Cytryna. Malina. Miód. Listopad wita mnie takimi smakami. Choć zdecydowanie wolę cynamon i czekoladę :D Kurczak w 100 - procentowym, jesiennym wydaniu. Wprawdzie grzyby w daniu nieco zdominowały dynię co nie zmienia faktu, że potrawa wyszła przepyszna. Możecie podać ją z kaszą, ryżem czy nawet ziemniakami. Podałam, że przepis przewidziany jest dla 2 osób - jednak moim zdaniem jest to na tyle
My simple kitchensame intrygujące nazwy ziemniaczanych dań. Znajdziemy w nim np. danie o nazwie Pyrania, Zboczek, Pyranoje, Kurczak Cukinsyn i wiele innych. Decydujemy się na 2 dania. Po chwili znaleźliśmy się na kuchni i dociekliwy Michał dowiedział się wszystkiego. Np. tego, że piec opieka ziemniaki w temperaturze 300 stopni, co robi mega wrażenie. Na naszych oczach kucharze przygotowywali nam dwa popisowe dania
Wielki apetytkostkę 4 ząbki czosnku 3 łyżki oleju roślinnego sól i pieprz 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę 1 łyżeczka świeżych liści tymianku 8 szklanek bulionu z kurczaka 1 szklanka śmietanki 36% ser z niebieską pleśnią do posypania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 220 °C. Wymieszaj(...)warstwą na blaszce do pieczenia, włóż do piekarnika i piecz przez 25-30 minut, do lekkiego zarumienienia. W międzyczasie, w rondlu rozgrzej na średnim ogniu resztę oleju, włóż cebulę, ziemniaki i selera naciowego i smaż przez 2-3 minuty, do zeszklenia cebuli. Wsyp tymianek i smaż kolejne 30 sekund. Dodaj bulion drobiowy i upieczony pasternak z czosnkiem i gruszką
karmelowyjeśli zostawisz komentarz… Składniki : 80 dag kapusty kiszonej, ok. 0,5 kg wędzonego mięsa, mogą być wędzone udka z kurczaka ( ja miałam żeberka), 2 marchewki, 1 pietruszka , 2 nieduże cebulki, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, 4-5 ziemniaków, 1 łyżka krupczatki, 1 łyżka oleju, sól,pieprz, trochę cukru. Przygotowanie : Kapustę jak jest kwaśna opłukać , pokroić , włożyć do garnka
Pysznosci Babci BasiMożna je gotować,smażyć, piec albo...zapiekać i nadziewać jak to ja zrobiłam. Duże ziemniaki umyłam i podgotowałam w całości. Farsz można przygotować w zależności od gustów za każdym razem inny. Dzisiaj proponuję: Posiekaną białą kapustę,marchewkę,starte jabłko, kukurydzę i pokrojonego wędzonego kurczaka. Dodałam majonez, jogurt grecki,sól,pieprz. Wszystko wymieszałam i odstawiłam na pół godziny żeby składniki
potrawyregionalneDelikatne i soczyste roladki z piersi kurczaka nadziewane pesto z orzechów nerkowca domowej roboty , pieczone w szynce parmeńskiej. Składniki: (2-4 porcje) 2 pojedyncze świeże piersi z kurczaka 1/2 kulki białej mozzarelli 2 łyżki pesto pietruszkowego z orzechów nerkowca , domowej roboty 4 plastry szynki parmeńskiej (lub tańszego zamiennika np. szwarcwaldzkiej) sól, świeżo mielony pieprz odrobina oleju do obsmażenia Przygotowanie(...)okrywamy folią aluminiową. Zostawiamy przykryte, aby odpoczęły min. 5 minut. Kroimy w plastry i przekładamy na talerze. Podajemy np. z ziemniakami puree i gotowaną marchewką lub z Salsą z mango i chilli. The post Pieczone roladki z piersi kurczaka w szynce parmeńskiej z pesto z orzechów nerkowca appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaMoja dzisiejsza propozycja obiadowa to pierś kurczaka w czosnku. Wiedząc, że będę mieć mało czasu na przygotowanie obiadu, szukałam czegoś szybkiego i trafiłam na ten przepis
