Bardzo lubię taką soczystą, grillowaną pierś kurczaka. Szczególnie jeśli marynata jest lekka a pierś trochę dłużej w niej poleży niż zwykle. Jako, że to obiad postanowiłam zrobić sos z kurek, których teraz nie brakuje. Do tego prosta sałatka z pomidora, ogórka i oliwek, ugotowany kalafior i pyszny obiad gotowy. Kto się pisze na takie wspaniałości? Składniki(...)porcje): 300 gram piersi z kurczaka + marynata: 4 łyżki jogurtu naturalnego, pieprz cytrynowy, szczypta soli, szczypta papryki suszonej i kurkumy. Kurczaka marynujemy minimum 30 minut 200 gram kurek 50 ml whiskey 200 ml bulionu łyżka jogurtu naturalnego/śmietany jedna szalotka jeden ząbek czosnku świeży tymianek sól pieprz łyżka oliwy z oliwek dodatkowo
Mango PapajaTaki nadziane udka je się wygodniej kiedy nie mają kości więc warto poświęcić kilka minut więcej na przygotowania i wytrybować ja. Mięso kurczaka z chrupiącą skórką, w połączeniu z kurkami , to pyszności a do tego rumiane(...)warzywa - prawie cały obiad na blasze. Wystarczy jeszcze jakaś surówka lub micha sałaty i nakarmimy kilka osób. Zobacz przepis na Obiad z jednego garnka i inną wersję Udek nadziewanych kurkami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaZachwalać nie trzeba. Każdy kocha kurki, dodatkowo jeśli zrobimy z nich gorącą, sycącą zupę będzie idealna w chłodniejsze dni. Składniki: kurki (ok. 2-3 kubków) cebula 2 ząbki czosnku szklanka białego wina masło serek topiony (tutaj w zależności od upodobań może być serek topiony z szynką, może być tłusta słodka śmietanka albo w wersji light gęsty jogurt, niestety(...)pełnoziarniste natka pietruszki Gotujemy wywar warzywny. Na zimną wodę wrzucamy obraną i umytą włoszczyznę, dodajemy pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy ok. 30 min. W tym czasie oczyszczamy kurki. Obieramy i siekamy czosnek oraz cebulę. Na maśle podsmażamy czosnek i cebulę gdy się zeszkli dodajemy kurki (te większe kroimy na części). Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Przez
Brzuszki Łakomczuszkipiersią kurczaka. Tak czy siak- polecam! Składniki: 5 udek z kurczaka (pozbawionych kości i skóry), doprawionych solą, pieprzem i chili w płatkach 5 plastrów szynki parmeńskiej 100 gram kurek, umytych, osuszonych 2 łyżki śmietany 12% 2 łyżki wody sól pieprz cebulka ząbek czosnku łyżka masła łyżka oliwy Doprawione mięso z udek zawijamy w ruloniki- na jednym plasterku(...)jednego udka i zawijamy dość mocno. Układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Na rozgrzanej oliwie smażymy pokrojone w drobną kostkę cebulę i czosnek. Po minucie dodajemy umyte i osuszone kurki. Całość dusimy około 5-7 minut. Dodajemy wodę i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy jeszcze przez minutę. Powstałą masę śmietanowo-kurkową wylewamy na przygotowane ruloniki z kurczaka
Mango PapajaUwielbiam takie dania! Składniki (na dwie osoby!): 200 gram kurek 50 gram sera koziego 150 ml śmietanki 30% 200 gram makaronu kokardki (właściwie bardziej nawet pasuje tagliatelle) pół cebuli dwa ząbki czosnku łyżka masła łyżka oliwy z oliwek garść posiekanej natki pietruszki sól pieprz dodatkowo u mnie świeże oregano i tymianek W drobną kostkę kroimy cebulkę i czosnek(...)patelni rozpuszczamy masło z oliwą z oliwek. Dodajemy cebulkę i czosnek. Smażymy około minutę. Po tym czasie dodajemy umyte, oczyszczone i osuszone kurki. Smażymy je przez około 10 minut na średnim ogniu. Dodajemy pół garści posiekanej natki pietruszki (resztę zostawmy na koniec do posypania) i śmietankę 30%. Dusimy na wolnym ogniu aż ilość śmietanki zredukuje się o połowę
