ziołami, podany w delikatnym sosie serowym z serka Topionego to wspaniała propozycja na letni obiad, z młodymi ziemniakami smakuje wyśmienicie. Jednym słowem...mniam! Danie podałam na półmisku Bogucice-Julia Gold Składniki: 5 pojedynczych filetów z kurczaka 15 dag sera żółtego Morskiego 1/2 papryki 1/2 małego pora 6 suszonych pomidorów 2 duże ząbki czosnku 3 łyżki
Wanilia i Kardamonpochłania wiele naszego czasu. Jak ugotować zupę z młodej kapusty? Składniki na ok. 2,5 litra zupy. - 4 skrzydełka z kurczaka lub żeberka wieprzowe - 3 marchewki - 2 pietruszki - kawałek pora - kawałek selera - 6 ziemniaków - mała główka kapusty - 20 dag wędzonego boczku lub kielbasy - cebula - sól - kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu oraz dwa liście laurowe - łyżka przecieru pomidorowego
Pani domowamarsala 1 czosnek solo 4 marchewki 4 czerwone cebule 3 łyżki mąki 2 gwiazdki anyżu 100 ml marsala 500 ml bulionu z kurczaka lub wrzątku 1 pomarańcza, sok 250 ml sosu z pieczenia Dodatkowo ½ kg ziemniaków 1 duży batat 400 g brukselki pestki granatu Nasiona przypraw upraż na suchej patelni i zgnieć w moździerzu lub zmiel w młynku. Wszystkie przyprawy
codojedzeniawzbogacona jeszcze dodatkowo :-)) o ... ćwiartki gotowanego jajka, które super komponują się z grzybami. Było pyyyysznie! Składniki: bulion (u mnie z kurczaka, równie dobrze może być warzywny) warzywa z bulionu: marchewka, pietruszka 3 średnie ziemniaki 2 łyżki sklarowanego masła 1 duża cebula 2 ząbki czosnku ok. 500 g świeżych grzybów (miałam: borowiki, kurki, pieczarki) odrobina tymianku
Walijskie Pichcenietemp. 200 C, wstawić naczynie i pod przykryciem piec 45-50 minut, następnie bez przykrycia na termoobiegu 160 C piec z 10 minut kurczak jest bardzo soczysty, aromatyczny z wypieczoną skórką, można podać na ciepło do ziemniaków, ryżu, na zimno do pieczywa................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękapusty kiszonej zapalaną gotowaną na golonce. Jak już wspominałam przy przepisie na "golonkę pieczoną" zostawiłam wywar. Ale również możecie ugotować taką zupę na kurczaku. Sładniki: Wywar około 3 litrów 1 kg kapusty kiszonej 2 marchwie 6 ziemniaków średniej wielkości 3 listki laurowe sól, pieprz do smaku majeranek wedle uznania ja lubię dużo kilka łyżek mąki 2 łyżki smalcu
Viola cooks with passionchłodnik Wegańskie ciasteczka kokosowe z płatkami zbożowymi Ziemniaczana focaccia Placki z kabaczka Makaron z borówką amerykańską Risotto na sposób francuski z brokułami gałązkowymi Ziemniaki w ziołach prowansalskich i oregano, pieczone w piekarniku Grillowana tortilla z chrupiącym kurczakiem i kukurydzą Kotlety mielone z czarnym ryżem Owsiane placuszki na słodko Placuszki bananowe Domowa tortilla z wołowiną Śledzie po kaszubsku
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: skrzydełka kurczaka 6 sztuk, woda 4 litry, włoszczyzna 1 pęczek, fasolka szparagowa 40 dag, ziemniaki 4 sztuki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 sztuka, cukinia 1 większa, papryka 3 sztuki, pomidory 4 sztuki, ząbki czosnku 3 sztuki, kucharek 1 łyżka, przyprawa do ziemniaków 1/2 opakowania, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek skrzydełka zagotować, usnunąć "szumy" łyżką
W Mojej Kuchni LubięZupa z białych warzyw na niedzielny obiad. Krem z białych warzyw przygotowałam dlatego, że kupiłam warzywa na rosół, ale zapomniałam kupić kurczaka więc odstawiwszy na bok marchewkę wykorzystałam do zupy całe opakowanie włoszczyzny plus ziemniaki, oraz cebulę i czosnek. Ta kremowa zupa jest nie tylko pyszna i delikatna w smaku, ale prosta i szybka do przygotowania. Wygląd też ma restauracyjny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędomowe;) Podaję je z różnymi dipami, najczęściej pomidorowym i czosnkowym. Pasują do frytek, czy ziemniaków. Ostatnio nawet zagościły na moim stole w towarzystwie ziemniaków z wody z koperkiem i czerwonymi buraczkami. Składniki: 60 dag skrzydełek z kurczaka płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka pieprzu płaska łyżeczka ostrej papryki szczypta suszonego czosnku mąka kukurydziana do panierki olej do smażenia Składniki na ciasto
Zasmakuj Kuchniuznania) i ziołami prowansalskimi. Podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy do momentu aż sos zgęstnieje. Na talerzu układamy odcedzony makaron, kawałki kurczaka i polewamy sosem ... obiad gotowy :) PS. Zamiast makaronu można podać z pieczonymi ziemniakami
Alutka-Gotujekolację. Ja dodałam oprócz warzyw, parę plasterków wędzonego boczku. Oczywiście można go nie dodawać. Polecam również inne zapiekanki: ZAPIEKANKA Z MAKARONEM KURCZAKIEM I PIECZARKAMI ZAPIEKANKA Z MAKARONEM ŁOSOSIEM I BROKUŁAMI ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Składniki: 1kg ziemniaków (najlepiej jesiennych) parę różyczek brokuł bakłażan cukinia cebula 2 ząbki czosnku puszka pomidorów (można oczywiście użyć świeżych) parę plasterków wędzonego boczku (opcjonalnie) opakowanie jogurtowej (jest
potrawyregionalnedodałam kapary. Wsypałam pieprz i odrobinę soli, ponieważ kapary są same w sobie słone. Pod koniec smażenia wsypałam pokrojoną dymkę. Usmażyłam pierś z kurczaka, a na jej wierzch położyłam przygotowany farsz z fenkułu. Podawałam z pieczonymi ziemniakami. Zarówno smażony, jak i surowy fenkuł może być dodatkiem do makaronu. makaron z fenkułem
potrawyregionalneczuje się dobrze. Specjalnością „Gniewka” są oczywiście dania ciekawej kuchni kociewskiej, a pośród nich kociewskie bulwy przyrządzane w oryginalny sposób jako kompozycja pieczonego ziemniaka i sosów – mięsnych, drobiowych, podrobowych lub rybnych. Ja najchętniej zamawiam bulwy z kurczakiem, mój mąż z drobiowymi żołądkami – równie dobrze jednak polecić wam mogę ich wersję ze śledziem w śmietanie. W karcie znajdziecie zawsze bogaty wybór
Smaki Ewycałą noc. Następnie mięso upiec na patelni grillowej albo zwykłej. Zrobić sos: jogurt grecki wymieszać z miodem, sokiem z limonki i suszonym estragonem. Kurczaka podawać z sosem, surówką z miksem sałat i drobnym pieczywem albo pieczonymi ziemniakami. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnych