osuszamy kurki, jeśli mamy małe zostawiamy w całości, większe można przekroić. Czosnek kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i szklimy na min czosnek. Następnie dodajemy kurki, podsmażamy ( nie mieszamy ) do momentu, aż odparuje z nich woda. Delikatnie mieszamy i przyrumieniamy, pod koniec oprószamy solą, pieprzem cytrynowym. Do garnka przesypujemy kuskus, groszek i zalewamy gorącą wodą(...)powierzchnię kaszy. Dodajemy curry i soli do smaku. Odstawiamy na 5 min pod przykryciem. Rada: kuskus z groszkiem przygotowujemy w tym samym czasie co kurki. Do kurek dodajemy spęczniały kuskus z groszkiem, koperek, wlewamy śmietankę i całość chwilę podgrzewamy, delikatnie mieszając (śmietanka szybko się zredukuje). Doprawiamy chili do uzyskania delikatnej ostrości (kto jak lubi). Całość podajemy z płatkami
Moniki Smakołykimiesiąc od przepisu na klopsiki w sosie kurkowym…Nie, nie nazbierałam sama, bo z kurkami krucho w lesie. Grzecznie poszłam do sklepu i kupiłam moje ulubione kurki . Sos grzybowy z kurkami no i jeszcze klopsiki , cytrynowe spaghetti…Wzdycham po każdej łyżce. Takie obiady to ja bardzo lubię! Nawet mi nie przeszkadza, że to już październik(...)czosnek solo 1 jajko 200 ml śmietanki, 30% 1 łyżka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka przyprawy do grilla 3 łyżki masła do smażenia Sos kurkowy 250 g kurek 1 cebula 200 ml warzywnego bulionu 200 ml śmietanki, 30% 2 łyżki masła 1 łyżeczka świeżego rozmarynu Spaghetti 250 g spaghetti, waga sucha 1 łyżka oliwy 3 łyżki natki
codojedzenialekko studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki. Makaron odcedzamy, zachowujemy 1/4 szklanki wody z gotowania. Kurki szybko opłukujemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy. Większe kurki kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Na szerokiej patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy na średnim ogniu, często(...)mieszając, przez około 5 minut. Nie rumienimy. Zwiększamy płomień do dużego, dodajemy kurki (nie solimy) i smażymy przez 2 minuty. Często mieszamy. Wlewamy wino i chwilę odparowujemy. Dodajemy pokrojonego pomidora, doprawiamy solą i i pieprzem do smaku. Smażymy bez przykrycia, przez 2 minuty, aż większość płynu odparuje. Dolewamy śmietankę i gotujemy 2-3 minuty
cool and mintyGrzybów w tym roku jak na lekarstwo w lesie uzbierałam, dlatego jeszcze większy smak nie miałam. Kurki jednak w sklepie kupiłam i bardzo proste, szybkie danie z nimi zrobiłam. Ja użyłam makaronu lasagne, bo cieńsze prostokąty były, ale z innym długim, płaskim też świetnie grzyby by się połączyły. Takie danie najlepiej tuż po przygotowaniu smakuje(...)trawę cytrynową przecinamy po długości. Na dużej patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem trawy cytrynowej. Następnie dodajemy czosnek, który przyrumieniamy (kilka sekund, żeby się nie spiekł bo będzie gorzki) . Dokładamy kurki i podsmażamy ( nie mieszamy ) do momentu, aż odparuje z nich woda. Następnie mieszamy i przyrumieniamy. Pod koniec lekko oprószamy solą. W międzyczasie makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie
Moniki Smakołykizgodnie z opisem na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojony czosnek oraz oczyszczone kurki ( Jak skutecznie oczyścić kurki? ). Podsmażamy do momentu kiedy cebula zaczyna się rumienić czyli ok 3-4 minuty i całość przekładamy z patelni na talerz. Na patelnię wlewamy ok 2-3 łyżek oleju(...)wrzucamy szpinak. Smażymy go ciągle mieszając aż "zwiędnie". Odłożone przed chwilą kurki przekładamy na patelnię do szpinaku, dodajemy 2 łyżki serka i smażymy mieszając aż z serka powstanie delikatny sosik. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowaną kaszę bulgur, mieszamy i danie podajemy z dodatkiem szczypiorku lub natki pietruszki. Smacznego
