kurki - 2748 przepisów (strona:31/184)

Muszle nadziewane kurkami w sosie 249

Letni obiad z kurkami w roli głównej. W tym roku kurki obrodziły, co prawda nie moje zbiory ale cieszę się i tak ich smakiem. Moje ulubione grzyby z kuskusem w muszlach makaronowych i pomidorach są pyszne. 200 g makaronu muszle 40 dkg kurek 2 cebule 750 ml przecieru pomidorowego tymianek świeży bazylia świeża sól, pieprz oregano(...)cebule przekładam na drugą patelnię, dodaję do niej kurki umyte i osuszone i przesmażam. Kaszę kuskus zalewam szklanką wrzącej wody i odstawiam na 15 minut. Do kaszy dodaj kurki i boczek który przesmażyłam na patelni, pokrojony koper, sól, pieprz, starty ser żółty i mieszam. Do naczynia do zapiekania wylewam sos pomidorowy. Muszle nadziewam farszem i układam w sosie

wesoła kuchnia
MAKARON Z KREWETKAMI I KURKAMI W LEKKIM ŚMIETANOWYM SOSIE 352

zobaczyć co mi z tego wyjdzie... Okazało się, że danie jest tak pyyyyyyszne, że aż sama byłam zaskoczona smakiem! 🤗😋  Krewetki doprawiłam czosnkiem oraz papryczką chili na lekko pikantnie, kurki natomiast przesmażyłam z szalotką na odrobinie oleju z dodatkiem masła. Do tego ugotowany al dente makaron (polecam rurki), troszkę śmietanki kremówki i świeżo siekana natka pietruszki i mamy genialny(...)szczyptą soli.  Dodaj do tego dokładnie wyczyszczone kurki, posól i popieprz je, zamieszaj i smaż całość około 7-8 minut od czasu do czasu mieszając. Podsmażone kurki przełóż na talarzyk. Krewetki, jeśli są mrożone, wrzuć do garnka z mocno ciepłą wodą i pozostaw do rozmrożenia. Następnie odlej wodę i osusz je dokładnie ręcznikiem papierowym. Na tę samą

Słodko-Słony Świat Ilony
Poledwiczki w sosie kurkowym 138

grzyby nie zawiera zbyt wielu istotnych dla naszego organizmu substancji. Składają się głównie z wody, więc ich 100 g to zaledwie 30 kcal. Nie zmienia to jednak faktu, że kurki są po protu przepyszne i nadają doskonałego smaku potrawom. SKŁADNIKI: 400 g polędwiczki wieprzowej 200 g kurek 150 ml śmietanki (10, 12 lub 30 %) 150 ml bulionu(...)ewentualnego piasku.  Marchewkę kroimy w słupki, cebulę w pióra. Podsmażamy na 1 łyżce klarowanego masła. Dodajemy grzyby i doprawiamy solą, pieprzem, cząbrem oraz jałowcem. Dusimy przez chwilę, aż kurki puszczą sok. Dolewamy bulion, gotujemy przez chwilę i dodajemy śmietankę. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu. Kaszę płuczemy na sicie pod gorącą bieżącą wodą. Dzięki temu nie będzie gorzka

Kuchnia od dwojga
Gulasz wieprzowy (z łopatki) z kurkami 166

Kurki obrodziły w tym roku wyjątkowo obficie:). Gulasz z kurkami był więc pozycją obowiązkową, choć ich zdecydowaną większość zamroziłam by cieszyły nas jeszcze przez długie miesiące. Gulasz jest bardzo aromatyczny, czuć w nim kurki i koperek.  700g łopatki wieprzowej 300g kurek marchewki 2 cebule 1 pęczek koperku 2 ząbki czosnku 100 ml śmietany 18% sól(...)rozgrzanym oleju, na dużym gazie obsmażamy mięso do mocnego zarumienienia. Dodajemy marchew, cebulę i czosnek. Podlewamy 2/3 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem przez godzinę. 3. Po upływie godziny dodajemy kurki i koperek. Uzupełniamy wodę tak by przykrywała grzyby, czyli około 1/2 szklanki. Dusimy kolejne 30 minut. 4. Do gulaszu dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Szefowa kuchni
Risotto Ze Świeżymi Kurkami 129