Mango Papajagotować: Marta , Dorota , Wiosenka , Marlena i Angelika - oczywiście zapraszam na ich blogi. Składniki: 3 woreczki kaszy gryczanej 6 podudzi z kurczaka 1/2 szklanki bulionu grzybowego 1 cebula 300 g kurek sól, pieprz 1 szklanka śmietany 1 łyżka masła olej Wykonanie: Kaszę ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Podudzia oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na patelni i zalać bulionem(...)grzybowym. Dusić przez 15 minut na małym ogniu. Podduszonego kurczaka wyjąć na talerz, bulion zachować. Cebulę posiekać, a kurki drobno pokroić i podsmażyć na patelni. Dodać kaszę i bulion, w którym dusił się kurczak - wymieszać. Kaszę przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Ułożyć na niej kurczaka i zalać śmietaną. Piec w temperaturze 180 st.C przez ok. 30 minut
Pasja Smakulasach wysyp grzybów, nie może więc ich zabraknąć w moich potrawach:) Mój mąż uwielbia gulasz, dlatego przygotowałam to danie w wersji jesiennej z dodatkiem świeżych kurek (moich ulubionych:)) Wzbogaciłam(...)kilka składników i aromatycznych ziół i powstało pyszne danie. Danie bardzo smaczne, sycące i rozgrzewające. Polecam! Składniki: 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości, 1/2 kg polędwicy wołowej, 600g kurek, duża cebula, 2 duże marchewki, puszka czerwonej fasoli, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, czubata łyżka mąki
Z miłości do słodkościbardzo polecam ten przepis. Jeśli już skusicie się na halloumi, to nie zapomnijcie o owsie. W tym przepisie możecie użyć leśne pieczarki lub hodowane. Jeśli traficie jeszcze na kurki, to również możecie z nich ugotować grzybową. Ja lubię wszystkie grzyby! Według mnie wszystkie grzyby pasuje na zupę. Pieczarkowa z halloumi 5 – 6 porcji Składniki: 450 g pieczarek, leśne
codojedzenialasów. W koszyku mi się nie mieści! Mimo, że mam listę zakupów to zawsze coś dorzucę. Grzybów nie lubię zbierać, ale… Czytaj dalej » The post Wrzesień rozpieszcza smakami – kurki, figi, gruszki, dynia first appeared on Na moim stole
Na moim stoleKurki potrafią każde danie uczynić wyjątkowym. Miłośnicy tradycyjnych kotletów schabowych z pewnością będą usatysfakcjonowani tym smakiem. Artykuł Kotlety schabowe duszone w sosie kurkowym pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z FantazjąSkładniki: 500 g odgotowanych kurek 1 cebula 50 g kaszy manny 1 jajko 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Grzyby zmielić w maszynce … Czytaj dalej Kotlety kurkowe
czarrna od kuchniSkładniki: 2 placki lawaszu1 pomidor1/2 kulki mozzarelli2 jajkqsól, pieprz do smaku u mnie dodatkowo 40 g szynki i 50 g odgotowanych kurek Przygotowanie: Uwaga, to tego przepisu potrzebujemy małej patelni, … Czytaj dalej Lawasz śniadaniowy
czarrna od kuchnisera żółtego 3 łyżki majonezu sól, pieprz Paprykę, pora, ser i ogórki kroimy w drobną kosteczkę i wkładamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy. Autor przepisu: Lucyna Kurek Artykuł Sałatka z czerwoną fasolą pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisygrzybów leśnych jest absolutnym ,,must have" jesienią na naszym stole. W jego skład może wchodzić jeden gatunek grzybów leśnych. Najsmaczniejszy będzie jeśli zmieszasz różne grzyby: podgrzybki, kurki, borowiki. Sos będzie doskonałym dodatkiem do makaronu (tagliatelle, penne), kasz (gryczna, pęczak, jęczmienna, jaglana), ziemniaków oraz klopsików wieprzowych, drobiowych i wegeteriańskich. Składniki: 500 g grzybów leśnych 1/2 średniej białej cebuli 1 duży
Codziennik Kuchennymożesz przyrządzić z każdego rodzaju grzybów, które lubisz . Mogą to być podgrzybki, te najbardziej lubię i cenię Pastę można też przyrządzić z pieczarek lub boczniaków, a nawet z kurek.. Powiem szczerze, nie tylko wegetarianie cieszą się tym smakiem, moja mięsożerna rodzinka, także go docenia Idealna pasta, która z powodzeniem, może być stosowana na tosty, lub zapiekanki.. Bezkres
Ogrodnik w podróży