Mechanik w kuchniUwielbiam kurki i własnie trwa na nie sezon. Są to bardzo delikatne w smaku grzybki i wymagają równie delikatniej w smaku oprawy, aby nie zagłuszyć ich wyjątkowego smaku, zresztą dobrze mnie już znajcie, i wiecie, że nie lubię przekombinowanych dań. Ten omlet to bomba białkowa (mąką ciecierzycowa i tofu) , więc jest idealną propozycją na śniadanie, u mnie przeważnie taki(...)omlet to drugie śniadanie, czy też bardziej lunch , po porannej praktyce jogi. Składniki na 2 omlety: 150 g mąki z ciecierzycy 150 ml wody 200 g kurek (standardowe opakowanie) kostka naturalnego tofu (180-200 g) 1 cebula gałązka świeżego rozmaryny łyżka mielonego siemienia lnianego pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki soli zwykłej i pół kala namak
greenscarfczasu podlewając wodą. W trakcie gotowania dosypujemy przyprawy, aby kasza stała się aromatyczna w smaku. 2. Kurki oczyszczamy, myjemy i wrzucamy do gotującej się wody lekko osolonej. Ugotowane kurki odcedzamy i razem z pomidorami przekładamy do blendera. Ja dodałam także trochę zalewy( na bazie oleju) z pomidorków. Całość blendujemy na gładkie pesto. Nie trzeba już solić, gdyż pomidorki(...)słone. 3. Ciepłą kaszę łączymy z pesto. 4. Danie wykładamy do misek, na wierzch kruszymy kozi serek, dodajemy gałązki bazylii i pomidorki do dekoracji. 5. Smacznego! Artykuł Kaszotto z kurkami, suszonymi pomidorami i czarną soczewicą pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebienianich kremowy sos, a nie jajecznica. SKŁADNIKI / 2PORCJE 160 g makaronu spaghetti 25 g masła 1 cebula 3 ząbki czosnku 100 g boczku (wędzonego lub parzonego) 250 g kurek 2 jajka 25 g tartego parmezanu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Makaron gotujemy al dente w lekko osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją(...)osuszamy papierowymi ręcznikami. Większe kroimy na mniejsze kawałki. Na szerokiej patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy boczek, cebulę i czosnek. Smażymy 3 minuty, na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodajemy kurki, chwilę smażymy i dolewamy 200 ml wody z gotowania makaronu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, zagotowujemy i przykrywamy pokrywką. Zmniejszamy płomień do małego i gotujemy 5 minut
cool and mintyogórki, liście laurowe, ziele angielskie. Oprószamy pieprzem cytrynowym, skrapiamy olejem, bardzo delikatnie mieszamy. Przekładamy do słoika i odstawiamy na noc do lodówki, aby potrawa „się przegryzła”. Śledzie z kurkami marynowanymi to jedna z wielu propozycji na „ostatki ostatków”. Świetne jako przystawka, przekąska (zakąska), czy danie kolacyjne. Bogate w smaku, bardzo aromatyczne mam nadzieję, że skuszą wielbicieli śledzia(...)iwasi w oleju, z różowym pieprzem Śledzie po japońsku Śledzie w sosie jogurtowo majonezowym Śledzie bazyliowo czosnkowe Śledzie w oleju Barszcz śledziowy Śledzik Wydrukuj przepis The post Śledzie z kurkami marynowanymi appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoogórki, liście laurowe, ziele angielskie. Oprószamy pieprzem cytrynowym, skrapiamy olejem, bardzo delikatnie mieszamy. Przekładamy do słoika i odstawiamy na noc do lodówki, aby potrawa „się przegryzła”. Śledzie z kurkami marynowanymi to jedna z wielu propozycji na „ostatki ostatków”. Świetne jako przystawka, przekąska (zakąska), czy danie kolacyjne. Bogate w smaku, bardzo aromatyczne mam nadzieję, że skuszą wielbicieli śledzia(...)iwasi w oleju, z różowym pieprzem Śledzie po japońsku Śledzie w sosie jogurtowo majonezowym Śledzie bazyliowo czosnkowe Śledzie w oleju Barszcz śledziowy Śledzik Wydrukuj przepis The post Śledzie z kurkami marynowanymi appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoprzygotowaniach do umycia tylko jedna patelnia, więc spokojnie można wyciągnąć nogi i uciąć sobie poobiednią drzemkę. Składniki (2 porcje): 0,5 szklanki (100 g) suchej kaszy bulgur 150 g kurek 0,5 cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1-1,5 szklanki (250 ml – 375 ml) bulionu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka tartego parmezanu sól(...)potrzeby pokroić na mniejsze kawałki. 