jajecznica z kurkami i szczypiorkiem ; tosty(...)graham~ Pierwszy raz jadłam te grzyby...Posmakowały mi i teraz na pewno zawsze będę je kupować w sezonie :) Jak to tato określił "królowe grzybów" :) I taki wege suchar - jedynie kurki jakie jem ;) Ktoś zrozumiał
breakfast of dreamsburaków W przecierze pomidorowym Dynia Marynowana Na słodko z anyżem Słodzik dyniowy z alkoholem Z żurawiną na słodko Fasolka szparagowa Marynowana Gruszka W occie Grzyby Grzyby z papryką Kurki z papryką Puree grzybowe W przecierze pomidorowym Jabłka Na szarlotkę Nutella z jabłkiem Tarte Jajka W marynacie Kalarepa Marynowana Kalafior Z marchewką Kapusta(...)Kapusta czerwona kwaszona z borówkami Koper Z solą Morela Dżem Nasturcje A’la kapary Ogórki Konserwowe – przepis babci Kiszone / kwaszone Mizeria Mizeria z octem na winie Papryka Ketchup paprykowy Kurki z papryką Kwaszona Papryka z grzybami Paprykowa marmolada Puree paprykowe Smażona papryka marynowana W miodzie I W miodzie II Z cukinią Pieczarki W marynacie Pomidory Cukinia w przecierze pomidorowym
Tradycyjna Kuchniaziemniaczanym puree. Pieczona perliczka z grzybami leśnymi 2014-12-22 12:14:05 Mięso perliczki jest delikatne, chude i aromatyczne. Upieczone doskonale komponuje się z leśnymi grzybami, np. kurkami, i maślano-śmietankowym puree z ziemniaków. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 średnia perliczka (1,2 kg) 150g ulubionych leśnych grzybów – świeżych lub mrożonych, w tym drugim wypadku(...)oraz puree – udekorowane posiekanym świeżym rozmarynem, a także z sosem z pieczenia w sosjerce dla chętnych. Uwagi Jeśli grzyby są mrożone i nie są to grzyby „twarde”, takie jak kurki (na zdjęciu) lub rydze, ale np. podgrzybki lub maślaki, które robią się po rozmrożeniu dosyć miękkie – można pominąć etap ich podsmażania i od razu włożyć odmrożone grzyby do brytfanny
Kulinarna PokusaPierwsze kurki w końcu pojawiły się w lasach i sklepach. A kurki świetnie komponują się ze słonym smakiem oscypka. Do tego pełnoziarniste pieczywo, trochę cebuli i mamy kanapkę, która smakuje idealnie na gorąco i na zimno
Milion SmakówKorzystając z tego, że sezon na kurki już się rozpoczął warto zrobić pyszne pierogi z kurkami. Oprócz grzybów oczywiście młoda cebulka a dla urozmaicenia smaku - świeży szczypiorek
Milion Smakówciepło, ale na zimno jest równie pyszna. Sadzę, że zagości na moim świątecznym stole. Jest rewelacyjna i pięknie się prezentuje. 1 filet z kurczaka 100 g pieczarek 50 g kurek 1 cebula 60 g ziołowego sera camembert Suszone pomidory Przyprawa do mięsa Sól Pieprz Olej do smażenia Kurki czyścimy. Pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę. Wszystko smażymy
VioletoweKucharzenieSkładniki: 200g makaronu casarecce 1/2 czerwonej papryki 100 g kurek garść roszponki kiełki brokuł garść czarnych oliwek mozzarella odrobina smalcu sól pieprz Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok 6 minut (al dente). Kurki obsmażamy na smalcu,dodajemy paprykę pokrojoną w kosteczkę.Następnie dodajemy pokrojone oliwki i doprawiamy do smaku.Podajemy z roszponką, kiełkami i kawałkami mozzarelli. Smacznego
Wielki apetytSKŁADNIKI: ciasto na pizzę: 30 g drożdży 400 g mąki (typ 650) 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka soli 1/2 szklanka ciepłej wody łyżeczka cukru przyprawa do pizzy 250g kurek czerwona cebula sól, czarny pieprz, pietruszka do posypania świeży szpinak ser gorgonzola 2-3 ząbki czosnku 400 ml sosu śmietanowego , ser mozzarella Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej(...)wyrośnięte drożdże, oliwę z oliwek oraz resztę ciepłej wody. Pożądanie wyrabiać ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 0,5- 1h do wyrośnięcia. W międzyczasie oczyszczone kurki podsmażyć na patelni z cebulką, po czym doprawić solą, pieprzem. Natomiast szpinak delikatnie dusić na masełku z dodatkiem 2-3 ząbków czosnku. Na uformowany spód pizzy nałożyć kurkowy
MarciochaKucharzyniebo w gębie. Składniki: PLACKI 1 kg ziemniaków 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz SOS KURKOWY koszyczek kurek kubeczek śmietany nieduża cebula ząbek czosnku łyżka masła posiekana natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania sosu, aby podać placki wprost z patelni. Na rozgrzane masło wrzucamy posiekaną(...)cebulkę i czosnek smażymy na wolnym ogniu aż cebula się zeszkli. Dodajemy oczyszczone kurki, zwiększamy ogień i smażymy przez 5 minut, aby oddały cały swój smak. Wsypujemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy śmietanką ,mieszamy i gotujemy bez przykrycia przez 10 minut mieszając od czasu do czasu. Czas na plaski. Obrane ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach (dzięki
