łyżej śmietany 18 % – świeże lub suszone zioła ( oregano, tymianek, kolendra) – 2 ząbki czosnku – sól, pieprz – 2 kulki mozzarelli – 2 szklanki kurek – 1 camembert lub inny ser pleśniowy – 1 mała czerwona cebula Przygotowanie: Do ciepłej wody (ok. 100 ml) wsypać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na chwilę(...)wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Po wyrośnięciu ciasto rozprowadzić na blaszce, najlepiej zrobić to palcami. Przygotowujemy sos. Śmietanę mieszamy z ziołami i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kurki czyścimy*. Pizzę smarujemy sosem i układamy kurki, cebulę, mozzarellę oraz ser pleśniowy Pizze wkładamy do nagrzanego do maksymalnej temperatury piekarnika (250- 280 stopni), pieczemy ok. 8-10 minut. Ciasto
I LOVE LIFEKurki w tym przepisie nadają sosowi cudownego smaku, a kawałki kurczaka świetnie dopełniają całość. Dzięki kremowej konsystencji doskonale łączy się on z makaronem. Pyszne i łatwe w przygotowaniu danie sezonowe. Przepis na makaron w sosie kurkowym z kurczakiem Składniki: 200 gramów świeżych kurek , 1 średnia cebula, 1 ząbek czosnku, 200 gramów mięsa z piersi kurczaka lub indyka(...)proc., 200 ml mleka, łyżka mąki pszennej, pęczek natki pietruszki, łyżka masła, sól, pieprz. – Składniki na 2-3 porcje. Jak zrobić makaron w sosie kurkowym z kurczakiem? Z kurek najpierw usuń większe nieczystości, następnie przepłucz je krótko w zimnej wodzie i przełóż na ręcznik papierowy, aby obeschły. Największe pokrój na 2-3 kawałki, resztę zostaw w całości
Kulinarna PolskaSzybki i prosty przepis na wyborne śniadanie. Przy okazji eksperymentu z tymi tostami okazało się, że kurki i ser camembert to boski duet. Dodaj do toastów, tak jak ja, szpinak i jajko sadzone i... już nic więcej do szczęścia o poranku nie potrzeba! :) Te przepisy na tosty również mocno Ci polecam: 1. TOSTY Z SZYNKĄ DOJRZEWAJĄCĄ I JAJKIEM(...)proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP ! Składniki (2porcje): 4 kromki pszennego pieczywa tostowego 100 g. kurek duża garść szpinaku 1 duży ząbek czosnku 3 łyżeczki masła 100 g. camemberta 2 jajka sól, pieprz Kurki oczyść pędzelkiem z ziemi i piasku. Podziel na mniejsze kawałki
Delicious Placekoperkiem: – To zupa dla amatorów leśnych grzybów – Smaczna, prosta i szybka – Smak lasu – Smak lata – Aromatyczna ze śmietaną i koperkiem ILOŚĆ PORCJI: 4 CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Kurki – 250g – Ziemniaki – 400g – Koperek – pęczek – Marchewka – 2 sztuki – Cebula biała – Masło – 2 łyżki – Oliwa z oliwek – 1 łyżka – Śmietana 36% – około 50 ml – Bulion warzywny – około 1 litra – Pieprz(...)Food PRZEPIS: 1. W garnku z grubym dnem rozpuść masło wraz z oliwą z oliwek. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę i przesmaż. 2. Po około 2 minutach dodaj oczyszczone kurki. Małe pozostaw w całości, duże pokrój na mniejsze części. Przesmażaj kolejne 2 minuty. 3. Po tym czasie dodaj obrane, umyte i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, smaż mieszając około
globuskulinarnyPierogi z kurkami to pyszne sezonowe jedzenie. U mnie w domu jest to jest wielki przysmak i każdy chętnie zajada się potrawami z dodatkiem kurek. Z tych składników, co tu podałam ugotowałam obiad dla 4-5 osób i każdy najadł się do syta. Wszystko też zależy od tego jakiej wielkości robimy pierogi, mi wyszło 30 małych … Czytaj(...)dalej Pierogi z kurkami Artykuł Pierogi z kurkami pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąCzas czytania: 2 min Lubicie kurki, cukinię i aromatyczny ser Dorblu, jeśli tak, to mam dla Was propozycję na pyszny i szybki obiad. Farsz jest wyśmienity można wykorzystać go do faszerowania papryki, bakłażana czy nawet jako nadzienie do gołąbków. Wszystko przygotowujemy na jednej patelni, a następnie faszerujemy cukinię i zapiekamy w piekarniku. Danie jest bardzo proste, szybkie i bardzo(...)smaczne, o faszerowanej cukinii wystarczy podać surówkę, podpiekane ziemniaczki i szklaneczkę dobrego kompotu, obiad gotowy! Print Cukinia faszerowana kurkami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Dobre i szybkie danie, wegetariańskie. Course Obiad Cuisine Polska Keyword cukinia, grzyby Prep Time 10 minutes Cook Time 30 minutes Total Time 40 minutes Servings 2 Author Anna Ingredients
