wakacyjne piegi ;) Lasy pachną obietnicą grzybowych zbiorów, na które wyruszą niebawem miłośnicy brązowych kapeluszy na nóżce. A na razie pod nogami ciągła zieleń nakrapiana żółto-złotymi, ledwo widocznymi kapeluszami kurek, kryjących się w trawie i pod mchem. Do takich zbiorów trzeba mieć oko. Ja osobiście prawie nigdy nie zauważam tych pysznych grzybów w naturze, za to moja ciocia(...)wyciągam rumiane babeczki z piekarnika. Złota przekąska na złoty czas :) Jeżeli tak samo jak ja jesteście miłośnikami babiego lata, złotego światła i przytulnych smaków, lub po prostu uwielbiacie kurki albo macie ochotę na pyszną przekąskę, sierpniowy wsad do piknikowego koszyka albo niecodzienną kolację, to te babeczki z pewnością oczarują Wasze podniebienia. Babeczki z kurkami na cieście francuskim Potrzebujesz
Kuchnia w Słońcu Skąpanadania, które z chęcią jadamy, jednak te przygotowane w domu są o wiele zdrowsze i lepsze. Zgodzicie się? Nasza dzisiejsza propozycja to wrapy z fajnym dodatkiem jakimi są kurki - w końcu aktualnie trwa na nie sezon, więc czemu by nie korzystać? Przepis na wrapy z mięsem mielony i kurkami SKŁADNIKI: - 6 wrapów - 800g mięsa mielonego - 100g kurek(...)kimnek, sól, pieprz) - 1 łyżeczka oleju KROK 1. Mięso mielone smażymy na rozgrzanej patelni z olejem, gdy zacznie się rumienić przyprawiamy solą, pieprzem, gyrosem i kminkiem. KROK 2 . Kurki dokładnie myjemy i przekrajamy na pół, podobnie z cukinią tyle, że kroimy ją na plasterki. KROK 3. Kurki i cukinie solimy do smaku i dusimy na patelni. KROK
Związek na patelnipolędwiczka wieprzowa około 600 g, 200 g kurek, 1 nieduża cebulka (u mnie cukrowa), 50 ml wina białego wytrawnego, 1 łyżka listków tymianku, sól, pieprz świeżo zmielony, cukier, tłuszcz do smażenia, Kurki oczyścić i umyć (zwykle bywają zapiaszczone). Do miski wlać zimną wodę i wsypać porządną garść soli. Gdy sól się rozpuści wrzucić do wody kurki. Zamieszać(...)nimi, nie moczyć, nie trzymać ich długo w wodzie. Wyjąć, opłukać i osuszyć. Większe kurki pokroić, mniejsze zostawić w całości. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Na maśle poddusić cebulę. Dodać kurki i tymianek, przesmażyć. Wlać wino. Smażyć aż płyn odparuje. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Polędwiczki oczyścić z błon. Rozciąć wzdłuż na wysokości 1/3 nie docinając
królestwo garówprzyznać, że uwielbiam takie warzywne bałagany na talerzu . Potrawa pochodzi z Tunezji, a j podstawą jej są pomidory i jajka. Dziś polecam zmodyfikowaną przeze mnie wersję tego bałaganu -z kurkami. Muszę przyznać, że wyszła petarda -smak ostrej papryczki złagodzony przez mocno dojrzałe, słodkie pomidory, delikatne kremowe żółtko jajka, pyszne przyprawy, no i to co uwielbiam pyszne kurki. Polecam(...)oczywiście można wbić więcej, na tą porcję warzyw nawet 4, ale że musiałam sama to pożreć, to nie odważyłam się:)) 1 duży dojrzały pomidor ( u mnie malinowy) 200 g kurek 1 mała cebula 2 jajka L 1 papryczka chilli 1 mała czerwona papryka 2 łyzki oleju 1 łyżka siekanej kolendry 1 łyżka siekanego szczypiorku kmin rzymski sól świeżo mielony
Krylowa Kuchniapolecam Składniki: Na ciasto: * 20 dkg mąki * 2 żółtka * 10 dkg masła * szczypta cukru * 1/3 łyżeczki soli Masa jajeczna: * 6 dużych jajek * 10 dkg sera żółtego * 20 dkg kurek * 10 dkg boczku * mała cebulka * 1/2 szkl. śmietanki 30% * 1/2 szklanki mleka * sól, pieprz * 1 łyżka masła Zagniotłam ciasto z podanych składników, rozwałkowałam i wyłożyłam do wcześniej posmarowanej olejem(...)formy. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 20 minut. Podpiekłam. Boczek pokrojony w kostkę podsmażyłam na patelni i odstawiłam do ostudzenia. W tym czasie umyłam kurki i pokroiłam w kostkę cebulę. Kurki z cebulą podsmażyłam na maśle aż puściły sok. Jajka, mleko i śmietankę z odrobiną soli i pieprzu zmiksowałam. Dodałam boczek podsmażony