Kulinarne InspiracjeTroszkę inna odmiana gołąbków. Mięso połączone z ryżem, grzybami i marchewką. Smaczny i sycący obiad. 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 marchew 1 cebula 100 g ryżu 50 g kurek 100 g pieczarek 2 jajka 5 łyżek bułki tartej 10 liści kapusty 150 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej 250 ml wody 1 łyżeczka bazylii Sól Pieprz(...)Kurki oczyścić, pieczarki pokroić w kosteczkę. Wszystko usmażyć na patelni. 2. Marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ugotować razem z ryżem w delikatnie osolonej wodzie. 3. Cebulę pokroić w kosteczkę. 4. Liście kapusty sparzyć wrzątkiem i chwilkę pogotować
VioletoweKucharzeniemoje drugie podejście do polędwiczek wieprzowych. Za pierwszym razem podałem je w sosie ze świeżych kurek . W listopadzie o kurki trudno, więc tym razem zdecydowałem się na zrobienie delikatnego sosu z kaparów na bazie śmietany. Składniki (dla 3-4 osób): 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 800 g) 2 łyżki klarowanego masła na sos kaparowy: 300 ml śmietany 30 proc
W SMAKzmarznięci, wróciliśmy do nas i ja oddałem się temu, co lubię najbardziej, czyli gotowaniu dla nich właśnie. Użyłem: -6 dużych filetów z kurczaka -domowa ricotta, jak ją zrobić tutaj -kurki, miałem zamrożone -pieczarki -masło klarowne -sól, pieprz -biały pieprz -oliwa -czosnek główka -czosnek niedźwiedzi -białe wino półwytrawne Osuszone filety rozbijamy delikatnie(...)folii. Smarujemy je marynatą z oliwy, soli, pieprzu i czosnku niedźwiedziego. Wkładamy do lodówki. Na maśle klarowanym szklimy szalotkę i dorzucamy drobno posiekane pieczarki i po 5 minutach kurki. Podsmażam ok 7 minut. Solimy, doprawiamy białym pieprzem. Odstawiamy i po wystudzeniu łączymy z ricottą. Nadzieniem smarujemy przygotowane filety. Za pomocą foli formujemy roladę i wkładamy na pół
BaRepastego w sklepie 1 duża cebula biała 6 ząbków czosnku pęczek natki pietruszki ser w plastrach ( dowolny) 150 g sera gorgonzola 10 listków bazylii 4 listki oregano 200 g kurek 50 g masła 4 łyżki wina białego świeżo zmielony pieprz szczypta wegety 1 papryka czerwona oliwa z oliwek Sos: 2 puszki pomidorów 6 papryczek pepperoni 5 ząbków czosnku(...)kolorku dodajemy porcjami mięso mielone. Później dorzucamy pokrojoną w kosteczkę umytą paprykę. Zmniejszamy ogień i smażymy pod przykryciem. Na małej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy dokładnie umyte i osuszone kurki, po jakiś 3 minutach dodajemy wino i smażymy około 6 minut. Zdejmujemy z ognia i dorzucamy całość do patelni z mięsem, zwiększamy moc palnika. Mieszając dodajemy posiekaną pietruszkę, posiekany
ClauditteMissCookingdanie gotowe po 5 minutach . Do przygotowania dania (dla 2 osob) niezbędne jest : Schab stir fry 2 plasterki schabu łyżka miodu łyżka sosu sojowego Ostra papryka do smaku garść kurek lub innych grzybów leśnych 1 liść kapusty pekińskiej 2 . Jajka w koszulce 2 jaja łyżka octu woda 3. Makaron Makaron wstęgi woda(...)przyprawione wyżej wymienionymi składnikami. Najważniejsze w tym zabiegu jest to aby cały czas mieszać mięso a gdy się zrumieni i będzie jeszcze widoczna soczystość (około 3 minuty) dodać kurki i smażyć jeszcze przez minutę a następnie wyłożyć na ugotowany makaron. (nie będę opisywać tutaj banalnie prostej czynności jaką jest ugotowanie makaronu) ;) Wróćmy jeszcze do jajek w koszulkach
Wspólne smakiJesteśmy w środku sezonu grzybowego, więc wieczór z pizzą nie obejdzie się bez tej propozycji. Wykorzystujemy grzyby leśne – najlepiej prawdziwki, a jeśli nie mamy to podgrzybki, kurki. To jest biała pizza, bez sosu pomidorowego. Zamiast sosu jest oliwa z oliwek z czosnkiem i rozmarynem. I jest pysznie. SKŁADNIKI Ciasto: (na 1 cienki placek) 170 gram mąki orkiszowej(...)gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Dodatki: 5-10 grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki, kurki) mozzarella kilka gałązek świeżego rozmarynu 3 duże ząbki czosnku oliwa z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz WYKONANIE Do miski przesiewamy mąkę. W innym naczyniu, w ciepłej wodzie rozpuszczamy
OstryKęs