Kurki (zwane inaczej lisiczkami) należą do najpopularniejszych grzybów w Polsce.... Artykuł TARTA Z KURKAMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEjadam ziemniaków zimą, ale młode mają cudowny smak. Najchętniej jadłabym je codziennie:). Postanowiłam zapiec je z moimi ulubionymi kurkami i z dodatkiem ziół. Wyszło pyszne letnie dani e :) Składniki: 10 małych młodych ziemniaków 30 gr kurek 1/2 brokułu 1 średnia cebula 2 łyżki oleju kokosowego garść koperku garść rozmarynu garść oregano oliwa z oliwek płatki(...)podsmażamy na oleju kokosowym, następnie dodajemy kurki, które przyprawiamy pieprzem i solą i smażymy aż zmiękną. Do naczynia żaroodpornego dodajemy ugotowane na półtwardo zieniaki, brokuł i podsmażone kurki. Całość posypujemy świeżymi ziołami: rozmaryn, oregano, pieprz, sól i koperek oraz polewamy oliwą z oliwek. Zapiekamy przez 30 min w 180 st. Przed podaniem posypujemy płatkami drożdżowymi
Łycha smakównatka pietruszki Przygotowanie Kurki krótko obgotowałem w osolonej wodzie. Cebulę pokroiłem w grube talarki, zeszkliłem na maśle. Wrzuciłem do rondla pół cebuli ( resztę odłożyłem ) i obgotowane kurki, oprószyłem mąką. Smażyłem kilka minut. Dodałem mleko i śmietanę . Gotowałem, aż sos zgęstniał. Pod koniec gotowania dodałem tymianek . Doprawiłem solą i pieprzem. Odstawiłem sos do wystygnięcia. Naczynie żaroodporne lekko(...)natłuściłem, wyłożyłem ciasto francuskie, nakłułem widelcem. Na ciasto wylałem sos z kurkami, posypałem resztą zeszklonej cebuli. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C, zapiekałem, aż ciasto zrumieniło się. Po wyjęciu z piekarnika udekorowałem natką pietruszki
R'n'G Kitchenroku czekam na kurki. A jak pojawią się, dodaję je do wielu potraw. Najbardziej lubię je zapieczone w tarcie w towarzystwie boczku Jednak zupy nigdy nie robiłam. Kiedy ujrzałam zdjęcie zupy kurkowej na blogu Liski z White Plate, stwierdziłam, że trzeba wypróbować tę opcję. Zupa jest smaczna, sycąca, pachnąca grzybami. Bardzo prosta, letnia, posmakuje każdemu. Składniki: 200g kurek(...)obrać, pokroić na duże kawałki, ułożyć w garnku, dodać ziele i listki laurowe, zalać wodą. Gotować ok. 15min. W rondelku rozpuścić masło, wrzucić posiekaną cebulkę, podsmażyć. Następnie dodać oczyszczone kurki oraz pokrojone na kawałki ziemniaki. Chwilę podsmażyć. Całość przełożyć do bulionu,dodać majeranek, gotować ok. 25minut. Na samym końcu rozprowadzić śmietanę. Doprawić do smaku. Smacznego! Artykuł Zupa z kurek
Raj dla Podniebieniataki prosty obiad, który powstał na szybko. W czasie spaceru zastanawialiśmy się, co dziś będziemy jedli. Może to, a może tamto? Krótka wizyta w sklepie i rzut okiem na kurki w słomianym koszyczku zaowocowały natychmiastowym pomysłem na szybki, smaczny obiad. I jest, proszę! Składniki: 400g makaronu 200g kurek 1 cebula 2 łyżki masła 1/3 szklanki białego wina(...)kurkami, podsmażyć, zdjąć z ognia i połączyć z sosem śmietanowym. Na talerzu danie można posypać pokruszoną fetą, znakomicie sprawdzi się również zwykły twaróg. Gotowe! Artykuł Makaron z kurkami i sosem śmietanowym z białym winem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaPiekarnik nagrzejcie do 190 st. Przygotujcie nadzienie: Kurki dokładnie umyjcie i osuszcie, pokrójcie szalotkę. W patelni rozgrzejcie masło klarowane, wrzućcie do niego pokrojoną szalotkę, zeszklijcie ją. Dołóżcie kurki, smażcie do lekkiego zbrązowienia grzybów. Jeśli wybraliscie opcję z winem teraz jest na niego czas. Wlejcie wino do grzybów, smażcie przez kilka minut, aż alkohol odparuje. Przyprawcie solą, świeżo zmielonym(...)pieprzem i tymiankiem. Śmietanę wymieszajcie z jajami, przyprawcie.Oscypki pokrójcie w plastry. Na upieczony spód tarty wyłóżcie podsmażone kurki. Zalejcie śmietaną z jajami, na górze ułóżcie plastry oscypka. Włóżcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie około 20-30 minut. Upieczoną tartę podawajcie z pomidorami skropionymi octem balsamicznym