2) Na rozgrzanej patelni z łyżką masła zeszklić drobno pokrojoną cebulę, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. 3) Do cebuli i czosnku dodać kurki i chwilę smażyć. 4) Dodać suchą kaszę i mieszając dalej smażyć około 3 min. 5) Całość zalać szklanką gorącego bulionu i gotować pod przykryciem
Fitsweet.meDzisiejsza moja propozycja na pyszny obiad to kurki. Pyszne, aromatyczne kurki w delikatnym kremowym sosie śmietanowym z makaronem farfalle, który idealnie pasuje do tego zestawu. Do tego danie jest szybkie, łatwe i bardzo pyszne, polecam. Składniki: 350 g makaronu farfalle 300 g kurek 1 cebula 1/2 pęczka koperku sól, pieprz 300 ml śmietany(...)masło do smażenia 2 ząbki czosnku Składniki: Cebule zeszklić, pod koniec dodać czosnek i chwile razem jeszcze podsmażyć. Następnie dodać wyczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki kurki, smażyć 5-7 minut. Dodać śmietanę, zagotować i dusić przez 10 minut. W międzyczasie ugotować makaron al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Następnie makaron dodać
magiczna kuchnia Kasirosołu z kurczaka 80 g fasoli mung 250 g zielonej fasolki, u mnie mrożona 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 10 cm pora 250 g kurek 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki 250 g mięsa z gotowanego kurczaka 150 ml śmietanki sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy Fasolę mung namocz na godzinę. Użyłam czerwoną(...)zagotuj. Przed podaniem posyp zupę natką pietruszki. Podaj z chlebem. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Zupa fasolowa z kurkami -czyli wszystko do jednego garnka appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaGNOCCHI W KURKACH / GNOCCHI WITH CHANTERELLES Gnocchi, w telegraficznym skrócie to takie małe kopytka, które w połączeniu z sosem dają pyszne, nieskomplikowane danie. Nie zrobisz go w pół godziny, ale niewiele więcej czasu będzie Ci na to potrzebne. Tym razem danie w wersji wegetariańskiej, ale z powodzeniem możesz do tego dodać mięso – kurczaka, boczek, na co masz ochotę(...)durszlaku. Rozgrzej patelnię z olejem do smażenia mniej więcej w tym samym momencie kiedy wstawiasz wodę na gnocchi. Na patenie najpierw ląduje cebula – zeszklij ją i dorzuć kurki, smaż razem aż kurki zmiękną. Dorzuć jogurt, ser i przyprawy i mieszaj wszystko aż powstanie jednolity sos. Gdy sos będzie prawie takiej gęstości na jaką masz ochotę dorzuć
Martyna CooksPyszny sosik kurkowy.Ten sos robiłam pierwszy raz,nigdy nie jadłam kurek aż do dzisiaj.Sos bardzo nam zasmakował.Można go podawać do makaronu,kasz,ziemniaków i mięsa. SKŁADNIKI 400g kurek 2 łyżki masła sól,pieprz 300 ml śmietanki 30% natka pietruszki WYKONANIE Kurki bardzo dokładnie oczyścić,są one bardzo kruche i delikatne.Większe grzybki można pokroić na mniejsze(...)kawałki a mniejsze zostawić będą fajnie wyglądały. Na patelni rozgrzać masełko i wrzucić pokrojone i oczyszczone kurki. Smażymy na maśle aż kurki zmiękną i puszczą sok,następnie wlewamy śmietankę i tak dusimy aż sosik trochę odparuje i zgęstnieje.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem,można dodać inne przyprawy według smaku.Na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. I nasz sosik
Mała w garnku miesza