Dziś na blogu zapachnie Wam lasem, a to za sprawą pysznej tart y z kurkami serkiem Apetina oraz groszkiem. Jest po prostu pyszna! Czytaj więcej
Ana Mari's worldDziś na blogu zapachnie Wam lasem, a to za sprawą pysznej tart y z kurkami serkiem Apetina oraz groszkiem. Jest po prostu pyszna! Czytaj więcej
Ana Mari's worldwędrówek po lesie. W cieniu drzew możesz odpocząć i posilić się przysmakami leśnymi, które ukryte są w leśnym runie. Zapraszam na tartę, która zawiera leśne skarby jednego sezonu, czyli kurki. Ułożone na „leśnym runie” ze szpinaku w towarzystwie kostek sera i motylków z ciasta, które przywołują w pamięci leśne […] Artykuł Tarta „Leśna Polana” pochodzi
Wiszniówka, która biega po podwórku na wsi. I choć kupię mięso w jednym z najdroższych mięsnych sklepów w moim mieście, to nadal to mięso nie może się równać z kurką, która biega u mojej Cioci na podwórku. Więc mamy mięso i 3/4 wody w garnku. Na średnim ogniu podgrzewam całość, gdy zacznie się bulgotanie to zbieram łyżką pianę (szumowiny), przekładam
Gotowanie i blogowaniepaździernika obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Z uwagi na to, że uwielbiam makarony, postanowiłam napisać kolejny post z jego udziałem w roli głównej! Przepis na Bucatini z dynią i kurkami. Czytaj więcej
Ana Mari's worldMoja pierwsza propozycja w akcji ” 12 potraw na świąteczny stół „. Pyszna soczysta rolada. ok. 1,5 kg schabu 0,5 kg mięsa mielonego 300 g kurek ( u mnie mrożone ) 1 cebula 1 jajko kilka plastrów szynki suszonej jabłka sól, pieprz olej dodatkowo : sznurek bawełniany do wiązania Cebulę obrać i pokroić w kostkę
Polska Zupajest za sucho na patelni., zamieszaj ewentualnie w cebuli. Wstaw ziemniaki pokrojone w kostkę.Dosól! Po tym czasie wlej na patelnię śmietanę, posól do smaku. Jak masz dodaj również kurki, ale nie jest to obowiązkowe. Zmniejsz jeszcze ogień i duś około 15 minut, czasami zaglądając do niej i dolewając odrobinę wody, gdyby sos za bardzo zgęstniał. DUŚ aż ziemniaki
Pasje Jolkirybnego. Podane przeze mnie proporcje nie są sztywne, możecie je śmiało zmieniać wedle własnych upodobań smakowych. Składniki: - 400-450g marchwi - 300g selera naciowego - 200g świeżych grzybów (u mnie kurki, mogą być również pieczarki, bądź pomijamy ten składnik) - 150g pomidorów - 150g cukini - 150g selera korzeniowego - 150g pietruszki - 100g cebuli - 100g soli - 50g białego wina wytrawnego - 6 gałązek natki pietruszki
Be Fit Be StrongParę dni temu zobaczyłam w jednym z supermarketów kurki i oniemiałam ze szczęścia, nadmienię, że W Liverpoolu nie widziałam ich wcześniej. Kupiłam opakowanie i wiedziałam, że niedzielne śniadanie będzie wyjątkowe :) Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach
Przepisy Aleksandrykurkami piejemy z zachwytu oboje. A gusta kulinarne mamy różne. On mięsożerny. Ja mącznożerna. On tęskni za obiadami u mamy i jak tylko ma okazję zamawia bitki w sosie, ziemniaki i kiszonego ogórka w zestawie. U mamy rzecz jasna. Ja szukam nowych pomysłów. Najczęściej na podstawie tego, co znajdę w lodówce. Czytaj więcej
bistro mamapaździernika obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Z uwagi na to, że uwielbiam makarony, postanowiłam napisać kolejny post z jego udziałem w roli głównej! Przepis na Bucatini z dynią i kurkami. Czytaj więcej
Ana Mari's worldprzede wszystkim smacznych przepisów. Taki jest właśnie ten makaron w sosie śmietanowym z dodatkiem sera i chrupiących kurek:) Składniki: 250g makaronu świderki ( u mnie Międzybrodzki), 300g kurek, szklanka śmietanki 36%, 100g żółtego sera, ząbek czosnku, cebula, sól, pieprz, 1/2 szklanki rosołu, olej. Wykonanie Makaron ugotować do miękkości w osolonym wrzątku(...)Odcedzić. Na odrobinie oleju podsmażyć posiekaną cebulkę wraz z czosnkiem. Gdy cebulką ładnie się zeszkli dodać oczyszczone i umyte kurki (większe pokroić). Dusić, aż grzyby będą miękkie. Podlać gorącym bulionem, dodać zahartowaną śmietanę oraz starty ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić chwilę na małym ogniu, aż ser się rozpuści. Sos wymieszać z makaronem lub podawać makaron
Z miłości do słodkościmiodu, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki soku z limonki, 250 g świeżego filetu z łososia, 12 młodych małych ziemniaków, 6 ząbków czosnku, 3 gałązki świeżego tymianku, 150 g kurek, jak najmniejszych, 1 łyżka masła, 1 łyżka sosu Worcestershire, 100 ml śmietany 30 %, 2 łyżeczki posiekanego koperku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku(...)gorącego sosu jaki powstał z pieczenia możemy dodać musztardy sarepskiej i dzięki temu będziemy mieć sos musztardowy pod łososia. Łososia podajemy z kurkami, opieczonymi ziemniakami, czosnkiem i selerem
Moniki Smakołykimozzarellą, jajkiem sadzonym, groszkiem i oscypkiem (Kropla Oliwy) Shakshuka- jajka w pikantnym sosie pomidorowym (Silver Teaspoon) Jajecznica raz, dwa...: Jajecznica z kurkami (Jemy Pijemy) Kurka i jajka czyli jajecznica w wersji dietetycznej (Zaklęcie na szczęście) Różowa jajecznica z malinami (Czarna wisienka) Jajecznica z pomidorem, cebulka i bazylią (jemy sobie) Jajecznica ze szpinakiem(...)boczkiem i cebulą (Klaudynkowa kuchnia) Jajecznica z kurkami (Gziczka) Letnie śniadanie z dzieciństwa czyli jajecznica z pomidorami (Brzuszki Łakomczuszki) Jajecznica z parówkami i szczypiorkiem (Apetyczna Kuchnia) W koszulce czy bez: Pancakes z mąki z ciecierzycy z guacamole i jajkiem (Mam smak na...) Jajko Benedykta (Misiu Lubi Zjeść) Salade lyonnaise czyli francuska sałatka
bastalenakalorii, a jest bardzo sycąca - jedzmy ją więc bez wyrzutów sumienia;) Najczęściej podaję ją po prostu z bułką tartą, jednak lubię czasem urozmaicać dania. Dlatego połączyłam fasolkę szparagową z kurkami, do smaku dałam odrobinę octu balsamicznego. Szybkie, proste i smaczne... Składniki: 1/2 kg fasolki szparagowej, 300g kurek, cebula, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, sól, biały pieprz, łyżeczka(...)Przygotowanie Fasolkę umyć, odciąć końcówki. Przekroić na pół. Gotować ok. 15min na małym ogniu w osolonym wrzątku. Odcedzić. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać umyte i oczyszczone kurki, dusić ok. 10minut na małym ogniu, często mieszając. Połączyć z fasolką, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do miski, skropić octem balsamicznym i posypać posiekaną natką pietruszki
Z miłości do słodkości