SprawdzonaKuchnia.plWypróbujcie przepis, póki sezon na kurki trwa! Sos z kurek ( kurkowy ) – Składniki Kurki(...)kurek Masło kilka łyżek Cebula 1 średniej wielkości Czosnek 3-4 ząbki Śmietana kremówka 30% 100ml Gęsta śmietana 18% 3 czubate łyżki N The post Sos z kurek ( kurkowy ) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeRoladki schabowe z kurkami (panierowane) – pyszny i szybki sezonowy obiad <3 Po więcej przepisów z kurkami zapraszam tutaj -> kurki – przepisy Roladki schabowe z kurkami (panierowane) – Składniki: 360g schabu (5 The post Roladki schabowe z kurkami (panierowane) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeJajecznica z kurkami – to pyszna alternatywna dla niedzielnej, tradycyjnej jajecznicy. Można(...)niej użyć zarówno kurek świeżych jak i mrożonych, więc nie ma przeszkód by cieszyć jej smakiem przez cały rok :) Jajecznica z kurkami The post Jajecznica z kurkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeteraz jest czas na kurki. Na ryneczkach, w warzywniaczkach i sklepach możemy je teraz spotkać i zdecydowanie warto się na nie skusić. U mnie pierwsza potrawa z kurkami w tym sezonie to klasyka, czyli kawałki kurczaka w sosie kurkowym na bazie śmietany. Obiad szybki, nieskomplikowany i jakże smaczny – aż się uszy trzęsą! Składniki pojedyncza pierś z kurczaka(...)pieprzem oraz dodajemy czosnek. Odstawiamy na kilka minut. Jeśli mamy czas, to pozostawiamy mięso dłużej w takiej „marynacie”. Na głębszej patelni rozgrzewamy masło klarowane, a następnie wrzucamy szalotkę i kurki. Przez chwilę wszystko podsmażamy, po czym dodajemy kurczaka z czosnkiem. Smażymy wszystko razem aż kurczak się zetnie i wlewamy bulion Zmniejszamy gaz, dodajemy zioła (tymianek w całości
Analiza Smakuwierzę, że jeszcze nie umieściłam na blogu przepisu na placki z cukinii, które każdego lata robię na różne sposoby. Tutaj klasyczne, z kurkami i jogurtem. 2 porcje: 1 mniejsza cukinia (ok. 220 g) 1 jajko 1-2 lekko czubate łyżki jogurtu (ok. 25-50 g) 1/2 szklanki mąki (ok. 70 g) 1/2 szklanki małych kurek(...)łyżkę jogurtu i mąkę, mieszamy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy jeszcze jedną łyżkę jogurtu. Placki smażymy na patelni przetartej tłuszczem. Kurki oczyszczamy. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy kurki i kurkumę, delikatnie solimy. Smażymy ok. 6-7 minut. Placki podajemy z kurkami i jogurtem. Porcja ma ok. 240 kcal
Kucharzycaosuszamy kurki, jeśli mamy małe zostawiamy w całości, większe można przekroić. Czosnek kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i szklimy na min czosnek. Następnie dodajemy kurki, podsmażamy ( nie mieszamy ) do momentu, aż odparuje z nich woda. Delikatnie mieszamy i przyrumieniamy, pod koniec oprószamy solą, pieprzem cytrynowym. Do garnka przesypujemy kuskus, groszek i zalewamy gorącą wodą(...)powierzchnię kaszy. Dodajemy curry i soli do smaku. Odstawiamy na 5 min pod przykryciem. Rada: kuskus z groszkiem przygotowujemy w tym samym czasie co kurki. Do kurek dodajemy spęczniały kuskus z groszkiem, koperek, wlewamy śmietankę i całość chwilę podgrzewamy, delikatnie mieszając (śmietanka szybko się zredukuje). Doprawiamy chili do uzyskania delikatnej ostrości (kto jak lubi). Całość podajemy z płatkami
Moniki Smakołykimiesiąc od przepisu na klopsiki w sosie kurkowym…Nie, nie nazbierałam sama, bo z kurkami krucho w lesie. Grzecznie poszłam do sklepu i kupiłam moje ulubione kurki . Sos grzybowy z kurkami no i jeszcze klopsiki , cytrynowe spaghetti…Wzdycham po każdej łyżce. Takie obiady to ja bardzo lubię! Nawet mi nie przeszkadza, że to już październik(...)czosnek solo 1 jajko 200 ml śmietanki, 30% 1 łyżka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka przyprawy do grilla 3 łyżki masła do smażenia Sos kurkowy 250 g kurek 1 cebula 200 ml warzywnego bulionu 200 ml śmietanki, 30% 2 łyżki masła 1 łyżeczka świeżego rozmarynu Spaghetti 250 g spaghetti, waga sucha 1 łyżka oliwy 3 łyżki natki
codojedzenialekko studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki. Makaron odcedzamy, zachowujemy 1/4 szklanki wody z gotowania. Kurki szybko opłukujemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy. Większe kurki kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Na szerokiej patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy na średnim ogniu, często(...)mieszając, przez około 5 minut. Nie rumienimy. Zwiększamy płomień do dużego, dodajemy kurki (nie solimy) i smażymy przez 2 minuty. Często mieszamy. Wlewamy wino i chwilę odparowujemy. Dodajemy pokrojonego pomidora, doprawiamy solą i i pieprzem do smaku. Smażymy bez przykrycia, przez 2 minuty, aż większość płynu odparuje. Dolewamy śmietankę i gotujemy 2-3 minuty
cool and mintyGrzybów w tym roku jak na lekarstwo w lesie uzbierałam, dlatego jeszcze większy smak nie miałam. Kurki jednak w sklepie kupiłam i bardzo proste, szybkie danie z nimi zrobiłam. Ja użyłam makaronu lasagne, bo cieńsze prostokąty były, ale z innym długim, płaskim też świetnie grzyby by się połączyły. Takie danie najlepiej tuż po przygotowaniu smakuje(...)trawę cytrynową przecinamy po długości. Na dużej patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem trawy cytrynowej. Następnie dodajemy czosnek, który przyrumieniamy (kilka sekund, żeby się nie spiekł bo będzie gorzki) . Dokładamy kurki i podsmażamy ( nie mieszamy ) do momentu, aż odparuje z nich woda. Następnie mieszamy i przyrumieniamy. Pod koniec lekko oprószamy solą. W międzyczasie makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie
Moniki Smakołyki