szybki obiad. Składniki na kapuśniak z włoskiej kapusty. kapusta włoska (to co zostanie z robienia gołąbków, lub 1/4 świeżej główki) 2 udka z kurczaka (bez skóry) 4 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 mały por 5 ziemniaków 1 liść laurowy 3 ziela angielskie przyprawa uniwersalna typu vegeta 1 łyżka mąki 1/2 szklanki słodkiej śmietany do zup 2 łyżki pokrojonego koperku
Rozpustne gotowaniezrobiliśmy garnek 5 litrowy, tak żeby na jakieś 3 dni było, zawsze tak robimy. I na ten garnek potrzebujemy: 2 podudzia z kurczaka pęczek młodej włoszczyzny 3 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 4 duże ziemniaki pęczek szczawiu (około 250 g) opcjonalnie dla zwiększenia smaku: 2 łyżki domowej bulionetki z naszego przepisu Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę i gotujemy wszystko
Marder&Marder Manufactureminut Składniki: 1500 ml bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ), ewentualnie wody 3 udka z kurczaka 1 duża marchew 1 mała pietruszka 1 mały kawałek selera 6 sporych ziemniaków 5 dużych ogórków małosolnych sól pieprz posiekany koperek 1 łyżeczka masła 2-3 łyżki śmietany 18% Wykonanie: Mięso płuczemy, wkładamy do garnka
Kulinarne przygody Gatityminut Składniki: 1500 ml bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ), ewentualnie wody 3 udka z kurczaka 1 duża marchew 1 mała pietruszka 1 mały kawałek selera 6 sporych ziemniaków 5 dużych ogórków małosolnych sól pieprz posiekany koperek 1 łyżeczka masła 2-3 łyżki śmietany 18% Wykonanie: Mięso płuczemy, wkładamy do garnka
Kulinarne przygody Gatitynajbardziej chyba sosach, choć zupa grzybowa również należy do moich faworytów. Zrobiona na rosole jest wyborna, zatem polecam. Składniki: 1 korpus z kurczaka ( u mnie 500 g) 1 duża marchewka 1 nieduży por 2 nieduże ziemniaki garść suszonych podgrzybków 350 g pieczarek garść mrożonego koperku 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła Sposób przygotowania
Gosia gotujepowinna, jeśli będziemy mieszać) Po tym czasie wyłączamy gaz i trzymamy mięso kolejne 10 minut, żeby "odpoczęło" co spowoduje, że będzie soczyste Kurczaka przygotowanego w ten sposób można jeść bez dodatków, ale ja podałam z ziemniakami posypanymi posiekanym koperkiem i surówką z marchewki Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comWstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C z termoobiegiem na ok. 50-60 minut. Tak upieczonego kurczaka możemy jeść na ciepło lub na zimno. Możemy podać jako obiad z ziemniakami i dowolną surówką. Smacznego
Maminek kulinarnyOstatnio gościł na naszym stole tagine z kurczaka z suszoną śliwką . Zastanawiałam się co przygotować jako dodatek do tego dania, ziemniaki, kuskus... ? I wtedy wpadł mi w oko przepis na flatbread, czyli takie nasze podpłomyki. Młodsza córa szybko zagniotła ciasto i oto co nam wyszło: chrupiące i ciepłe chlebki. Będziemy powtarzać :-). Inspiracja Kuchenne wędrówki Shinju . Jeśli
Kulinarne przygody GatityRosji, która podała mi ciekawy przepis na smażoną marchewkę z sosem czosnkowym. Postanowiłam w końcu ją zrobić i podać do niej prostego kurczaka z suszonymi pomidorami. Obiad podawaj z ziemniaczanym puree z dodatkiem czosnku (moje ziemniaki zapiekłam). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach
Przepisy Aleksandrypieprz margaryna Rama - Smaż jak szef kuchni 3/4 szklanki wywaru z kurczaka - może być z kostki 1/4 szklanki nalewki - u mnie z brzoskwiń 2 łyżki białego octu winnego 1 łyżka cukru 1 łyżka wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka galaretki z czarnych porzeczek 1 kg ziemniaków sól pieprz tymianek Wykonanie: Kaczę myję, osuszam ręcznikiem papierowym, nacieram solą, pieprzem(...)Oczyszczone warzywa kroję w kostkę i podsmażam na łyżce tłuszczu, aż lekko się zeszklą. Wyjmuję kaczkę z piekarnik, odlewam wywar, do kaczki dodaję podduszone warzywa oraz wywar z kurczaka i nalewkę. Wstawiam ponownie do piekarnika na resztę czasu. Cukier karmelizuję na patelni, dodaję wodę, sok z pozostałej pomarańczy , oraz galaretkę z czarnych porzeczek. Krótko podsmażam, by sos się