Pieprzyć z Fantazjąpekińską pokroiłam na ok. 1 cm paski i przełożyłam do garnka z boczkiem i cebulą. Podlałam 1/3 szklanki wody. Kapusta dość szybko zaczęła zmniejszać swoją objętość, dodałam podsmażone kurki. Wymieszałam. Zrobiłam odrobinę zasmażki. Z kostki masła odcięłam pasek ok. 1 cm i rozpuściłam na patelni co wcześniej smażyłam kurki. Dodałam mąkę i zasmażyłam. Wlałam zasmażkę(...)minutach jak całość przeszła smakiem. Notatki: * zasmażka nie jest konieczna * dodatek śmietany nie jest konieczny, ja robiłam w wersji ze śmietaną i bez śmietany. Kapusta z kurkami bez śmietany będzie świetnym dodatkiem do mięsa * ostrożnie z podlewaniem wodą, pekinka dość ma wody w sobie i 1/3 szklanki wody wystarczy Smacznego! Lidka Artykuł Bigos z kapusty pekińskiej i kurek
Pieprzyć z Fantazjąmoje ulubione kurki. Sos kurkowy to mój ulubiony sos grzybowy. Przepis na sos kurkowy jest prosty, a sos bardzo aromatyczny. Sos idealnie pasuje do mięsnego obiadu. Bardzo lubię kurki w sosie ze szpinakiem. Taki sos świetnie pasuje do makaronu. Uwielbiam jeść i zbierać grzyby! Tak się składa, że blisko miejsca, w którym pracuję mamy piękny las. Przerwę(...)czarny pieprz do smaku 2 łyżki natki pietruszki do posypania Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj oczyszczone kurki, tymianek, sól i pieprz. Smaż aż kurki odparują wodę i lekko się zrumienią. Następnie wlej śmietankę, dopraw soją sosem i gotuj sos przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj szpinak. Gotowy sos posyp natką pietruszki. Smacznego
codojedzeniapozbycia się błon. Pokrój ją na plastry. Rozbij je rękoma w taki sposób, aby nie były zbyt grube. Zostaw na chwilę. Pokrój cebulę w drobną kostkę. Pokrój też kurki na takie części, jakie lubisz – większe lub mniejsze. W średnim garnku podsmaż cebulę i kurki, mieszając od czasu do czasu. Po kilku minutach dodaj bulion, a także wodę(...)która pozostała po kurkach i czekaj aż całość się zagotuje. W tym czasie podsmaż polędwiczki na patelni z jednej i z drugiej strony, na bieżąco doprawiając je solą i pieprzem. Jeśli lubisz intensywniejszy smak, możesz dodać przyprawę do wieprzowiny. Nie muszą być one usmażone w 100%. Kiedy bulion się zagotuje, przełóż do niego polędwiczki. Duś mięso przez około
Rozdomowionawodę) i włożyć na chwilę do lodówki. Kurki dokładnie umyj . Ja zazwyczaj płukam trzykrotnie w ciepłej wodzie, odsączam i studzę. Na rozgrzanej patelni wrzuć łyżkę masła i podsmażaj kurki przez kilka minut. Jak będą gotowe ściągnij z patelni i odłuż na bok. Cebulę obierz i zeszklij na rozgrzanej patelni. Dodaj pokrojonego na małe kawałki kurczaka. Dobrawiamy solą , pieprzem(...)minut w temperaturze 180 stopni. Po tym, czasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto się zarumieni. Wyciągnij z piekarnika i ułóż na cieście farsz (kurczaka oraz kurki). Wszystko zalej mieszanką serowo – jajeczno – śmietanową. Posyp mozzarellą. Piecz ok. 30-40 minut, aż masa jajeczna się zetnie . Podawaj najlepiej na ciepło. Artykuł Tarta z kurkami
I LOVE LIFESoczyste polędwiczki wieprzowe w towarzystwie kremowych kurek. To danie pojawia się u nas obowiązkowo jak tylko pojawią się kurki na straganach. 2 małe polędwiczki wieprzowe Marynata sos sojowy pieprz czarny grubo mielony łyżeczka musztardy 3/4 łyżki oleju opcjonalnie szczypta czosnku w proszku 200 gramów kurek 1 mała cebula 200 ml. słodkiej śmietanki 30 % sól pieprz 1 średni(...)nagrzanego piekarnika i piec ok. 20/25 minut w zależności od grubości polędwiczek. Na patelni i tłuszczu po obsmażaniu polędwiczek zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę dodać umyte i oczyszczone kurki. Smażymy na średnim ogniu przyprawiamy solą, pieprzem, i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mieszamy co jakiś czas. Na koniec zwiększyć płomień i wlać śmietankę i dodać ewentualnie musztardę, dusimy