kuchnia doskirobię do pulpetów różne sosy w zależności od tego na jaki mam ochotę i podaję np. z ziemniakami, kaszą, makaronem lub ryżem. Podaję Wam przepis podstawowy na pulpety drobiowe. Składniki na pulpety drobiowe, 20 sztuk: 600 g mięsa drobiowego z ćwiartek kurczaka bez kości i skóry ( z 3 sztuk) 1 jajko 1 bułka pszenna 3 łyżki bułki tartej 1 szklanka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięktóre rozgrzewają i przypominają słoneczne dni. Składniki 5 skrzydełek z kurczaka 2 gałązki natki pietruszki 2 gałązki estragonu 1 ząbek czosnku 2 kapelusze grzybów suszonych 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 kawałek pora 300 g brukselki 4 średniej wielkości ziemniaki 50 g kaszy jęczmiennej 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów(...)oczkach. Por kroimy w piórka. Brukselkę oczyszczamy z zewnętrznych, zwiędłych liści, większe kroimy na pół. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w dużą kostkę. Na rozgrzanym oleju, smażymy warzywa razem z kaszą ( przez 10-12 min ) Grzyby i mięso wyciągamy z wywaru, bulion przecedzamy. Mięso z kurczaka oddzielamy od kości, grzyby kroimy w paski, dodajemy do zupy. Do wywaru wrzucamy podsmażoną kaszę
R'n'G Kitchenkurzych udek. Nie potrzeba przepłacać, jak się umie luzować mięso kurczaka. Kotlety pożarskie z reguły smażę, ale te kotlety w dzisiejszym przepisie są moją wariacją na kotlety, które przygotowywało się u mnie w domu. Pod koniec sierpnia przygotowałam ich odtłuszczoną wersję, gdyż kotlety pożarskie upiekłam w piekarniku wraz z ziemniakami. Ale tradycyjne kotlety mielone też bardzo lubię i bardzo często(...)kotlety mielone drobiowe , ale przygotowane tak samo jak wieprzowe. Polecam Wam jednak przepis na Kotlet pożarski light z piekarnika, szczególnie gdy liczycie kalorie: 1 kg mięsa z udek kurczaka 2 jajka czerstwa bułka namoczona w mleku 2 łyżki masła natka pietruszki sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania Białka jajek ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Mięso mielimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępietruszki, Gotować około 15 minut, następnie wyrzucić wszystko poza marchewką (tę ostatnią pokroić w plasterki). Dodać pokrojone ziemniaki i różyczki kalafiora. Wymieszać z kostkami bulionowymi i gotować na średnim ogniu około 5 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i gotować jeszcze 15-20 minut uważając, żeby nie rozgotować kalafiora. Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy
W poszukiwaniu inspiracjijakoś nauczyliśmy się, że jak obiad to albo z kaszą, albo z ryżem. Wcześniej częściej robiliśmy ziemniaki, ale teraz w ogóle mi ich nie brakuje. No takie młode z koperkiem, jajkiem sadzonym i kefirem to już zjadłam, bo uwielbiam ;)))Tym razem ryż z kurczakiem, żurawiną, suszoną morelą, cukinią i trochę przypraw. Smacznie i lekko :)) Miłego dnia :)) Składniki: 2 filety
kruche babeczkilubią sztucznych koncentratów buraczanych, ale nie mają czasu na kiszenie buraków. Kwas z kiszonej kapusty świetnie komponuje się z buraczkami i suszonymi grzybami. A ponieważ w zupie są jeszcze ziemniak, marchewka, pietruszka i fasola, zupa jest syta i jednocześnie lekka. Od dzisiaj jestem jej fanką. Jest pyszna :) O przepis na kwas zapytała mnie Alicja, która zajrzała na bloga w poszukiwaniu(...)Kresowe jadło – przepisy kuchni kresowej”, a podały go panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Opace. Składniki: 1 podudzie kurczaka (lub skrzydełka, porcja rosołowa itp.) 150 g fasoli (najlepiej białej, drobnej) 3 buraki ćwikłowe 2 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki 300 g kiszonej kapusty kilka suszonych grzybów (namoczonych, umytych i pokrojonych w cienkie paseczki) 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe
Trzeci talerzzrumienią. Po czym na tłuszcz kładziemy oprószone mąką filety i smażymy na złoty kolor z obu stron. Zmniejszamy ognień i zalewamy kurczaka mlekiem wymieszanym z miodem. Przykrywamy i dusimy ok. 20 min. do miękkości mięsa. Podajemy z młodymi ziemniakami i np. warzywami gotowanymi na parze. Smacznego
Krokusowy Domskusicie się na kotlety mielone w trochę innej odsłonie. Można podawać ze swoim ulubionym sosem. Ja podałam z ketchupem, ziemniakami i sałatką z pomidorów. Prawda, że pyszny obiad? Składniki: 2 gotowane udka 1 pojedyńcza pierś z kurczaka 300 g gotowanej wołowiny 4-5 ogórków kiszonych 1 duża cebula 1 żabek czosnku 1 jajko sól pieprz słodka papryka 2 łyżki posiekanego
O kuchni z uczuciemserem korycińskim (ilość sera zależy od indywidualnych upodobań). Kotlety jeszcze chwilę grillujemy, aby ser zaczął się lekko rozpuszczać. Grillowane piersi z kurczaka z serem korycińskim podajemy od razu z ulubionymi dodatkami. U mnie dziś w formie obiadu z ziemniakami i zestawem surówek, ale wspaniale sprawdzą się również na przyjęciach czy jako dodatek (pokrojone) do najróżniejszych sałatek. Smacznego
Słodkie okruszkipiekarnika na 160 stopni na 2 godzinki pod przykryciem . Po tym czasie odkrywam nasze mięso , i podpiekam skórę z kurczaka około 20 minut , po tym czasie nasze mięso jest gotowe do podania , doskonale smakuję z pieczonymi ziemniakami . Smacznego
Mój Smaktheme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 500g brokuł u mnie mrożony 5 skrzydełek kurczaka lub ćwiartka z kurczaka 2-3 średniej wielkości marchewki kawałek selera 1 korzeń pietruszki kawałek zielonej części pora 3-4 ziemniaki 1 mały pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 2-3 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe Sól, pieprz do smaku Opcjonalnie śmietanka
W garach u GosiCzasami praca nie pozwala wykazać się w kuchni, bo praktycznie cały dzień w niej tkwimy. To danie dla zabieganych. Razem z ziemniakami i surówką nie zajmie więcej niż 40 min. Mięso wychodzi bardzo soczyste. Składniki 4 udka z kurczaka przyprawa do kurczaka 1 jajko bułka tarta Przygotowanie 1 utf-8 Udka myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawą
R'n'G Kitchensezamu.Mnie osobiście bardzo to wszystko smakowało , ale są gusta i guściki ,więc nie będę się nad tym rozprawiać.Możemy podać z ziemniakami lub ryżem. Porcja Dania ma 294 kcal. Przepis na 4 porcje. 50 dag.mięsa mielonego z kurczaka 40 dag.fasolki szparagowej 2 dymki 1 mała papryczka chilli 1-2 łyżeczki curry jajko 1,5 łyżeczki kaszy manny ( dajcie więcej
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwiele pracy, a efekt końcowy jest pyszny. Pamiętajcie tylko, że garnek rzymski wkładamy do zimnego piekarnika ! Udka z kurczaka pieczone w garnku rzymskim Czas przygotowania: 140 minut Składniki: 8 udek 2 cebule 1 marchewka 6 ziemniaków papryka sól cytrynowa pieprz Wykonanie: Mięso dokładnie oprószamy przyprawami i odstawiamy na 60 minut. Garnek wraz z przykrywką namaczamy