OliveandThymeSezon na grzyby trwa w pełni dlatego warto wybrać się na grzybobranie do lasu lub na targ. Smak kurki jest łagodny, delikatny, więc idealnie będzie pasował zarówno do młodych ziemniaków jak i makaronu. Ale też świetnie skomponuje się z mięsami. Moja kompozycja to sos śmietanowy na bazie białego wina z zielonym groszkiem ;) Składniki: 200 gram kurek(...)alkoholu, ale też żeby warzywa były miękkie. Następnie podlewamy śmietanką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dusimy na małym ogniu aż śmietanka zgęstnieje, na koniec dodajemy natkę pietruszki. Jeśli kurki i groszek są już miękkie a sos odpowiednio gęsty i słony, możemy z czystym sumieniem zdjąć z ognia;) A makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu
Życie zaczyna się w kuchniniedzielny poranek jadąc w odwiedziny do cioci spotkaliśmy przy drodze stragan z kurkami od razu wiedziałam, co z nich zrobię. Ten pomysł narodził się, gdy w 1 sekundę;) Tarta, moja ukochana tarta;) Składniki: ciasto 210 gram mąki 100 gram masła 1 jajko farsz 200 gram kurek 1 cebula 1/4 pora 200 ml śmietanki 1 opakowanie ricotty 50 gram(...)tarty i wykładamy nim tartę lekko uklepując. Pieczemy w piekarniku 10 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy, ale nie studzimy. Składamy tartę. Podpieczony spód smarujemy ricottą, wykładamy podsmażone kurki z cebulą i porem, żółty ser, świeże zioła. Zalewamy śmietanką. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Ale uwaga! Ja mam piekarnik gazowy tradycyjny. w elektrycznym zapewne będzie
Życie zaczyna się w kuchnirównie dobrze prezentuje się na stole. Polecam Wam również pyszną kruchą tartę z leśnymi grzybami i serem. składniki: 125 g mało słodkich herbatników 100 g masła 200 g kurek 250 ml śmietany kremówki 200 ml śmietany 18% 800 g twarożku śmietankowego 1 średnia cebula 6 łyżeczek żelatyny masło do smażenia sól, pieprz natka pietruszki, ewentualnie szczypiorek sezam(...)maśle razem z posiekaną cebulą, doprawiam solą i pieprzem, odstawiam do wystudzenia. Twarożek miksuję z kwaśną śmietaną na gładka masę, kremówkę ubijam na sztywno, mieszam z twarożkiem. Dodaję kurki z cebulą, posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Całość doprawiam solą i pieprzem, delikatnie mieszam mikserem. Na końcu wlewam ostudzoną żelatynę i dokładnie miksuję. Masę wykładam na ciasteczkowym spodzie, wierzch
babka w formieDrożdżówki w wersji wytrawnej z kurkami i camembertem mogą być do pracy, do szkoły. Są bardzo dobre na ciepło i na zimno.Uwielbiam kurki i jak tylko mam okazję lubię je przyrządzać i eksperymentować. 250 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka czubricy czerwonej 1/2 łyżeczki przyprawy greckiej 2 dkg drożdży 2 łyżki oliwy 3/4 szklanki wody letniej sól(...)farsz: 20 dkg kurek 2 łyżki oliwy 1 cebula czerwona 7 pomidorków koktajlowych 1/2 sera camembert 1/5 pęczka natki pietruszki sól, pieprz do posmarowania 1 jajko Do miski przekładam drożdże, dodaję 1/4 szklanki wody i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję odrobinę cukru. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do zaczynu przesiewam resztę mąki
