Risotto teraz u mnie króluje. Uwielbiamy je i dlatego musiało się pojawić z pysznymi, świeżymi kurkami. Zapach był nieziemski i już podczas przygotowywania ślinka nam ciekła ;) Składniki na 2 osoby: 3/4 szkl ryżu do risotto Arborio około 200 gr świeżych wymytych kurek 1 mała pierś z kurczaka (niekonieczne) około 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być kupny(...)natka pietruszki sól, pieprz do smaku olej/oliwa do smażenia 1. Na patelnie wylewamy trochę oleju i przesmażamy na nim cebulkę wraz z kurkami. smażymy dotąd aż kurki puszczą sok i trochę odparują. W czasie smażenia pieprzymy kurki. 2. Kiedy kurki się smażą, kroję pierś kurczaka w kosteczkę i również ją przesmażam (nie jest
Gotowanie...to proste !nieco innej odsłonie... bo z wędzoną kiełbaską. Wyjątkowy smak. Polecam! Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka 1/3 selera 3 ziemniaki 2 cebule 150 g kiełbasy wędzonej 300 g kurek 1,5- 2 l bulionu pęczek szczypiorku liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz, oregano 2-3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy(...)mniejsze pozostawiamy w całości. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na rozgrzanej oliwie. Podsmażoną kiełbasę przekładamy do wywaru. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę do zeszklenia. Następnie dodajemy kurki, przyprawiamy pieprzem, solą i smażymy do momentu odparowania wody z kurek oraz przyrumienienia ich. Kurki z cebulą przekładamy do wywaru, dodajemy łyżeczkę oregano i gotujemy około
Kuchnia MagdaLenyaksamitnej konsystencji, posypana prażonymi pestkami dyni idealnie dopełnia jej smak. To zdecydowanie mój nr 1 wśród wszystkich zup :) Składniki na 4-5 porcji: ok. 1 - 1,5 szklanki kurek (u mnie mrożone) 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 1/2 szklanki pestek łuskanej dyni 200 g serka topionego (naturalnego) 1 kostka bulionowa (grzybowa) 1/2 średniej cebuli 1 ząbek czosnku(...)patelni blendujemy (najlepiej ostudzone) - dodajemy do garnka z bulionem i mieszamy. Zupę podgrzewamy na małym ogniu (doprawiamy pieprzem) a w między czasie prażymy pestki na suchej patelni. Krem z kurek wlewamy do miseczek, posypujemy pestkami dyni i dekorujemy kurkami
Alutka-Gotujeschab z kurkami Ostatnio w lesie koło mego domu "wysypały się" kurki. Miłośnikom leśnych darów nie muszę tłumaczyć, co taki fakt oznacza dla każdego grzybiarza. Wybrałem się wiec skoro świt w pobliskie zagajniki, by po kilku godzinach wrócić z koszykiem tych smacznych grzybów. Już w drodze powrotnej z lasu wiedziałem że grzyby przyrządzę razem z wieprzowym(...)schabem, gdyż jest to jedno z moich ulubionych dań. Uważam bowiem iż kurki, soczysty schab i gęsta słodka śmietana tworzą razem kompozycję wręcz idealną. Składniki dla czterech osób 300-400 g kurek 4 kotlety wykrojone ze schabu (każdy o wadze ok 200 g) 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 250 ml słodkiej śmietany
Miód i pieprzdzika oczyścić, umyć, osuszyć. Naciąć kieszeń. Oprószyć solą i pieprzem. Kurki oczyścić z piasku, umyć w wodzie z solą (do miski wlać zimną wodą, wsypać sól, zamieszać, włożyć kurki, szybko je umyć - nie mają się moczyć w wodzie). Odłożyć kilka ładnych kurek do przybrania. Resztę pokroić niezbyt drobno. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu, następnie dodać(...)stopni i piec około 2,5 godziny. Po godzinie pieczenia wlać 150 ml wody. Od czasu do czasu podlewać mięso wytworzonym sosem, w razie potrzeby dolać trochę wody. Odłożone kurki podsmażyć na tłuszczu. zastawa