Andzia Pichcilasach sypnęło grzybami, kurki są więc korzystamy - a że uwielbiamy risotto - kurki wylądowały w ryżu, dla podkręcenia smaku w towarzystwie boczku :) Wyszło pysznie - polecamy całą Rodzinką :) SKŁADNIKI (na 4 porcje) 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki masła 1 biała cebula 300 g ryżu arborio 150 ml białego wytrawnego wina 200 g wędzonego boczku(...)boczek i podsmażamy aż wytopi się tłuszcz. Dodajemy ryż i przesmażamy na dość dużym ogniu, aż zrobi się przezroczysty. Dolewamy wino, mieszamy i chwilę czekamy, aż alkohol odparuje. Wrzucamy kurki i smażymy 3-4 minuty. Dodajemy po chochli bulionu (który cały czas powinien być gorący!) - i gotujemy na małym ogniu. Kiedy ryż wchłonie płyn dodajemy kolejną chochlę
Moje Kuchenne Rewelacjejajko * 3 - 4 łyżki bułki tartej * 1 nieduża cebula * 1 ząbek czosnku * przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy * natka pietruszki * 2 łyżki masła * mąka Na sos z kurek: * 500 g kurek * 200 ml śmietanki 30 % * 2 łyżki masła * 1/2 cebuli * sól * natka pietruszki Do mięsa mielonego wbiłam jajko, dosypałam bułkę tartą, przecisnęłam ząbek czosnku. Cebulkę pokroiłam(...)gotowałam ok. 10-15 minut, dotąd aż woda częściowo odparuje. W drugim naczyniu rozpuściłam masło i podsmażyłam cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodałam umyte wcześniej kurki i smażyłam aż kurki puszczą sok i wodę. Po ok. 10 minutach podlałam śmietanką i chwilę jeszcze podgrzewałam na małym ogniu. Dosypałam 1 łyżkę natki pietruszki i posoliłam odrobinę. Sos kurkowy
Pieprzyć z Fantazjąpokrój w kosteczkę cebulę oraz czosnek. Na rozgrzanej patelni, wrzuć cebulę oraz czosnek. Chwilę podsmaż a następnie dodaj kurczaka. Smaż kilka minut aż kurczak lekko się zarumieni. Dodaj kurki. Smaż wszystko ok. 3 minuty. Na koniec dodaj szpinak i poczekaj aż zwiędnie. Następnie na patelnię wlej śmietankęi wszystko zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotuj według(...)instrukcji na opakowaniu. Odcedź. Wymieszaj z sosem kurczakowo – kurkowym. Całość posyp świeżym szczypiorkiem lub pietruszką Artykuł Makaron z kurkami i kurczakiem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEkuchni. Przepisy proste, nie znaczny prostackie, bo sami zobaczcie, że z nieskomplikowanych przepisów można wyczarować super dania. W menu w tym tygodniu są następujące obiady: Poniedziałek: Spaghetti z kurkami i krewetkami Połącznie owoców morza i owoców lasu, idealny mariaż dwóch, wydawać by się mogło dwóch odległych smaków. A jednak krewetki i kurki świetnie do siebie pasują. Obydwa składniki(...)dodawać codziennie rano. Dania ciekawe i super proste Kilka słów o tym, dlaczego wybraliśmy taki zestaw dań. Spaghetti pojawiło się w menu dlatego, że… w sklepie były przecenione kurki. Znowu nie udało nam się zrobić zakupów wcześniej i pojechaliśmy do sklepu dopiero w sobotę po godz. 21, kiedy półki świecą już pustkami, bo większość towaru już wyszła. Kupowanie
Niedzielny kucharzsezonowy obiad. Składniki: Ciasto: 125g masła extra 260g mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka cukru pudru 1/2 łyżeczka soli Dodatkowo: 200g świeżych kurek 120g sera camembert 2 łyżki śmietany 18% 1 jajko 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki masła sól pieprz 3 łyżki natki z pietruszki jajko do posmarowania brzegów(...)zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. 2. Kurki oczyścić, umyć i osuszyć. Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodać kurki, posolić i smażyć na średnim ogniu przez kilka minut aż będą miękkie. Camembert pokroić na mniejsze kawałki, a jajko roztrzepać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem do smaku
Szalona Kuchnia Eweliny