Risotto teraz u mnie króluje. Uwielbiamy je i dlatego musiało się pojawić z pysznymi, świeżymi kurkami. Zapach był nieziemski i już podczas przygotowywania ślinka nam ciekła ;) Składniki na 2 osoby: 3/4 szkl ryżu do risotto Arborio około 200 gr świeżych wymytych kurek 1 mała pierś z kurczaka (niekonieczne) około 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być kupny(...)natka pietruszki sól, pieprz do smaku olej/oliwa do smażenia 1.  Na patelnie wylewamy trochę oleju i przesmażamy na nim cebulkę wraz z kurkami. smażymy dotąd aż kurki puszczą sok i trochę odparują. W czasie smażenia pieprzymy kurki. 2. Kiedy kurki się smażą, kroję pierś kurczaka w kosteczkę i również ją przesmażam (nie jest

Gotowanie...to proste !
ZUPA KURKOWA 122

nieco innej odsłonie... bo z wędzoną kiełbaską. Wyjątkowy smak. Polecam!   Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka 1/3 selera 3 ziemniaki 2 cebule 150 g kiełbasy wędzonej 300 g kurek 1,5- 2 l bulionu pęczek szczypiorku liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz, oregano 2-3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy(...)mniejsze pozostawiamy w całości. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na rozgrzanej oliwie. Podsmażoną kiełbasę przekładamy do wywaru. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę do zeszklenia. Następnie dodajemy kurki, przyprawiamy pieprzem, solą i smażymy do momentu odparowania wody z kurek oraz przyrumienienia ich. Kurki z cebulą przekładamy do wywaru, dodajemy łyżeczkę oregano i gotujemy około

Kuchnia MagdaLeny
Zupa krem z kurek 130

aksamitnej konsystencji, posypana prażonymi pestkami dyni idealnie dopełnia jej smak. To zdecydowanie mój nr 1 wśród wszystkich zup :) Składniki na 4-5 porcji: ok. 1 - 1,5 szklanki kurek (u mnie mrożone) 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 1/2 szklanki pestek łuskanej dyni 200 g serka topionego (naturalnego) 1 kostka bulionowa (grzybowa) 1/2 średniej cebuli 1 ząbek czosnku(...)patelni blendujemy (najlepiej ostudzone) - dodajemy do garnka z bulionem i mieszamy. Zupę podgrzewamy na małym ogniu (doprawiamy pieprzem) a w między czasie prażymy pestki na suchej patelni. Krem z kurek wlewamy do miseczek, posypujemy pestkami dyni i dekorujemy kurkami

Alutka-Gotuje
kotlety ze schabu z kurkami 160

schab z kurkami Ostatnio w lesie koło mego domu "wysypały się" kurki. Miłośnikom leśnych darów nie muszę  tłumaczyć, co taki fakt oznacza dla każdego grzybiarza. Wybrałem się wiec skoro świt w pobliskie zagajniki, by po kilku godzinach wrócić z koszykiem tych smacznych grzybów. Już w drodze powrotnej z lasu wiedziałem że grzyby przyrządzę  razem z wieprzowym(...)schabem, gdyż jest to jedno z moich  ulubionych dań. Uważam bowiem iż kurki,  soczysty schab i gęsta słodka śmietana tworzą razem kompozycję wręcz idealną.   Składniki dla  czterech osób 300-400 g kurek 4 kotlety wykrojone ze schabu (każdy o wadze ok 200 g) 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 250 ml słodkiej śmietany

Miód i pieprz
Szynka z dzika z kurkami 225

dzika oczyścić, umyć, osuszyć. Naciąć kieszeń. Oprószyć solą i pieprzem. Kurki oczyścić z piasku, umyć w wodzie z solą (do miski wlać zimną wodą, wsypać sól, zamieszać, włożyć kurki, szybko je umyć - nie mają się moczyć w wodzie). Odłożyć kilka ładnych kurek do przybrania. Resztę pokroić niezbyt drobno. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu, następnie dodać(...)stopni i piec około 2,5 godziny. Po godzinie pieczenia wlać 150 ml wody. Od czasu do czasu podlewać mięso wytworzonym sosem, w razie potrzeby dolać trochę wody. Odłożone kurki podsmażyć na tłuszczu. zastawa

królestwo garów
Kurki w occie w słoiczkach 148

Dlaczego nie spróbować i zrobić kurek w occie Zawsze(...)robimy tylko prawdziwki, a kurki to też cudny grzybek. W tym roku było ich dużo, więc postanowiłam zrobić w occie. Zrobiłam także jak zwykle w słoiczkach patrz tutaj kurki w słoikach , Kurki dokładnie oczyścić i wypłukać. Wrzucić kurki do garnka i zalać wodą, osolić delikatnie do smaku, zagotować. Ja grzybów nie kroje, wrzucam w całości. Gotować