królestwo garówDlaczego nie spróbować i zrobić kurek w occie Zawsze(...)robimy tylko prawdziwki, a kurki to też cudny grzybek. W tym roku było ich dużo, więc postanowiłam zrobić w occie. Zrobiłam także jak zwykle w słoiczkach patrz tutaj kurki w słoikach , Kurki dokładnie oczyścić i wypłukać. Wrzucić kurki do garnka i zalać wodą, osolić delikatnie do smaku, zagotować. Ja grzybów nie kroje, wrzucam w całości. Gotować
Kuchnia PokoleńGrzybowy urodzaj jeszcze przed nami, pogoda na pewno dopisze i będzie można się nimi cieszyć aż do przymrozków. A zimą – korzystać z mrożonych i suszonych grzybów:-) Makaron z kurkami 2 porcje 250 g kurek 1 spora cebula 100 ml gęstej, kwaśnej śmietany sól, pieprz 1-2 łyżki natki pietruszki oraz: 200- 250 g makaronu Kurki oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać w kostkę. Zeszklić ją na dwóch łyżkach oleju, dodać kurki i dusić przez około 15 minut. Dodać śmietanę, sól i pieprz. W międzyczasie ugotować makaron. Odcedzić i wymieszać z sosem kurkowym
Posadzone i zjedzoneViolaPassion Wspaniałe wykwintne danie. Mule z kurkami w białym winie. Krótka informacja dla moich czytelników nie Polskojęzycznych. Kurki są to leśne grzyby. NIE znający się na grzybobraniu powinni wybrać się do sklepu. Składniki: 300g kurek 12 muszli Natka pietruszki drobno posiekana 1 dymka drobno posiekana 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę 120 ml białego wino(...)cebule i szklimy. Często mieszając dodajemy wino i Wodę redukujemy . Wino musi wyparować Następnie dodajemy kurki i dwie łyżki posiekanej Pietruszki na małym ogniu pod przykryciem. Gdy kurki są miękkie dodajemy sól i pieprz do smaku mieszamy i już. Wykładamy muszelki I polewamy naszym sosem z kurkami Smacznego
Viola cooks with passionnatka pietruszki około 0,5 l bulionu (u mnie drobiowo-wołowy) olej do smażenia listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='100 g wołowiny (użyłam rostbefu) 100 g kurek 2 szklanki nieugotowanego pęczaku cebula szalotka ząbek czosnku łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka tymianku 2 łyżki masła sól i pieprz natka pietruszki około 0,5 l bulionu (u mnie drobiowo(...)odparuje dodajemy masło, a kiedy się rozpuści, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Krok 5 Mieszamy mięso i grzyby z pęczakiem i posypujemy natką pietruszki. Zobaczcie też: Tarta z kurkami Artykuł Wołowina z kurkami z pęczakiem pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia BazyliiCześć ! Kopytka z kurkami w sosie śmietanowym z dodatkiem wina, to zdecydowanie moje sezonowe comfort food. W tym sezonie jakoś nie mogę nacieszyć się kurkami. W głowie mam pełno smakowitych przepisów na nie. Ten musicie koniecznie wypróbować ! Składniki (2 porcje): 500 g ugotowanych kopytek 200 g kurek 1 średnia cebula 2 – 3 ząbki czosnku(...)rozgrzej 1 czubatą łyżkę masła i 1 łyżę oliwy z oliwek. Podsmaż na niej cebulę do momentu aż się zeszkli, dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty. Dodaj kurki i smaż 4 – 5 minut, dolej wino i zwiększ ogień, pogotuj 3 – 4 minuty. Następnie dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Gotuj kolejne 4 -5 minut, dodaj posiekaną
