wychodzą inaczej. Jakoś jednak zupa bez mięsa lub wywaru mięsnego dla mnie istnieć nie chce. Tym razem przygotowałam ją na kurczaku z wolnego wybiegu (nawet kolor takiego wywaru jest inny!). Do kalafiorowej warto zetrzeć lub wkroić marchewkę i pietruszkę, ziemniaki, można też dodać np. por. Ale absolutnie nie może zabraknąć w niej koperku! :) Może być świeży lub mrożony (zawsze
Kraina Tysiąca Smakówszczaw siekany, a nie mielony). Zachęcam do spróbowania, bo jest naprawdę pyszna!!! Składniki na polską zupę szczawiową 2 ćwiartki z kurczaka lub szyja indycza, lub kości na zupę 3 marchewki 1 pietruszka 1 nieduży seler 1 por 3-4 ziemniaki 1 pęczek szczawiu lub szczaw w słoiku 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu sól 6 jajek
Rozpustne gotowanieprosta i szybka zupa fasolowa. Świetnie rozgrzewa i długo syci. :) Składniki: 60g fasoli "Piękny Jaś" (przed namoczeniem) 1 średni ziemniak 1 średnia marchewka 1/2 pietruszki kawałek selera 2 ziela angielskie 1 liść laurowy pieprz sól majeranek skrzydełko z kurczaka woda Sposób przygotowania: Na noc fasolę zalewamy wodą, aby napęczniała. Następnego dnia przepłukujemy ją w zimnej wodzie. Wrzucamy do garnka
Truskawkowa Fiestaskładniki * korpus z kurczaka lub skrzydełka * 2 marchewki * 20 dag fasolki szparagowej lub 1/2 puszki groszku * 10-15 dag grzybów kurek * 3 ziemniaki * 1 jajko * 3 czubate łyżki mąki pszennej * natka pietruszki * kostka bulionowa drobiowa * sól, pieprz Sposób wykonania Umyć mięso, włożyć do garnka, wlać ok, 1,5 l wody, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum, dodać oczyszczone i umyte kurki
Mix smakugorącym oleju zrumienić z każdej strony następnie na mniejszym ogniu podsmażać do miękkości co jakiś czas obracając porcje przed podaniem kurczaka przygotować party dip czosnkowy wg polecanego przepisu na opakowaniu można zajadać z dipem z dodatkiem np. bagietki, pieczonych ziemniaków lub z czym tylko lubisz........SMACZNEGO!!! biorę udział w konkursie TUTAJ - "Twój sposób na imprezę
W Mojej Kuchni Lubięnaszych cząstek ziemniaków. W trakcie pieczenia możemy przecież wyciągnąć jeden kawałek i sprawdzić, czy nie jest surowy. Jeśli widzicie, że ziemniaki za szybko nabierają rumianego koloru, zmniejszamy temperaturę pieczenia. Poniżej podałam mój przykładowy sposób podania: Ziemniaczki Niedźwiedzie Pierś z kurczaka w kokosowej panierce Sałatka Zdrowia SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) A wiecie, że CZOSNEK NIEDŹWIEDZI jest bogatym źródłem witaminy C? Jego smak
Blondynka Gotujecebula mała - 500 g dyni (ścieramy na tarce) - 500 g ziemniaków (ścieramy na tarce) - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz - kolendra - łyżeczka cukru - 2 jajka - 4 łyżki mąki pszennej Wszystkie składniki mieszamy w misce, smażymy na oleju z pestek winogron. Najlepiej smażyć grube a małe placki, pięknie się prezentują. Kurczak w curry indyjskim - 2 piersi z kurczaka - curry indyjskie płaska łyżka
SMYKWKUCHNIczosnku sól, pieprz, olej ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy Składniki na pieczone ziemniaki: 1-2 kg ziemniaków kilka cebul majeranek, sól, pieprz, olej Najlepsze mięso do gołąbków to wieprzowina, mieszanka wieprzowiny i wołowiny lub wieprzowiny i mięsa z kurczaka. Mięso mielimy a gdy kupujemy zmielone trzeba uważać na tzw. mięso garmażeryjne (jest już posolone i może zawierać różne(...)solą i zakrywamy pojemnik. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 1-1,5 godziny. Podlewamy co jakiś czas sosem żeby sie nie przypaliły. Ewentualnie pod koniec dodajemy sos pomidorowy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kawałki podobnej wielkości. Mieszamy z solą, pieprzem, majerankiem i krążkami z cebuli. Przekładamy do pojemnika do pieczenia i polewamy olejem. Naczynie wstawiamy do piekarnika obok gołąbków
prawdziwe jedzenieZupa z soczewicy z porami, suszonymi śliwkami i filetem z kurczaka to bardzo sycące i bogate w białko danie. Będzie smakowała wielbicielom gęstych, pełnych warzyw zup. Wykwintna zupa z soczewicy to danie lasowiackie. Na terenach północnego Podkarpacia rośliny strączkowe uprawiane były zwykle jedynie na własne potrzeby. Jeszcze sto lat temu różnie je też traktowano. Ponieważ ziemie zamieszkałe przez Lasowiaków(...)potrawy były skromne, ale pomysłowe. Stąd obfitość różnego rodzaju sytych zup zagęszczanych roślinami strączkowymi, a później, ziemniakami. Groch, fasola czy soczewica były traktowane jako „mięso dla ubogich”. Zastępowały w codziennych posiłkach składniki, których brakowało w ubogich chłopskich kuchniach. Składniki: 400 g piersi z kurczaka lub schabu 3-4 pory 400 g soczewicy włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka) 50 g masła