Bea(u)ty kitchenszczególnie osoby, które dbają o siebie i zwracają uwagę na to co jedzą. Składniki: podwójna pierś z kurczaka (500 g) 300 g pieczarek 200 - 300 g groszku mrożonego lub jak u mnie z puszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 - 400 g ziemniaków 100 - 150 g sera żółtego (u mnie mozzarella) szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka świeżego lub suszonego rozmarynu(...)masła 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz sól Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i gotować w osolonej wodzie 15 - 20 minut. Odcedzić, dodać 2 łyżki masła, potłuc tłuczkiem do uzyskania jednolitego pure, przyprawić gałką, pieprzem i solą do smaku. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć na oliwie. Kurczaka pokroić w paseczki, wymieszać z rozmarynem i majerankiem, dodać
Kuchcik gotujeZdrowo, kolorowo i smacznie. Wcześniej przygotowany kurczak w przyprawach i przesmażony w ziołach na maśle klarowanym oddaje cały smak warzywnemu daniu. Do tego ziemniaki w skórkach, szalotki, papryka, marchewka, świeży i aromatyczny por… Mmmm, dopełnieniem jest pieczenie podczas którego smaki jeszcze bardziej się ze sobą łączą tworząc mięsno – warzywny pyszny obiad. Z dedykacją dla mojej Teściowej z pewnością(...)ziemniaki, wymieszajcie je z pozostałymi warzywami i ułóżcie miedzy nimi udka, na wierzch dajcie gdzieniegdzie po łyżeczce masła klarowanego oraz cały sos z patelni, na której smażyły się udka, posypcie całość majerankiem; pieczcie w temp. 180C bez termoobiegu na środowej półce piekarnika grzanie góra-dół przez około 45 minut co jakiś czas mieszając i przekładając warzywa; warzywa i kurczak mają
Zasmakuj KuchniZdrowo, kolorowo i smacznie. Wcześniej przygotowany kurczak w przyprawach i przesmażony w ziołach na maśle klarowanym oddaje cały smak warzywnemu daniu. Do tego ziemniaki w skórkach, szalotki, papryka, marchewka, świeży i aromatyczny por... Mmmm, dopełnieniem jest pieczenie podczas którego smaki jeszcze bardziej się ze sobą łączą tworząc mięsno - warzywny pyszny obiad. Z dedykacją dla mojej Teściowej:) z pewnością ucieszy(...)pora do posypania dania masło klarowane do smażenia Przygotowanie: na rozgrzanym maśle przesmaż kilka minut z dwóch stron udka zaczynając od skóry, dopraw porządnie przyprawami; w naczyniu żaroodpornym ułóżcie ziemniaki, wymieszajcie je z pozostałymi warzywami i ułóżcie miedzy nimi udka, na wierzch dajcie gdzieniegdzie po łyżeczce masła klarowanego oraz cały sos z patelni, na której smażyły się udka, posypcie całość
Zasmakuj Kuchnifarmerskiej, ale w klimacie meksykańskim. Nam smakowało! Zapraszam na przepis. Zapiekanka meksykańska 3 duże lub 4 mniejsze porcje Potrzebujemy: 700 g ziemniaków (ważone już po obraniu) 500 g mielonego mięsa - najlepiej wołowo-wieprzowego, ale na upartego i kurczak może być ;) 1 cebulę 1 puszkę kukurydzy 500 g pomidorów 3-4 ząbki czosnku 1 papryczkę piri-piri (ja użyłam takiej
Ratunku obiadprzygotować na ciepło z koperkiem , czy jako dodatek do mięsa np. żeberek. Zapraszam na młodą kapustę z pieczarkami i kurczakiem bez zasmażki i zagęszczania. Młoda kapusta z grzybami, jest aromatyczna, naturalnie gęsta, podana na gorąco świetnie smakuje z młodymi ziemniakami lub ze świeżym pieczywem. Potrawy z młodą kapustą są bardzo proste, pewnie każdy umie przygotować coś z młodej kapusty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię