kurki - 2748 przepisów (strona:37/184)

Makaron razowy w odchudzonym sosie kurkowym 242

duża, gdyż zmieniłam, wręcz całkowicie, moje nawyki żywieniowe jak i dietę. Oby nie było tak źle i oby nie zepsuło mi to jutrzejszego dnia :). Jak już wspominałam wcześniej, uwielbiam kurki. Jak dla mnie są to najlepsze grzybki i śmiało mogą konkurować wraz z pieczarkami o pierwsze miejsce w moim rankingu. Żałuję jedynie, że nie mamy ich świeżych przez cały(...)aczkolwiek jeśli nie lubimy całych grzybów w sosach - kroimy wszystkie. Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni roztapiamy olej kokosowy i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy ją do zeszklenia. Dorzucamy kurki i smażymy do ich zarumienienia. Dolewamy śmietanę (wcześniej wymieszaną z gorącym sokiem z kurek, by nam się nie zważyła) wraz z winem i posiekaną natką pietruszki. Gotujemy

Be Fit Be Strong
Krem kurkowy 198

Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4-5 porcji: 500 ml intensywnego bulionu warzywno-mięsnego 1 ugotowana marchewka z bulionu 300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę 200 g kurek, dokładnie umytych 2 łyżki masła 1 cebula, drobno posiekana 50 serka topionego szczypta gałki muszkatołowej szczypta chilli szczypta kurkumy dla koloru sól, świeżo mielony pieprz Do podania: kwaśna śmietana(...)wrzucamy kurki i przesmażamy, aż nadmiar wody odparuje. Przekładamy na talerz, a na patelni rozpuszczamy masło wrzucamy cebulkę. Smażymy do miękkości przez ok. 7 minut, z powrotem wrzucamy kurki i smażymy 3 minuty. 2. Do bulionu wrzucamy kurki z cebulą, ziemniaki i ugotowaną marchewkę, doprawiamy gałką muszkatołową, chilli, kurkumą, solą i pieprzem. Gotujemy 20 minut do miękkości

My Culinary Art
Żytnia tarta z kurkami, porem, cebulą i koperkiem 242

wyszłam na stypendium naukowe bez znacznego wysiłku.. Faktycznie, nazwy przedmiotów brzmią całkiem poważnie, ale co ma być to będzie. Co nas nie zabije to nas wzmocni! Jeżeli lubicie kurki, lubicie ich słodkawy smaczek, ich obecność w różnorodnych potrawach to ta tarta jest dla Was! Osobiście uważam, że była to jedna z lepszych tart jakie jadłam w życiu(...)miękkości, kroimy w plastry. Pora również kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kosteczkę lub piórka (jak wolimy). Koperek siekamy. Na rozgrzaną patelnię, wraz z olejem kokosowym, wrzucamy por i kurki. Gdy objętość kurek zmaleje i puszczą one sok, dorzucamy cebulę, koperek i ziemniaki. Doprawiamy i smażymy do czasu, aż cała woda odparuje. Na podpieczony spód wykładamy gotowy farsz

Be Fit Be Strong
Zupa krem z cukinii z kurkami / Creamy zucchini soup with chanterelles 209

sklepach. Zupa wydaje się być niepozorna, z małej ilości składników ale zapewniam, ze warto ją spróbować. Polecam! Scroll down for recipe in English Zupa krem z cukinii z kurkami (4 porcje) Składniki: 600 g młodych cukinii, pokrojonych w plastry 4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego 300 g kurek, oczyszczonych, większe przekrojone na połówki 1 łyżka masła 1/2 szklanki(...)wmieszaj śmietankę i dopraw estragonem, solą i pieprzem. Na średniej patelni podgrzej masło i włóż kurki. Podsmaż przez kilka minut, dopraw solą i pieprzem. Podawaj zupę wraz z kurkami i chrupiącym pieczywem. Smacznego! English version Creamy zucchini soup with chanterelles (4 servings) Ingredients: 600 g of young zucchini, cut into slices 4 cups chicken or vegetable stock

karmelowy
Pappardelle z kurkami i pancettą 177

włoską kuchnią. Jak się domyślacie, będzie dużo makaronu w mniej lub bardziej klasycznym wydaniu. Na początek włosko-polskie danie - makaron pappardelle z kurkami i pancettą. Delikatne w smaku kurki lubią towarzystwo wyrazistych dodatków - słonej wędliny, pieprzu i natki pietruszki. Zamiast pancetty spokojnie możecie użyć dobrego, polskiego wędzonego boczku. Danie robi się błyskawicznie, w 15 minut mamy pyszny(...)wędlina jest dosyć słona), doprawić sporą ilością pieprzu. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody przez 7 minut - wtedy będzie al dente. Odcedzić i przełożyć na patelnię z kurkami, posypać natką pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać. Podawać posypane pieprzem i ewentualnie tartym parmezanem.     Partnerem akcji "Włoski tydzień"  jest marka Barilla

Kulinarne Inspiracje
Zupa kurkowa ze śmietaną 254

grzybowych. A z dodatkiem koperku i śmietany zamienia się w prawdziwy raj dla podniebienia. Z kurek możecie przygotować też pyszny  sos . Składniki (na średni garnek): 500 g kurek 1 średniej wielkości cebula 15 młodych ziemniaków 1 spory pęczek koperku włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki z nacią, 1 seler z nacią) 2 liście laurowe pieprz i sól(...)garnka, a w jej miejsce dodać obrane ziemniaki i gotować dalej, aż będą miękkie. Wyjętą z garnka cebulę przestudzić, drobno pokroić i dodać z powrotem do zupy. Dodać podduszone kurki i gotować jeszcze 10 minut, po czym garnek zdjąć z ognia. Dodać drobno posiekany koperek. Po kilku minutach od zestawienia z ognia, do śmietany dodać 2-3 łyżki wazowe

W SMAK
Polędwiczki drobiowe w sosie kurkowym 230

Wykwintne w smaku kurki i delikatne mięso drobiowe to połączenie idealne. Dodatkowo wybrałam specjalnie do towarzystwa kurkom najdelikatniejsze mięso z piersi kurczaka - polędwiczki drobiowe. Szybkie i efektowne danie, przygotujesz je w 30 minut. Te śliczne, małe grzybki skrywają ogromny potencjał, także możesz być pewna - obiad będzie super smaczny. I na pewno sie uda, bo to bardzo proste danie(...)maśle z obu stron. Odłożyć na bok kurki umyć w wodzie z solą i odsączyć na sitku. Większe grzybki pokroić na mniejsze kawałki. Podsmażyć na tej samej patelni kurki z cebulą pokroją w kostkę lub piórka przez kilka minut, do odparowania wody. Na patelnię wlać śmietanę kremówkę, dołożyć polędwiczki drobiowe, przykryć patelnię pokrywką i dusić 10-15 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaron z kurkami w sosie winno- śmietanowym 279

Jeden z moich ulubionych sosów do makaronu. Kremowy, aromatyczny i pełen cudownych żółto-pomarańczowych kurek :) Świeże oregano fantastycznie komponuje się z kurkami, a białe wino idealnie dopełnia smak sosu. Koniecznie spróbujcie :) SKŁADNIKI (4 porcje) 300g świeżych kurek 2 nieduże cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny kila gałązek świeżego oregano 200 ml śmietany(...)Delikatnie szklimy i następnie dodajemy dokładnie oczyszczone kurki oprószamy je solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny żeby zachowały kolor. Dusimy do momentu aż woda puszczona przez kurki odparuje. Dodajemy białe wino i dusimy chwilę. Następnie dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy całość. Gotowy sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu

DefinicjaSmaku
Risotto z kurkami 221

Kolejny przepis na risotto z sezonowym dodatkiem jakim są kurki. Bardzo polecam jeśli ktoś lubi takie smaki. Risotto podałam z kawałkiem smażonego schabu. Składniki (2 porcje): 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 100 gram ryżu Arborio 1/2 litra bulionu lub rosołu (lub w ostateczności wody)* 200 gram kurek 2 łyżki drobno posiekanej bazylii 70 gram sera(...)każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu odstawiam na kilka minut, następnie schab kroję w paski i podaję z ugotowanym risotto. Na oliwie smażymy drobno posiekany czosnek oraz kurki (kilka kurek można odłożyć do dekoracji). Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy (ryż powinien zrobić się szklisty). Dodajemy jedną porcję bulionu (na przykład jedną chochlę) i gotujemy na małym ogniu

Mango Papaja
SOS KURKOWY 211

szklanej miski lub garnka, zasyp 2-3 łyżkami soli i zalej gorącą wodą. Odstaw na 10-15 minut , aż piasek opadnie na dno, po tym czasie wyjmij kurki łyżką cedzakową i opłucz pod bieżącą wodą. Na patelni rozgrzej masło i oliwę, i zeszklij na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodaj starty czosnek, podsmaż całość około 1 minutę. Dorzuć(...)kurki i smaż je przez 5-8 minut, na koniec dodaj śmietankę wymieszaną z mąką i pietruszkę. Posól i popieprz do smaku. Gotuj sos jeszcze jakieś 3-4 minuty . Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Wakacyjny obiad w 15 minut. Farfalle w rustykalnym stylu. 232