Kuchnia Pokoleń
Makaron z kurkami 103

Grzybowy urodzaj jeszcze przed nami, pogoda na pewno dopisze i będzie można się nimi cieszyć aż do przymrozków. A zimą – korzystać z mrożonych i suszonych grzybów:-)  Makaron z kurkami 2 porcje 250 g kurek 1 spora cebula 100 ml gęstej, kwaśnej śmietany sól, pieprz 1-2 łyżki natki pietruszki oraz:  200- 250 g makaronu Kurki oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać w kostkę. Zeszklić ją na dwóch łyżkach oleju, dodać kurki i dusić przez około 15 minut. Dodać śmietanę, sól i pieprz. W międzyczasie ugotować makaron. Odcedzić i wymieszać z sosem kurkowym

Posadzone i zjedzone
Mule w kurkach na białym winie 107

ViolaPassion Wspaniałe wykwintne danie. Mule z kurkami w białym winie. Krótka informacja dla moich czytelników nie Polskojęzycznych. Kurki są to leśne grzyby. NIE znający się na grzybobraniu powinni wybrać się  do sklepu. Składniki: 300g kurek 12 muszli Natka pietruszki drobno posiekana 1 dymka drobno posiekana 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę 120 ml białego wino(...)cebule i szklimy. Często mieszając dodajemy wino i Wodę redukujemy . Wino musi wyparować Następnie dodajemy kurki i dwie łyżki posiekanej Pietruszki na małym  ogniu pod przykryciem. Gdy kurki są  miękkie  dodajemy sól  i pieprz do smaku mieszamy i już. Wykładamy muszelki I polewamy naszym sosem z kurkami Smacznego

Viola cooks with passion
Wołowina z kurkami z pęczakiem 139

natka pietruszki około 0,5 l bulionu (u mnie drobiowo-wołowy) olej do smażenia listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='100 g wołowiny (użyłam rostbefu) 100 g kurek 2 szklanki nieugotowanego pęczaku cebula szalotka ząbek czosnku łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka tymianku 2 łyżki masła sól i pieprz natka pietruszki około 0,5 l bulionu (u mnie drobiowo(...)odparuje dodajemy masło, a kiedy się rozpuści, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Krok 5 Mieszamy mięso i grzyby z pęczakiem i posypujemy natką pietruszki. Zobaczcie też: Tarta z kurkami Artykuł Wołowina z kurkami z pęczakiem pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
Kopytka z kurkami w sosie śmietanowym z winem 137

Cześć ! Kopytka z kurkami w sosie śmietanowym z dodatkiem wina, to zdecydowanie moje sezonowe comfort food. W tym sezonie jakoś nie mogę nacieszyć się kurkami. W głowie mam pełno smakowitych przepisów na nie. Ten musicie koniecznie wypróbować !   Składniki (2 porcje): 500 g ugotowanych kopytek 200 g kurek 1 średnia cebula 2 – 3 ząbki czosnku(...)rozgrzej 1 czubatą łyżkę masła i 1 łyżę oliwy z oliwek. Podsmaż na niej cebulę do momentu aż się zeszkli, dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty. Dodaj kurki i smaż 4 – 5 minut, dolej wino i zwiększ ogień, pogotuj 3 – 4 minuty. Następnie dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Gotuj kolejne 4 -5 minut, dodaj posiekaną

Moja pasja smaku
Pulpety w sosie grzybowym z kurkami i koperkiem 167

Składniki 1 opakowanie zupy grzybowej z suszonych grzybów Profi 100 g kaszy jaglanej 400 g mięsa mielonego z indyka i wieprzowiny 2 l bulionu warzywnego  200 g świeżych kurek 1 cebula 1 jajko 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki mąki ryżowej (lub innej) ½ pęczka koperku szczypta cząbru sól ziołowa pieprz Koperek drobno siekamy. Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji(...)gotujemy ok. 20 minut. Kurki dokładnie myjemy i osuszamy. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy kurki. Całość delikatnie posypujemy solą ziołową i smażymy, aż cała woda odparuje. Od czasu do czasu mieszamy. Odstawiamy. Zupę grzybową z suszonych grzybów Profi przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu – wystarczy podgrzać

My Chcemy Jeść