Moja pasja smakuSkładniki 1 opakowanie zupy grzybowej z suszonych grzybów Profi 100 g kaszy jaglanej 400 g mięsa mielonego z indyka i wieprzowiny 2 l bulionu warzywnego 200 g świeżych kurek 1 cebula 1 jajko 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki mąki ryżowej (lub innej) ½ pęczka koperku szczypta cząbru sól ziołowa pieprz Koperek drobno siekamy. Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji(...)gotujemy ok. 20 minut. Kurki dokładnie myjemy i osuszamy. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy kurki. Całość delikatnie posypujemy solą ziołową i smażymy, aż cała woda odparuje. Od czasu do czasu mieszamy. Odstawiamy. Zupę grzybową z suszonych grzybów Profi przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu – wystarczy podgrzać
My Chcemy Jeśćnajlepszych sposobów na pieprznika jadalnego ( Cantharelus cibarius ). Te niewielkie grzyby nie zawsze traktujemy z należnym szacunkiem. Na grzybobraniu z moimi dzieciakami zawsze przyznawaliśmy sobie tylko jeden punkt za kurkę (nie zgadniecie, który gatunek miał punktów najwięcej). Nieładnie. Kurki są aromatyczne, chrupkie i bardzo smaczne. Niepodobne do innych grzybów. Nie rozpadają się i zachowują jędrność. Idealnie nadają się na farsze(...)sprawdźcie przepis Marzeny na polędwiczki ) i do sosów, w których chcemy obecności takiego strukturalnego elementu. Zatem - na kurki (i kurczaki)! :) Składniki: 500 g piersi z kurczaka 200 g kurek 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 50 ml białego wina 300 ml śmietanki 30% 100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 łyżka oliwy i 2 łyżki
zadanie-gotowanieKurki już się pojawiły, więc do mojej kuchni trafiły. Na patelni je podsmażyłam, ciasto francuskie w prostokąty pokroiłam, które wcześniej pietruszką z oliwkami zmiksowanymi wyłożyłam i dopiero kurki dołożyłam. Każdy kawałek ciasta pozawijałam, wierzch roztrzepanym jajkiem z żółtym serem zmieszanym posmarowałam i do rozgrzanego piekarnika na 15 min dałam. Takie francuskie z kurkami(...)rozwinąć). Na cały płat ciasta nakładamy zmiksowane oliwki z pietruszką i za pomocą wałka dociskamy. Ciasto dzielimy na 10 równych części za pomocą nożyka np. do pizzy. Podsmażone kurki nakładamy na każdy kawałek ciasta, który zwijamy w rulonik zaczynając od rogu, po przekątnej. Każdy rulonik z ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem zmieszanym
Moniki Smakołykidodatkami, wszystko ma pełnić idealną harmonię smaku, ma być delikatne, kremowe ale wyraziste w smaku. I tak prezentuje przed Wami mój zdecydowany numer jeden na pastę (makaron) z kurkami i magiczną fasolą w kremowym sosie o smaku musztardy i miodu, za sprawą serka od Arla Apetina. Dlaczego magiczną fasolkę? Ha! A to jest super sprawa i nie wiem(...)już Wam zdradzać sekret, a niech tam, potrzymam Was jeszcze chwilę w niepewności, ale zaraz się przekonacie! Sprawdźcie listę składników, i ugotujmy coś pysznego razem ;-) SKŁADNIKI: - 250 g grzybów - kurki - 1 opakowanie serka Arla Apetina Musztarda i Miód - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki śmietany 18% - 3 łyżki oliwy z oliwek wysokiej jakości - 2 łyżki masła klarowanego - sól himalajska - różowy
SMYKWKUCHNISezon na kurki trwa - należy więc korzystać. Powinno się je suszyć, marynować i dusić. Pieprznik jadalny(...)jest więc dziś na moim talerzu, a zachęcam gorąco, żeby znalazł się jak najszybciej i na waszych. Prawda ,że ładne? A jak pachną!! ;-) Polecam również PLACKI ZIEMNIACZANE Z KURKAMI Składniki: 0,5 kg kurek 1 cebula masło około 2 łyżki świeży koperek śmietana 18% makaron uszka nr.40 Lubelli sól,pieprz Te pięknie pomarańczowe grzybki dokładnie oczyściłam
potrawyregionalne