ajlepsze kurki to te świeże i najlepiej prosto z lasu :). Już są więc pora na kilka prostych przepisów z tymi pysznymi grzybami. Dziś pierwsza propozycja - rustykalna pasta z kurkami, dynią Hokkaido, prosciutto, gorgonzolą, rozmarynem i jabłkowym akcentem Cydr Green Mill. Szybki obiad lub kolacja pachnąca lasem :) Nie przeciągajcie gotowania, dynia i grzyby nie powinny być rozgotowane. Czas przygotowania(...)większe kurki podzielić na mniejsze kawałki, małe zostawić w całości.  W rondlu zeszklić cebulę na oliwie, dodać pokrojoną w paseczki szynkę i chwilę smażyć. Dodać kurki, dynię i gałązki rozmarynu smażyć 3 minuty.  Następnie dodać Cydr Green Mill, sok z połowy cytryny, szczyptę soli i pieprzu, dusić ok. 5 minut aż płyn odparuje.  Łyżką cedzakową

SzczyptaSmaQ
Makaron z kurkami i serkiem mascarpone 221

Dzisiaj w kuchni pachnie kurkami.  Aromatyczne  kurki z pietruszką i serkiem mascarpone, podane z makaronem tagliatelle. Składniki: 300 g kurek 2 cebule 1/2 serka mascarpone pęczek pietruszki sól pieprz 4 łyżki oliwy 220 g makaronu tagliatelle Wykonanie: Kurki myjemy i jeśli są duże kroimy na 4 części. Cebulę siekamy w kostkę. Na patelni(...)rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, lekko solimy i podsmażamy do zeszklenia cebuli. Dodajemy kurki. Całość solimy, pieprzymy i dusimy pod przykryciem 5 minut. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dusimy kolejne 3 minuty pod przykryciem i 2 minuty bez przykrycia. Na koniec dodajemy serek mascarpone. Całość mieszamy, dusimy pod przykryciem jeszcze 3 minuty. W międzyczasie próbujemy i dosalamy, jeśli zachodzi taka

Smak mojego domu
Omlet z kurkami i szynką 178

Omlet z kurkami i szynką to pomysł na szybkie danie obiadowe. Wbrew pozorom nie potrzebujemy zbyt dużej ilości składników.  Składniki na 2 porcje: 4 duże jajka lub 5 średnich 100 g konserwowej szynki(...)kurek 2 łyżki masła 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki sól, pieprz posiekany świeży koperek Kurki umyć, obrać i osuszyć. Na patelni rozgrzać masło, następnie przesmażyć kurki. Posolić i popieprzyć. W międzyczasie szynkę pokroić w kostkę, a koperek drobno posiekać. Gdy kurki będą już prawie usmażone to dodać do nich szynkę oraz koperek. Delikatnie przemieszać. Jajka

Ugotować
Makaron z kurkami, boczkiem i sosem śmietanowym 279

życia bez makaronu ;) I lubię ten czas, kiedy na straganach zaczynają się pojawiać kurki - co roku mrożę* parę porcji, żeby w środku zimy móc rozkoszować się jajecznicą z kurkami. Gdy za oknem śnieg smakują jeszcze lepiej, o niebo lepiej! I to kolejna już propozycja na makaron w 15 minut - bo cały sos robi się w trakcie, gdy makaron(...)śmietanę - wszystko dokładnie łączymy i doprawiamy - solą, pieprzem i ostrą papryką. Wykładamy sos na jeszcze ciepły makaron, posypujemy startym serem i... smacznego :) *Jeśli ktoś z Was będzie chciał mrozić kurki, to koniecznie je chwilę obgotujcie - w przeciwnym razie po rozmrożeniu i usmażeniu będą gorzkie

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Soczysty mielony z batatami i sosem kurkowym 400

Formujemy 4 duże kotlety i dokładnie obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy powoli na rumiano na klarowanym maśle. Sos kurkowy: kurki wrzucamy do wrzątku na 3 minuty. Kroimy kurki na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną cebulę. Po kilku minutach dodajemy kurki i posiekany koperek. Solimy, posypujemy świeżym pieprzem(...)smażymy na średnim ogniu aż cebula się zeszkli a kurki będą miękkie. Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietankę. Dodajemy do smaku: pieprz, sól, opcjonalnie gałkę muszkatołową, koperek. Bataty: Bataty bardzo dokładnie myjemy, nie obieramy. Kroimy w grube słupki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy listkami rozmarynu, solą morską, świeżo mielonym pieprzem, a na koniec skrapiamy całość oliwą

OstryKęs