kurki - 2748 przepisów (strona:87/184)

Dzień Dziecka. Wspomnienie dzieciństwa 72

wciąż zresztą  mieszkam. Nie mówię, że będę tu do końca. Los czasami różnie nami kieruje. Nie zarzekam się nigdy. Jednak ktoś kto przyzwyczajony jest do podwórka, kurek, piesków, kotków i ogrodu z warzywami to ciężko mu zmienić diametralnie środowisko. Wczesne dzieciństwo wspominam dość ciepło Jakie zresztą może mieć troski mały brzdąc ? Żeby brzuch tylko był pełny. Tak było(...)mama zawsze dbała o to, by w domu było coś na ząb. Zawsze była mąka, kurki w zagrodzie i mleko od krowy. Swojskie kluchy wspominam i będę wspominać. Takich jak moja mama do tej pory w 100% nie odtworzyłam. Pamiętam jak tata jeździł do młyna. Przywoził mąkę i mama zaraz gniotła kluski albo robiła rzucane. Sprawdzała czy mąka jest

Pieprzyć z Fantazją
Kaszotto z pieczarkami i szpinakiem 60

Jakiś czas temu robiłam risotto z kurkami ( przepis ), które nam bardzo smakowało. Dzisiaj ryż zamieniłam na kaszę, a kurki zastąpiłam pieczarkami i z dodatkiem szpinaku powstało pyszne kaszotto. Robiąc tę potrawę postępujemy tak samo jak w przypadku robienia risotta. Możemy do tego dania dodać również pokrojonego w kostkę podsmażonego kurczaka. Kasza w takim wydaniu może być świetnym pomysłem

Danka Pichci
15 dań do zrobienia w 15 minut 96

urodzinami naszego bloga prezentujemy najpopularniejsze przepisy. Dzisiaj zestaw 15 dań, które można przygotować w 15 minut. Więcej przepisów znajdziecie na blogu. Spaghetti z krewetkami i kurkami Spaghetti z kurkami i krewetkami jest bardzo łatwe do zrobienia, a zasługuje na to, żeby być ozdobą najbardziej wystawnego stołu. Zobacz przepis Zoodle z kurczakiem w sosie z suszonych pomidorów Pyszny

Niedzielny kucharz
Jak smakuje rok Marcin Molik 111

kurki, jagody i maliny . Mnie najbardziej zaciekawiły pierożki z bobem i musem z topinamburu, risotto z podgrzybkami i serem pecorino, chłodnik z pomidorów i marynowanych malin oraz prażone kurki z goframi i jagodami.  W przepisach na jesień króluje  dynia, grzyby, kiszonki, jabłka, śliwki oraz gruszki. Ja planuję przygotować kilka spośród tych jesiennych propozycji i już wiem

Cynamonowe szczęście
Instytut Kulinarny Transgourmet – otwarcie 70

gotowania, oczekiwały na nas super wygodne fotele, z których można było obserwować wszystkie atrakcje. Jako pierwszy swój pokaz przeprowadził mistrz sztuki kulinarnej z Francji, Marc Galais. Przygotował sandacza z kurkami i pistacjami w towarzystwie warzyw i sosu maślanego.     Następnie członkowie Narodowej Kadry Kucharzy Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni przygotowywali kolejne, autorskie dania. Muszę przyznać(...)jakie danie. Na pewno w pamięci pozostanie mi kacza wątróbka w czekoladzie. Bardzo przyjemne wrażenie pozostawił po sobie Adam Adamczak wraz ze swoją wielkopolską polewką, zsiadłym mlekiem, kiszką ziemniaczaną, kurkami i liściem laurowym. Odrobinę orientu zapewnił Bartosz Peter dzięki jego Bao Bun z wołowiną z imbirem, sezamem, kolendrą i warzywami. Podobnym tropem poszedł Michał Kuduk i przygotował zupę curry

kuron.com.pl
Grzybowa tarta 138

szklanki mąki pszennej 120g masła 1 jajko 1łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/4 szklanki wody Farsz: 400g fileta z kurczaka 250g pieczarek 250g kurek 3 łyżki masła 1 por 250g żółtego sera 1 cebula 2 ząbki czosnku lubczyk sól pieprz olej Wykonanie: 1. Ciasto: Z mąki, masła, jajka, proszku do pieczenia, wody, ziół(...)ostudzić. 2. Farsz: Filet z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, lubczykiem, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek, całość przesmażyć na oleju około 8-10 minut. Pieczarki i kurki oczyścić, wrzucić na rozgrzane masło, doprawić solą i pieprzem, smażyć kilka minut. Następnie dodać pokrojonego w plasterki pora, podlać wodą i dusić około 10 minut. Mięso dokładnie wymieszać

Szalona Kuchnia Eweliny
4 powody, dla których warto jeść grzyby 73

Może kurki w sałatce czy zapiekane boczniaki staną się dla Was alternatywą dla mięsnych elementów dań? Byłoby dobrze. Istnieją przynajmniej 4 powody, dla których warto jeść grzyby! Są niskotłuszczowe, mają sporo witamin i soli mineralnych. Ale, by Was nie zanudzać wybrałem moim zdaniem te najważniejsze argumenty przemawiające za włączeniem grzybów w naszą dietę. Tym bardziej, że mogą one stanowić(...)jeść grzyby Są niskokaloryczne 28 kcal na 100 gramów to średnia ilość energii surowych grzybów. Najmniej kaloryczne są pospolite pieczarki (zaledwie 15 kcal na 100g), tylko trochę więcej mają kurki, które uwieczniłem na zdjęciu powyżej (18 kcal na 100g). Najbardziej kaloryczne są boczniaki i borowiki (nieco ponad 30 kcal na 100g). Ale to i tak mało w porównaniu