wesoła kuchniaWigilijne pierogi z kapustą, kurkami i fasolą. Pierogi tradycyjnie królują w moim domu na święta. Zajadam się nimi nie tylko w wigilię. Tylko raz w roku tak mi smakują. Ciasto jest cieniutkie, delikatne a farsz jest ich dopełnieniem smacznym. ciasto: 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżka oliwy 2/3 szklanki gorącej wody farsz: 20 dkg kapusty kiszonej(...)Cebulę kroję drobno przesmażam na maśle, dodaję kurki które wcześniej odmroziłam i przesmażam razem. Kapustę po ugotowaniu odcedzam, dodaję masło, kroję drobno. Przekładam do miski, dodaję fasolę ugotowaną, kurki, i mieszam, doprawiam. Do miski przesiewam mąkę, dodaję oliwę, sól i wlewam gorącą wodę, mieszam widelcem. Jak ciasto przestygnie zagniatam je rękoma. Ciasto rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką.Wycinam
wesoła kuchniasmaku • 5 łyżek oleju Konfitura z cebuli • 3 cebule czerwone • 1 łyżka masła • 3 łyżki cukru brązowego • 150 ml wina czerwonego wytrawnego • 1 łyżka octu balsamicznego • sól, pieprz Kurki • 20 dkg kurek mrożonych • 1 ząbek czosnku • 2 szalotki • 100 ml śmietany 30% • 1 łyżka masła klarowanego • natka pietruszki Wykonanie: • Wymieszać wszystkie składniki marynaty, zalać mięso(...)brzegach widelcem, posmarować wierzch jajkiem i udekorować resztą ciasta. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do do 200 st.C na 15 minut. • Podawać z kurkami i kleksem z konfitury z cebuli. Danie pochodzi z warsztatów kulinarnych AEP Makro Dary Lasu
To co kochamchodziły za mną kurki z ryżem aż się wreszcie doczekałam pierwszych zbiorów. Mąż się wybrał na chwilę i trochę uzbierał. Szału nie ma, dość że to wszystko mokre to jeszcze robaczywe(...)już jest, niby grzyby lubią wilgoć, ale nie lubią deszczu, kochają spokój w aurze. Wprost przeciwnie do pałaszujących je robali, dla nich deszcz to raj. Ale do rzeczy....kurki i ryż to dla mnie idealny duet. 0,5 kg kurek 0,5 szklanki śmietany kremówki woreczek ryżu pełnoziarnistego Uncle Ben`s łyżka masła sól i czarny
Dieta moja pasjaDziś pyszna rolada z ziemniaków kurek ,kiełbaski i sera. Rewelacja, ciasto podobne jak na kopytka tylko trochę rzadsze.Mąż zadowolony hihi nie rozpoznał , że to ziemniaki stwierdził pyszna ta zapiekanka.Oto właśnie chodzi by zaskakiwać i to pozytywnie :) Widziałam jak Monika robiła swoja roladę, stwierdziłam , że też muszę spróbować Składniki: ziemniaki 10 szt mąka pszenna TYP 500 Kłos(...)wyjmujemy i wsypujemy mąkę do równego.Wbijamy jajo i wyrabiamy ciasto. Krok 2 Kładziemy papier do pieczenia i wykładamy na niego ciasto ziemniaczane, taki prostokąt równy. Krok 3 Kurki czyścimy, gotujemy i smażymy z kiełbasą żywiecką drobno pokrojoną. Doprawiamy mieszanką pomidor z ziołami.Po usmażeniu zostawiamy do ostygnięcia. Krok 4 Przekładamy kurki na nasze ciasto ziemniaczane
Różowa kuchniaPrzy piątku u mnie bezmięsny obiad się zapowiada. A co to będzie? . Placki ziemniaczane , które się chyba nigdy nam nie znudzą, tym razem w towarzystwie sosu śmietanowego z dodatkiem kurek i natki pietruszki. Zestawienie idealne. Ja kurki mrożę, dzięki temu mam je w zasięgu ręki o każdej porze roku. Ale równie dobrze możemy wykorzystać również pieczarki. Składniki(...)ziemniaków 2 jajka 3 łyżki mąki sól,pieprz dodatkowo: 30 dag kurek 1,5 szklanki śmietany 30 % 3/4 szklanki bulionu warzywnego pół szklanki natki pietruszki sól,pieprz do smaku Wykonanie: *Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy jajko, mąkę, sól,pieprz, smażymy placki na całą patelnię. Osączamy z nadmiaru tłuszczu. *Kurczaka kroimy w paseczki, oprószamy solą, pieprzem oraz słodką papryką
Z Majeczką w kuchni