Kulinarne przygody GatityPolska treściwa zupa ugotowana na wywarze mięsnym, z dodatkiem jarzyn oraz tradycyjnie kaszy. Składniki: 400 g mięsa (udka z kurczaka lub żeberka) 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 małego selera cebula 1/2 szklanki kaszy (jęczmiennej, jaglanej) 4 ziemniaki 3 ziela angielskie 2 liście laurowe sól, pieprz natka pietruszki Mięso zalać 2 litrami zimnej wody, zagotować. Dodać ziele i liście laurowe, zmniejszyć
wyzwania kuchennedokładnie mieszamy. Wykładamy do naczynia żaroodpornego. Kiedy ciecierzyca już będzie miękka odcedzamy ją, dodajemy do pomidorów, mieszamy. Warzywa przekładamy na kurczaka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut. Podajemy z ziemniaczkami. Ziemniaczki: Ziemniaki obieramy i kroimy w kawałki, gotujemy do miękkości, odcedzamy i przekładamy na patelnię z oliwą - posypujemy bazylią i smażymy na złoty kolor
Moje-pitraszenieziemniaków wkładamy piórka cebuli. Na ziemniaki dodajemy usmażony boczek, oraz tymianek. Podlewamy wierzch ziemniaków tłuszczem ( tym samym w którym pieczemy ziemniaki ). Wkładamy do piekarnika na 20-30 min. Obiad gotowy :) Ziemiaki możemy podać z pieczonym w rozmarynie kurczakiem, z sałatką z zielonym ogórkiem w jogurcie greckim . Pyyycha. :) Polecam i życzę : Smacznego
Smaki Edytypierś pieczonego kurczaka 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 cebula 2 ogórki kiszone 2 marchewki 1 pietruszka 2 ziemniaki 150 g majonezu 1 łyżka musztardy sól pieprz pieprz ziołowy staropolski Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę ugotować, wszystko w skórkach. wystudzić i obrać. Wszystkie składniki pokroić w kosteczkę, majonez wymieszać z musztardą , doprawić sałatkę solą i pieprzem, Wymieszać
Gotowanie jest łatwezupami bardzo gęstymi, powinien dodać mniej grochu, albo więcej wody. Grochówka na wędzonym udku i kiełbasie Składniki: 1 wędzone udko kurczaka 2 szklanki łuskanego grochu 3 ziela angielskie liść laurowy marchew pietruszka kawałek korzenia selera 3 średnie ziemniaki łyżka oleju – jak najmniej, żeby tylko kiełbasa się nie przypaliła duży ząbek czosnku średnia cebula 30 dag kiełbasy śląskiej sól pieprz kminek
Kuchenne zapiski Edytywyszła przednia. Wersja dla malucha jest po prostu delikatniejsza i nie zawiera soli. ;) Potrzebujemy: mały kawałek mięsa z uda kurczaka wolnowybiegowego botwinka z jednego buraczka 1/4 marchwi 2 "szczypty" poszatkowanej czerwonej kapusty plaster cebuli pół 1 ziemniak 1 liść laurowy 1 ziele angielskie kilka kropel soku z cytryny łyżeczka jogurtu naturalnego *wywar z mięsa może uczulać Mięso gotujemy
MamaOskarkacebulę, plasterki pieczarek i paseczki papryki i dusić razem, na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Następnie wlać na patelnię z kurczakiem i warzywami śmietankę i zagotować. Zdjąć z ognia. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem, posypany drobno posiekaną natką pietrszuki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do gulaszu można dodać pokrojoną w słupki lub startą
Gospodyni Miejskawyjęciu z rosołu nie znajdują u mnie amatorów. Potrawkę podaję zazwyczaj z ryżem ugotowanym na sypko albo z ziemniakami. Tym razem wyjątkowo zaserwowałam z makaronem, którego zbyt dużo ugotowałam do rosołu. Składniki: 2 piersi z kurczaka 600 ml rosołu 1 ugotowana marchewka 2 żółtka 3 łyżki mąki ok. 50 g masła sól pieprz natka pietruszki Wykonanie: Na patelni
Walijskie Pichcenie