Fleksitarianizm.pl
Jajecznica z kurkami 88

jajecznica z kurkami . Mój przepis jest sprawdzony a sama jajecznica idealna i bez zbędnych składników. Podążaj za przepisem, a zrobisz wspaniałe i bardzo sycące śniadanie. - super pomysł na kurki - smaczne i proste śniadanie - przepis krok po kroku ze zdjęciami

AniaGotuje.pl
Włoska zupa kurkowa 72

Zupa grzybowa w polskiej kuchni jest silnie zakorzeniona. Czasami warto odmienić tradycyjne dania. Składniki:  500 g kurek 2 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 ml oliwy 1 litr bulionu grzybowego 100 g suszonych pomidorów 200 ml słodkiej śmietany natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie:  Marchewki, pietruszki i seler obrałem, stałem na tarce(...)dużych oczkach. Cebulę i czosnek obrałem i posiekałem. Wszystko wrzuciłem na rozgrzaną oliwę i smażyłem około 10 min. Kurki oczyściłem, większe pokroiłem na mniejsze kawałki, dodałem do warzy i smażyłem jeszcze 5 min. Całość zalałem gorącym bulionem, dodałem pokrojone w paski pomidory i gotowałem 30 min. Do smaku doprawiłem solą i pieprzem.  Śmietanę wymieszałem z chochelką wywaru, dodałem

R'n'G Kitchen
Pieczone udka kurczaka 86

Pieczone udka kurczaka z chrupiącą i aromatyczną skórką podane z ziemniakami z sosem z kurek, cebuli i koperku. Do tego sałatka z kapusty lodowej z papryką, ogórkami i pomidorkami. Obiad rewelacja, danie które zawsze się sprawdzi w naszej kuchni. I choć nie bardzo w ten upał chce się odpalać piekarnik, wydziwiać i gotować to warto było. Soczyste mięso, aromatyczne(...)kurki i ziemniaki z wody za mną chodziły jak nic. SKŁADNIKI: 8 udek kurczaka przyprawy: lubczyk, ostra papryka, przyprawa do kurczaka, świeżo zmielony pieprz cytrynowy łyżka masła olej rzepakowy PPRZYGOTOWANIE: Udka myję i układam skórą do góry w naczyniu żaroodpornym, polewam olejem i przyprawiam. Odstawiam do zamarynowania na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Następnego dnia rozgrzewam piekarnik

Zasmakuj Kuchni
Sałatka ziemniaczana do grilla 98

dania z grilla, do tego obmyśliliśmy sałatkę ziemniaczaną, która idealnie pasuje do mięs. Składniki:  500 g ziemniaków 1 szklanka mleka 2 liście laurowe 1 łyżeczka masła 100 g kurek 5 kiszonych ogórków 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Przygotowanie(...)widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę. Kurki oczyszczamy, dodajemy do ziemniaków. Zalewamy zimną wodą, mlekiem, dodajemy liście laurowe i sól (pół łyżeczki), dodajemy łyżeczkę masła i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Ogórki kroimy w kostkę. Natkę

R'n'G Kitchen
Marynowane, duszone, suszone czy smażone – jak przyrządzać grzyby? 112

Grzyby dusi się zwykle we własnym sosie, jedynie grzyby twarde (typu kurki) wymagają dolewania wody podczas długotrwałego duszenia. Do smażenia najlepiej nadają się pieczarki, borowiki, podgrzybki, rydze i kurki. Grzyby soli się dopiero po usmażeniu – w przeciwnym razie puszczą zbyt dużo soku. Warto pamiętać, że grzyby nie nadają się np. do opiekania przy ognisku, ponieważ szybko się przypalą

Kulinarne Przeboje
Kremowy sos z kurek 69

fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Taki sos, to bożyszcze dla nas <3 Idealny sos do wszystkiego. Mięcho, makaron, warzywa, pieczywo… Składniki:  500 g kurek 1 cebula 1 łyżka masła ghee 1 pełna łyżka mąki 400 ml śmietany 18% 250 ml mleka 3,2 % 1 łyżka posiekanego lubczyku 1 łyżka listków tymianku sól, pieprz Przygotowanie(...)family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Grzyby oczyszczamy, blanszujemy w osolonym wrzątku. Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanym maśle, dodając kurki, oprószamy mąką. Przez moment smażymy, cały czas mieszając. Mleko mieszamy ze śmietaną. Powoli wlewamy do grzybów razem z listkami tymianku i posiekanym lubczykiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Szakszuka z choriso 110

Pokazywałam Wam już przepisy na szakszukę klasyczną, taką z boczkiem, kurkami czy fasolą. Przyszedł więc czas na szakszukę z choriso, pikantną kiełbasą która idealnie pasuje(...)pomidorów i jajek. Zapraszam do tego przepisu i wszystkich pozostałych przepisów na szakszukę. Polecam Wam także przepisy na: – klasyczna szakszuka – szakszuka z boczkiem – szakszuka z dynią – szakszuka z kurkami – szakszuka z fasolą – zielona szakszuka – szakszuka ze szpinakiem – pikantna szakszuka z ziemniakami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację Polecam Wa też inne przepisy na śniadania

nietylkopasta.pl

Proponowane wyszukiwania