulkę i obsmażyć na złoty kolor. Można dodać dwa ząbki czosnku jak lubicie
Kuchnia Pokoleńsłoika lub umyć gdy są świeże. Na patelni roztopić masło wrzucić posiekaną drobno cebulkę. Jak cebulka straci kolor surowizny dodać pokrojone grzybki. Można użyć innych grzybów, jak nie macie kurek. Smażyć aż woda z grzybów wyparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko z patelni dodać do mięsa. Przygotowanie sosu – śmietanę wymieszać z serkami za pomocaą blendery. Polać
Kuchnia PokoleńKomentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 500 gr wołowiny 3 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 1 mały seler 1 duża cebula 250 gr pieczarek 100 gr grzybów leśnych (mieszanka kurek, prawdziwków, maślaków czy innych leśnych grzybów, mogą być mrożone) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka estragonu 1 i 1/2 łyżki soli 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki
mecooks