Trzeci talerzrulonik, ugotowane, a następnie obtoczone w panierce i usmażone. Przyrządzenie kurczaka w ten sposób (od pokrojenia piersi do usmażenia roladek) nie zajmie Wam więcej niż półtorej godziny (a nawet mniej). Czas na ugotowanie drobiowych ruloników oraz ich przestudzenie można wykorzystać na przygotowanie surówki oraz obranie i ugotowanie ziemniaków – wtedy macie cały obiad gotowy :) Ilość składników możecie dowolnie modyfikować w zależności(...)zależności od wielkości filetu). Następnie delikatnie rozbijamy je za pomocą tłuczka do mięsa (warto włożyć mięso między przezroczystą folię spożywczą, aby podczas rozklepywania nie uszkodzić delikatnego filetu). Każdy płat kurczaka, z obu stron, posypujemy solą oraz pieprzem. Następnie smarujemy serkiem mascarpone i układamy po 2-3 suszone pomidory. Zwijamy w ruloniki. Bierzemy folię spożywczą i odrywamy z niej tyle kawałków
MyCookBook.plformie roladki pokrojonej w plastry, sałatka ze sfermentowanego kimchi (to propozycja tradycyjnej, koreańskiej przystawki z kiszonych warzyw), antipasti warzywne z ricottą, śledź podany na purée buraczanym, z dodatkiem ziemniaków i marchwi, jako wariacja na temat tradycyjnej sałatki śledziowej, to dobry pomysł na zaserwowanie tradycyjnego dania w nowoczesnej odsłonie, tatar z łososia z gorczycą i Cremefine Fraiche – to kolejny pomysł(...)już danie w nowej odsłonie. Przekąski sylwestrowe na ciepło Oprócz przekąsek na zimno i gorących dań głównych nie można zapominać o sylwestrowych przystawkach podawanych na ciepło, np.: pate z kurczaka i wątróbki w chrupiącym panko to przekąska w formie panierowanych, mięsnych kuleczek, przegrzebki z konfiturą pomidorową i pudrem ogórkowym to niezwykle wykwintna przystawka, przegrzebki, kaszanka z przepiórczym jajkiem
Poezja Smaków - blog kulinarnywczorajszego grilla na miasteczku AGH. Składniki: - 0,5 kg piersi z kurczaka - 0,5 kg pieczarków - 0,3 kg boczku wędzonego - 1 papryka żółta - 1 papryka czerwona - 1 cienka, młoda cukinia - 2 duże cebule - 3 ząbki czosnku - 6 łyżek oleju lub oliwy - łyżka octu - 3 młode ziemniaki - przyprawy jakie kto chce Przygotowanie: Warzywa oprócz myjemy i kroimy w grubą kostkę/plastry wrzucamy do dużego naczynia (ziemniaki należy wcześniej lekko obgotować), dosypujemy umyte pieczarki, zalewamy olejem i octem, dodajemy przeciśnięty lub bardzo drobno pokrojony czosnek, dodatkowe przyprawy jak ktoś chce (u mnie majeranek, ostra papryka, sól, pieprz) i po wymieszaniu odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podobnie przyprawiamy pokrojonego w kostkę kurczaka i również odstawiamy do lodówki. Boczek wymaga jedynie pokrojenia
Tanie przepisy studenckiepiekliście lub zamierzacie piec indyka - z pewnością się przyda! Jeśli macie resztki z pieczonego kurczaka, też się nadadzą! Dość szybkie, proste i smaczne danie. U nas z zielonym groszkiem, parmezanem i suszonymi pomidorami! Smakuje świetnie z sosem czosnkowym. Smacznego :) Składniki: 400 g ziemniaków, 250 g pieczonego indyka*, szklanka zielonego groszku, 1 ząbek czosnku, 3 duże suszone pomidory, garść tartego
Plate of Joyprzecież z pora którego kiedyś średnio lubiłem a teraz to jedno z moich ulubionych warzyw. Poniżej przedstawiam przepis na tą pyszną zupę: Zupa krem z pora Składniki: 2 ziemniaki (350g) 1 Cebula 3 Pory (600g białe części pora) 1,8L Bulionu drobiowego 1 serek topiony 100g Sól Pieprz Gałka muszkatołowa 100ml śmietanki 30% 3 plasterki szynki Zupa krem z pora(...)dwóch łyżek oleju. Aby zupa była naprawdę smaczna i aromatyczna przygotowujemy prawdziwy bulion drobiowy z kurczaka(udka, skrzydełka, porcje rosołowe) oraz warzyw i ziół. Do garnka z bulionem drobiowo – warzywnym przekładamy zeszkloną cebulę wraz z porem, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Do wywaru dodajemy serek topiony, całość miksujemy blenderem do uzyskania
Księga-SmakuDzięki skorupce, którą tworzy przypieczona mąką kukurydziana tworzy się smaczna panierka. Kurczak jest soczysty i czuć sezam, który z połączeniem z curry nadaje dość oryginalnego smaku. Warzywa, które są zamrożone a potem podczas pieczenia puszczają soki tworzą smaczny sos, który można zagęścić lub nie i polać ziemniaki. Ja osobiście wolę nie zagęszczany, bo po co dodawać mu kalorii
Kuchnia Paulettes